ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Αναβάλλεται για ένα μήνα η μείωση των συντάξεων

Μετατίθεται κατά ένα μήνα η μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, που επρόκειτο να εφαρμοσθεί από την 1η Μαΐου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του δεύτερου Μνημονίου. Ως εκ τούτου, μειωμένες θα είναι οι συντάξεις του Ιουνίου και όχι αυτές του Μαΐου.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η παράταση αποφασίστηκε μετά από αίτημα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), που ζήτησε περισσότερο χρόνο,

Ζαχάρω: Βρέθηκε νεκρός ενώ τον είχαν δέσει

Την 18-4-2012/15.30 στο Δ.Δ. Μίνθης Δήμου Ζαχάρω Ηλείας, βρέθηκε νεκρός 80χρονος ημεδαπός, πλησίον οικίας του, ενώ ήταν δεμένος με ζώνη και καλώδιο στα πόδια. Επίσης έφερε εκδορές στα χέρια και μώλωπες σε μέρη του σώματός του. 
Στο σημείο μετέβησαν αρμόδιες Υπηρεσίες και ο Ιατροδικαστής Πύργου. Ενεργείται προανάκριση.

από: Ζαχάρω: Βρέθηκε νεκρός ενώ τον είχαν δέσει (Video) | FILIATRA-NET

Γαργαλιάνοι: Έκλεψαν 130 κιλά χαλκό

Χαλκό βάρους 130 κιλών έκλεψαν χθες μετά τα μεσάνυχτα άγνωστοι από μετασχηματιστή της ΔΕΗ στην Χοχλαστή Γαργαλιάνων. Η κλοπή διαπιστώθηκε και καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από

30 ώρες στο ίδιο σημείο για μια εκπληκτική φωτογραφία

Θαυμάστε το μεγαλείο της φύσης όταν η μέρα συναντά τη νύχτα. Μια φωτογραφία ενός Έλληνα κάνει τον γύρο του κόσμου. Διαβάστε την ιστορία της
Εκ πρώτης όψεως η φωτογραφία φαίνεται να έχει τραβηχτεί με φακό fish-eye, υπερευρυγώνιο, ωστόσο με μια πιο προσεκτική θα δείτε πως κατά ένα "μαγικό" τρόπο καταφέρνει να απεικονίσει

Στο Ίδρυμα Νιάρχου το Κύπελλο του Σπ.Λούη

Για 550.000 ευρώ πουλήθηκε στο Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε δημοπρασία στο Λονδίνο το Κύπελλο του Σπύρου Λούη, το οποίο κατέκτησε στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1986. Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» ανακοίνωσε ότι απέκτησε το Ασημένιο Κύπελλο που εμπνεύστηκε και σχεδίασε ο Michel Bréal, για τον Πρώτο Μαραθωνιονίκη, τον Έλληνα Σπύρο Λούη, και το οποίο του απονεμήθηκε κατά τους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην

Κτηνοτρόφοι: Μέχρι τις 30-06 η προθεσμία για την εξαίρεση των κατεδαφίσεω

Υπενθυμίζουμε στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας ότι στις 30/6/2012, λήγει οριστικά η προθεσμία για την εξαίρεση από την κατεδάφιση, χωρίς πρόστιμο, των αυθαίρετων κτιριακών εγκαταστάσεων των κτηνοτροφικών τους μονάδων, που έχουν ανεγερθεί μέχρι την 20-3-2003. 

Η εξαίρεση από την κατεδάφιση είναι απαραίτητη, προκειμένου στην συνέχεια να εκδοθεί η άδεια

Φωτογραφική περιήγηση στον κόσμο του δάκου!

Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά στους άγουρους καρπούς. 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ Φθηνά τρόφιμα χωρίς μεσάζοντες


"Κίνημα χωρίς μεσάζοντες" οργανώνει ο Σύλλογος Τριτέκνων Μεσσηνίας για να προμηθεύει με φθηνά τρόφιμα τα μέλη του. Οπως λέει στην "Ε" ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Κορομηλάς, η προσπάθεια βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας και σε περίπου ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι online παραγγελίες.
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από το πρόγραμμα δωρεάν διανομής τροφίμων το οποίο ολοκληρώνεται

Το πόρισμα για την ΕΑΣ στα χέρια του εισαγγελέα

Πορίσματα από έρευνα επιθεωρητών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ)Μεσσηνίας, που καταλογίζουν ευθύνες, βρίσκονται στα χέρια του υπουργείου και του εισαγγελέα Καλαμάτας, σύμφωνα με πληροφορίες μας. Η έρευνα φέρεται να αφορούσε διακίνηση ελαιόλαδου, "φέσια" που δημιούργησαν προμηθευτές της οργάνωσης, καθώς και προσλήψεις.
Τα πορίσματα και το ότι βρίσκονται στα χέρια υπουργείου και εισαγγελέα επιβεβαίωσε στην "Ε" ο πρόεδρος της Ενωσης Βασίλης Κοζομπόλης, αλλά μέχρι εκεί, καθώς δε δέχθηκε να πει ή να σχολιάσει οτιδήποτε άλλο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ" Αιτήσεις για 630 προσλήψεις κοινωφελούς εργασίας

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» με ανακοίνωσή του  ενημερώνει ότι «ξεκινά η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά 630 ατόμων για την υλοποίηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Χαρακτήρα (ΚΟΧ) στο Ν. Μεσσηνίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ)».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από μεθαύριο Πέμπτη έως τις 28 Απριλίου. Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν από την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 να προμηθευτούν το έντυπο της

Νέο σενάριο για την Ολυμπία Οδό

Νέο σενάριο για την Ολυμπία Οδό -σύμφωνα με το οποίο το έργο θα σταματήσει στον Πύργο- διέρρευσε από το υπουργείο Υποδομών. Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η λύση αυτή επιλέγεται με βάση τη σοβαρή μείωση των εσόδων από τα διόδια του δρόμου, εξαιτίας της οποίας οι τράπεζες δε θα δανειοδοτήσουν όλο το έργο, αλλά μέχρι τον Πύργο. Ανασταλτικό παράγοντα για τη συνέχιση και

Φορητό σεισμολογικό δίκτυο παρακολουθεί τη Μεσσηνία

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εγκατέστησε τον Οκτώβριο του 2011 ένα φορητό σεισμολογικό δίκτυο, με την ονομασία «Ξένιος», το οποίο αποτελείται από τέσσερις ψηφιακούς σεισμολογικούς σταθμούς, που μεταφέρουν τα δεδομένα μέσω κινητής τηλεφωνίας, σε πραγματικό χρόνο για την παρακολούθηση της σεισμικότητας στην περιοχή της Μεσσηνίας.
Το συγκεκριμένο δίκτυο εγκαταστάθηκε από τον κύριο ερευνητή Σεισμολογίας, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος είναι υπεύθυνος του φορητού σεισμολογικού δικτύου, σε συνεργασία με τους

Ο Θάνατος και η Κόρη στην Κυπαρισσία

Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο θα παρουσιάσει το πολυβραβευμένο έργο του ‘Αριελ Ντόρφμαν «Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ», σε σκηνοθεσία Κώστα Δριμυλή, την Παρασκευή 20, το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Απριλίου. Ώρα έναρξης 21:00. Αίθουσα ΤΕΕ, Κυπαρισσία.

Η παράσταση είναι κατάλληλη άνω των 13.

Ο Θάνατος και η Κόρη
του Άριελ Ντόρφμαν

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση – σκηνοθεσία: Κώστας Δριμυλής
Σκηνικά – κοστούμια – φωτισμοί – μουσική επιμέλεια: Κώστας Δριμυλής
Παίζουν
Πωλίνα Σάλας: Νατάσα Παπαδάκη
Τζεράρντο Εσκομπάρ: Γιάννης Αλεξανδρόπουλος

Ηλεκτρονικό σχολείο (e-school) για Αγρότες από το agronomist.gr

Το agronomist.gr παρουσιάζει τη νέα, καινοτόμο και πρωτοποριακή υπηρεσία e-school by agronomist.gr η οποία συνιστά την πλέον σύγχρονη μέθοδο κατάρτισης σε πράσινα-αγροτικά επαγγέλματα.

Η υπηρεσία e-school by agronomist.gr αποτελεί μια μοναδική εμπειρία που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της παραδοσιακής και της εξ' αποστάσεως μάθησης.

Η εκπαιδευτική διαδικασία του ............

e-school by agronomist.gr βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες:
α) Την online διδασκαλία από εκπαιδευτές υψηλής εκπαιδευτικής στάθμης, μέσα από την ψηφιακή

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ