ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

ΠΛΑΤΗ: ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

    Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε μόνοι μας για τη βελτίωση του χωριού μας συνεχίζεται χωρίς σταματημό. Πολλά και σπουδαία έργα έχουμε κάνει όπως (μάντρες, βάψιμο πορτών, καθαριότητα κ.α.)
   Πολλοί έρχονται εθελοντές για να βοηθήσουνε ή να προσφέρουνε τα υλικά για την πραγματοποίηση του έργου. Στη προσπάθεια μας αυτή δεν συμμετέχουνε μόνο οι ντόπιοι. Μεγάλη είναι και η βοήθεια των συγχωριανών μας που ζούνε στην Αθήνα.

   Μέσα από το blog του χωριού μας θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για την πολύτιμη βοήθεια τους.

    Το επόμενο βήμα είναι η επισκευή της παιδικής χαράς. Εδώ απευθυνθήκαμε στο δημαρχείο της

ΣτΕ: Πράσινο φως για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ ακόμη και σε δάση

Tον δρόμο για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ακόμη και σε δασικές περιοχές άνοιξε το ΣτΕ, επικυρώνοντας την υπουργική απόφαση, με την οποία εγκρίθηκαν το ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι η απόφαση είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, τη σύμβαση-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και την ελληνική νομοθεσία.

Το ταχύτερο τρένο στην Ευρώπη

Στην Piazza del Popolo της Ρώμης παρουσιάστηκε το supertreno «Frecciarossa 1000». Είναι το

Άρχοντες της τεμπελιάς #4

Αν υπήρχαν βραβεία τεμπελιάς, οι παρακάτω άνθρωποι θα τα διεκδικούσαν με αξιώσεις…


Ποια είναι η πιο κρύα πόλη στον κόσμο;

Εάν σας αρέσει το κρύο και τα χιονισμένα τοπία δεν έχετε τίποτα άλλο παρά να επισκεφθείτε την Γιακούτσκ. Πρόκειται για την πιο κρύα πόλη του κόσμου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού TIME και βρίσκεται στην ανατολική Σιβηρία.

Εκτείνεται κατά μήκος του ποταμού Λένα και βρίσκεται περίπου 5.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Μόσχα. Ιδρύθηκε το 1632 από τους Κοζάκους και σήμερα έχει 270.000 μόνιμους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του περιοδικού οι κάτοικοι είναι εκπαιδευμένοι στο να αντέχουν τις

Ολυμπία Οδός τέλος για Ηλεία - Μεσσηνία

Ο Σαμαράς απαξιοί να δεχθεί την επιτροπή διεκδίκησης

Ολυμπία Οδός τέλος για Μεσσηνία και Ηλεία μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργού Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη για την υπογραφή συμφωνίας με τις κοινοπραξίες, για την επανεκκίνηση των έργων στους οδικούς άξονες πριν από το Πάσχα. Στο ρεπορτάζ της κρατικής τηλεόρασης που συνόδευε την εν λόγω είδηση, ξεκαθαρίστηκε πως η συμφωνία προβλέπει ότι ο δρόμος θα φθάσει μέχρι την Πάτρα. Η μάχη μεταφέρεται τώρα στη Βουλή καθώς όπως αναφέρθηκε, η συμφωνία θα "μεταφραστεί" σε νέο

Εφθασε στο Καλό Νερό το εκδρομικό τρένο

Στο Καλό Νερό έφτασε χθες και στάθμευσε για αρκετή ώρα το εκδρομικό τρένο που κάνει πενθήμερη εκδρομή στην Πελοπόννησο.

Αγγλοι οι περισσότεροι επιβάτες του αποβιβάστηκαν περίπου στη 1.30 το μεσημέρι στον

Επιστρέφουν στις ελληνικές παραλίες οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο

Στα νησιά οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν ήδη κατεβάσει τις καρέκλες από τα τραπέζια, έχουν βάψει τα καταστήματά τους, έχουν τοποθετήσει τις ξαπλώστρες στις παραλίες και περιμένουν....

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Κλείστηκε σε πλαστική σακούλα εν ώρα πτήσης!

Άνθρωπος κλεισμένος σε σακούλα πετάει με... αεροπλάνο. Οι επιβάτες γύρω του τραβούν φωτογραφίες γεμάτοι απορία.
Στη φωτογραφία που δημοσίευσε χθες η Daily Mail απεικονίζεται ένας ορθόδοξος Εβραίος να έχει καλυφθεί ολόκληρος με μία σακούλα την οποία έχει δέσει, ενώ βρίσκεται σε αεροπλάνο εν ώρα πτήσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο άνδρας επέλεξε αυτόν τον τρόπο προκειμένου να "προστατευθεί" καθώς η θρησκεία του απαγορεύει την πτήση πάνω από νεκροταφεία.
Το συγκεκριμένο άτομο είναι Kohein. Πρόκειται για συντηρητικούς απόγονους αρχαίων ιερέων του

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Συστατικά
(για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια (μικρά η μεγάλα)
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
για τη γέμιση:
200 γρ. τυρί φέτα
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κ. σούπας κάππαρη
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
10 κλωνάρια μαϊντανό
πιπέρι φρέσκο
1 κ. σούπας ελαιόλαδο

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ, ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΡΩΜΗΣ

Γιορτάζουμε σήμερα 13 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Μαρτίνου, του Πάπα Ρώμης.

Ο Άγιος Μαρτίνος, Επίσκοπος Ρώμης, γεννήθηκε στην κεντρική Ιταλία, στο Τόδι της Ομβρικής. Έγινε Πάπας Ρώμης την εποχή που την Εκκλησία ταλαιπωρούσε η αίρεση των Μονοθελητών. Δυστυχώς, τότε και η Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης είχε πέσει στα δίχτυα αυτής της αίρεσης, διότι ο Πατριάρχης Παύλος ο Β' ήταν υπέρμαχος του Μονοθελητισμού, μαζί με τον αυτοκράτορα Κώνστα τον Β' .

Ο Πάπας Μαρτίνος, υπέρμαχος της Ορθοδοξίας, προσπάθησε με επιστολή του, αλλά και με ειδικούς

Άγγλοι τουρίστες λάτρεις του τρένου, με το τρένο "ταλαιπωρία" σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ομάδα Άγγλων τουριστών που λατρεύουν το τρένο, το οποίο χρησιμοποιούν σαν κύριο μεταφορικό τους μέσο τόσο στη χώρα τους, όσο και οπουδήποτε ταξιδεύουν, ήρθαν στην Ηλεία.

Πανηγυρίζουν για την Ολυμπία οδό..μέχρι την Πάτρα- 51 εκ. συμφωνήθηκαν λόγω καθυστερήσεων

ΤΕΛΙΚΑ πανηγυρίζουν το κουτσούρεμα της Ολυμπίας οδού παρά το περίφημο πανοπροίκι που δόθηκε στις κατασκευάστριες εταιρίες λόγω καθυστέρησης του Δημοσίου ξεπερνώnτας τα 51 εκ. ευρώ. Αυτή την φορά ,έσω ιδιωτικών συμφωνητικών μεταξύ των εταιρειών παραχώρησης των οδικών αξόνων και του ελληνικού δημοσίου ξεκινούν εκ νέου οι κατασκευαστικές εργασίες στους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους (Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Ε-65), όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης. Ο υπουργός που προφανώς ήταν ικανοποιημένος για τα υπόλοιπα έργα, διευκρίνισε ότι υπεγράφη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους να

Κοπανάκι: Τραγικός θάνατος 8χρονου Αθίγγανου

Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 | 21:09

Τραγικό θάνατο βρήκε 8χρονος Αθίγγανος το απόγευμα στο Κοπανάκι. 

Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας για Δημοσιεύματα σχετικά με τον Πατέρα Χριστόφιλο Γεωργόπουλο

Με αφορμή δημοσιεύματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την απαγόρευση στον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας π. Χριστόφιλο Γεωργόπουλο να διατηρεί σελίδα κοινωνικής δικτυώσεως (facebook) επιθυμούμε να γίνουν γνωστά τα εξής:  

1. Το Διαδίκτυο, όπως και όλα τα μέσα του τεχνικού πολιτισμού, είναι καλό και ωφέλιμο, εφ’ όσον χρησιμοποιείται σωστά και για καλούς σκοπούς. Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει φοβερή ζημιά και σκανδαλισμό, εφ’ όσον χρησιμοποιείται κατά τρόπο ανάρμοστο

Γαργαλιάνοι: Μετά την εκκλησία "χτύπησαν" Οικία

Μετά το προχθεσινό συμβάν όπου άγνωστοι διέρρηξαν την Εκκλησία στην

Kalamata Cup 2013

Ο Αθλητικός γυμναστικός Όμιλος Κυπαρισσίας "Μαίανδρος" συμμετέχει με 5 αθλήτριες στο φιλικό Αγώνα Αγωνιστικής Ρυθμικής Γυμναστικής που θα γίνει στις 12 - 13 - 14 Απριλίου στην Καλαμάτα στα πλαίσια του 21ου Διεθνούς κυπέλλου "Kalamata Cup 2013".

Οι Αθλήτριες είναι: Γκόγκα Ακριβή , Γρηγοροπούλου Κωνσταντίνα , Καλλιάνη Αφροδίτη , Παππά Νικολέττα , Χρονοπούλου Φωτεινή.
Προπονήτρια η κ. Δημητρακοπούλου Ματίνα.

Τους ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Για τον Α.Γ.Ο.Κ. "Μαίανδρος"

Ο πρόεδρος

Αλέξης Παναγιωτόπουλος

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Εθνική οδό Κόρινθου - Τρίπολης - Καλαμάτας αλλα και στην σήραγγα Ραψομάτη

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Κόρινθος – Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτη, θα εφαρμωστούν από την Δευτέρα 15-4-2013 και ώρα 09.00 έως την Παρασκευή (19-4-2013) και ώρα 16.00
Συγκεκριμμένα οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν από...........

την Χιλιομετρική θέση (χ/θ) 182,900 έως την χ/θ 184,600 (σήραγγα Ραψομάτη - κατεύθυνση προς

ΠΛΑΤΗ. -3. Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ

  ΤΑΣΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΙΤΗΣ. 25/1/2022