ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Τα πιο εκκεντρικά γυναικεία χτενίσματα!


Διανομή τροφίμων στους τρίτεκνους της Μεσσηνίας

O Σύλλογος Γονέων Τριών Τέκνων Μεσσηνίας ενημερώνει  τα μέλη του ότι τη Παρασκευή 25 & Σαββάτο 26 Νοεμβρίου ξεκινά η διανομή τροφίμων  πάνω από 17 τόνους ( ζυμαρικά - ρύζι) στους δικαιούχους . Δηλαδή στις 250 οικογένειες από όλο το νομό Μεσσηνίας  που είχαν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για το 2011.  Η παραλαβή θα γίνεται στις αποθήκες του συλλόγου  από 16:00 έως 18:00.
Θεωρούμε υποχρέωση μας να υπενθυμίσουμε πως είναι η πρώτη φορά που στους τρίτεκνους του νομού μοιράζονται τρόφιμα και αυτό συνέβη μετά από συστηματικές προσπάθειες του συλλόγου σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και τον προϊστάμενο κο Σούμπλη. 
ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ  ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ 
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
Στις οικογένειες διανέμονται ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών ως εξής:
20 (κιλά) ανά οικογένεια με 1 μέλος
35 (κιλά) ανά οικογένεια με 2 μέλη
40 (κιλά) ανά οικογένεια με 3 μέλη
45 (κιλά) ανά οικογένεια με 4 μέλη
55 (κιλά) ανά οικογένεια με 5 μέλη

ΛΕΥΚΑΣΜΕΝΟ ΜΑΚΡΥΣΠΕΡΜΟ ΡΥΖΙ
Στις οικογένειες διανέμονται ανάλογα με τα μέλη των οικογενειών ως εξής:
15 (κιλά) ανά οικογένεια με 1 μέλος
25 (κιλά) ανά οικογένεια με 2 μέλη
30 (κιλά) ανά οικογένεια με 3 μέλη
35 (κιλά) ανά οικογένεια με 4 μέλη
40 (κιλά) ανά οικογένεια με 5 μέλη

Η ΔΕΗ σας εύχεται...
  "ΚΑΛΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ"
http://thisissparta.blogspot.com

Η αυτομπουνιά

Το αντίστοιχο του αυτογκόλ για το μπόξ..

Ανακαλύψτε έναν ψεύτη από 6 απλές κινήσεις!


Οι ψεύτες κάνουν συνήθως πολλές γκριμάτσες και μορφασμούς. Χρησιμοποιούν πολύ τη γλώσσα του σώματος για να καλύψουν τα ψέματά τους και να δείξουν ότι όσα λένε είναι αληθινά. Δώστε βάση σε 6 κινήσεις για να αναγνωρίσετε εύκολα και γρήγορα πότε κάποιος σας λέει ψέματα…
1. Καλύπτει το στόμα του
Όταν ο συνομιλητής σας βάζει το χέρι του στο στόμα… κάτι ύποπτο συμβαίνει, αφού ο εγκέφαλος υποδεικνύει υποσυνείδητα στο σώμα να καταπνίξει τα ψέματα που πρόκειται να ειπωθούν. Επιπλέον, χρησιμοποιεί έναν ψεύτικο βήχα για καλύτερη συγκάλυψη.
2. Αγγίζει τη μύτη του
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν κάποιος λέει ψέματα τότε απελευθερώνονται στο αίμα κετοχολαμίνες που κάνουν το βλενογόννο της μύτης να διαστέλλεται. Αυτό ερεθίζει τη μύτη προκαλώντας φαγούρα.
3. Στρέφει το βλέμμα του αλλού

Μάθετε τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό σας;

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, ακόμα και το ονοματεπώνυμό μας επηρεάζει την προσωπικότητά μας, τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που αντιδρούμε και που προβάλουμε τον εαυτό μας…

Η πανάρχαια τέχνη της αριθμολογίας, μας αποκαλύπτει τι σημαίνει το ονοματεπώνυμό μας και πώς επηρεάζει τη ζωή μας.

Σύμφωνα με την Πυθαγόρεια αρίθμηση, κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε έναν αριθμό. Το ονοματεπώνυμό μας μπορεί να μεταφραστεί σε έναν λεξάριθμο, προσθέτοντας τους αριθμούς που προκύπτουν από κάθε γράμμα που εμπεριέχει. Το Oroskopos.gr σου δίνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να βρεις εύκολα και γρήγορα τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμού σου και να διαβάσεις τί σημαίνει!
Πώς θα βρεις τον λεξάριθμο του ονοματεπώνυμου σου;
Πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε το βαπτιστικό σου όνομα και το επώνυμό σου. Στη συνέχεια γράψε κάτω από κάθε γράμμα του ονοματεπώνυμού σου τον αριθμό που του αντιστοιχεί. Για να δεις ποιος αριθμός αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα δες την παρακάτω ακολουθία:

Η μεγαλύτερη ελληνική λέξη έχει 172 γράμματα!!!

Η ελληνική γλώσσα κατέχει ένα μοναδικό ρεκόρ καθώς η μεγαλύτερη πραγματική λέξη στον κόσμο υπάρχει στο έργο »Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη και αποτελείται από 172 γράμματα, 27 συνθετικά και 78 συλλαβές! Ο Αριστοφάνης εκμεταλλεύεται στο έπακρον την εκπληκτική ευχέρεια της Ελληνικής να σχηματίζει πολυσύλλαβες λέξεις, περιγράφοντας μέσα σε 172 γράμματα μια ολόκληρη συνταγή μαγειρικής, η οποία περιλαμβάνει ένα συνονθύλευμα τροφών! Η αριστοφανική λέξη βρίσκεται στους στίχους 1169-1175 και έχει καταγραφεί στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες:
λοπαδοτεμαχοσελαχογαλεοκρανιολειψανοδριμυποτριμματοσιλφιολιπαρομελιτοκατακεχυμενο
κιχλεπικοσσυφοφαττοπεριστεραλεκτρυονοπτοπιφαλλιδοκιγκλοπελειολαγῳοσιραιοβαφητραγα
νοπτερυγών…

Ο λεξιλογικός αυτός «σιδηρόδρομος» είναι δύσκολο να διαβαστεί απνευστί, ενώ με μια μικρή προσπάθεια μπορούμε να μεταφράσουμε:

Πετάξτε στα… σύννεφα!


 Οι επιβάτες του θα έχουν τη δυνατότητα να περπατούν επάνω στην οροφή του, ενώ αυτό θα βρίσκεται… ψηλά στον ουρανό.

Το φουτουριστικό «Passing Cloud»- airbus σχεδίασε ο Πορτογάλος Tiago Barros, ο οποίος πιστεύει ότι σύντομα μπορεί να βγει στην παραγωγή.
Πρόκειται για μια νέα πρόταση για… μέσα μεταφοράς και απευθύνεται σε ταξιδιώτες που δεν τους απασχολεί τόσο ο προορισμός όσο… το ταξίδι!

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαπές στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Συνελήφθησαν, χθες (21-11-2011) το μεσημέρι, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, δύο αλλοδαπές υπήκοοι Αφγανιστάν, ηλικίας 25 και 22 ετών αντίστοιχα, γιατί προσπάθησαν να ταξιδέψουν για Γερμανία, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών εγγράφων των δύο γυναικών, οι οποίες θα ταξίδευαν για τη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια για το Μόναχο της Γερμανίας, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν αμφιβόλου γνησιότητας.

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
  • Ένα (1) αμφιβόλου γνησιότητας Διαβατήριο Αλβανικών Αρχών.
  • Μία (1) αμφιβόλου γνησιότητας Ταυτότητα Αλβανικών Αρχών.
  • Ένα (1) αμφιβόλου γνησιότητας Διαβατήριο Ρουμανικών Αρχών.
Επιπρόσθετα, οι ανωτέρω είχαν προθεσμία τριάντα (30) ημερών για να αποχωρήσουν από την Χώρα, σύμφωνα με αποφάσεις της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Πτολεμαΐδας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας, αντίστοιχα.
Επιπλέον, η 25χρονη συνόδευε ένα ανήλικο τέκνο, ενώ η 22χρονη συνόδευε δύο ανήλικα τέκνα.

Επίταξη 30 στρεμμάτων για τον αυτοκινητόδρομο

Επίταξη 30 στρεμμάτων ενέκρινε το υπουργείο Υποδομών στο Ασπρόχωμα, στην περιοχή του υποσταθμού της ΔΕΗ για τον νέο αυτοκινητόδρομο.
Η σχετική απόφαση, η οποία αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», αναφέρεται ειδικότερα σε «επίταξη έκτασης 30.144 τετραγωνικών μέτρων για την κατασκευή του τμήματος στην περιοχή Ασπροχώματος (χ.θ. 22+000 έως χ.θ. 25+595,89) του αυτοκινητόδρομου Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα και κλάδος Λεύκτρο - Σπάρτη, παραλλαγή στην περιοχή ∆ΕΗ στους Δήμους Θουρίας και Καλαμάτας, όπως αυτή εμφανίζεται στο κτηματολόγιο που συνοδεύει την κήρυξη απαλλοτρίωσης των υπόψη εκτάσεων».

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού