ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Πως λειτουργεί το immobilizer;



Τι είναι και πως δουλεύει το immobilizer στο αυτοκίνητο; Από τι αποτελείται το συγκεκριμένο σύστημα; Ας δούμε στο άρθρο που ακολουθεί.

Παλιότερα, τα αυτοκίνητα έπαιρναν εύκολα μπροστά με αντίγραφα κλειδιών, ή ακόμη και χωρίς κλειδί κάνοντας κάποια "μαγικά" με τα καλώδια κάτω από τη μίζα.

Βέβαια, εδώ και πολλά χρόνια, για την αντιμετώπιση των κλοπών, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πλέον και αυτό οφείλεται στη χρήση μιας συσκευής, το λεγόμενο immobilizer, το οποίο πλέον είναι στον στάνταρ εξοπλισμό ακόμη και στα μικρά αυτοκίνητα.

Εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου

Τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Χριστοφόρου τιμά σήμερα, 9 Μαΐου, η Εκκλησία μας.
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυς Χριστόφορος καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρεμπρόβος, που σημαίνει αδόκιμος, αποδοκιμασμένος, κολασμένος. Πιθανότατα έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Δεκίου (249 - 251 μ.Χ.), όταν στην Αντιόχεια Επίσκοπος ήταν ο Άγιος Ιερομάρτυς Βαβύλας.
Ο Άγιος ως προς την εξωτερική εμφάνιση ήταν τόσο πολύ άσχημος, γι' αυτό και αποκαλείτο «κυνοπρόσωπος».
Η μεταστροφή του στον Χριστό έγινε με τρόπο θαυμαστό. Συνελήφθη αιχμάλωτος σε μάχη, που

Έκρυψαν παιδί μέσα σε βαλίτσα! Η εικόνα που σόκαρε τους τελωνειακούς!

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο σημείο ελέγχου στα σύνορα

Δοκιμαστική εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης στην Κυπαρισσία

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σχεδιάζεται να τεθεί σε εφαρμογή η νέα κυκλοφοριακή μελέτη στην Κυπαρισσία, προκειμένου να δοκιμαστεί σε συνθήκες με αυξημένη κίνηση.
Αυτό επισήμανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για την πόλη της Κυπαρισσίας Παναγιώτης Τσίγγανος, χωρίς όμως να αποκλείει να πάει για λίγο αργότερα. Στόχος, όπως μας είπε, είναι να γίνει το συγκεκριμένο τριήμερο όπου αναμένεται αυξημένη κίνηση και μεγάλος αριθμός οχημάτων κι έτσι θα μπορέσει να γίνει ένα καλό τεστ ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου που η κίνηση αυξάνει σημαντικά.
Η κυκλοφοριακή μελέτη, όπως έχουμε αναφέρει ήδη, φέρνει αρκετές αλλαγές με πολλές

Τριφυλία: Από κοντά πρέπει να έχουν τα καρπούζια τους οι παραγωγοί

Καθηµερινές επισκέψεις στα καρπουζοχώραφά τους πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί αυτό το διάστηµα που η καλλιέργεια βρίσκεται στο στάδιο της καρπόδεσης και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, επισήµανε στην Agrenda o διευθυντής Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντ. Παρασκευόπουλος. 

Στην Τριφυλία την προηγούµενη βδοµάδα ξεσκεπάστηκε κατά 100% η υπαίθρια καλλιέργεια. Μάλιστα, αυτή είναι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ