ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Αυτόματο πότισμα. Εξοπλισμός. (Από τον Νίκο Παραρά)

Το αυτόματο πότισμα απαρτίζετε από τα κάτωθι τμήματα--υλικά:
Τον προγραμματιστή. Υπάρχουν οι προγραμματιστές μπαταρίας και οι προγραμματιστές ρεύματος. Οι προγραμματιστές μπαταρίας ελέγχουν συνήθως μια ηλεκτροβαλβίδα η οποία είναι συνδεδεμένη μαζί τους. Οι προγραμματιστές ρεύματος ελέγχουν περισσότερες της μιας ηλεκτροβαλβίδες, οι οποίες τοποθετούνται σε φρεάτια. Τις εντολές, από τον προγραμματιστή προς τις ηλεκτροβαλβίδες, τις μεταφέρουμε με άνθυγρο καλώδιο ΝΥΥ.
Τις ηλεκτροβαλβίδες. Κυκλοφορούν στο εμπόριο από 3/4" και μεγαλύτερες. Το πηνίο τους διεγείρεται με 24 V έτσι ώστε να αποφεύγονται κίνδυνοι από βραχυκυκλώματα. ΠΡΟΣΟΧΗ μην χρησιμοποιείτε ηλεκτροβαλβίδες 220

Περιφερειακή Ενωση Δήμων Πελοποννήσου: Συνέδριο για το τρένο

Συνέδριο για την επαναλειτουργία του τρένου και της σιδηροδρομικής γραμμής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα πραγματοποιήσει στην Καλαμάτα το φθινόπωρο, η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ). Αυτό ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρός της - δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, χαρακτηρίζοντας

Από Δευτέρα: Αλλαγή - Θουρία σε 9 λεπτά

Παραδίδεται τη Δευτέρα στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Καλαμάτας στα όρια της Μεσσηνίας, από τον κόμβο της Αλλαγής έως τον κόμβο της Θουρίας. Πρόκειται για τα πρώτα 22 χιλιόμετρα αυτοκινητόδρομου στο νομό. Ενα έργο που η Μεσσηνία περίμενε και ονειρευόταν χρόνια.

Αναστήλωση Βυζαντινών μνημείων της Μεσσηνίας

Δυο σημαντικά βυζαντινά μνημεία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας αναστηλώνονται από την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, η οποία εδρεύει στην Καλαμάτα.
Πρόκειται για το Ανδρομονάστηρο, το oποίο βρίσκεται στα όρια του χωριού Πετράλωνα Μεσσηνίας, πλησίον της Αρχαίας Μεσσήνης .

Θεωρείται κτίσμα του 13ου αιώνα και έργο του βυζαντινού αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β΄ του Παλαιολόγου (1282-1328). Μάλιστα η παράδοση αναφέρει, ότι ο Ανδρόνικος για να τιμήσει τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Αθανάσιο τον Α΄, καταγόμενο από την ιστορική Ανδρούσα, έφτιαξε το μεγαλόπρεπο αυτό μοναστήρι, κοντά στη

Ο Νίκος Καλογερόπουλος απόψε στο Makeleio 2!

Μην χάσετε στο αποψινό ΜΑΚΕΛΕΙΟ 2 στο Extra3 τον Φιλιατρινό ηθοποιό, σεναριογράφο,

Ανοδική τάση των τιμών του ελαιολάδου στην Ισπανία

Μπρός στις προβλέψεις πτώσης της προσεχούς παραγωγής
Κατά την Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ανδαλουσίας (FAECA) με βάση τα στοιχεία των συνεταιριστικών ελαιουργιών η παραγωγή ελαιολάδου στην Ανδαλουσία θα υποστεί πτώση άνω του 50% κατά την ερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2012-2013.  

Αιτία αυτής της προβλεπόμενης πτώσης της παραγωγής το  γεγονός ότι η φετινή ξηρασία συμπίπτει με την παρενιαυτοφορία των ελαιώνων αποδυναμωμένων ύστερα  από χρόνια ασυνήθιστα υψηλής παραγωγής λόγω των βροχοπτώσεων των προηγουμένων ετών.
 

Κατά τις προβλέψεις αυτές  η παραγωγή θα πέσει στην Χαέν κατά το 70%, στην Γρενάδα κατά το

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ