ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Ελαιόλαδο: Οι τιμές από 19 - 25 Νοεμβρίου 2012

Η εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από μιά σχετικά αισθητρή τάση κάμψης των τιμών στην Ιταλία και

Μεσσηνία: Σκηνικό... φόβου στην Αλαγονία

Ένα σκηνικό φόβου πλέον βιώνουν οι κάτοικοι στην Αλαγονία. Τα τελευταία περιστατικά με επιδρομές από κλέφτες που σήκωσαν τις σχάρες στο δρόμο του χωριού έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία. 

Ο κόσμος δεν ξέρει τί να κάνει. Οι ηλικιωμένοι μας είπαν πως κλειδώνονται από την ώρα που πέφτει ο ήλιος μέσα, καθότι η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Άλλοι κοιμούνται αγκαλιά με τις καραμπίνες.

Προχθές τα ξημερώματα με βάση τα όσα καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ΡΟΜΑ ξαναχτύπησαν ''σηκώνοντας'' τις σιδερένιες σχάρες που τους προστάτευαν στο δρόμο βγαίνοντας από τα σπίτια τους.

ΠΗΓΗ bestTV
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Ποιοι απαλλάσσονται από τα τέλη κυκλοφορίας

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας 2013 θα πάρουν όσοι: το όχημα τους έχει τεθεί σε ακινησία, όπως ορίζει ο νόμος, (κατάθεση πινακίδων και αριθμού κυκλοφορίας σε περίπτωση εκούσιας ακινησίας ή σχετικών δικαιολογητικών σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας) πριν την 1η Ιανουαρίου του έτους που αφορά στο σήμα και παραμένει σε ακινησία.

Ειδικότερα: ................

• προκειμένου για ΙΧ επιβατικά και μοτοσικλέτες, για ολόκληρο ημερολογιακό έτος (1/1-31/12)

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας αποκτά σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης.

Παραδίδεται την Δευτέρα 03.12.2012 στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας από την μειοδότρια εταιρεία η οποία προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία το νέο σύστημα ψηφιακής δερματοσκόπησης.

Η προμήθεια του ψηφιακού δερματοσκοπίου, συνολικού προϋπολογισμού 20.000 € συμπ.ΦΠΑ αποτελεί κομμάτι του πακέτου των 680.000€ που είχαν εγκριθεί μέσω ΕΣΠΑ για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο μας.

Με την ευκαιρία αυτής της εξέλιξης ο Διευθυντής του Εξωτερικού Δερματολογικού Ιατρείου

Την Δευτέρα η κηδεία του Νίκου Γεωργόπουλου

Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου και ώρα 3 το μεσημέρι

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ στη Λακωνία

Σημειώθηκε στις 03:24 τα ξημερώματα

Το πόρισμα των ορκωτών
 λογιστών για την ΕΑΣ

Επιταγές έληγαν, αντικαθίσταντο και δεν πληρώνονταν· αγαθά πωλούνταν χωρίς να πληρώνονται και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξασφάλιση για την είσπραξη των χρημάτων· επιδοτήσεις προκαταβάλλονταν αλλά δεν επιστρέφονταν ούτε συμψηφίζονταν για την πληρωμή οφειλών προς την οργάνωση: Τέτοιες παρατυπίες και πράξεις, που χρειάζονται διερεύνηση, αποκάλυψε ο διαχειριστικός έλεγχος που διενήργησαν οι ορκωτοί ελεγκτές στην Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Ενέργειες και παραλείψεις που έφεραν την οργάνωση ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στον γκρεμό. 
Τα αποτελέσματα του ελέγχου ήταν που οδήγησαν το Δ.Σ. της Ενωσης στην απόφαση

Δασικοί χάρτες στη Πελοπόννησο με καθυστέρηση του Κράτους.

Συνάντηση εργασίας - σύσκεψη αυτήν την ώρα στο Αποστολοπούλειο για ενημέρωση επί της διαδικασίας Στις αρχές του 2013 αναμένεται να ενταχθεί στη διαδικασία κτηματογράφησης των δασών της η Αρκαδία και στα μέσα περίπου του ίδιου έτους να ενταχθεί και η Κορινθία και η Αργολίδα. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει για τη Μεσσηνία και τη Λακωνία και σήμερα στην Τρίπολη πραγματοποιείται σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για να μην υπάρξουν προβλήματα στη συνέχιση της διαδικασίας. Μιλώντας ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Μανώλης Αγγελάκας ανέφερε μεταξύ άλλων πως

Κυπαρισσία: Συνελήφθησαν οι ληστές της Εθνικής Τράπεζας

Εξαρθρώθηκε, μετά από πολύμηνη και συστηματική αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών, οργανωμένη σπείρα ληστών, που είχαν διαπράξει σωρεία ενόπλων ληστειών σε τράπεζες, ΕΛ.ΤΑ., Δ.Ε.Η. και χρηματαποστολές, σε διάφορες περιοχές της χώρας. 
Στις έρευνες για την εξάρθρωση της σπείρας σημαντική είναι η συμβολή του Γραφείου Συλλογής και Διαχείρισης Επιχειρησιακών Πληροφοριών, της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Στο πλαίσιο της εξάρθρωσης συνελήφθησαν από τις αστυνομικές Αρχές δύο ημεδαποί, ηλικίας 36 και 25 ετών και ένας 25χρονος υπήκοος Αλβανίας, ενώ στη δικογραφία που

Άγιο είχε ζευγάρι ηλικιωμένων από τα Φιλιατρά

Άγιο είχε μαζί του ζευγάρι ηλικιωμένων από τα Φιλιατρά, όταν το Ι.Χ. αυτοκίνητο που επέβαιναν εξετράπη της πορείας του στην Ε.Ο. Καλού Νερού - Τσακώνας και βγήκε σε παρακείμενο ελαιοπερίβολο.

Το ατύχημα συνέβη γύρω στη 1:30 χθες το μεσημέρι, όταν το αυτοκίνητο μάρκας Toyota Yaris, που οδηγούσε 81χρονος, λίγο πριν την διασταύρωση στο Καλό Νερό για άγνωστη αιτία εξετράπη της πορείας του και "πετάχτηκε" στο ελαιοπερίβολο ενώ πέρασε αναμέσα σε δύο δέντρα. Μάλιστα στο δεύτερο εξ αυτών προσέκρουσε από τη μεριά του οδηγού, με το όχημα να σταματά λίγα μέτρα πιο πέρα στο χωράφι.

Φιλιατρά: Οι λίμνες του γηπέδου basket.... [ Φωτογραφίες ]

Εμφανέστατες είναι οι κακοτεχνίες του εργολάβου που κατασκεύασε το ανεκδιήγητο κλουβί από συρματόπλεγμα (!!!!!!!!!!!!!!) στο γήπεδο basket του νέου Λυκείου.

Προφανώς ο εργολάβος νόμιζε ότι σε αυτό το γήπεδο θα έπαιζαν basket κατάδικοι και οχι παιδιά και δεν υπολόγισε (με τι μυαλό άλλωστε.....) οτι ελοχεύει ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος μαθητής καθώς το συρματόπλεγμα είναι πάρα πολύ κοντά στις τελικές γραμμές του γηπέδου...

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ