ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ο πιο κοντός άνθρωπος του κόσμου

Με ύψος 70 εκατοστά και βάρος 10 κιλά ο Έντουαρντ Νίνο Ερνάντες από την Κολομβία, είναι ο πιο κοντός άνθρωπος του κόσμου.
Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Guinness, ο Ερνάντες, 24 ετών,  εργάζεται ως χορευτής. «Είμαι ευτυχισμένος γιατί είμαι μοναδικός» δήλωσε, μόλις έγινε γνωστό ότι έχει συμπεριληφθεί στο Βιβλίο.
Η μητέρα του είπε ότι δεν έχει αναπτυχθεί από τότε που ήταν 2 ετών και ότι οι γιατροί ποτέ δεν της εξήγησαν γιατί ο γιος της δεν ψήλωσε. Ο αδερφός του, στην ηλικία των 11, έχει ύψος 93 εκατοστά.
Το προηγούμενο ρεκόρ το κατείχε ο Χε Πινκπίνγκ από την Κίνα, ο οποίος ήταν τέσσερα εκατοστά πιο ψηλός από τον Κολομβιανό και πέθανε το Μάρτιο. Ωστόσο ο Ερνάντες δεν αναμένεται να διατηρήσει τον τίτλο του για πολύ καθώς, «ο πιο κοντός έφηβος» στον κόσμο, ο Καγκέντρα Τάπα Μαγκάρ από το Νεπάλ, ο οποίος έχει ύψος μόλις 56 εκατοστά, θα γίνει 18 ετών τον Οκτώβριο και τότε, θα αντικαταστήσει τον «μοναδικό» 24χρονο χορευτή στη λίστα των ρεκόρ Γκίνες.


Ο πιο ψηλός άνθρωπος που έζησε ποτέ ! !

Ο πιο ψηλός άνθρωπος που έζησε ποτέ ονομαζόταν Ρόμπερτ Π. Γουόντλοου, είχε ύψος 2,72 μ. , βάρος 199 κιλά και φορούσε παπούτσι νούμερο 67 !
Σε ηλικία 5 ετών είχε ύψος 1,60 μ. Στα 9 του έπαιρνε αγκαλιά τον πατέρα του . Άρχισε να ψηλώνει μετά από μία επέμβαση στην υπόφυση. Έζησε κάνοντας το «τέρας». Πέθανε το 1950 σε ηλικία 22 ετών . **


( Η φωτό και οι πληροφορίες είναι από το περιοδικό FOCUS – τεύχος Μαρτίου 2009. )

ΑΠΟ http://nellinezi.blogspot.com/2009/03/blog-post_10.html

Πέντε... Γερμανίες η τρύπα του όζοντος στην Αρκτική


Η τρύπα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Ρωσία και από περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας
Η μεγαλύτερη τρύπα στο στρώμα του όζοντος που έχει καταγραφεί ποτέ στο Βόρειο Ημισφαίριο παρουσιάστηκε φέτος πάνω από την Αρκτική λόγω του παρατεταμένου ψύχους. Στο μέγιστο σημείο της η τρύπα είχε μέγεθος 2 εκατ. τετρ. χλμ., δηλαδή όσο πέντε φορές η έκταση της Γερμανίας.
"Η χημική καταστροφή του στρώματος του όζοντος πάνω από την Αρκτική στις αρχές του 2011 ήταν για πρώτη φορά από τότε που την παρατηρούμε στα ίδια επίπεδα με εκείνη στην Ανταρκτική" επισήμαναν οι επιστήμονες της NASA στην έκθεσή τους στο περιοδικό "Nature". Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η τρύπα βρίσκεται πάνω από τη βόρεια Ρωσία και από κάποιες περιοχές της Γροιλανδίας και της Νορβηγίας, που σημαίνει ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν ενδεχομένως εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας.

ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ (ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥ)

 ΛΟΓΩ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΘΑ ΓΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 12/10/2011 ΑΠΟ ΤΙΣ 9:00π.μ. ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 12:00π,μ.
 

ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΙΝΑ!


Μαθητές που έγραψαν ιστορία με τα γραπτά τους.


(από γραπτό υποψηφίου αστυνομικού, Αθήνα 1990) «Ατρόμητος ο Έλλην Στρατάρχης, κοίταξε κατάματα τον εισβολέα και με τα λίγα περσικά που ήξερε του είπε: Μολών Λαβέ».

(γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία – Γυμνάσιο Κορίνθου) «Και οι Ρώσοι ανέδειξαν μεγάλους ποιητές όπως ο Πούσκας, ο Λένιν, ο Τρότσκι και ο Ιβάν ο Τρομακτικός. Από την ποίηση αυτή σώζεται σήμερα η Σιβηρία με την παγωμένη λίμνη των Κύκλων που ο Τσακ Κόφσκι την έκανε παλέτα».

(γραπτό μαθητή σε εξετάσεις για την Ιστορία – Γυμνάσιο Θηβών) «Όταν ο Οδυσσέας γύρισε πίσω στην Ιθάκη, βρήκε τους είκοσι ανεμιστήρες και την Πηνελόπη να τους δουλεύει στο φουλ».

Διαδοχικοί μετασεισμοί στην διάρκεια της νύχτας στην Οιχαλία !


Νύχτα αγωνίας και τρόμου πέρασαν οι κάτοικοι στην Άνω Μεσσηνία αφού καθ΄όλη την διάρκεια της Νύχτας οι μικροσεισμοί που ακλούθησαν την ισχυρή δόνηση των 4.8 ήταν συνεχείς . Οι σεισμογράφοι κατέγραψαν συνεχόμενες δονήσεις μεγέθους από 2.4 έως 2.8 που ανάγκασαν πολλούς κατοίκους της περιοχής να διανυκτερεύσουν στα αυτοκίνητα τους .
Το μέγεθος των ζημιών της ισχυρής δόνησης θα καταγραφούν σήμερα το πρωί από ειδικά κλιμάκια μηχανικών που θα επισκεφθούν την περιοχή

http://newsmessinia.blogspot.com/

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού