ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Το Google χαρτογραφεί το βυθό της θάλασσας

Μέχρι πρόσφατα οι κάμερες του Google κατέγραφαν και την παραμικρή δραστηριότητα στους δρόμους των πόλεων ανά τον κόσμο. Πλέον όμως εστιάζουν και στα βάθη των ωκεανών.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αχαΐα

Προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας που πλήττει τη Δυτική Ελλάδα.

Νησάκια Νότιας Μεσσηνίας: Μοναδικό σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε διεθνή ημερίδα για την ενάλια αρχαιολογία που φιλοξενείται την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια παρουσιάζονται τα πρώτα αποτελέσματα ελληνο-ιταλικού σεμιναρίου και μελέτης που διοργανώθηκε το 2010 υπό την αιγίδα του καθηγητή Αντρέα Νανέτι στη Μεσσηνία.
Τα νησάκια στη Νότια Μεσσηνία αποτελούν μία από τις ενδιαφέρουσες τοποθεσίες της Μεσογείου για διεθνή έρευνα και μελέτη της ενάλιας αρχαιολογίας. Το τοπίο και η αρχαιολογία «συναντώνται» σε ένα μοναδικό σημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Δορυφορική ξενάγηση στο αφυδατωμένο τοπίο της Σαχάρας

Οι αμμόλοφοι σχηματίζουν κυκλικά μοτίβα ανάμεσα σε βραχώδεις λόφους. Η εικόνα έχει περιστραφεί κατά 90 μοίρες δεξιόστροφα (Πηγή: ESA/EUSI)  
Aθήνα
Μια περιοχή της Σαχάρας όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να ανακόψουν την επέκταση της ερήμου διακρίνεται στην τελευταία δορυφορική εικόνα που έστειλε στο in.gr η ESA, η ευρωπαϊκή διαστημική

Ο πρώτος αερόσακος για πεζούς!

Η Volvo θεωρείται και είναι μία από τις πρωτοπόρους εταιρείες αυτοκίνητων στον τομέα της ασφάλειας. Το απέδειξε για ακόμα μία φόρα πρόσφατα, παρουσιάζοντας τον πρώτο αερόσακο για πεζούς.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα Νότια προάστια

Μια φράση του Μίκη Θεοδωράκη στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί το πρώτο κέντρο δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους οικονομικά αδύναμους. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τα μέτρα λιτότητας και τη μνημονιακή πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, ο γνωστός μουσικοσυνθέτης είχε δηλώσει ότι: «Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν πρέπει να πεινάσει κανείς Έλληνας και κανείς να μην μείνει χωρίς φάρμακο».
Έτσι, εκείνο το βράδυ γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου

Ο "χρυσός" Δημήτρης του ύψους

                                                 Ο φοιτητής που μας έκανε υπερήφανους
Φοιτητής του τμήματος Πληροφορικής στο πανεπιστήμιο Πειραιά είναι ο 24χρονος Δημήτρης Χονδροκούκης,  ο οποίος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Ιουνίου 1988 και προπονείται με τον πατέρα

Έκτακτο: Πυροβολισμοί στην Καλλιθέα. Τραυματίστηκε αστυνομικός

Σκηνές φαρ – ουέστ σημειώθηκαν στην Καλλιθέα λίγο πριν τις 12 κατά την προσπάθεια σύλληψης ενός Σέρβου από την ομάδα ΔΙΑΣ.

Συγκεκριμένα υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ και ενός

Τέλη του 2012 βλέπουν γεωτρήσεις στην Ελλάδα

Στην Αθήνα θα βρίσκεται στις 28 Μαρτίου ο υπουργός ενέργειας και υδάτων του Ισραήλ Uzi Landau, προκειμένου να εκπρσωπήσει την κυβέρνηση του για την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ για τον ηλεκτρισμό και για το φυσικό αέριο.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί - Που χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Με προβλήματα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων εξαιτίας των χιονοπτώσεων αλλά και του παγετού. Διαβάστε αναλυτικά σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες αλλά και που έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Αισιοδοξία Βορίδη για τους νέους αυτοκινητόδρομους

Τα αισιόδοξα σενάρια για την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Τρίπολης - Καλαμάτας, παρουσίασε ο υπουργός Υποδομών Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχείο, μετά την τελετή θεμελίωσης της γέφυρας του Νέδοντα. Είπε ότι: Μέσα στο Μάιο θα παραδοθούν το πολύπαθο Παραδείσια - Τσακώνα με παράκαμψη 300 μέτρων και ο αυτοκινητόδρομος στη Μεσσηνία έως το "Πράκτικερ". Το Νοέμβριο του 2013 θα ολοκληρωθεί ο περιφερειακός της Καλαμάτας, λόγω καθυστερήσεων στις απαλλοτριώσεις. Μέσα στο 2013 θα παραδοθεί ο δρόμος Λεύκτρο - Σπάρτη, καθώς εκκρεμούν αγωγές σε απαλλοτριώσεις και υπάρχει σημαντικό θέμα με τις αρχαιότητες. Για το σιδηρόδρομο μίλησε αόριστα και γενικόλογα, ενώ για την Ολυμπία Οδό είπε ότι το παλεύουν εντατικά κι εξέφρασε την

Βάζουν λουκέτο και οι… Κινέζοι εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης

Φεύγουν και οι Κινέζοι λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ηδη στην Καλαμάτα έκλεισε το 1/3 των κινέζικων καταστημάτων, οι ιδιοκτήτες των οποίων επιστρέφουν στη χώρα τους μαζί με τις οικογένειές τους.
Οσο και αν στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας είναι εγγεγραμμένες 4 κινέζικες επιχειρήσεις σε όλη τη Μεσσηνία, υπολογίζεται πως έχουν ανοίξει συνολικά πάνω από 20, οι περισσότερες από τις οποίες λειτουργούν ως παραρτήματα επιχειρήσεων με έδρα την Πάτρα και την Αθήνα. Μόνο στην Καλαμάτα οι ίδιοι οι Κινέζοι επαγγελματίες μιλούν για 12

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ