ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Σύνταξη στα... 50 για χιλιάδες γυναίκες

Οι γυναίκες που ασφαλίστηκαν από 1ης Ιανουαρίου 1983 έως 31 Δεκεμβρίου 1992 και πρόλαβαν να

Έφυγαν πλουσιότεροι κατά ένα εκατομμύριο ευρώ οι ληστές

Με αστραπιαίες κινήσεις κινήθηκαν οι δύο ληστές της Εθνικής Τράπεζας της Λάρισας, που

Εντός του 2013 οι διεργασίες για την κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

Μέχρι το τέλος του 2013 θα έχουν συγκεντρωθεί όλα τα απιτούμενα στοιχεία για το Ολοκληρωμένο

Ποιες εταιρίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τα πετρέλαια του ΠατραϊκούΞεκίνησε η διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και των εταιρειών που προκρίθηκαν για την πραγματοποίηση ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Ιωάννινα, Πατραϊκό Κόλπο και Κατάκολο.

Η διαπραγμάτευση θα γίνει με βάση τις προτάσεις που έκαναν οι ενδιαφερόμενες εταιρείες στο σχέδιο συμφωνίας (model agreement) το οποίο συμπλήρωσαν και απέστειλαν στην επιτροπή διαπραγμάτευσης πριν από περίπου τρεις μήνες

* Χθές εξετάστηκαν οι προτάσεις των κοινοπραξιών Εnergean oil and Gas, Trajan Oil and Gas Limited,

Συμβουλές της τελευταίας στιγμής…για τις Πανελλαδικές εξετάσεις


Ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2013 έχει ήδη ξεκινήσει να μετράει αντίστροφα. 110.000 περίπου υποψήφιοι μαθητές θα ριχτούν στον αγώνα για τη διεκδίκηση 76.000 περίπου θέσεων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης. Αγώνας σκληρός και ψυχοφθόρος, αν αναλογιστεί κανείς πως οι μαθητές στην πλειονότητά τους έχουν προετοιμαστεί για τη στιγμή αυτή εδώ και δύο χρόνια.

Το θέμα, βεβαίως, που κυριαρχεί κάθε χρόνο στις παραμονές των

ΣΥΝΤΟΜΑ ΞΕΚΙΝΑ Η ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ- ΑΡΙΣΤΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΡΠΟΔΕΣΗ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Σε τελικό στάδιο όπως επιβεβαιώνουν οι παραγωγοί της Τριφυλίας βρίσκεται το καρπούζι το οποίο σε λίγες ημέρες θα βγει στην αγορά. Αναμένεται μάλιστα να αποδώσει τα μέγιστα σε γεύση και θρεπτικά συστατικά αφού αυτή η χρονιά κύλησε ομαλά με τον καιρό να βοηθά αρκετά. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κυπαρισσίας κατέφθασαν ερευνητές με σκοπό την

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ευπαθείς περιοχές της Μεσσηνίας !

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π) πραγματοποιήθηκε σήμερα 15-05-2013 και ώρα 11.00 π.μ στο Διοικητήριο και στην αίθουσα «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΩΤΕΑΣ» υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά με θέμα: «Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Μεσσηνίας, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου».
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Αστυνομικής Δ/νσης Μεσσηνίας, της 120 ΠΕΑ, του Δασαρχείου, της Εφορείας Αρχαιοτήτων, των Δήμων, εθελοντών καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Π.Ε.

Μεσσηνιακό πρωινό με ελιές, σύκα, σταφίδα και παστό!

Ελιές, μαύρη σταφίδα, φρέσκια ρίγανη, παστέλι, σύκα, τοπικά φρούτα εποχής, ακόμη και μανιάτικο παστό περιλαμβάνει το μεσσηνιακό πρωινό που, όπως μας λέει ο πρόεδρος του απερχόμενου Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος, έχει ξεκινήσει να προσφέρεται σε ξενοδοχεία της Μεσσηνίας.
Η προσπάθεια προβολής της τοπικής κουζίνας εντάσσεται στην πρωτοβουλία που είχε η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας να κηρύξει τη φετινή χρονιά «Μεσσηνία 2013 - Έτος Γαστρονομίας». «Έχουμε αποφασίσει μαζί με το Επιμελητήριο να προχωρήσουμε σε ορισμένες δράσεις, όχι μόνο στη Μεσσηνία, για την προβολή των μεσσηνιακών προϊόντων. Κάναμε την έναρξη ως Ένωση Ξενοδόχων και μαζί μας ήρθε και το Επιμελητήριο,

Τριήμερη γιορτή σύναξης 12 Μεσσήνιων αγίων

Γιορτή σύναξης των 12 αγίων που κατάγονται από τη Μεσσηνία πραγματοποιεί για πρώτη φορά φέτος η Μητρόπολη, από αύριο Παρασκευή έως και την Κυριακή, 19 Μαΐου. Η γιορτή θεσπίστηκε και θα τιμάται κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων (την Κυριακή μετά του Θωμά) στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής. 
Αύριο στις 7 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί η υποδοχή των ιερών λειψάνων των Μεσσήνιων αγίων και θα ακολουθήσουν η δοξολογία και ο πανηγυρικός εσπερινός χοροστατούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Από τις 9 το βράδυ έως τη 1 το πρωί θα πραγματοποιηθεί αγρυπνία.
Το Σάββατο το πρωί, θα τελεστεί όρθρος και θεία λειτουργία και στις 7 το απόγευμα πολυαρχιερατικός εσπερινός από τον επίσκοπο Θαυμακού Ιάκωβο με τη συμπαράσταση των μητροπολιτών Κορωνείας Παντελεήμονος και Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. 
Την Κυριακή μετά τον όρθρο και τη θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί λιτάνευση της εικόνας και των λειψάνων των αγίων στις οδούς Υπαπαντής,

Συνεδριάζει εκτάκτως η οικονομική Επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει εκτάκτως την Παρασκευή 17 Μαΐου και ώρα 14:00 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.
Την πρόσκληση που υπογράφει ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής Στάθης Ανδρινόπουλος περιλαμβάνονται για συζήτση και λήψη απόφασης τα παρακάτω θέματα: ..........

1) Καθορισμός όρων του επαναληπτικού τακτικού διαγωνισμού για την ανάθεση της αποκομιδής απορριμμάτων στη Δ.Ε. Αετού, Δ.Ε. Αυλώνος, Τ.Κ. Τριπύλης καθώς και του καθαρισμού Λαικής Αγοράς Τ.Κ. Κοπανακίου.

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022