ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

ΣΔΟΕ: Άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς έκδοση εισαγγελικής διάταξης

Άμεση πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς να απαιτείται η έκδοση σχετικής εισαγγελικής διάταξης θα έχει το ΣΔΟΕ.
Σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ", από την ερχόμενη Τρίτη δέκα εξειδικευμένοι υπάλληλοι από τη κεντρική υπηρεσία και δύο υπάλληλοι ανά περιφερειακή διεύθυνση αποκτούν απευθείας πρόσβαση για έλεγχο στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.
Οι ελεγκτές θα έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των ελεγχόμενων φορολογουμένων από το 2002 και μετά. Οι κινήσεις λογαριασμών "φαίνονται" από το 2008 και μετά.

Επί ποδός η Τροχαία για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας

Σε ισχύ τίθενται από σήμερα Παρασκευή έκτακτα μέτρα της Τροχαίας για τη διευκόλυνση των εκδρομέων του τριημέρου της Καθαρής Δευτέρας, ενώ λαμβάνονται και ενισχυμένα μέτρα αστυνόμευσης και ασφάλειας.
Ενισχυμένη θα είναι η αστυνομική παρουσία σε σημεία του οδικού δικτύου, όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα, ενώ αυξημένα θα είναι τα μέτρα της τροχαίας στις εισόδους - εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων, αλλά και σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί, κ.λ.π.)
Εκτός των μέτρων διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, σήμερα

Φοροκαταιγίδα 6,7 δισ. € φέτος στα ακίνητα

Από 2 έως και 6 φόρους συνολικού ύψους 6,7 δισ. ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα για να μην καταργηθεί για το έτος 2013 το «χαράτσι», που επιβάλλεται στα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας υπέκυψε στις πιέσεις των δανειστών να συνεχιστεί η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας εκατομμυρίων –ήδη

"Αργία η Καθαρή Δευτέρα" τονίζει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Μεσσηνίας

Την επισήμανση ότι η Καθαρή Δευτέρα είναι θεσμοθετημένη αργία κάνει με ανακοινωσή του ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας παραθέτοντας την συγκεκριμένη νομοθετική διάταξη και σημειώνοντας ότι όσοι εργαζόμενοι απασχοληθούν την ημέρα αυτή στις περιοχές, όπου η αργία είναι προαιρετική θα πρέπει να πληρωθούν με προσαύξηση 75%. 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
"Ως προς τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων κατά την αργία της Καθαράς Δευτέρας ισχύει το

3 χρόνια για ακρωτηριασμό του εραστή της νύφης του

Σε 3 χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας 82χρονο, για τον πυροβολισμό και ακρωτηριασμό της αριστερής παλάμης του πρώην εραστή της νύφης του.
Ο κατηγορούμενος, πρώην δήμαρχος Αρεόπολης, κρίθηκε ένοχος για τον ακρωτηριασμό, τον Οκτώβριο του 2004, με κυνηγετικό όπλο στο ύψος της παλάμης, του νεαρού άνδρα. Πρωτόδικα το δικαστήριο είχε μετατρέψει την κατηγορία από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη και τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 4 χρόνων. Χθες ο κατηγορούμενος εκπροσωπήθηκε στο

Ο Κόλλιας σχεδιάζει: Γεωγραφική επέκταση της ΔΕΥΑ Κυπαρισσίας

Οπως επισήμανε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, η επέκταση αναμένεται να μπει σε πρώτη προτεραιότητα μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού του δήμου και σε πρώτη φάση θα καλύψει τις ΔΕ Αυλώνας, Αετού και Τριπύλης, οι οποίες σήμερα δεν έχουν δικές τους υπηρεσίες ύδρευσης και ήδη καλύπτονται από την ΔΕΥΑ.
Μάλιστα ο κ. Κόλλιας επισήμανε ότι ήδη υπάρχει έτοιμη μελέτη που αφορούσε την επέκταση της ΔΕΥΑ σε όλο το δήμο, όμως σε πρώτη φάση θα γίνει επέκτασή της μόνο προς το βορρά.
Να σημειώσουμε ότι η επέκταση της ΔΕΥΑ αναμένεται να φέρει και αλλαγές στο καταστατικό της και

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μηχανικών ελευθέρων επαγγελματιών Τριφυλίας πραγματοποίησε επίσκεψη στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας, για να εκθέσει στο προϊστάμενο του Δασαρχείου τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μηχανικοί μέλη του Συλλόγου, που έχουν να κάνουν με τα αιτήματα χαρακτηρισμού που απαιτούνται κατά τη έκδοση των οικοδομικών αδειών. Τα μέλη του συλλόγου ανέφεραν ότι η απάντηση στα αιτήματα χαρακτηρισμού καθυστερεί μεγάλο χρονικό διάστημα που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και τον ένα χρόνο, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι μηχανικοί να υποβάλλουν φακέλους για οικοδομικές άδειες, ή για άλλες υποθέσεις πελατών τους που απασχολούν

Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου:”Σε οικονομική εξαθλίωση οι καταναλωτές”

Σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή στις 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος της ΟΕΣΠ&ΝΔΕ αναφέρει: «Οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, η αδιαλλαξία, η αδυναμία λήψης αποτελεσματικών πολιτικών αποφάσεων παραμένουν ως χαρακτηριστικά του οικονομικού, πολιτικού και κοινωνικού πλαισίου. Ζούμε σε μία εποχή όπου το εισόδημα των καταναλωτών έχει μειωθεί κατά 30% ή και ακόμα περισσότερο, η ανεργία καλπάζει με το απίστευτο ποσοστό του 27%, τα χαράτσια και οι φοροεπιδρομές έχουν «στραγγίσει» τα ελληνικά νοικοκυριά. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε οικονομική

Κυπαρισσία: Στο σκοτάδι είχε μείνει το κάστρο!

Στο σκοτάδι είχε μείνει το κάστρο της Κυπαρισσίας για περίπου 20 μέρες, καθώς είχε πέσει θύμα των "κυνηγών" χαλκού. 

Αν και τα χρήματα για την αποκατάσταση της βλάβης δεν ήταν πολλά, ο δήμος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και έτσι η οικονομική βοήθεια προήλθε από το Πρόγραμμα για την Προστασία και Ανάδειξη της Παλιάς Πόλης της Κυπαρισσίας, οπότε και αποκαταστάθηκε το πρόβλημα.


Η πρόεδρος του Προγράμματος Τζίμα Ιμιρζιάδη τόνισε σχετικά με αυτή την παρέμβαση: 
"Το κάστρο της Κυπαρισσίας είναι το σήμα κατατεθέν της πόλης μας και αποτελεί την πλέον ορατή απόδειξη της ιστορίας μας που αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους. Η αξία του αντανακλάται και στην Παλιά Πόλη, η οποία όπως ξέρουμε είναι ανακηρυγμένος διατηρητέος

Ελαία: Με την απειλή όπλου και τη χρήση βίας λήστεψαν μια οικογένεια

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για την εξιχνίαση υπόθεσης ληστείας
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αστυνομικών Αρχών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη,

Σήμερα το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης

Σήμερα θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα .......

Το μεγάλο κόλπο αγρότη με την επιστροφή ΦΠΑ 184 εκατ. ευρώ

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ έπεσε αγρότης από τη Θήβα που είχε φτιάξει μια “μηχανή” να εισπράττει εκατομμύρια ευρώ με το κόλπο της επιστροφής ΦΠΑ.

Τα χρήματα που ......

έβαλε στην τσέπη ο αδίστακτος καλλιεργητής έφθασαν στο αστρονομικό ποσό των 184.075.770 ευρώ.

Όπως προκύπτει από τον έλεγχο των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών , ο αγρότης

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ