ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Με τα κάλαντα το χρήμα της επιδότησης στους αγρότες...

Την πίστωση στους λογαριασμούς 670.000 αγροτών της δεύτερης δόσης των επιδοτήσεων 1,1 δισ. ευρώ ανακοινώνει ο Πρωθυπουργός που επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Σε μία συμβολική αλλά και ουσιαστική κίνηση για τον αγροτικό κόσμο, ο Αντώνης Σαμαράς επισκέπτεται σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όπου θα έχει διευρυμένη σύσκεψη με τους κυρίους Τσαυτάρη και Χαρακόπουλο.

 Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την καταβολή της δεύτερης δόσης των

Φιλιατρά - Κυπαρισσία: Περιβαλλοντική «βόμβα» η ανεξέλεγκτη διάθεση λυματολάσπης;

του Ηλία Γιαννόπουλου από το Θάρρος
Τεράστια ερωτηματικά, έντονη ανησυχία και πολλαπλούς φόβους σε πολίτες προκαλεί στην Τριφυλία η ανεξέλεγκτη διάθεση της λυματολάσπης των Βιολογικών Καθαρισμών Κυπαρισσίας και Φιλιατρών.
 

Για τη λυματολάσπη του Βιολογικού Καθαρισμού Κυπαρισσίας έφτασαν στο «Θ» καταγγελίες πολιτών για ανεξέλεγκτη διάθεσή της στον – παράνομο – σκουπιδότοπο (ΧΑΔΑ) στο Αλιμάκι, στη θέση «Λυκοχορός» και, μάλιστα, με αποδεικτικό φωτογραφικό υλικό.
 

Για τη λυματολάσπη του Β.Κ. Φιλιατρών, ερευνώντας να μάθουμε τι συμβαίνει, πληροφορηθήκαμε

Ζαχάρω: 55χρονος ψάρευε στον Καϊάφα και πέθανε

Την τελευταία του πνοή, στο αγαπημένο του χόμπι, άφησε ένας 55χρονος από την περιοχή του

Φιλιατρά: Διακοπή νερού αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου

Χωρίς νερό από τις 9 το πρωΐ μέχρι τις 2 το μεσημέρι θα μείνουν αύριο Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου τα Φιλιατρά λόγω απαραίτητων εργασιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Σύλλογος τριών τέκνων Μεσσηνίας: Διάθεση τροφίμων 2012

Ο Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Ν. Μεσσηνίας ενημερώνει τα μέλη του ότι το Σάββατο 22 Δεκεμβρίου θα μοιραστούν τα τρόφιμα του προγράμματος ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Καλούνται οι δικαιούχοι να προσέλθουν στις αποθήκες του κ. ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΑ από τις 9:00π.μ. έως 15:00μ.μ.

Για τη παραλαβή απαιτείται η ανανέωση της κάρτας. Να ...........

ενημερώσουμε τους γονείς ότι στο χώρο της αποθήκης θα λειτουργήσει ανταλλακτικό ρούχων.

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.