ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα έμβρυα δεινοσαύρων

Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στη νότια Κίνα, στην επαρχία Γιουνάν, μια τοποθεσία που περιείχε πολλές κατεστραμμένες φωλιές με τα αρχαιότερα αυγά δεινοσαύρων που έχουν βρεθεί ποτέ, μέσα στα οποία υπήρχαν διατηρημένα τα απολιθωμένα έμβρυα. Επίσης, μέσα στα οστά των εμβρύων βρέθηκαν τα αρχαιότερα ίχνη οργανικής ύλης σπονδυλωτού ζώου της ξηράς, που έχουν ποτέ έρθει στο φως.
Οι ερευνητές από διάφορες χώρες (Καναδά,

Τα δικαιολογητικά που μειώνουν ή "διαγράφουν" τον φόρο


Η ισχύουσα φορολογική νομοθεσία παρέχει σε κάθε φορολογούμενο τη δυνατότητα να μειώσει ή ακόμα και να μηδενίσει τη φορολογική του επιβάρυνση.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, από τον φόρο που αναλογεί στο εισόδημα το οποίο απέκτησε το 2012 κάθε φορολογούμενος, αφαιρείται - εκπίπτει ποσοστό 10% από συγκεκριμένες δαπάνες που πραγματοποίησε μέσα στο 2012.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "Ελεύθερου Τύπου", οι δαπάνες αυτές είναι οι εξής:
α. Τα έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης

Μεγάλη πρωτιά της Ακρόπολης

Μικρή αλλά σταθερή πτώση στον αριθμό των επισκεπτών στα μουσεία της χώρας δείχνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τα τρία τελευταία χρόνια. Από τα 3.136.779 επισκέπτες το 2010, πλέον ο αριθμός έχει κατρακυλήσει στους 2.975.689, παρά τη θεαματική άνοδο σε μεμονωμένες όμως περιπτώσεις, όπως αυτή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το μεγαλύτερο μουσείο της χώρας ευτύχησε να δει τους επισκέπτες του να φτάνουν τους 311.129 την περασμένη χρονιά σημειώνοντας αύξηση κατά 83%. Όσον αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους, η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών είναι σχετικά μικρή (2,7%) αλλά επιβεβαιώνει την προτίμηση

Άμεση πρόσβαση στην έξοδο για 400.000 ασφαλισμένους

Κερδισμένοι είναι περίπου 400.000 «παλαιοί» ασφαλισμένοι που μπορούν να βγουν ακόμα και σήμερα στη σύνταξη. Οσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας μέχρι 31 Δεκεμβρίου 1982 έχουν στο

Έρχονται άτοκες δόσεις για οφειλές προς τη ΔΕΗ

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ και τους εναλλακτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και απαγόρευση της διακοπής ηλεκτροδότησης για τους μικρούς και ευάλωτους οικιακούς

Αυτόφωρο για όποιον βασανίζει τα ζώα με εγκύκλιο του Αρείου Πάγου


Αυτόφωρο για τους βασανιστές ζώων και μήνυση χωρίς την καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ -που ισχύει για τις άλλες περιπτώσεις μηνύσεων- αφού πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα, ζητεί με ερμηνευτική εγκύκλιο της νομοθεσίας προστασίας των ζώων ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης ανοίγοντας ομπρέλα προστασίας στους τετράποδους αδέσποτους και μη.

«Μείζονος σημασίας θέμα, καθίσταται και η αναφορά στην αστυνομική αρχή ότι πρόκειται για αυτεπαγγέλτως διωκόμενο έγκλημα για το οποίο δεν προσαπαιτείται η καταβολή του παραβόλου των 100 ευρώ, ως ισχύει για τα

Η θαλασσοταραχή προκάλεσε: Ζημιές στο αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου

Προβλήματα και ζημιές δημιούργησε η θαλασσοταραχή το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στο αλιευτικό καταφύγιο Μαράθου, καταστρέφοντας τμήμα του δυτικού μόλου, στον οποίο μάλιστα πρόσφατα είχαν γίνει εργασίες για την αποκατάσταση παλαιότερων ζημιών. Με διασκορπισμένους ογκόλιθους από ένα τμήμα του, το μικρό λιμάνι μένει πλέον απροστάτευτο και μαζί με αυτό τα αλιευτικά σκάφη, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά που ελλιμενίζονται σε αυτό.

Μάλιστα χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπήρξε από την διάλυση τμήματος του μόλου είναι

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Μεσσηνία στην επίτευξη του στόχου για ίδρυση φυλακών στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας.

Πιο κοντά από ποτέ βρίσκεται η Μεσσηνία στην επίτευξη του στόχου για ίδρυση φυλακών στη διοικητική περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από τα όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος του τοπικού Δικηγορικού Συλλόγου Κώστας Μαργέλης. Είπε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αναπτύσσεται μια καλή κινητικότητα και μια δυναμική για το θέμα των φυλακών, ενώ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Επιπλέον πιστεύει ότι η Μεσσηνία έχει το

Θετικά μη­νύ­μα­τα για την ε­ξα­γω­γή της πα­τά­τας

Ξε­κί­νη­σε η συγ­κο­μι­δή της πα­τά­τας τό­σο στην Μεσ­σή­νη ό­σο και στο Μπουρ­νιά στην Κα­λα­μά­τα με

Στο Ραμοβούνι το Αντάμωμα των Απανταχού Πελοποννησίων

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά επισκέφθηκε στο γραφείο του ο

Φιλιατρά: Λαθρομετανάστης εισέβαλε σε ΙΧ αυτοκίνητο και ζητούσε να τον πάει Θεσσαλονίκη!!!

Τα είδε όλα προχθές το πρωί ένας συμπολίτης μας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του Φιλιατρά News όταν ευρισκόμενος σταματημένος στην πρώτη στροφή μετά τους Αγίους Αποστόλους με το αυτοκίνητο του στο Δρόμο Φιλιατρών - Αγίας Κυριακής, Μαύρος λαθρομετανάστης μπήκε στο αυτοκίνητο του και σε έξαλλη κατάσταση ζητούσε επίμονα να τον πάει στην Θεσσαλονίκη!!!!
Ο συμπολίτης μας τα 'χασε στην κυριολεξία καθώς ο .........

λαθρομετανάστης τον έπιασε εξ απηνής και ο ίδιος φοβήθηκε μην έχει μαχαίρι επάνω του.

Γαργαλιάνοι: Διέρρηξαν Ναό στην κεντρική πλατεία

Τον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία των Γαργαλιάνων διέρρηξαν θρασύτατοι ιερόσυλοι χθες τα ξημερώματα, αφαιρώντας τάματα από το προσκυνητάρι, η αξία των οποίων υπολογίζεται σε 5.000 ευρώ. 
Οι διαρρήκτες διέθεταν περισσό θράσος αφού ο ναός βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και σε απόσταση 100 μέτρων περίπου από το αστυνομικό τμήμα, κάτι που όμως δεν φαίνεται να τους πτόησε.
Όπως τόνισε ο εφημέριος του ναού, π. Βασίλης Παναγόπουλος, ο ίδιος διαπίστωσε την διάρρηξη χθες το πρωί όταν μαζί με τη νεωκόρο πήγε να ανοίξει την εκκλησία. 
Ενώ προσπαθούσαν να ανοίξουν την κεντρική πόρτα διαπίστωσαν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά καθώς δεν άνοιγε με ευκολία. Έστω και δύσκολα κατάφεραν να την ανοίξουν και

Αρχές καλοκαιριού η αναθεωρημένη σύμβαση στη Βουλή για την Ολυμπία οδό

Το…μνημόσυνο για την Ολυμπία Οδό, έτσι όπως είχε σχεδιαστεί αρχικά και ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων, έχει τελεστεί εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση, βέβαια, για τους δικούς της επικοινωνιακούς λόγους, θεωρεί το έργο «ζωντανό», αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τον…κόκκινο Μάη, για να δούμε να ολοκληρώνεται μέχρι την Τσακώνα. Προς το παρών, από τα πλέον επίσημα χείλη του υπουργού Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, αναγγέλλεται θριαμβευτικά η κατασκευή του τμήματος μέχρι την Πάτρα!
Έτσι, όπως έγινε γνωστό, το «πράσινο φως» έδωσαν οι τράπεζες που δανειοδοτούν την Ολυμπία Οδό για το θέμα της αποζημίωσης από το Δημόσιο. Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να ξεκινήσουν οι κατασκευαστές την προετοιμασία για

Πρόστιμο 200 ευρώ σε οδηγούς χωρίς δίπλωμα!

Στο νομοσχέδιο που καταθέτει το υπουργείο Ανάπτυξης στη Βουλή σχετικά με την ηλεκτρονική διαδικασία, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ), ενσωματώνει τις προβλέψεις Προεδρικού Διατάγματος για τις αλλαγές στην έκδοση αδειών οδήγησης.

Προβλέπεται νέο πρόστιμο 200 ευρώ για οδηγούς μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν δίπλωμα οδήγησης, διαθέτουν ληγμένο δίπλωμα, ή δίπλωμα για άλλη

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ