ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΧΤΕΝΙΣΜΑΤΑ


Ιστορική αναδρομή στους αρχαϊκούς και ρωμαϊκούς χρόνους

Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη – ξενάγηση διοργανώνουν οι Πολίτες Εν Δράσει την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας. Με τη βοήθεια της διπλωματούχου ξεναγού Ιουλίας Πετρονικολού τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου θα γνωρίσουν καλύτερα την ιστορική περίοδο της Πάτρας από την εποχή του χαλκού έως και την Ύστερη Ρωμαϊκή περίοδο μέσω της περιήγησης του Μουσείου αλλά και του διαλόγου που θα ακολουθήσει.
Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια ενός διαχρονικού σχεδιασμού που ξεκίνησε το 2008 με τίτλο «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΠΡΩΙΝΑ ΓΝΩΡΙΜΙΑΣ με ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ» και στόχο έχει την προσέγγιση ιστορικών, κοινωνικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών της Πάτρας με τη βοήθεια συμπολιτών με

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τα εγκλήματα της συμμορίας


Δύο άτομα -εκτός από τα θύματα- ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν νεκρός ο Αλβανός Φιλίπ Μεσάι και σφαγμένο το παιδί του, στη γνωστή υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο φερόμενος ως εκτελεστής 29χρονος Αλβανός Χ.Τ. και ο Β.Δ. κατηγορούνται για το αποτρόπαιο διπλό έγκλημα, όμως κανένας μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει ποιος από τους δύο έσφαξε το αγόρι. Ο δεύτερος λέει ότι βγήκε από το αυτοκίνητο πριν γίνει το έγκλημα και τα φορτώνει όλα στον Αλβανό. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι, όταν ο φερόμενος ως αρχηγός της συμμορίας Β.Β. έμαθε για το φόνο του παιδιού, άρχισε να βλαστημάει.
Ο Χ.Τ. δεν λέει κουβέντα για το διπλό φονικό και η στάση του αυτή είναι δύσκολο να ερμηνευτεί. Κάποιοι όμως θεωρούν ότι θα επιχειρήσει να φορτώσει το φόνο του 3χρονου στον Β.Δ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φιλίπ Μεσάι μάλλον είχε υποψιαστεί ότι θα τον σκοτώσουν και γι' αυτό

Στο πόδι τα Φιλιατρά από νέα κρούσματα κλοπών..

Και νέα περιστατικά κλοπών αναφέρθηκαν στην περιοχή μας με αποτέλεσμα να εντείνεται η ανησυχία για τα αυξητικά κρούσματα εγκληματικότητας στην περιοχή μας με αρκετές περιπτώσεις σε αρκετά χωριά και διαμερίσματα....
Πιο συγκεκριμένα άγνωστοι εχθές το βράδυ «άδειασαν» την αποθήκη αγρότη στον Λαγκούβαρδο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Μεταξύ άλλων αφαίρεσαν αλυσοπρίονο και άλλα γεωργικά εργαλεία, ακόμη και πασσάλους για ντομάτες.
Πριν λίγες ημέρες, πάλι σε αγροτική περιοχή κοντά στα Φιλιατρά, άγνωστοι ξήλωσαν τα κάγκελα σε παράθυρο αγροτικής αποθήκης τραβώντας τα με όχημα, με αποτέλεσμα να αφαιρέσουν από αυτήν

Απλήρωτοι 300 παραγωγοί λόγω λαθών της ΕΑΣ και το μπάχαλο καλά κρατεί..

ΣΟΒΑΡΑ προβλήματα προκύπτουν από την καταβολή της επιδότησης ελαιολάδου η οποία δόθηκε στους περισσότερους όχι όμως σε όσους δεν εισέπραξαν ούτε το 50% της πρώτης δόσης εξαιτίας της καθυστέρησης και αδιαφορίας για την αποπεράτωση όσων εμφανίζουν προβλήματα στην ψηφιακή αποτύπωση των δεδομένων.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από το υποκατάστημα της ΕΑΣ Κυπαρισσίας προκύπτει ότι από τους 6.000 παραγωγούς που λαμβάνουν επιδοτήσεις παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 300 περιπτώσεις παραγωγών που εμφανίζουν λάθη, εκ των οποίων οι 140 περίπου περιπτώσεις αφορούν την λανθασμένη ψηφιακή αποτύπωσης στους ορθοφωτοχάρτες με αποτέλεσμα να εμφανίζονται περιπτώσεις ταυτόσημης καλλιέργειας με αποτέλεσμα να σταλούν διορθωτικοί

ΠΡΟΣΟΧΗ... Ενέδρα ληστών!

Δεν είναι νέο κόλπο, αλλά αυτή την περίοδο ήρθε ξανά στη μόδα. Μόλις σήμερα το πρωί είχαμε ένα ακόμη θύμα, μια γυναίκα στον Ασπρόπυργο.

Οκτώ παρά τέταρτο το πρωί και η γυναίκα που κινούνταν σε δρόμο στην περιοχή της Νέας Ζωής είδε
έναν κάδο στη μέση του δρόμου. Αρχικά δεν υποπτεύτηκε τίποτα, όταν όμως έκοψε ταχύτητα είδε ξαφνικά να “πετάγονται” μπροστά της.
Μέχρι να προλάβει να συνειδητοποιήσει ότι ήταν ληστές οι δράστες είχαν ανοίξει την πόρτα του αυτοκινήτου.
 
Η γυναίκα ανήμπορη να αντιδράσει παρέδωσε στους ληστές την τσάντα της με όλα της τα

Παράταση πληρωμής για τέλη κυκλοφορίας 2012


Παράταση δέκα ημερών και έως τις 10 Ιανουαρίου 2012 για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας αναμένεται να ανακοινώσει πιθανόν και εντός της ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες του express.gr, το Υπουργείο Οικονομικών εξαιτίας της 48ωρης απεργίας των εφοριακών για την Πέμπτη 29 και την Παρασκευή 30-12-2011.
Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση αναμένεται να έχει δεκαήμερη διάρκεια (έως και τις 10

Ζευγάρι διέρρηξε 21 αυτοκίνητα στα Ιωάννινα







Στα χέρια της αστυνομίας έπεσαν ένας άνδρας 30 χρόνων και μία γυναίκα 33 χρόνων, οι οποίοι -μέσα σε μια εβδομάδα- είχαν διαρρήξει 21 σταθμευμένα αυτοκίνητα σε διάφορα σημεία της πόλης των Ιωαννίνων.
    Το «ζευγάρι» αφαίρεσε από τα αυτοκίνητα χρήματα, έγγραφα και διάφορα αντικείμενα.

Πράσινες τεχνολογίες στην αγορά

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί ένα νέο μέσο για να βοηθήσει επιχειρήσεις που αναπτύσσουν καινοτόμες περιβαλλοντικές τεχνολογίες.
Με το πιλοτικό πρόγραμμα για την Εξακρίβωση της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας (ETV) θα εξασφαλιστεί ανεξάρτητη εξακρίβωση των επιδόσεων νέων περιβαλλοντικών τεχνολογιών.
Αυτό θα βοηθήσει τους κατασκευαστές να αποδείξουν την αξιοπιστία των ισχυρισμών τους περί επιδόσεων καθώς και τους αγοραστές να εντοπίσουν τις καινοτομίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.
Το πιλοτικό πρόγραμμα για την Εξακρίβωση της Περιβαλλοντικής Τεχνολογίας, που είναι πλήρως εθελοντικό, θα καλύψει κατ’ αρχάς τρεις τομείς:
- επεξεργασία και παρακολούθηση των υδάτων

Δέκα τρόποι για να μην πάρετε κιλά στις γιορτές

                                    Προτάσεις για μείωση του σωματικού βάρους.
 
Από 1,5 έως 3 κιλά αύξηση σωματικού βάρους παρατηρείται μετά το τέλος των γιορτών, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που επικαλείται η διαιτολόγος -διατροφολόγος Κική Γούτα. Αιτία η υπερβολική κατανάλωση τροφής και αλκοόλ. Ωστόσο υπάρχουν τρόποι για να μη πάρει κανείς κιλά στη διάρκεια των γιορτών!«Οι γιορτές λειτουργούν σε πολλούς ανθρώπους ως άλλοθι. 'Γιορτές είναι θα φάω και θα πιω όσο θέλω 1-2 μέρες είναι ελεύθερες' είναι μια έκφραση που ακολουθεί την κάθε υπερβολική κίνηση που γίνεται. Ποιος είπε πως η σωστή διατροφή είναι δέσμευση; Κατά την διάρκεια των γιορτών, θα υπάρξουν 1-2 τραπέζια που θα βρεθεί κάποιος, θα δοκιμάσουμε τα υπέροχα πιάτα τους και θα καταναλώσουμε αρκετό αλκοόλ. Υπάρχει όμως και ένα 'αλλά'... Με 1-2 μέρες που θα αλλάξει κάποιος το διαιτολόγιο του δεν θα αλλάξει και το βάρος του, αλλά η καθημερινή υπέρβαση των θερμίδων, η καθημερινή υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η μείωση της φυσικής δραστηριότητας και η αποφυγή γευμάτων θα οδηγήσουν

Τρένο των 500 χιλιομέτρων την ώρα δοκιμάζει η Κίνα

  Παρά τα προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, η Κίνα ξεκινά τα δοκιμαστικά δρομολόγια μιας νέας υπερταχείας που φτάνει τα 500 χιλιόμετρα την ώρα, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα.
Το νέο τρένο αναπτύχθηκε από θυγατρική της CSR Corp, του μεγαλύτερου κατασκευαστή τρένων στην Κίνα, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο Xinhua και αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο σχεδιασμός της υπερταχείας παραπέμπει σε «αρχαίο κινεζικό σπαθί».
To πρωτότυπο του τρένου, που παρουσιάστηκε το Σαββατοκύριακό στο Τσινγκντάο της επαρχίας Σαντόνγκ, είναι κατασκευασμένο από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακόνημα και κράματα του μαγνησίου, προκειμένου να μειωθεί το βάρος.

ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ: Δεν πήραν αποζημίωση γιατί δεν έκαναν δήλωση καλλιέργειας

Χωρίς αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ έμειναν παραγωγοί της Τριφυλίας από τον περσινό παγετό που είχε πλήξει κυρίως την πατατοκαλλιέργεια της περιοχής, και αυτό καθώς δεν είχαν κάνει τις απαραίτητες δηλώσεις καλλιέργειας, που πλέον είναι απαραίτητες για όλες τις αγροτικές καλλιέργειες. 
Έτσι στις πρόσφατες αποζημιώσεις που δόθηκαν για τον περσινό παγετό όσοι δεν είχαν κάνει τις σχετικές δηλώσεις δεν πήραν αποζημιώσεις. Αυτό που μας επισημάνθηκε είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων αυτό έγινε από άγνοια καθώς είναι ένα νέο μέτρο που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στον αγροτικό τομέα και έτσι λόγω της μεταβατικής περιόδου υπήρξαν αυτά τα προβλήματα.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους τονίζουν ότι σε τόσο δύσκολες περιόδους που διανύουμε

Πρωτόγνωρες καταστάσεις στο χωριό μας.

Λαμβάνουμε πολλά μηνύματα από αναγνώστες μας ώστε να γράψουμε δυο λόγια για τα γεγονότα που συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χωριό μας. Ήδη εφημερίδες της Καλαμάτας και άλλα blog έχουν κάνει δημοσιεύσεις για συμβάντα με ληστές και εθελοντικές περιπολίες κατοίκων του χωριού μας κατά τις νυκτερινές ώρες και μάλιστα κάτω από αντίξοες συνθήκες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, ιδιαίτερα για τους κατοίκους ενός χωριού που ποτέ του δεν περίμενε να φτάσει σε αυτό το σημείο.
Αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες δεν είναι μόνο πρωτόγνωρο είναι και παράλογο. Παράλογο γιατί..................
ένα χωριό της Ελληνικής επικρατείας ζει σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης..... εν καιρό ειρήνης. Στα

Πρωταγωνιστές στη πλατεία τα μεσσηνιακά προϊόντα

Γιορτινό τραπέζι με παραδοσιακές συνταγές από μεσσηνιακά προϊόντα θα στρωθεί την Τετάρτη 28 και την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, στις 12.00, στο χώρο της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από το Δήμο Καλαμάτας, την Κεντρική Αγορά και την κοινωφελή δημοτική επιχείρηση ΦΑΡΙΣ, ενώ συμμετέχουν εθελοντικά οι επαγγελματίες της αγοράς, σύλλογοι και φορείς της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.
Η εκδήλωση, με προσκεκλημένους όλους τους Καλαματιανούς, έχει στόχο να προβληθεί η Κεντρική Αγορά ως ο κυριότερος χώρος εμπορίας των μεσσηνιακών

Ο Άγ.Προκόπιος στο Βυζαντινό Μουσείο

Οι επισκέπτες του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά μία μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας βυζαντινή εικόνα του Αγίου Προκοπίου. Η φορητή εικόνα, διαστάσεων 91,5εκ. x 62,5εκ, είχε κλαπεί από τον ομώνυμο ναό στη Βέροια την περίοδο 1967 – 1974. Χρονολογείται στον 14ο αιώνα και είναι έξοχο δείγμα βορειοελλαδικού εργαστηρίου της εποχής.
Το έργο, το οποίο πρόσφατα επαναπατρίσθηκε από το Λονδίνο, ανήκει στην ιδιωτική συλλογή του Αθανασίου Μαρτίνου, ο οποίος προτίθεται να το δωρίσει στο Ελληνικό Δημόσιο. Ο εντοπισμός του έργου και η τεκμηρίωση της προέλευσής του αποτελεί επιτυχία, που στηρίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Αποτελεί, επίσης, παράδειγμα προς μίμηση για άλλες περιπτώσεις συλλεκτών αλλά και μουσείων

Πέθανε πλήρης ημερών η «Τσίτα» του Ταρζάν

Η Τσίτα, ο χιμπατζής που πρωταγωνίστησε στις ταινίες με τον Ταρζάν έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών από νεφρική ανεπάρκεια, ανακοίνωσε σήμερα το καταφύγιο που την φιλοξενούσε στο Παλμ Χάρμπορ της Φλόριντα.

"Με μεγάλη μας θλίψη η κοινότητά μας έχασε έναν καλό φίλο και ένα μέλος της οικογένειάς μας

Έκκληση του Κέντρου Προστασίας του Παιδιού «Μητέρα» για είδη πρώτης ανάγκης

Έκκληση για παροχή ειδών πρώτης ανάγκης απευθύνει το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού «Η Μητέρα» το οποίο στα τρία παραρτήματά του, το Αναρρωτήριο Πεντέλης, την Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» και την Παιδόπολη «Αγία  Βαρβάρα», προστατεύει συνολικά 525 παιδιά.


Από αυτά τα 175 φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του και τα παραρτήματά του και τα 350 παιδιά είναι τοποθετημένα πανελλαδικά σε 307 ανάδοχες οικογένειες (τα παιδιά που τοποθετούνται σε ανάδοχες οικογένειες βρίσκονται υπό την προστασία του Κέντρου και παρακολουθούνται από

Καθαρίζεται η κοίτη του Παμίσου εν όψει Θεοφανείων

Ξεκίνησαν χθες οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Παμίσου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων, τα Θεοφάνεια. Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Πάμισο, σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα στο Δημαρχείο της Μεσσήνης, κατά την οποία η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εξέφρασε την άρνησή της στην πιθανότητα αλλαγής του χώρου της τελετής.

Όπως ειπώθηκε στη συζήτηση, η Δημοτική Αρχή σκεπτόταν να αλλάξει το χώρο και από τη γέφυρα του Παμίσου να μεταφερθεί στην περιοχή της Μπούκας. Αυτή, όμως, η πρόθεση προκάλεσε τις αντιδράσεις των υπόλοιπων συμμετασχόντων, οι οποίοι υποστήριξαν πως δεν υπήρχε λόγος να συμβεί κάτι τέτοιο και αντέτειναν ότι θα μπορούσε να γίνει διαμόρφωση του χώρου της τελετής. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί μια εξέδρα ή να γίνουν άλλες μικροεπεμβάσεις, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και ο αγιασμός των υδάτων να τελεστεί κανονικά.     

 ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Το Επιμελητήριο Μεσσηνίας για τις χρήσεις γης

Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία επικαιροποίησης των κατηγοριών και του περιεχομένου των χρήσεων γης, με το προωθούμενο Προεδρικό Διάταγμα. Η μέχρι σήμερα κατάσταση, αλλά και η έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου των πραγματικών χρήσεων, έχει οδηγήσει σε ένα είδος πλήρους αταξίας τις σύγχρονες ελληνικές πόλεις και τους οικισμούς, όπου οι διάφορες –αντιφατικές συχνά- χρήσεις γειτνιάζουν και αλληλο-οχλούνται. Ιδιαίτερα πλήττονται από την υφιστάμενη αταξία τα ιστορικά κέντρα των πόλεων και οικισμών, όπου οι οχλούσες χρήσεις παρακωλύουν τη συντήρηση και επιβίωσή τους, μέσω άλλων πρόσφορων και προσαρμοσμένων στις ανάγκες προστασίας τους χρήσεων (πολιτισμός, τουρισμός, αναψυχή κ.λπ.).

ΔΗΜΟΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ Αγονη η διαπραγμάτευση για τη μεταφορά μαθητών

Αγονη ήταν η διαδικασία διαπραγμάτευσης που έγινε χθες για τη μεταφορά των μαθητών του Δήμου Τριφυλίας, μετά και τον διαγωνισμό που είχε γίνει και από τον οποίο έχουν καλυφθεί μόνο τα 4 από τα 143 δρομολόγια που πρέπει να εκτελούνται στο δήμο.
Χθες η διαπραγμάτευση έγινε με ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες ταξί, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα. Στη μια περίπτωση οι τιμές που δόθηκαν ήταν υψηλότερες από αυτές που προβλέπει η σχετική μελέτη  του διαγωνισμού, ενώ στην άλλη περίπτωση ο αριθμός των δρομολογίων για τα οποία υπήρξε ενδιαφέρον δεν ήταν δυνατόν να καλυφθεί από τον αριθμό των ταξί.
Ετσι, παραμένει το μεγάλο πρόβλημα για τη μεταφορά των μαθητών. Οπως μας επισήμανε

ΕΚΑΒ Φιλιατρών: Τεράστιας σημασίας η λειτουργία του

Έξι μήνες συμπληρώνονται από την εγκατάσταση και λειτουργία του Σταθμού του ΕΚΑΒ στα Φιλιατρά και, ήδη, είναι μεγίστης σημασίας η παρουσία και προσφορά του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Μεσσηνίας.
 

Ο Σταθμός του ΕΚΑΒ, που στεγάζεται σε κτηριακό συγκρότημα του ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών, έχει 24ωρη λειτουργία, με κυλιόμενες βάρδιες των οκτώ υπηρετούντων διασωστών και ένα σύγχρονο ασθενοφόρο. Μόνο τα επείγοντα περιστατικά (τροχαία, οξεία προβλήματα, οποιοδήποτε περιστατικό χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης και μεταφοράς στο νοσοκομείο) στα οποία έχει συνδράμει το ΕΚΑΒ Φιλιατρών τους έξι πρώτους μήνες της λειτουργίας του, από τον Ιούλιο μέχρι και το Νοέμβριο, ξεπερνούν τα 350!
 
Τον Ιούλιο 64, τον Αύγουστο 109, το Σεπτέμβριο 54, τον Οκτώβριο 66, το Νοέμβριο γύρω στα 60. Τους θερινούς μήνες, βέβαια, τα περισσότερα από τα περιστατικά που συνέβησαν, και εκλήθη να επέμβει το ΕΚΑΒ, ήταν τροχαία. Γενικότερα, όταν υπάρχει κυκλοφοριακός φόρτος και περίοδοι αύξησης του πληθυσμού, όπως καλοκαίρι, γιορτές, Σαββατοκύριακα, είναι περισσότερα και τα περιστατικά. Ακόμα, όμως, ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πώς λειτουργεί το ΕΚΑΒ. 

Πρωτότυποι στολισμοί και δράσεις αλληλεγγύης στην πλατεία Μεγαλόπολης


Ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κοινωνικά θέματα,  διοργάνωσε δράση προσφοράς και αγάπης, με το στόλισμα του δένδρου των ευχών με  ευχές παιδιών της πόλης μας, με το στόλισμα δένδρων με στολίδια κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά από παιδιά,
και με την συγκέντρωση τροφίμων και παιχνιδιών στα κουτιά αλληλεγγύης, που είχαν στηθεί με σκοπό να βοηθηθούν συνδημότες μας που έχουν ανάγκη αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει η πατρίδα μας.
Παράλληλα τα παιδιά έφτιαξαν πολλές ζωγραφιές και γράμματα για τον Αϊ Βασίλη. Ο Αϊ Βασίλης ήταν εκεί για να μοιράσει σοκολάτες και καραμέλες στα παιδιά.

Κατάκολο: Και τρίτη νεκρή καρέτα - καρέτα στην παραλία

Το τρίτο κρούσμα νεκρής θαλάσσιας χελώνας καρέτα – καρέτα παρουσιάστηκε στην περιοχή του Κατακόλου. Μέλος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Πύργου ειδοποίησε τη Φιλοζωϊκή ΜΚΟ
Rommel, που ως συνεργαζόμενος φορέας στην Ηλεία, με το Σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, επιλήφθηκε το περιστατικού.
Από την αυτοψία που έκαναν τα μέλη του Rommel διαπιστώθηκε πως η νεαρής ηλικίας χελώνα έφερε χτυπήματά στο κεφάλι και το λαιμό. Τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα σταλούν προς εξέταση στον

Γαστούνη: Χριστούγεννα με άγριο ξύλο!


Στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας νοσηλεύεται από το απόγευμα των Χριστουγέννων με σπασμένη λεκάνη ο 67χρονος Αντώνης Κοτσιλιέρης από την Γαστούνη, ο οποίος δέχθηκε άγρια επίθεση έξω από το σπίτι του, από τα δύο νεαρά άτομα, ηλικίας 28 και 30 ετών, που έχουν γίνει ο «φόβος και ο τρόμος» της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νεαρά άτομα εκνευρίστηκαν από τις πρόσφατες καταγγελίες του 67χρονου σε ρεπορτάζ της εφ. «Πατρίς» και

Κάνετε "εξοικονόμηση κατ οίκον" με 6 δικαιολογητικά στην εφορία

Με εξι δικαιολογητικά, όσοι έχετε μπει στο πρόγραμμα “εξοικονόμηση κατ οίκον”, μπορείτε να πετύχετε έκπτωση στην εφορία.
Πρόκειται για εργασίες αντικατάστασης του λέβητα πετρελαίου, αλλαγής εγκατάστασης κεντρικού

Είπαν το "τελευταίο αντίο" στην Μαρία

Την ακολούθησαν σε πομπή από το σπίτι της στην Αγυιά έως την εκκλησία. Η περίπτωσή της σκόρπισε συγκίνηση σε όλη την Ελλάδα και φυσικά την Πάτρα, δεδομένου ότι είχε δημοσιοποιήσει το πρόβλημά της στην προσπάθειά της να βρει τρόπο να νοσηλευτεί σε ιδιωτική κλινική των Αθηνών, μιας και τα οικονομικά της οικογένειάς της δεν το επέτρεπαν.

Στο..φρεσκο η εταιρια δολοφονων...


Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ η απολογία των 8 μέχρι στιγμή συλληφθέντων της εγκληματικής οργάνωσης όπως τους έχει ονομάσει η αστυνομία που εμπλέκονται και στο φόνο του Aλβανού με το δίχρονο γιό του.
Ο ανακριτής σε σύμφωνη γνώμη με τον εισαγγελέα έκριναν προφυλακιστέους τους 7 από τους 8

Λιμενικό Ταμείο με δύο διοικήσεις

Λιμενικό Ταμείο με… δύο διοικήσεις συγκροτείται στην Καλαμάτα. Η απίστευτη αυτή ιστορία εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες και υποδηλώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα.
Ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, με επείγον έγγραφό του ζήτησε από την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου, τα Επιμελητήρια και τα Εργατικά Κέντρα, να ορίσουν μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου τους εκπροσώπους τους στα Λιμενικά Ταμεία. Μέχρι τώρα από την Καλαμάτα έχει απαντήσει μόνο το Επιμελητήριο Μεσσηνίας. Από την πλευρά του ο κ. Αποστολόπουλος εξηγεί ότι στο τέλος του χρόνου λήγει η θητεία των διοικήσεων στα Λιμενικά Ταμεία και δεν υπάρχει κανένα έγγραφο του αρμόδιου υπουργείου το οποίο να

Ξετυλίγεται το κουβάρι των τριών εγκλημάτων

Δύο άτομα -εκτός από τα θύματα- ήταν μέσα στο αυτοκίνητο όπου βρέθηκαν νεκρός ο Αλβανός Φιλίπ Μεσάι και σφαγμένο το παιδί του, στη γνωστή υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο. Ο φερόμενος ως εκτελεστής 29χρονος Αλβανός Χ.Τ. και ο Β.Δ. κατηγορούνται για το αποτρόπαιο διπλό

ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΤΗΣ ΤΟΞΟΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ Τέλη Απριλίου παραδίδεται το Παραδείσια - Τσακώνα

Να δοθεί με παράκαμψη το πολύπαθο τμήμα Παραδείσια - Τσακώνα μέσα στην άνοιξη του 2012 (τέλη Απριλίου με Μάιο) σχεδιάζει το υπουργείο Υποδομών. Σχετική εντολή έχει δοθεί από το υπουργείο στην κατασκευάστρια κοινοπραξία Alpine Mayreder - ΤΕΡΝΑ. Ολοκληρωμένο το έργο, μαζί και με την τοξωτή γέφυρα, αναμένεται να παραδοθεί προς το τέλος του 2012.
Την είδηση αυτή επιβεβαίωσε στην "Ε" στέλεχος της κοινοπραξίας, τονίζοντας πως έχουν εντολή να μελετήσουν και να φτιάξουν την παράκαμψη - και μάλιστα έχουν ήδη ξεκινήσει τις προεργασίες για την κατασκευή της.
Οι μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν γεωτεχνικά έργα, οδοποιία, υδραυλικά, φωτισμό,

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...