ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οι 200 τούρκικες λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά και δεν το ξέρουμε [λίστα]

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλές δεκάδες λέξεις οι οποίες είναι τουρκικές και έχουν παρεισφρύσει στη γλώσσα μας χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και την αντίστοιχη ελληνική έννοια.
Γράφει ο συγγραφέας Νίκος Σαραντάκος στο ιστολόγιό του sarantakos.wordpress.com:
Οι λέξεις του καταλόγου είναι 220 αλλά δύο από αυτές (μπόρα και ταπί) δεν έχουν τουρκική προέλευση, επομένως ο κατάλογος κανονικά έχει 218 λέξεις -το άφησα 220 στον τίτλο για να είναι

Eρχεται το ηλεκτρονικό παράβολο -Πώς το ζητάμε, πού το πληρώνουμε Πηγή: Eρχεται το ηλεκτρονικό παράβολο -Πώς το ζητάμε, πού το πληρώνουμε

Με στόχο να αντικατασταθεί πλήρως η έντυπη μορφή των παραβόλων του Δημοσίου και των σχετικών αποδεικτικών είσπραξης, το υπουργείο Οικονομικών θέτει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό παράβολο. Η χρήση του ηλεκτρονικού παραβόλου αναμένεται να περιορίσει σημαντικά τη γραφειοκρατία, να αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό τις εφορίες και να συμβάλει γενικότερα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Οι λεπτομέρειες για τη χρήση του ηλεκτρονικού παραβόλου περιλαμβάνονται σε απόφαση του

Φυσικοί χυμοί: πηγή αντιοξειδωτικών

Οι χυμοί φρούτων αποτελούν μια φυσική πηγή αντιοξειδωτικών τεράστιας σημασίας. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό ο άνθρωπος να καταναλώνει μια πολύχρωμη ποικιλία φρούτων καθημερινά.

Γράφει ο Κουτελιδάκης E. Αντώνιος, PhD
Τα αντιοξειδωτικά συστατικά της διατροφής έχουν συνδεθεί άμεσα με την πρόληψη της κυτταρικής καταστροφής στον οργανισμό μας, που ουσιαστικά αποτελεί το κοινό μονοπάτι για το

Ο δεκάλογος του ερασιτέχνη καλλιεργητή λαχανικών

Σήμερα, πιο πολύ από ποτέ, ο άνθρωπος, και ειδικά ο κάτοικος της πόλης, ανακαλύπτει την ανάγκη για επανασύνδεση με τη φύση.
Μια ευχάριστη ασχολία που θα μπορούσε να ικανοποιήσει αυτή του την επιθυμία είναι η κηπουρική. Οποιοσδήποτε μπορεί να ασχοληθεί με την καλλιέργεια λαχανικών, στην αυλή ή το μπαλκόνι του σπιτιού του και να αισθανθεί τη χαρά της δημιουργίας.
Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον προσφέρει σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο, αφού αποδεδειγμένα βελτιώνει τη σωματική και την ψυχική του υγεία.

NASA: βρέθηκε ο δεύτερος γαλάζιος πλανήτης μετά τη Γη

Αστρονόμοι κατάφεραν για πρώτη φορά να παρατηρήσουν το χρώμα ενός άλλου πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από το άστρο του, χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble της NASA και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).
Πρόκειται για τον εξωπλανήτη HD 189733b, ο οποίος είναι ένας από τους πιο κοντινούς πλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι έξω από το ηλιακό μας σύστημα, αφού απέχει μόλις 63 έτη φωτός από τη Γη.
Ο πλανήτης ανακαλύφθηκε το 2005 από Γάλλους αστρονόμους που τον είδαν να κινείται μπροστά από το άστρο του, ωστόσο το γαλάζιο χρώμα του

Και πάλι "γαλάζια" η Ζαχάρω - Πεντακάθαρη η παραλία

Η Γαλάζια Σημαία κυματίζει ξανά στο ιστό της στην παραλία της Ζαχάρως μετά από δύο χρόνια. Αντικειμενικές δυσκολίες στέρησαν την ύψιστη διάκριση που για χρόνια κατακτά
η παραλία μπροστά από το Παρά Θιν Αλός, όμως φέτος ο δήμος έβαλε τα δυνατά του να επιστρέψει στις διακρίσεις. Όπως τόνισε και ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως Τάσος Λαμπρόπουλος, «αυτή είναι μια σημαντικότατη διάκριση για το δήμο μας.

Μετά από δύο χρόνια κατορθώσαμε να κερδίσουμε και πάλι την Γαλάζια Σημαία που αποτελεί σήμα

Με τρία περίπτερα η Περιφέρεια Πελοποννήσου στην έκθεση Triiris στο Λονδίνο

H Περιφέρεια Πελοποννήσου στην προσπάθεια της για στήριξη των Πελοποννήσιων εξαγωγέων θα συμμετάσχει με τρία περίπτερα στην μόνιμη έκθεση Ελληνικών προϊόντων TRIIRIS (τροφίμων -ποτών) που ξεκινά στο Λονδίνο στις 19 Ιουλίου.
Η μόνιμη έκθεση προϊόντων διεξάγεται στον εκθεσιακό χώρο Southgate Office Village, Block D, Ground Floor 286 Chase Road, London N14 6HF και θα διαρκέσει ένα ημερολογιακό έτος από την ημέρα των εγκαινίων που είναι η 19η Ιουλίου , Η έκθεση διοργανώνεται από την TRIIRIS MARKET UK LTD. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή προς το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ θα διοργανώνονται αρκετά event και εκδηλώσεις γαστρονομίας.
Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της Πελοποννήσου που θα συμμετάσχουν θα έχουν τη δυνατότητα να

Στις 21 Ιουλίου... βομβαρδίζουμε το Facebook με Ελλάδα!

Μια εθελοντική ενέργεια που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο μας καλεί να γεμίσουμε τις

Αιτήσεις για αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων

Από 15/07/2013 έως 28/09/2013 μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την επιδότηση αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρων περιφράξεων. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας. 
Η ενίσχυση (το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα) θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή

Προβάρει τα πράσινα

Τη φανέλα του Παναθηναϊκού προβάρει ο Μαχαμαντού Ντιαρά σύμφωνα με δημοσιεύματα του

Σεισμός 4,3 Ρίχτερ ανατολικά της Σαμοθράκης

 
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 03:36 στον

Παραδίδεται η αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου

Παραδίδεται αύριο στις 11 το πρωί στο Δήμο Πύλου - Νέστορος, στο Νιόκαστρο της Πύλου και στην αίθουσα Θόλος, το έργου του Κέντρου Εικονικής Αναπαράστασης για τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου. Το έργο αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για την αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος που έλαβε χώρα στις 20 Οκτωβρίου 1827, καθώς και την παροχή ιστορικών πληροφοριών. 

Η εφαρμογή περιλαμβάνει αναπαράσταση της ναυμαχίας με τη χρήση τρισδιάστατων γραφικών και κινούμενης εικόνας, γενικότερες πληροφορίες για το ιστορικό πλαίσιο της Ελληνικής

Τα ξένα περιοδικά και εφημερίδες ψηφίζουν Μεσσηνία για τουρισμό!

Σε έντονους ρυθμούς συνεχίζεται η προβολή της Μεσσηνίας μέσα από δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης.


 Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο τα δημοσιεύματα σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα περισσότερων από 10 χωρών σε όλο τον κόσμο έφτασαν τα 50.  Σημείο αναφοράς των περισσότερων όπως είναι ευνόητο είναι φυσικά η Costa Navarino και ειδικότερα οι υψηλού

Βόλτα στο Αλώνι... με τον Αθλητικό Ιππικό Όμιλο Τριφυλίας!



ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Σύλλογος Απανταχού Κατσιμπαλέων: Το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΤΣΙΜΠΑΛΑΙΩΝ

Στις 06 Ιουλίου 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Κατσιμπαλαίων, πραγματοποίησε επαναληπτικές αρχαιρεσίες μετά την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του Συλλόγου.

 Από τη διαδικασία προέκυψε η εξής σύνθεση:
ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΑ, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ