ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο της Μεσσηνίας

Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 2,027 εκατομμύρια ευρώ, ο δρόμος Γαργαλιάνοι-

Δύο σκάφη βούλιαξαν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας

Δύο σκάφη βούλιαξαν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας από το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την περιοχή με τους δυνατούς ανέμους ενώ από την κυματισμό που επικρατούσε στο εσωτερικό του κινδύνεψε και ένα τουριστικό σκάφος.’
 

Τα πελώρια κύματα που ξεπερνούσαν κατά πολύ τον λιμενοβραχίονα ,το εξωτερικό κριπίδωμα του οποίου σε πολλά σημεία έχει αδυνατήσει και σε άλλα έχει υποχωρήσει τελείως , δημιούργησαν πολλά προβλήματα μέσα στο λιμάνι , που για ακόμη μια φορά απέδειξε ότι σε δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν παρέχει την ασφάλεια που πρέπει στα σκάφη.
 

Από την κακοκαιρία και τον κυματισμό που υπήρχε στο εσωτερικό του λιμανιού βούλιαξε ένα μικρό

Τα πρώτα χιόνια στα ορεινά της Πελοποννήσου

Τα πρώτα χιόνια έκαναν την εμφάνισή τους στα ορεινά της Πελοποννήσου.

αλό Νερό: Η θάλασσα πήρε την άμμο

Έντονη διάβρωση στην παραλιακή ζώνη του Καλού Νερού προκάλεσε ο ισχυρός κυματισμός από το απόγευμα της Δευτέρας μέχρι και χθες τα ξημερώματα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραλία στο κεντρικό τμήμα του χωριού εξαφανίστηκε και έμειναν μόνο μεγάλα βράχια που σε τίποτα δεν θυμίζουν την αμμώδη παραλία που υπήρχε εκεί.
 

Όπως είναι φυσικό, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη διάβρωση που παρατηρείται και φόβος ότι κατά τη διάρκεια του χειμώνα η θάλασσα θα φτάσει μέχρι τον δρόμο. Γι' αυτό και οι φορείς της περιοχής ζητούν την άμεση υλοποίηση του έργου αντιδιαβρωτικής προστασίας.

Το ΕΣΠΑ αναβαθμίζει τα νοσοκομεία του Νομού

Σε προμήθεια σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού με στόχο την αναβάθμιση υποδομών σε νοσοκομεία της χώρας, προχωρά το υπουργείο Υγείας, με κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, με αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού, Ανδρέα Λυκουρέντζου, εγκρίνονται διαγωνισμοί για την προμήθεια του εν λογω εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 23.389.621 ευρώ.

Όλα τα έργα υλοποιούνται με αξιοποίηση των..........

κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με την προβλεπόμενη διαδικασία της προκήρυξης ανοικτού δημόσιου διαγωνισμού, τηρουμένων των περί

ΠΛΑΤΗ. ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΓΕΜΑΤΕΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ.

Δείτε ένα δίωρο βίντεο, γεμάτο ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ, που έγιναν από το μεγαλύτερο