ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Η γλώσσα του σώματος του παπαγάλου.

http://petbirds.gr
Μια από τις σημαντικότερες πτυχές στη δημιουργία και στη διατήρηση μιας επιτυχούς σχέσης με έναν φτερωτό σύντροφο είναι η ικανότητα μας να κατανοήσουμε τις φωνές και τη γλώσσα του σώματος του παπαγάλου μας. Οι παπαγάλοι μαθαίνουν να επικοινωνούν με μας μέσω των ήχων, της συμπεριφοράς και των ενεργειών τους αλλά και των δικών μας αποκρίσεων σε όλα αυτά. Χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος και τις φωνές τους μπορούν "να μας πουν" πότε είναι ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι, φοβισμένοι, άρρωστοι, πεινασμένοι, κουρασμένοι, θυμωμένοι, ή θέλουν να τους κρατήσουμε και να τους χαϊδέψουμε. Η δυνατότητα να επικοινωνήσουν είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο σε οποιαδήποτε σχέση, και είναι εξαιρετικά σημαντικό οι ιδιοκτήτες τους να μάθουν να ερμηνεύουν τις έννοιες των ήχων και των συμπεριφορών τους προκειμένου να τα εξημερώσουν επιτυχώς, να τα εκπαιδεύσουν, και να τους προσφέρουν το μέγιστο δυνατό της προσοχής τους και της φροντίδα τους.

Ενώ οι ενέργειες ενός συγκεκριμένου παπαγάλου ή είδους πουλιών δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έχουν την ίδια έννοια σε όλα τα πουλιά, υπάρχουν όμως γενικά ομοιότητες στις ενέργειες και στην έννοια μερικών βασικών συμπεριφορών. Εάν ο παπαγάλος σας δείχνει οποιεσδήποτε από τις ακόλουθες συμπεριφορές, προσπαθήστε να καταλάβετε τι ακριβώς προσπαθεί να σας πει ο φτερωτός φίλος σας , και να ανταποκριθείτε ή όχι αναλόγως.


οι κόρες των ματιών διαστέλλονται – τα μάτια λάμπουν

Η λάμψη/η διαστολή στις κόρες των ματιών μπορεί να είναι ένα σημάδι επιθετικότητας, ενθουσιασμού, νευρικότητας, ή ευχαρίστησης. Δώστε μεγάλη προσοχή σε άλλες συμπεριφορές που τη συνοδεύουν προκειμένου να εξακριβωθεί σωστά ο λόγος για αυτήν την συμπεριφορά. Ένα πουλί που εκθέτει πρόσθετες επιθετικές συμπεριφορές όπως το να αερίζει την ουρά του, λεει "φύγε!". Εάν επιμείνετε να προσπαθείτε να το χαϊδέψετε, είναι πολύ πιθανό τότε να σας δαγκώσει. Ο παπαγάλος σας μπορεί επίσης να έχει αυτήν την συμπεριφορά σαν απάντηση σε ένα άλλο πουλί, ζώο, ή άνθρωπο, σε περιοχή/χώρο που αντιπαθεί


κράξιμο

Μερικοί παπαγάλοι "κράζουν" από ενθουσιασμό, κατά τη διάρκεια ενός διαστήματος "φλυαρίας", ή σε μία προσπάθεια να επιδειχθεί η κυριαρχία τους πάνω στους φτερωτούς τους συγκάτοικους, αν έχουν, ή σε άλλα πουλιά στο σπίτι σας.


βρυχηθμός

Ένας δείκτης επιθετικότητας, ο βρυχηθμός συνοδεύεται μερικές φορές από διαστολή στις κόρες των ματιών και ανασηκωμένα φτερά στο πίσω μέρος του λαιμού. Γενικά σημαίνει ότι ένα πουλί δεν θέλει να προσεγγιστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλύτερο να υποχωρήσετε και να περιμένετε ο παπαγάλος να ηρεμήσει πριν προσπαθήσετε οποιαδήποτε επαφή.


Γουργούρισμα

Πολύ παρόμοιος με τον ήχο βρυχηθμού, αλλά συνήθως δεν συνοδεύεται από διαστολή στις κόρες των ματιών. Το σώμα του παπαγάλου είναι συνήθως χαλαρωμένο και τα φτερά είναι φουσκωμένα. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει ικανοποίηση.


κρότος γλώσσας

Γρήγορος "κρότος" της γλώσσας πάνω στο ράμφος, σημαίνει γενικά "θέλω να είμαι φιλικός, δεν θα σου κάνω κακό". Αυτή η προσκλητήρια συμπεριφορά συναντάται συχνότερα στα cockatiels και στα cockatoos.
κρότος ράμφους

Συμβαίνει συνήθως όταν ένα πουλί αισθάνεται ότι απειλείται, ή όταν προστατεύει ένα δικό του αντικείμενο ή χώρο. Συχνά συνοδευόμενο με το τέντωμα του λαιμού και μερικές φορές την ανόρθωση του ενός ποδιού, είναι ένα σήμα ότι ο παπαγάλος υπερασπίζει το χώρο του ή τα δικά του πράγματα, και προσπαθεί να αποκρούσει το "εισβολέα". Η προσέγγιση ενός παπαγάλου που εκθέτει αυτήν την συμπεριφορά θα οδηγήσει πιθανότατα σε ένα δυσάρεστο δάγκωμα.


τρίξιμο ράμφους

Αυτό είναι παρόμοιο με τον ήχο ενός παιδιού που τρίζει τα δόντια του τη νύχτα, και είναι το αποτέλεσμα του ξυσίματος της κάτω γνάθου με την άνω γνάθο. Είναι συνήθως ένα σημάδι ότι ο παπαγάλος αισθάνεται ασφάλεια και ικανοποίηση. Αυτόν τον ήχο θα τον άκουτε συχνά όταν ο παπαγάλος σας θα κουρνιάζει στο κλουβί του και θα ετοιμάζεται να κοιμηθεί, ακριβώς πριν το πάρει ο ύπνος, και μερικές φορές και κατά τη διάρκεια του ύπνου.


σκούπισμα ράμφους

Έχουν παρατηρηθεί τρεις ξεχωριστοί λόγοι για αυτήν την δραστηριότητα. Όταν γίνεται παρουσία ενός άλλου παπαγάλου, είναι συνήθως μια προσπάθεια να του πει ότι παρεισφρέει στο προσωπικό του χώρο. Όταν γίνεται ενώ είναι μόνος του, δείχνει συνήθως ένα από τα δύο: ο παπαγάλος προσπαθεί να βγάλει κάτι που έχει κολλήσει στο ράμφος του, ή είναι ένδειξη επιθετικότητας προκαλούμενη από το ότι ο παπαγάλος δεν μπορεί να κάνει κάτι που θα ήθελε και νευριάζει, και τα νεύρα του τα δείχνει με το σκούπισμα του ράμφους του σε ένα άλλο αντικείμενο. Έχουμε παρατηρήσει αυτό το γεγονός σε μια ζηλότυπη Αμαζόνεια που είναι πολύ δεμένη με τον αρσενικό ιδιοκτήτη της, και δεν χάνει ποτέ ευκαιρία να δαγκώσει τη σύζυγο του. Όποτε ο παπαγάλος είναι στο κλουβί του και παρατηρεί πράξεις τρυφερότητας μεταξύ του ιδιοκτήτη και της συζύγου του, αρχίζει το σκούπισμα του ράμφους του και εμφανίζει αυτή την επιθετική συμπεριφορά.


δάγκωμα

Στους νεαρούς παπαγάλους, υπάρχει συχνά ένα "στάδιο οδοντοφυΐας" που συναντάται όταν οι νεαροί δοκιμάζουν με το ράμφος τους σχεδόν τα πάντα. Το ράμφος ενός παπαγάλου είναι γεμάτο με καταλήξεις νεύρων, και χρησιμοποιείται για να αντιληφθεί την αφή, την υφή, την γεύση, την ανθεκτικότητα των αντικειμένων, κ.λ.π.... Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορεί να θεωρηθεί δάγκωμα αλλά πειραματισμός. Το δοκίμασμα των ανθρώπινων δάχτυλων, που μπορεί να οδηγήσει σε δαγκώματα αργότερα, μπορεί να αποθαρρυνθεί ήπια με τον επαναπροσανατολισμό της προσοχής του παπαγάλου σε ένα κατάλληλο παιχνίδι π.χ. ξυλάκια από ζαχαροκάλαμο.

Με τους μεγαλύτερους σε ηλικία παπαγάλους, το δάγκωμα είναι προφανώς η πιο οριστική μορφή παρουσίασης δυσαρέσκειας. Οι παπαγάλοι που δαγκώνουν το κάνουν για κάποιο λόγο. Ο παπαγάλος μπορεί να νοιώθει ότι απειλείται, να είναι φοβισμένος ή τρομαγμένος. Οι παπαγάλοι θα δαγκώσουν για να προστατεύσουν τη φωλιά τους ή όταν ο ιδιοκτήτης κάνει κάτι που δεν τους αρέσει. Οι παπαγάλοι μπορούν επίσης να δαγκώσουν το ζευγάρι τους ή τον αγαπημένο άνθρωπό τους σε μία προσπάθεια να τους προστατεύσουν ειδοποιώντας τους για κάποιο κίνδυνο. Το ένστικτο ενός παπαγάλου είναι να πετάξει και να φύγει όταν βρίσκεται αντιμέτωπο με έναν εισβολέα, και σε μία προσπάθεια να ενθαρρυνθεί "ο σύντροφός του" για να φύγει, για να γλιτώσει τον κίνδυνο είναι να δαγκώσει "τον σύντροφό του" (κάποιες φορές δηλαδή, τον ιδιοκτήτη του). Το δάγκωμα μπορεί επίσης να προκληθεί όταν ανίκανος να δαγκώσει το αντικείμενο που θέλει, θα δαγκώσει το πιο προσιτό (και αυτό μπορεί να είναι το δάκτυλο σας). Κατά την ενθάρρυνση ενός παπαγάλου για να ανέβει πάνω στο χέρι σας, μην παρανοήστε ένα ανοικτό ράμφος που στοχεύει στο χέρι σας ως προσπάθεια να δαγκώσει. Οι παπαγάλοι σχεδόν πάντα "εξετάζουν" με το ράμφος τους ένα κλαδί πάνω στο οποίο θα σταθούν, για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητά του, πριν περπατήσουν πάνω του, άρα θα αγγίξουν με το ράμφος τους το χέρι σας πριν περπατήσουν πάνω του.


σφύριγμα, τραγούδι, ομιλία

Αυτές τις δραστηριότητες αναπτύσσονται όταν αισθάνονται ασφάλεια και ικανοποίηση μέσα στο περιβάλλον τους. Συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια των πρώτων ωρών το πρωί όταν αυξάνεται ο ήλιος, και όταν δύει ο ήλιος, αλλά και οποτεδήποτε ο παπαγάλος αισθάνεται ιδιαίτερα ενθουσιώδης και ευτυχής!


φτέρνισμα

Οι παπαγάλοι φτερνίζονται για τους ίδιους λόγους με εμάς: σκόνη, ρινική ενόχληση, μικρό ζωύφιο ή φτερά πάνω στη ρινική κοιλότητα. Μερικοί παπαγάλοι θα φτερνιστούν ακόμη, εάν αυτή η συμπεριφορά έχει ενισχυθεί θετικά. Εάν το φτέρνισμα συνοδεύεται από ρινική βλένη, τότε θα πρέπει να εξεταστεί από ένα ειδικό στα πτηνά κτηνίατρο.


αναμάσημα



Όταν γίνεται στην παρουσία ή κοντά σε έναν άνθρωπο, κανονικά σημαίνει ότι ο παπαγάλος σας έχει επιλέξει για σύντροφο του, και θέλει να σας ταΐσει. Αυτή η δράση επίσης μερικές φορές παρατηρείται και σε ένα αγαπημένο παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο. Τα ζευγάρια παπαγάλων δείχνουν την αγάπη τους το ένα για το άλλο με το να ταΐζει το ένα το άλλο, και αυτό το καταφέρνουν με το αναμάσημα των τροφών. Αυτό γίνεται με το κούνημα του κεφαλιού πάνω κάτω, για να μπορέσει να βγάλει την τροφή από τον πρόβολο του, και να το βάλει στο στόμα του συντρόφου. Αυτό είναι επίσης ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς ταΐζουν τους νεοσσούς τους.


Φλυαρία

Δυνατή φλυαρία ή χαρούμενες κραυγές ακούγονται συνήθως το σούρουπο, όταν ο παπαγάλος ετοιμάζετε να βολευτεί στο κλαδί του για τη νύχτα που έρχεται. Θεωρείται μια προσπάθεια να γνωστοποιηθεί η παρουσία τους σε άλλα πουλιά, ή πιθανώς να επανεγκαθιδρύσει τις σχέσεις μεταξύ του σμήνους. Απαλή φλυαρία είναι συχνά σημάδι πώς ένας παπαγάλος διασκεδάζει, ότι αισθάνεται ασφαλής και ικανοποιημένος. Αυτή η σιγανή φλυαρία ακούγεται επίσης όταν προσπαθεί ένας παπαγάλος να πει κάποια ή κάποιες λέξεις ή και φράσεις. Εάν ακούσετε προσεκτικά θα μπορέσετε ακόμη και να τις ξεχωρίσετε.


Τέντωμα λαιμού

Αυτός είναι απλά ένας παπαγάλος που προσπαθεί να δει τι συμβαίνει γύρω του! Συνήθως συνοδεύεται από μια ευδιάκριτη διεύρυνση τις κόρης των ματιών και το σώμα να κρατιέται πολύ σταθερά. Με μία λέξη ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ!!!!


Ελιγμοί κεφαλιού

Ο ελιγμός του κεφαλιού από τη μία πλευρά στην άλλη σε μια ρευστή κίνηση, δείχνει ενθουσιασμό, αναζήτηση για προσοχή, ή είναι μια συμπεριφορά επίδειξης.
χαμηλωμένο κεφάλι

Ένα πουλί που έχει τα φτερά σχεδόν κολλημένα στο σώμα του, το κεφάλι του χαμηλότερα από το κλαδί του και μερικές φορές κουνάει το κεφάλι του πάνω κάτω ελαφρώς, και κλίνει προς τα εμπρός τρεμουλιάζοντας ή χτυπώντας τα φτερά του είναι έτοιμο να τραπεί σε φυγή (να πετάξει). Αυτή η συμπεριφορά εμφανίζεται συχνά όταν αναζητά την προσοχή μας, και συχνά θα προσπαθήσει να πετάξει σε σας εάν δεν του δίνετε την προσοχή που επιδιώκει.

Ένα πουλί που στέκεται σταθερά με το κεφάλι του χαμηλωμένο/τεντωμένο μπροστά σας, με τα φτερά του κεφαλιού να φουσκώνουν ελαφριά προς τα έξω, ζητά πιθανώς να το ξύσετε απαλά στο κεφάλι. Σε αντίθεση με μια παρόμοια επιθετική στάση, ένα πουλί που θέλει να το χαϊδέψουμε ή ζητά την προσοχή, θα χαλαρώσει τη στάση του, ενώ η επιθετική θέση θα διακριθεί από την ένταση στο σώμα και τη μικρή ανύψωση του αυχένα και των πίσω φτερών, αλλά όχι των φτερών του κεφαλιού.
λαχάνιασμα

Ένα πουλί που ασθμάνει έχει ζεσταθεί πολύ, είναι ανήσυχο και δεν αισθάνεται άνετα. Οι παπαγάλοι που δεν πετούν (δηλαδή τους έχουν κόψει μέρος των φτερών) και έχουν ξαναβγάλει τα φτερά πτήσης τους θα ασθμάνουν συχνά όταν θα πετάξουν τις πρώτες φορές. Εάν παρατηρήσετε ένα πουλί που είχε και έχει τα φτερά του, ότι ασθμαίνει, σιγουρευτείτε ότι το κλουβί του δεν βρίσκετε στον ήλιου για εκτεταμένο χρόνο, και είναι υπάρχει πάντα φρέσκο και καθαρό νερό.


Απασχόληση με τα φτερά τους

Αυτό το κάνουν για να διατηρήσουν τα φτερά τους στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Το ράμφος τους πιάνει το φτερό από τη βάση και το πηγαίνει σιγά σιγά σαν να το μασάει έως την άκρη του για να το ισιώσει και να το καθαρίσει. Μερικοί παπαγάλοι έχουν αδένες οι οποίοι εκκρίνουν ένα είδος ελαίου στη βάση των ουρών τους, το οποίο θα πάρουν με το ράμφος τους και θα το περάσουν στα φτερά τους. Αυτό δημιουργεί μια "γυαλάδα" και κάνει τα φτερά αδιάβροχα. Είναι επίσης μια κοινωνική δραστηριότητα όπου οι παπαγάλοι καθαρίζουν και περιποιούνται το ένα το άλλο σε σημεία που δεν μπορούν να φθάσουν μόνα τους. Οι παπαγάλοι μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να κάνουν το ίδιο και στα μαλλιά του ιδιοκτήτη τους με τον οποίο έχουν δεθεί.

Αυτή η δραστηριότητα δεν πρέπει να μπερδευτεί με αυτή που δαγκώνει ή μαδά τα φτερά του. Ένα πουλί που δαγκώνει τα φτερά του, θα τα βγάλει από τη βάση τους, κοντά στο δέρμα ή άμεσα στο θυλάκιο των φτερών. Ένα τέτοιο πουλί θα τραβήξει και θα μαδήσει τα φτερά του εντελώς. (Τα μαδημένα φτερά θα ξαναβγούν γρηγορότερα από εκείνα που έχουν κοπεί στη βάση.)


Φτερά που γέρνουν προς τα έξω

Αυτό είναι φυσιολογικό σε νεαρούς σε ηλικία παπαγάλους γιατί δεν έχουν μάθει ακόμα πώς να κουνήσουν τα φτερά τους προς ή μακριά από το σώμα τους. Επιπλέον, οι παπαγάλοι που μόλις έκαναν μπάνιο μπορεί να κρατήσουν τα φτερά τους ενώ στεγνώνουν. Εάν καμία από αυτές τις καταστάσεις δεν ισχύει, ο παπαγάλος μπορεί να έχει ζεσταθεί πολύ και αυτή είναι μία προσπάθεια να δροσιστεί, ή μπορεί να αισθάνεται άσχημα. Όταν αυτό συμβαίνει και συνοδεύεται με το κάθισμα στο πάτο του κλουβιού, είναι ενδεικτικό ενός άρρωστου παπαγάλου.


Χτύπημα φτερών


Αυτό είναι μια απότομη κίνηση, το τίναγμα ενός ή και των δύο φτερών και είναι συνήθως ενδεικτική ενόχλησης ή δυσαρέσκειας. Μια άλλη αιτία του κτυπήματος φτερών θα μπορούσε να είναι ότι το ένα από τα φτερά δεν είναι από τη θέση του, και ο παπαγάλος "κτυπά" τα φτερά του σε μία προσπάθεια να το ευθυγραμμίσει πριν το περιποιηθεί.
τρεμούλιασμα φτερών και σώματος

Το τρεμούλιασμα των φτερών δείχνει συνήθως φόβο, νευρικότητα, αβεβαιότητα, ή δυσπιστία. Στους παπαγάλους που επιδεικνύουν αυτήν την συμπεριφορά πρέπει να τους μιλήσουμε μαλακά με έναν καθησυχαστικό τόνο στη φωνή μας πριν προσπαθήσουμε να τους χαϊδέψουμε ή να τους πιάσουμε. Το τρεμούλιασμα ολόκληρου του σώματος, και ειδικά στο χώρο της κοιλιάς, είναι συνήθως μια φυσιολογική προσπάθεια να προσαρμοστούν σε αλλαγή στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.


Χτύπημα των φτερούγων τους

Το χτύπημα των φτερούγων τους είναι μια θαυμάσια άσκηση για τους παπαγάλους. Αυτή η δραστηριότητα παρατηρείται συχνά όταν απελευθερώνονται οι παπαγάλοι από τα κλουβιά τους μετά από μια μεγάλη περίοδο περιορισμού στο κλουβί τους, ή το πρωί όταν βγαίνουν από το κλουβί μετά από τον νυχτερινό τους ύπνο. Συχνά θα σταθούν στην κορυφή του κλουβιού στην μπροστινή άκρη και θα χτυπήσουν τις φτερούγες τους, μερικές φορές τόσο έντονα που ανυψώνονται μερικά εκατοστά ή και πετάνε.

Σε μερικά είδη το χτύπημα των φτερούγων είναι επίσης μια προειδοποίηση ότι ο παπαγάλος προστατεύει το χώρο του. Οι εισβολείς που αψηφούν αυτήν την προειδοποίηση κυνηγιούνται με το ράμφος του ανοικτό και έτοιμο, ή/και δαγκώνονται.


συμπεριφορά "επίδειξης"



Αυτή η συμπεριφορά χαρακτηρίζεται από μια αναστάτωση των φτερών του κεφαλιού, κούνημα-τίναγμα της ουράς, φτερά που φουσκώνουν και έναν πολύ ευδιάκριτο καμαρωτό βάδισμα. Είναι εύκολα διακριτό στις Αμαζόνειους και στα Cockatoos, και συνοδεύεται μερικές φορές από τη διαστολή της κόρης των ματιών, κούνημα του κεφαλιού, και τις δυνατές κραυγές. Το Cockatoos (και άλλοι παπαγάλοι με λοφίο) θα σηκώσουν επίσης τα φτερά λοφίων προς τα επάνω. Αυτές οι συμπεριφορές παρουσιάζονται συνήθως κατά τις προσπάθειες να προσελκύσουν ένα σύντροφο, ή ως επίδειξη του χώρου τους. Οι προσπάθειες να χαϊδέψετε ή να πλησιάσετε ένα πουλί που επιδεικνύει αυτήν την συμπεριφορά πρέπει να αποφευχθούν δεδομένου ότι σχεδόν πάντα θα οδηγήσει σε ένα δυνατό δάγκωμα.


περπάτημα



α) Προς ένα άνθρωπο ή ένα άλλο πουλί με το κεφάλι κάτω: -- Αυτή η επιθετική συμπεριφορά έχει ως σκοπό να εκφοβίσει τους εισβολείς ώστε να φύγουν.
β) Προς ένα άνθρωπο ή ένα άλλο πουλί με το κεφάλι επάνω: -- Αυτή η συμπεριφορά δείχνει συνήθως την ευχαρίστηση στην παρουσία του ανθρώπου ή του άλλου παπαγάλου, και μπορεί να ληφθεί καθώς μια πρόσκληση για να παίξει, ή να το χαϊδέψουμε.


Στάση


Στο ένα πόδι: Δείχνει ότι ένα πουλί αισθάνεται άνετο στα περίχωρά του και ασφαλές στο περιβάλλον του. Ένα τέτοιο πουλί θα κοιμηθεί με το ένα πόδι χωμένο στην κοιλία του και το κεφάλι του προς τα πίσω και κάτω από τα φτερά του. Γενικά συνηθίζεται όταν ετοιμάζεται να κοιμηθεί ή να πάρει έναν μεσημεριανό υπνάκο.


σκυφτή θέση


Ένα πουλί που σκύβει με το κεφάλι του κάτω και γέρνει προς τα εμπρός, τα φτερά της ουράς του φουντωμένα, το σώμα του με αναστατωμένα ή σηκωμένα φτερά, και η κόρη των ματιών έχει διασταλεί είναι πολύ θυμωμένο! Μην πλησιάσετε ένα πουλί που έχει αυτήν την συμπεριφορά, γιατί σημαίνει: "εγώ είμαι μεγάλος, κακός, και εξαγριωμένος και εάν έρθετε πιο κοντά θα σας δαγκώσω!"


"άμυνα έως το θάνατο"


Οι παπαγάλοι που νοιώθουν ότι απειλούνται πολύ και δεν μπορούν να πετάξουν ή να δραπετεύσουν με κάποιο τρόπο θα ξαπλώσουν ανάσκελα, με τα νύχια εκτεταμένα και το ράμφος ανοικτό και έτοιμο για δάγκωμα. Αυτό σημαίνει: "εγώ θα σας παλέψω μέχρι θανάτου". Αυτό συναντιέται συχνά στους Αμαζόνειους.
Ανεβοκατέβασμα ουράς
Αυτό δεν είναι απαραιτήτως ένα σημάδι ασθένειας. Κάποιοι παπαγάλοι κουνάνε τις ουρές τους ενώ μιλούν ή τραγουδούν. Εάν αυτή η συμπεριφορά είναι εμφανής μόνο ενώ ο παπαγάλος σας εισπνέει ή εκπνέει, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ασθένειας.
αέρισμα – τίναγμα της ουράς
Αυτή η συμπεριφορά είναι ένας δείκτης επιθετικότητας, και δείχνει σαφώς δυσαρέσκεια. Ένα πουλί που αερίζει την ουρά του είναι αναστατωμένο και θυμωμένο. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ακολουθήσει δάγκωμα εάν συνεχίσετε τη δραστηριότητα που προκάλεσε αυτή την συμπεριφορά. Αυτό θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο το πρόσωπο σας που πλησιάζει το κλουβί, ή μια δραστηριότητα που έχει κουράσει τον παπαγάλο.
Κούνημα ουράς
Αυτό είναι γενικά ένα σημάδι ικανοποίησης και χαράς, ειδικά στη θέα ενός αγαπημένου προσώπου, ή κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας που του αρέσει πολύ. Αποτελείται από γρήγορο κούνημα των φτερών της ουράς πέρα δώθε.


τέντωμα


Όπως και οι άνθρωποι, οι παπαγάλοι τεντώνονται για να ανακουφιστούν από την ένταση. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αυτά δεδομένου ότι ξοδεύουν τόσο πολύ χρόνο στεκούμενα πάνω στα πόδια τους. Οι παπαγάλοι θα τεντώσουν ένα πόδι και το ίδιο ή το αντίθετο φτερό συγχρόνως (ανάλογα το είδος), το οποίο βελτιώνει την κυκλοφορία και και αναζωογονεί τους μυς.

Αυτός ο κατάλογος φυσικά δεν είναι πλήρης, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές περισσότερες συμπεριφορές που αφορούν όχι μόνο συγκεκριμένα είδη παπαγάλων, αλλά και τον κάθε παπαγάλο ξεχωριστά. Αυτός ο κατάλογος ενδεχομένως θα σας προειδοποιήσει, θα σας δώσει μια ιδέα για τη γλώσσα του σώματος του παπαγάλου σας, και θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον παπαγάλο σας, αλλά και το ότι κάθε συμπεριφορά σημαίνει και κάτι πολύ συγκεκριμένο, και θα σας οδηγεί τελικά μέσα στο χρόνο σε μια καλή και ευχάριστη σχέση με τον αγαπημένο σας παπαγάλο!
This article was originally published in forum thread: Η γλώσσα του σώματος του παπαγάλου. started by parrotsmile2 View original post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ