ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Εκδήλωση για το θωρηκτό "Αβέρωφ"

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής του θρυλικού θωρακισμένου καταδρομικού “Γεώργιος Αβέρωφ“ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, διοργανωμένη από το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και τη “Χορωδία Κηφισιάς 1937” -πολλά μέλη της οποίας είναι Καλαματιανοί.

Στην εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας είχε ο Γιάννης Κληρόπουλος, μίλησε ο  αντιναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού Ξενοφών Μαυρογιάννης, ο οποίος -με τη χρήση πλούσιου οπτικοακουστικού υλικού- ταξίδεψε το πολυπληθές ακροατήριο στην πολύχρονη ιστορία του πλοίου – συμβόλου της νεότερης Ελλάδας, από την καθέλκυσή του το 1910, μέχρι και το 1984, όταν οριστικά αγκυροβόλησε στο Παλαιό Φάληρο, ως πλωτό μουσείο των ναυτικών αγώνων της πατρίδας μας.
Στη συνέχεια η χορωδία -υπό τη διεύθυνση του Χαράλαμπου Μιχαηλίδη- απέδωσε τραγούδια παραδοσιακά, Ελλήνων συνθετών, αλλά και αποσπάσματα από όπερες, με συνοδεία πιάνου από την Πένυ Μαραβελή.
Ακολούθησε η επίδοση αναμνηστικών, από τον πρόεδρο της χορωδίας Κώστα Καρρά και τον πρόεδρο αποφοίτων της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων Ξενοφώντα Μαυρογιάννη στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο οποίος με τη σειρά του επέδωσε τσάντες με παραδοσιακά μεσσηνιακά προϊόντα.
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης, Νάντια Γιαννακοπούλου, καθώς και ο διοικητής της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου αντιπλοίαρχος (Π.Ν.) Δημήτριος Μαντέλης.
ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Όλες οι αλλαγές σε οκτάωρο, άδειες, υπερωρίες, απολύσεις και Κυριακές

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 02:00 Μετά από αίτηση του εργαζομένου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας , εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλ...