ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Αλλαγή στα δρομολόγια του Προαστιακού

Αναστάτωση στα δρομολόγια του Προαστιακού, στο τμήμα Άνω Λιόσια-Αεροδρόμιο, φέρνουν τα έργα που αρχίζουν την προσεχή Δευτέρα, 12 του μηνός, στο πλαίσιο της αναβάθμισης της σιδηροδρομικής υποδομής.

Αγωγές με ένα κλικ στο ίντερνετ

Σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για λιγότερες ουρές στα δικαστήρια

Κατάθεση αγωγής με ένα κλικ μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή αποφεύγοντας τις ουρές στα δικαστήρια, μαγνητοφώνηση των πρακτικών σε όλες τις δίκες τα οποία μέχρι σήμερα τηρούνται χειρόγραφα, ηλεκτρονικό πινάκιο με ανάρτηση στο Διαδίκτυο ώστε να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι όταν πλησιάζει η δίκη τους, μέχρι και παράσταση δικηγόρων με τηλεδιάσκεψη περιλαμβάνει το μακρόπνοο πρόγραμμα του υπουργείου Δικαιοσύνης με τον κωδικό e-justice.

Η ηλιακή καταιγίδα «έπληξε» τη Γη χωρίς προβλήματα

Δεν αναφέρθηκαν προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακά και άλλα συστήματα

Δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την ηλιακή καταιγίδα που χτύπησε τον πλανήτη μας τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 9 Μαρτίου 2012.

Η ηλιακή καταιγίδα προκάλεσε αναταράξεις στο μαγνητικό πεδίο της Γης, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν προβλήματα σε τηλεπικοινωνιακά και άλλα συστήματα.

Τριφυλία: Εντατικές έρευνες για τους ληστές ηλικιωμένων

Αστυνομικές δυνάμεις απ' όλη τη Μεσσηνία ενισχύουν τις έρευνες για τον εντοπισμό των τριών ληστών που έχουν σκορπίσει τον τρόμο στην Τριφυλία. Καθοριστικό ρόλο στις έρευνες αναλαμβάνει η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.

Αεροδρόμιο, βιολογικοί και έργα στο Περιφερειακό συμβούλιο

Έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη της μελέτης για επέκταση του αεροδιαδρόμου στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε χθες κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, ενώ εντός του επόμενου μήνα αναμένεται και η προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.
Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Σώματος, ο περιφερειάρχης είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας τεχνική συνάντηση με τη μελετητική ομάδα, παρουσία και του ίδιου, προκειμένου να διευκρινισθούν τεχνικά ζητήματα και να αδειοδοτηθεί ως πολιτικό το αεροδρόμιο της Τρίπολης.
Μάλιστα, ανέφερε ότι οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο και η αδειοδότηση θα

Επίσκεψη τουριστικών πρακτόρων στην Αρκαδία

Με κύριο χαρακτηριστικό την συνέργεια των φορέων ιδιωτικού τομέα (ξενοδόχοι, ένωση ξενοδόχων) και των δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη των τουριστικών πρακτόρων από όλη την Ελλάδα, στο Νομό Αρκαδίας, η οποία διοργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε 2-4 Μαρτίου με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, μέλους του Enterprise Europe Network, της Ένωσης Ξενοδοχείων Αρκαδίας,  του τουριστικού γραφείου «Destino ToursTripolis» και την στήριξη των Δήμων Τρίπολης και Γορτυνίας, προκειμένου να προβληθεί ο Νομός σε όλη την Ελλάδα και να αξιολογηθούν οι δυνατότητες αύξησης επισκεπτών-περιηγητών και παραθεριστών-στην περιοχή μας.

Ξεκινά το Σαββατοκύριακο στην Παλλήνη η διανομή 270 τόνων πατάτας Νευροκοπίου

Αθήνα
Περί τους 270 τόνους πατάτας Νευροκοπίου θα διανείμει ο Δήμος Παλλήνης σε δύο Σαββατοκύριακα, καθώς οι αιτήσεις των δημοτών που δήλωσαν ενδιαφέρον έφτασαν τις 5.216. Η διανομή των πρώτων 125 τόνων θα γίνει το Σαββατοκύριακο 10-11 Μαρτίου στο χώρο της EXPO

Στο σφυρί το κύπελλο του Σπύρου Λούη...

«Δίπλα στο σπίτι του παππού στο Μαρούσι είχαμε ένα μικρό κτήμα όπου ο πατέρας φύτευε ντομάτες και πατάτες για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε στα χρόνια της κατοχής. Ο παππούς είχε ήδη πεθάνει από τις 25 Μαρτίου του 1940 και δεν είχε προλάβει να δει τους Γερμανούς στην Αθήνα. Θυμάμαι σαν τώρα τον πατέρα να τυλίγει σε κερωμένα χαρτιά τα μετάλλια και τα κύπελλα του παππού και να τα θάβει κάτω από τις ντοματιές για να σώσει από την αρπακτική μανία των κατακτητών».

Η φωνή του Σπύρου Λούη, ο εγγονού  του θρυλικού μαραθωνοδρόμου σχεδόν τρέμει καθώς

Ύποπτο δέμα μπροστά από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής

Δεν επρόκειτο για βόμβα, αλλά για σάκο που περιείχε έγγραφα, όπως διαπιστώθηκε μετά την ελεγχόμενη έκρηξη που έκαναν άντρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών της Ελληνικής Αστυνομίας λίγο πριν τις 11 το πρωί της Παρασκευής.

Ο Πανελήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, από φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις αλλά και παιδικά εμβόλια, αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου.
Μάλιστα οι ελλείψεις στα παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο, είναι σε μόνιμη σχεδόν έλλειψη.
Η οικονομική ασφυξία των φαρμακείων ,οι μόνιμες ελλείψεις φαρμάκων και η  υποβάθμιση της παρεχόμενης φαρμακευτικής περίθαλψης είναι οι λόγοι της πανελλαδικής απεργίας των φαρμακοποιών όλης της χώρας.

Σε επιφυλακή η Αστυνομία για τη θεμελίωση της γέφυρας του Νέδοντα από Σαμαρά - Βορίδη

Σε εγρήγορση είναι η Αστυνομία για την επίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Υποδομών Μάκη Βορίδη αύριο στην Καλαμάτα. Προγραμματίζονται μάλιστα αυξημένα μέτρα ασφάλειας, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο επεισοδίων.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης Αντώνη Σαμαρά και Μάκη Βορίδη δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα μέχρι

2.600 κουτιά γάλα στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια

Αρκετά είδη πρώτης ανάγκης και περίπου 2.600 κουτιά γάλα προσφέρθηκαν χθες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων της Καπνοβιομηχανίας Καρέλια.
Χθες το πρωί οι εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου παρέλαβαν από μέλη του σωματείου είδη ατομικής υγιεινής, τρόφιμα και γάλατα.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του σωματείου Νίκος Παραγγίνης αναφέρει: "Εμείς οι εργαζόμενοι στην Καπνοβιομηχανία Καρέλια δεν είναι μυστικό ότι αποτελούμε μια φωτεινή εξαίρεση στη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι Ελληνες εργαζόμενοι. Αυτό, γιατί η βιομηχανία που εργαζόμαστε πορεύεται για σειρά ετών με λογικές και αξίες που δυστυχώς ήταν άγνωστες σε πολλές επιχειρήσεις της πατρίδας

Λάδι από τη Μεσσηνία με 3 ευρώ στα Ιωάννινα

Φθηνό ελαιόλαδο από παραγωγούς της Μεσσηνίας, χωρίς μεσάζοντες θα προμηθευτεί ο Δήμος Ιωαννιτών. Την πρωτοβουλία - ανάχωμα στην κρίση ανέλαβε ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου της πρωτεύουσας της Ηπείρου, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωσή του ήρθε σε συμφωνία με παραγωγούς της Μεσσηνίας, ώστε το επόμενο διάστημα να διατεθεί ελαιόλαδο ελεγμένο, άριστης ποιότητας στο καταναλωτικό κοινό των Ιωαννίνων. Ανακοινώνεται ότι το λάδι θα φτάσει τυποποιημένο σε συσκευασίες των 10 και 20 λίτρων και θα διατίθεται στην τιμή των 3 ευρώ το κιλό.
Ο αρμόδιος Οργανισμός του Δήμου Ιωαννιτών καλεί τους πολίτες που θέλουν ελαιόλαδο, να συμπληρώσουν σχετική αίτηση μέχρι την Τετάρτη 14 Μαρτίου.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ