ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Σε πόσεις δόσεις ρυθμίζετε τα χρέη και πόσο μειώνονται τα πρόστιμα

Οι 100 δόσεις για την εξόφληση των χρεών στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έρχονται αυτή την εβδομάδα. Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προβλέπεται επίσης ότι η χαμηλότερη δόση θα είναι 50 ευρώ το μήνα.

Θα προβλέπεται επίσης «κούρεμα»  ακόμα και ως 100%, καθώς και μείωση του επιτοκίου υπερημερίας.
Η ρύθμιση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει και τη συγκατάθεση της τρόικα.

Ο κόσμος του ελαιολάδου αλλάζει παγκοσμίως

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η συνέντευξη του Αθανάσιου Γκέρτση, διευθυντή του Κέντρου Ελιάς που λειτουργεί στο πλαίσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη, η οποία δημοσιεύτηκε το προηγούμενο Σάββατο στην "Ελευθερία".
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αλλαγές οι οποίες συντελούνται σε ολόκληρο τον κόσμο με την ελαιοκαλλιέργεια και οι οποίες ανατρέπουν πλήρως την εικόνα που είχαμε μέχρι σήμερα γι’ αυτήν αλλά και το τοπίο στην αγορά.
Θα ήταν χρήσιμα ένα - δύο αποσπάσματα για να δούμε το "κλίμα" της σχετικής συνέντευξης. Ο κ.

Κλείνει για μία εβδομάδα ο κλάδος προς Αθήνα της σήραγγας Αρτεμισίου

Συνεχίζονται και την ερχόμενη εβδομάδα οι εργασίες συντήρησης και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Σύμφωνα με τους οινοποιούς: Δύσκολη χρονιά για την αμπελουργία

Από τις πιο δύσκολες χρονιές για τους αμπελουργούς και τους οινοποιούς αποδείχθηκε η φετινή, καθώς οι καιρικές συνθήκες προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή και ευνόησαν τις ασθένειες και μείωσαν τους αλκοολικούς βαθμούς. Οι τοπικές επιχειρήσεις οινοποίησης ωστόσο κατάφεραν κι εξασφάλισαν άριστης ποιότητας σταφύλια από παραγωγούς που κάνουν συστηματική καλλιέργεια και αντιμετώπισαν έγκαιρα τις συνέπειες του καιρού. Κι ελπίζουν σε μια άνοδο των πωλήσεών τους καθώς έχουν αρχίσει να λαμβάνουν κάποια αισιόδοξα μηνύματα από την αγορά. 

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ