ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Γερμανία: Απεργία των εργαζομένων παραλύει τα αεροδρόμια

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις του προσωπικού όλων των κατηγοριών στα γερμανικά μεγάλα αεροδρόμια με αίτημα την αύξηση κατά 6,5% των μισθών, είχαν ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν πάνω από 400 δρομολόγια της Lufthansa και Air Berlin.

Οι περισσότερες από τις ακυρώσεις αφορά πτήσεις της Lufthansa σε δρομολόγια εσωτερικού. Το γερμανικό δημόσιο, δεν συζητά ούτε το ποσοστό της αύξησης που διεκδικούν οι εργαζόμενοι, αντιπροτείνοντας αύξηση κοντά στο 4% ενώ προσφέρεται να την καταβάλλει σε δύο

UP Greek Tourism: Στην Times Square δεσπόζει ο Παρθενώνας

Απλές ενέργειες στην αντίληψη και την πραγματοποίηση, από απλούς πολίτες που με αγάπη και πάθος αναδεικνύουν και προβάλλουν τον πολιτιστικό και φυσικό πλούτο της πατρίδας μας, φαίνεται ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο για την εικόνα της Ελλάδας στην Αμερική και γενικά σ' όλο τον κόσμο.

 Αυτό διαπιστώθηκε και από την κίνηση μερικών συμπατριωτών μας, που με δική τους πρωτοβουλία μέσα από crowdfunding site και φυσικά μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα για να δείξουν στους Αμερικανούς πως η Ελλάδα παραμένει ένας φιλόξενος τόπος που τους περιμένει να βιώσουν όμορφες, μοναδικές στιγμές, ζώντας τη μαγεία

Eurostat: Σε χαμηλά επίπεδα η χρήση Η/Υ στην Ελλάδα

Ενα από τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών στην ΕΕ καταγράφει η Ελλάδα, στις ηλικίες 16- 74 ετών, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Για το 2011, μόνο το 59% του πληθυσμού της Ελλάδας, από 16 ως 74 ετών, έχει χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο χαμηλότερο στην ΕΕ, μετά τη Ρουμανία (50%) και τη Βουλγαρία (55%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (96%) και ακολούθως στη Δανία, στο Λουξεμβούργο και στην Ολλανδία (94%). Το αντίστοιχο ποσοστό στην «ΕΕ των 27» είναι 78%.

Από τον Μάιο ξεκινούν οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις

Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2012 μειώνονται οι επικουρικές συντάξεις, σύμφωνα με επείγον έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

Με το έγγραφο, παρέχονται διευκρινίσεις για την εφαρμογή του νόμου 4051/2012 «Ρυθμίσεις

Προσεχώς διαγωνισμός για τον τουριστικό λιμένα Αργοστολίου

Στην τελική ευθεία για την υπογραφή της από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Αλιβιζάτο είναι η προκήρυξη για την ανάδειξη Φορέα Διαχείρισης του τουριστικού λιμένα Αργοστολίου, μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση της Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων στις 22 Μαρτίου 2012.

Στον Φορέα Διαχείρισης του τουριστικού λιμένα θα ανατεθούν με Σύμβαση Παραχώρησης:
α) η ολοκλήρωση των απαιτούμενων για τη λειτουργία του έργων υποδομής, κυρίως των χερσαίων εγκαταστάσεων
β) η προμήθεια και εγκατάσταση του απαιτούμενου πάγιου εξοπλισμού και
γ) η χρήση, διοίκηση και εκμετάλλευση του τουριστικού λιμένα, για χρονικό διάστημα σαράντα (40)

Έτρωγε ανθρώπους και κράταγε σημειώσεις

Ένας κατά συρροή δολοφόνος, ο οποίος σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους, συνελήφθη στη Ρωσία, ανακοίνωσαν οι ερευνητές και, σύμφωνα με το σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιζβέστια, έτρωγε το ήπαρ των θυμάτων του, ενώ ένας άλλος ύποπτος για κανιβαλισμό συνελήφθη αλλού στη χώρα.
"Από το 2009 ως το 2011, ο ύποπτος σκότωσε τουλάχιστον έξι κατοίκους της περιοχής της Πένζα  και έθαψε τα πτώματά τους", αναφέρει σε ανακοίνωσή η ερευνητική επιτροπή της Ρωσίας, η οποία διευκρινίζει πως βρέθηκαν ανθρώπινα υπολείμματα.
"Στη διάρκεια έρευνας στην κατοικία του εν λόγω προσώπου, βρέθηκε ένα προσωπικό ημερολόγιο

Βρέθηκε οπλοστάσιο στη Βάρκιζα

Στις 16 Μαρτίου εντοπίστηκαν στην περιοχή της Βάρκιζας όπλα και φυσίγγια. Η ανακάλυψη έθεσε σε ετοιμότητα την ΕΛΑΣ ενώ κάποιοι εμφανίζονται να ανησυχούν συγχρόνως, με την εξεύρεση του οπλισμού.
Μέρος του οπλισμού φέρεται να έχει ομοιότητα με εκείνον που χρησιμοποιούσε η οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών", αλλά και άλλες οργανώσεις.
Παράλληλα, γίνεται γνωστό πως εξετάζεται η περίπτωση τα όπλα να έχουν χρησιμοποιηθεί σε δολοφονικές ενέργειες που δεν έχουν ακόμη εξιχνιασθεί.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΑΔΑ σήμερα Δευτέρα, βρέθηκαν:

Ημερίδα της ένωσης ξενοδόχων Τριφυλίας στην Κυπαρισσία

Η Ένωση Ξενοδόχων & Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Τριφυλίας θα πραγματοποιήσει ημερίδα προς τους μαθητές Ενιαίου Λυκείου Κυπαρισσίας με τίτλο «ο

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης στην Σπάρτη το Σάββατο 31 Μαρτίου.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Σπάρτη θα φιλοξενήσει το ερχόμενο Σάββατο 31 Μαρτίου 2012 το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης κατηγορία Παμπαίδων.
Οι φίλοι του αθλήματος θα δουν από κοντά πάνω από 100 μικρούς αθλητές Παμπαίδες σε όλες τις κατηγορίες βάρους, ενώ οι μικροί φίλοι της Σπάρτης και των γύρω περιοχών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το άθλημα της Ελληνορωμαϊκής και Ελευθέρας Πάλης και να ακολουθήσουν τα χνάρια των μεγάλων Ολυμπιονικών όπως του Στέλιου Μυγιάκη, Μπάμπη Χολίδη και Κώστα Θάνου. Να σημειώσουμε πως το άθλημα της Ελευθέρας και Ελληνορωμαϊκής ήταν το άθλημα που βγήκε μέσα από την Αρχαία Σπάρτη και είναι η καλύτερη ευκαιρία για να δοθεί το κίνητρο εκείνο στα μικρά Σπαρτιατόπουλα να ξεκινήσουν πάλη.
Ο Παλαιστικός Σύλλογος Σπάρτης καλεί όλους τους πολίτες να προσέλθουν στους αγώνας μαζί με τα παιδιά τους και να παρακολουθήσουν από κοντά τους αγώνες που θα διεξαχθούν στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης το ερχόμενο Σάββατο 31 Μαρτίου στις 10 το πρωί ενώ οι τελικοί των αγώνων θα γίνουν το απόγευμα της ίδιας ημέρας στις 17:30 μ.μ

Κέντρο παράνομων μεταναστών και στην Πελοπόννησο θα ζητήσει η Πολιτεία

Και στην Πελοπόννησο θα ζητήσει χώρο συγκέντρωσης μεταναστών η Ελληνική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετωπισης των λαθρομεταναστών. Στην σύσκεψη με θέμα την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος που συγκαλεί τη Δευτέρα 26 Μαρτίου το μεσημέρι στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα ζητήσει από τους Περιφερειάρχες και τον Πέτρο Τατούλη να βοηθήσουν όσο μπορούν την κατάσταση και να μην φορτωθούν μόνο συγκεκριμένες περιοχές της χώρας το πρόβλημα , καθώς ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, όπως στην Κοζάνη.
Στη σύσκεψη κλήθηκαν να συμμετάσχουν ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Γιάννης

Χαμηλή βαθμολογία για τα Πανεπιστήμια της Πελοποννήσου

Ανακοινώθηκε η ετήσια κατάταξη του world ranking universities για την κατάταξη Ανωτέρων και Ανωτάτων ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παγκοσμίως. Ειδικότερα και όσον αφορά τα ελληνικά πανεπιστήμια, ΤΕΙ και άλλες εκπαιδευτικές δομές στις διεθνείς λίστες ταξινόμησης (ranking), στις 15 πρώτες θέσεις βρίσκονται μόνο δημόσια πανεπιστήμια.
Πέντε πανεπιστήμια (ΑΠΘ, Πατρών, ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, Κρήτης) βρίσκονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%.
Άλλα τρία πανεπιστήμια (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της

Υποχρεωτικό από αύριο το νέο gmail

Αν και η Google συνήθως προσέχει τους χρήστες της, σε ό,τι αφορά το Gmail αποφάσισε να μην τους δώσει πολλές επιλογές. Ενώ λοιπόν η χρήση του νέου Gmail μέχρι τώρα ήταν προαιρετική, τα

Γ.Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σας ενημερώνουμε ότι στα πλαίσια του προληπτικού ελέγχου και για την διευκόλυνση των γυναικών, η λειτουργία του οικογενειακού προγραμματισμού και η λήψη test-pap, επεκτείνεται

Ερντογάν: «Θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης»

Την πρόθεσή του να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ανακοίνωσε ο τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στον Μπαράκ Ομπάμα. Όπως δήλωσε ο αμερικανός Πρόεδρος, η συζήτηση έγινε κατά τη συνάντησή τους στη Σεούλ, όπου βρίσκονται για τη σύνοδο με θέμα την πυρηνική ασφάλεια.

Σε δηλώσεις τους στο περιθώριο της συνόδου με θέμα την πυρηνική ασφάλεια, ο αμερικανός Πρόεδρος συνεχάρη τον κ. Ερντογάν «για τις προσπάθειες που ο ίδιος έχει κάνει στο εσωτερικό της Τουρκίας για να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες» και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της

Ο Τζέιμς Κάμερον καταδύθηκε στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών

Ολοκλήρωσε με επιτυχία την κατάδυσή του στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών ο Τζέιμς Κάμερον. Ο σκηνοθέτης του Τιτανικού και του Άβαταρ είχε καταδυθεί μόνος σε ένα μικρό υποβρύχιο στην Τάφρο

Αποσύρονται οι διατάξεις για τα υπόγεια, τα πατάρια και τις σοφίτες

Την απόσυρση των διατάξεων για τον τρόπο υπολογισμού και το ύψος του τεκμηρίου δαπάνης των υπόγειων χώρων, των παταριών και των σοφιτών, που «τακτοποιήθηκαν» με τις διατάξεις του νόμου περί ημιυπαίθριων χώρων (ν.4014/2011) ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Milliyet: Ανοίγει η Αμμόχωστος υπό τουρκική διοίκηση

Το άνοιγμα της Αμμοχώστου, της "πόλης-φάντασμα", όπως την αποκαλεί η εφημερίδα "Milliyet", προαναγγέλλουν οι Τούρκοι. Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος", η οποία επικαλείται δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, μόλις η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την προεδρία του

Απεργία της ΟΙΕΛΕ την Τετάρτη

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας την Τετάρτη 28 Μαρτίου, αποφάσισε η ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ διαμαρτυρόμενη για τροπολογίες του υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκαν στη Βουλή για τα ιδιωτικά σχολεία.

Ζώστηκε με εκρηκτικά και εισέβαλε σε γραφεία πολυκαταστήματος

Αναστάτωση επικράτησε στη περιοχή του Ταύρου το πρωί όταν λόγο μετά τις 10:30 άγνωστος άνδρας εισέβαλε σε γραφεία πολυκαταστήματος παιχνιδιών, λέγοντας ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.
Όπως είναι φυσικό στα γραφεία επικράτησε πανικός ενώ η αστυνομία επενέβη άμεσα και ο άνδρας

Αγρίνιο:Αγρότης απήγαγε Ρωσίδα και την έκλεισε στο μαντρί !


Η Βαλέρια κατέληξε από τη Ρωσία στο Αγρίνιο να προσφέρει τις υπηρεσίες της ως «συνοδός». Εκεί για κακή της τύχη έπεσε στον έρωτα ενός αγρότη, ο οποίος σε ένα από τα ροζ ραντεβού που είχαν

"Πέταξαν" στο εξωτερικό τα κλεμμένα της Αρχαίας Ολυμπίας

Στην Ελβετία και τη Μεγάλη Βρετανία επικεντρώνονται οι έρευνες της Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας για τον εντοπισμό των αρχαιοτήτων που εκλάπησαν από το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Σύμφωνα με τα Νέα, οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την εξιχνίαση της υπόθεσης δέχτηκαν τις

Παραπέμπονται 35 αστυνομικοί της Μεσσηνίας για «πόθεν έσχες»

Στο Τριμελές Εφετείο θα παραπεμφθούν για να δικασθούν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του «Θάρρους», 35 αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας, για μη υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες» στην υπηρεσία ή για υποβολή με ελλιπή στοιχεία.
Η παραπομπή γίνεται μετά την ολοκλήρωση κυρίας ανάκρισης, που διενεργήθηκε από ειδικό εφέτη ανακριτή του Εφετείου Καλαμάτας. Ήδη οι δικογραφίες έχουν σχηματισθεί και αφορούν τόσο αστυνομικούς της Διεύθυνσης Μεσσηνίας, που πλέον έχουν συνταξιοδοτηθεί, όσο και αστυνομικούς που είναι εν ενεργεία και υπηρετούν σε διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες του νομού.
Σε βάρος των αστυνομικών σχηματίστηκαν, συγκεκριμένα, μεμονωμένες δικογραφίες μετά τη

Μεσσηνιακό ελαιόλαδο σε καταναλωτές μέσω Δήμων ανά την Ελλάδα

Ελαιόλαδο σε διάφορους Δήμους της Ελλάδας, που το παραγγέλνουν για λογαριασμό των δημοτών τους, διαθέτουν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νεοχωρίου Λεύκτρου Δυτικής Μάνης και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Στέρνας του Δήμου Μεσσήνης. Όπως σημειώνουν στο «Θ» οι πρόεδροι των δύο συνεταιρισμών, από τη συγκεκριμένη κίνηση το κέρδος είναι ελάχιστο (δηλαδή μόλις μερικά λεπτά) σε σχέση με τη γενικότερη τιμή του ελαιολάδου στην αγορά, ωστόσο αποφάσισαν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία που ξεκίνησε από το «κίνημα της πατάτας», με σκοπό να προβάλλουν το προϊόν τους.
Παρασκευάς Τζανετέας

Γιορτάστηκε η 191η επέτειος της ορκωμοσίας και της εξέγερσης των Ντρέδων στο Ανω Δώριο

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε το μεσημέρι η 191η επέτειος της ορκωμοσίας και της εξέγερσης των Ντρέδων στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) παρουσία πλήθους κόσμου.

Χωρίς επεισόδια η παρέλαση στην Καλαμάτα. Τα ΜΑΤ σταμάτησαν διαδηλωτές και Χρυσή Αυγή.


Χωρίς επεισόδια ολοκληρώθηκε η παρέλαση στην  Καλαμάτα. Μόνο στην οδό Πολυχάρους τα ΜΑΤ κινήθηκαν  για να αποτρέψουν εκδηλώσεις μελών  της Χρύσης Αυγής. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, σε εκείνο το σημείο, τα μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να σταματήσουν διαδηλωτές που κατέβαιναν από το πεζοδρόμιο και τότε επενέβησαν τα ΜΑΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ελάχιστοι μαθητές έστρεψαν το κεφάλι τους προς τους επισήμους ενώ κάποιοι το έστρεψαν από την άλλη πλευρά.
Οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Κουσελάς παρακολούθησαν τη δοξολογία αλλά δε έφυγαν και δεν πήγαν στην παρέλαση. Οι ελάχιστοι επίσημοι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ