ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Βασιλικός στη γλάστρα: Όσα πρέπει να ξέρεις για να τονε καμαρώνεις!

 Φωτό: Στυλ.Ποντίκης / Golden Magazine
Είναι αρωματικός, γευστικός, εντομοαπωθητικός, απολυμαντικός και… γαμήλιος. Ο βασιλικός είναι ένα από τα πιο αγαπημένα βότανα παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου στολίζει καμαρωτός και φουντωτός μπαλκόνια και κήπους.
Από την πατρίδα του την Ινδία (όπου θεωρείται ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού) τον έφερε στη χώρα μας ο Μέγας Αλέξανδρος ως φυτό του βασιλιά. Δεν είχε όμως καλή τύχη στην αρχή. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν του έτρεφαν εκτίμηση, καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες που τον φιλοξενούσαν και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον

Θετικές εξελίξεις όσον αφορά την ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου!

Θετικές δείχνουν να είναι οι εξελίξεις όσον αφορά την ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης Πελοποννήσου. Η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική ζήτησε από τη Περιφέρεια Πελοποννήσου δύο εκπροσώπους της για την επιτροπή καταλληλότητας για την εξεύρεση γηπέδου για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου, στα πλαίσια του Νόμου 2408/1996. 
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέχεια της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και συγκεκριμένα της  υπ’ αρ. 18717/5836/7-6-2011 απόφασης του Περιφερειάρχη, τον Ιούνιο του 2011, με την οποία όριζε την πρώτη  επιτροπή εξεύρεσης γηπέδων για το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Πελοποννήσου. Ως  εκπρόσωποι της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην ανωτέρω επιτροπή ορίστηκαν  οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ. Φλώρος Σπυρίδων και η κα

Φιλιατρά: Δρομολόγια ΚΤΕΛ για Αγία Κυριακή - Λαγκούβαρδο!

Την δυνατότητα σε λουόμενους να απολαύσουν το μπάνιο τους δίνει και φέτος το ΚΤΕΛ στα Φιλιατρά μέσω ειδικών δρομολογίων προς την Αγία Κυριακή και το Λαγκούβαρδο.

Τα δρομολόγια έχουν ξεκινήσει από τον προηγούμενο μήνα και θα συνεχιστούν όσο υπάρχει

Από την Ταϊβαν βάφτιση στα Φιλιατρά με τις προ-προγιαγιάδες!

Μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή βάφτιση τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου (Παναγία) Φιλιατρών! Κι αυτό, επειδή η μικρή και χαριτωμένη νεοφώτιστη, Ελένη – Chelsea, ταξίδεψε περισσότερα από 9.000 χιλιόμετρα με τους γονείς της και το μεγαλύτερο αδερφό της, από την Taipei της Taiwan, για να βρεθεί με τη γιαγιά, τον παππού και την προγιαγιά του μπαμπά της και να βαφτιστεί!

Ο Χάρης Αδαμόπουλος από τον Καναδά, με ...........

Γλυκό του κουταλιού καρπούζι

Περιγραφή

Όπως το φτιάχνουν στην Κύπρο, τραγανό και πολύ νόστιμο.
  

Τι χρειαζόμαστε:

  • 17 - 18 τετράγωνα κομμάτια χοντρό καθαρισμένο φύλλο καρπουζιού

Η Αργοναυτική Εκστρατεία (Μέρος 2ο)

Έτσι, μετά από τη συγκέντρωση όλων των ηρώων, έπρεπε να αποφασίσουν ποιος θα ήταν ο Πλοίαρχος, ο αρχηγός της Εκστρατείας· όλοι, τότε, υπέδειξαν τον Ηρακλή, ο δυναμικός, όμως, ήρωας πρότεινε τον Ιάσονα, γιατί χωρίς αυτόν δεν θα γινόταν δυνατή η Εκστρατεία. Έτσι, με Πλοίαρχο τον Ιάσονα, διαμοίρασαν τις θέσεις τους στο μακρόστενο πλοίο με τα 50 κουπιά. Στο τιμόνι έκατσε ο Τίφης, στην πρώρα ο Λυκέας, οι μεσαίες θέσεις δόθηκαν στον Ηρακλή και τον Αγκαίο, ενώ στην πλώρη κάθισε ο Ορφέας με τη μαγική του λύρα, της οποίας άγγιζε τις απαλές χορδές, παίζοντας ουράνιες μελωδίες και κάνοντας ευχάριστο το ταξίδι για τους Αργοναύτες. Οι

billiards champion : ) (VIDEO)

ΑΠΟ http://www.youtube.com

ΤΟ ΠΑΛΙΟΤΕΡΟ ΤΡΥΚ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)


ΑΠΟ http://www.youtube.com

Μοναδικό κόλπο με κερί (ΒΙΝΤΕΟ)


ΑΠΟhttp://www.youtube.com

Αυτοκίνητο: Συμβουλές για την αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου

 Φωτό http://autokinito.gr/
Αν αποφασίσατε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, κάνατε μια πολύ καλή επιλογή.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία πρέπει να προσέξετε κατά την αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου:
  1. Μην αγοράσετε το πρώτο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θα δείτε μπροστά σας. Μην αφήσετε τον εαυτό σας να παρασυρθεί και να επιθυμήσει πολύ, οποιοδήποτε αυτοκίνητο. Κρατείστε τις επιλογές σας ανοιχτές.
  2. Ακόμα κι αν αυτό είναι το αυτοκίνητο των ονείρων σας, μην αφήσετε να καταλάβει ο πωλητής το πώς αισθάνεστε. Θα χάσετε σε διαγματευτική ισχύ στην πορεία.
  3. Μην «παραμυθιάζεστε» από εντυπωσιακά σπορ διακοσμητικά και «GT» διακριτικά.

Ποιοι δικαιούνται την επιδότηση διακοπών

Ξεκινά άμεσα η διάθεση των δελτίων του προγράμματος "τουρισμός για όλους" με στόχο να βοηθηθούν τόσο οι οικονομικά ασθενέστεροι συμπολίτες μας και να μπορέσουν να "αποδράσουν" έστω και για ολιγοήμερες διακοπές, όσο και οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.


Λίγα λόγια για το πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα, που απευθύνεται σε 76.200 άτομα, περιλαμβάνει τα υποπρογράμματα Εξαήμερων

Πλωτό μίνι μάρκετ μεσοπέλαγα!

Έλληνας επιχειρηματίας, προκειμένου να πάει κόντρα στην οικονομική κρίση και θέλοντας να

Βραβείο 200.000 δολαρίων της Microsoft σε Έλληνα ερευνητή

Στον Έλληνα ερευνητή του Πανεπιστημίου της Columbia Βασίλη Παππά η πρώτη θέση και το έπαθλο των 200.000 δολαρίων στον διαγωνισμό ασφαλείας Bluehat που διοργάνωσε η Microsoft.
Ο Βασίλης Παππάς, όπως αναφέρει στο secnews.gr, κατάγεται από την Πάργα και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης από όπου πήρε το πτυχίο του το 2007 και το μεταπτυχιακό του 2009.
Ο Κροάτης Ivan Fratric από το Πανεπιστήμιο του Zagreb (που έλαβε $50.000) και ο Jared DeMott, ερευνητής ασφάλειας από την Harris Corp (που έλαβε $10.000) στη δεύτερη και την τρίτη θέση

9.689 προσλήψεις ανέργων στην Πελοπόννησο

Μετά τη δημοσιοποίηση του οριστικού Κυλιόμενου Πίνακα Κατάταξης Ανέργων έρχονται 35.000 προσλήψεις σε δήμους. Σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύεται στους διαδικτυακούς τόπους του ΑΣΕΠ www.asep.gr και του ΟΑΕΔ www.oaed.gr. αναγράφεται η συνολική βαθμολογία κάθε ανέργου σε μονάδες που αντιστοιχούν στα κριτήρια κατάταξης, την ειδικότητά τους και τους φορείς στους οποίους έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν κατά προτεραιότητα να προσληφθούν.

Ελληνοτουρκικός γάμος στην Costa Navarino!

Ο γάμος της Εντας Πολάτ, κόρης του Τούρκου μεγιστάνα Αντνάν Πολάτ, με τον Ελληνα Δημήτρη Γκινοσάτη, θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου στην Costa Navarino.
 
H "Σίβυλλα" έγραψε στο "Βήμα" για τον ελληνοτουρκικό αυτό γάμο:
«Τούρκοι billionaires, Ρώσοι και Βραζιλιάνοι μεγιστάνες θα καταφτάσουν στο πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino για τους γάμους Polat - Γκινοσάτη. 
Το αεροδρόμιο της Καλαμάτας θα είναι αρκετό για να φιλοξενήσει όλα αυτά τα learjets; Ο Αdnan

Στις 8 Αυγούστου το Beach Party της Εράνης στο Στόμιο Φιλιατρών.

Το Beach Party της ΕΡΑΝΗΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ είναι το μεγαλύτερο Event του καλοκαιριού για την περιοχή

Φιλιατρά: Τοποθετήθηκαν οι πόρτες στον μαντρότοιχο του νέου Λυκείου

Τοποθετήθηκαν και οι πόρτες στον μαντρότοιχο του Νέου Λυκείου στα Φιλιατρά.

όπως ήταν αναμενόμενο οι πόρτες είναι στο ίδιο ακριβώς σχέδιο που έχουν και τα κάγκελα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ