ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 17 Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου και Μεγάλου Αντωνίου.

Ο Μέγας Αντώνιος γεννήθηκε το 251 μ.Χ. στην Άνω Αίγυπτο από πλούσιους και ενάρετους γονείς, τους οποίους έχασε σε νεαρή ηλικία. Συγκεντρώνει όμως την προσοχή του στην μυστική θεωρία των μοναχών της ερήμου και στην φροντίδα της μικρής αδελφής του. Γρήγορα αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και αναχωρεί για την έρημο, αφού πρώτα τακτοποίησε την μικρότερη αδελφή του και μοίρασε την μεγάλη πατρική περιουσία στους φτωχούς της περιοχής του.

Στην έρημο παίδευσε την ψυχή του και τιθάσευσε τα πάθη του φθάνοντας στα ανώτατα όρια της άσκησης ώστε η ψυχή του αγίου μπορούσε να εξέρχεται του

Με στόχο καλύτερη θέση στην αγορά ελαιολάδου: Πρόταση κοινοπραξίας Ενωσης και συνεταιρισμών

Θετικά αλλά και με επιφυλάξεις αντιμετωπίστηκε η πρόταση της Ενωσης Μεσσηνίας για τη δημιουργία κοινοπραξίας - εταιρικής σύμπραξης με ελαιουργικούς συνεταιρισμούς του νομού. Στη χθεσινή συνάντηση στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης στη Θουρία, υπό τον πρόεδρο Κώστα Κατσούλη, έγινε μια πρώτη επαφή, το αρχικό βήμα για τη συνεργασία που επιδιώκει η Ενωση, ώστε να έχει ικανοποιητικές ποσότητες ελαιόλαδου για διάθεση, με στόχο να πετύχει καλύτερες τιμές, προς δικό της και όφελος των παραγωγών του τόπου και του προϊόντος. 
Το σχέδιο της Ενωσης παρουσίασε ο πρώην πρόεδρος της ΕΑΣ Βασίλης Κοζομπόλης. Οι

Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών έκοψε την πίτα του

Την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα τους έκοψαν εχθές στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Φιλιατρών, ο Σύλλογος

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας Έκπληξη και απορία ο μη ορισμός από τον Δήμαρχο Αντιδημάρχου παιδείας.

Έκπληξη και απορία προκάλεσε στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τριφυλίας ο μη ορισμός Αντιδημάρχου παιδείας από την Δημοτική αρχή στην πρόσφατη ανακοίνωση των νέων αντιδημάρχων.

Στην επιστολή που αποστέλλει στο Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Τζώνης αναφέρει ότι η εκπαιδευτική κοινότητα της Τριφυλίας είναι η Πολυπληθέστερη με 3.500 μαθητές περίπου και θεωρούν ότι ο μη ορισμός αντιδημάρχου είναι περιφρόνηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και καλούν τον Δήμαρχο να επανεξετάσει την απόφαση του.

Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: Αβάσταχτες οι αυξήσεις στο ρεύμα

Την έντονη αντίδραση του για την αύξηση στην τιμή του ρεύματος εκφράζει με επιστλή του ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών ο οποίος στην επιστολή του προς Υπουργεία Αγροτικής ανάπτυξης, Οικονομικών και ΥΠΕΚΑ
Αναλυτικά: .......

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ