ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Τεστ Προσωπικότητας...

Εικάζεται λοιπόν ότι στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν πάνω από 100 παγκόσμιες προσωπικότερες ασχέτου χωροχρόνου... και όποιος μπορεί να αναγνωρίσει πάνω από 25 θεωρείται καλλιεργημένη προσωπικότητα...

Κάντε click στην εικόνα

 ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ 

Συμβουλές στους φοιτητές για εύρεση κατοικίας.

Για την εύρεση κατοικίας, υπάρχουν, σε κάθε πόλη, μεσιτικά γραφεία, αγγελίες, ιστοσελίδες, ενοικιαστήρια, ανακοινώσεις κ.λπ. Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε, από τις τοπικές εφημερίδες, να αξιολογήσουμε τις μικρές αγγελίες που υπάρχουν, στους ειδικούς πίνακες ανακοινώσεων των σχολών, να επισκεφτούμε μεσιτικά γραφεία, να κάνουμε μια βόλτα στην πόλη.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ψάχνοντας, για σπίτι, πρέπει να γνωρίζουμε:
  • Τα σπίτια, στο κέντρο των πόλεων, είναι κατά κανόνα παλαιότερα και πιο ακριβά, σε σχέση, με αυτά, που βρίσκονται, εκτός κέντρου.
  • Ελέγχουμε την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι μας παρέχει αυτή (supermarket, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κ.λπ.).
  • Ελέγχουμε, καλά, το σπίτι, για να διαπιστώσουμε τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουμε, στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει, πριν αρχίσουμε να κατοικούμε, στο σπίτι.
  • Μεγάλη προσοχή χρειάζεται, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με τον ιδιοκτήτη, για την ενοικίαση του σπιτιού.
Πρέπει να γνωρίζουμε:

Το «Πήδημα του Αγγέλου», ο υψηλότερος καταρράκτης του κόσμου



Ένα μοναδικό φυσικό τοπίο βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Cainama στη Βενεζουέλα. Πρόκειται για τον ψηλότερο καταρράκτη του κόσμου, ύψους 979 μέτρων (18 φορές ψηλότερος από τους καταρράκτες του Νιαγάρα), ο οποίος ονομάζεται «Salto Angel» («Το Πήδημα του Αγγέλου»).

Η ονομασία του είναι πιο κυριολεκτική απ’ όσο θα νόμιζε κανείς καθώς αναφέρεται στον Αμερικανό πιλότο Jimmie Angel, ο οποίος ήταν ο πρώτος που ανακάλυψε αυτό το θαύμα της φύσης πετώντας από πάνω του με αεροπλάνο.
Έκτοτε, το «Πήδημα του Αγγέλου» υποδέχεται χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, οι οποίοι διασχίζουν την απομονωμένη ζούγκλα του Cainama ώστε να βρεθούν στη βάση του βουνού Auyantepui και να θαυμάσουν αυτή την απίστευτη ομορφιά.
Το 1994, το Εθνικό Πάρκο της Βενεζουέλας συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που συντάχθηκε από την UNESCO. Έχει ψηφιστεί επίσης ανάμεσα στα 10 ομορφότερα φυσικά μνημεία του πλανήτη.

Μειωμένη παραγωγή σταφυλιών


Μειωμένη είναι η ελληνική παραγωγή σταφυλιών, κυρίως εξαιτίας του περονόσπορου. Τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στη νότια και κεντρική Ελλάδα.ΦΛΩΡΙΝΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στο Αμύνταιο. Βασική ποικιλία ξινόμαυρο.
ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μειωμένη κατά 30 % η παραγωγή στη Ζίτσα λόγω περονόσπορου.
ΛΕΥΚΑΔΑ: Μειωμένη η παραγωγή περίπου 30 % στις ορεινές περιοχές Καρυές και Εγκλουβή, λόγω περονόσπορου. Μείωση της παραγωγής στην ποικιλία Βερτζαμή, λόγω χαλαζιού.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Μειωμένη παραγωγή σε τοπικό επίπεδο κατά 40 % στην ποικιλία βαρδέα στους Μαχαιράδες Ζακύνθου λόγω περονόσπορου. Προβλήματα και με την καλλιέργεια σταφίδας.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ: Ολική καταστροφή στις ποικιλίες τσαούσι, γουστολίδι ώς 100 % ενώ στη βασική ποικιλία ρομπόλα στη ζώνη ΠΟΠ, από 50 % - 60 %. Από τους 580 τόνους ρομπόλας θα συγκομιστούν 240 τόνοι.
ΛΑΡΙΣΑ: Καταστροφή μόνο στην περιοχή Δαμάσι άνω του 60 %, στις υπόλοιπες περιοχές η παραγωγή είναι κανονική. Κύριες ποικιλίες: μοσχάτο Αμβούργου, βικτώρια, Κάρντινα, μερλό, σιράχ.
ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Μειωμένη κατά 40 % η παραγωγή στην ζώνη της ποικλίας μαύρου μεσενικόλα. Αλλες βασικές ποικιλίες: μερλό, σιράχ.
ΑΧΑΪΑ: Εξατομικευμένα προβλήματα στην Αχαϊα. Βασικές ποικιλίες: μοσχάτο, κορινθιακή, μαυροδάφνη, ροδίτης.
ΚΟΡΙΝΘΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή κυρίως στη Νεμέα περίπου 30 %. Ο περονόσπορος έχει πλήξει και την κορινθιακή και τη σουλτανίνα. Η παραγωγή κυμαίνεται σε 7.000 - 8.000 τόνους.
ΜΕΣΣΗΝΙΑ: Μειωμένη η παραγωγή άνω του 70 % στην περιοχή της Πυλίας. Η συγκόμιση έχει πέσει στο 50 %. Πολλοί αμπελώνες έχουν εγκαταλειφθεί εξαιτίας της χαμηλής τιμής του σταφυλιού. Βασικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται: καμπερνέ, σαρντονέ, μερλό, φωκιανός, ροδίτης.

ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΚΙΛΑ


Βραβευμένες με Pulitzer φωτογραφίες από το 1981 μέχρι σήμερα


ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ