ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

FT: «Ο Μ. Αλέξανδρος ήταν Έλληνας Μακεδόνας»

«H κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έχει ανταποκριθεί απερίσκεπτα στις κινήσεις των Ελλήνων όσον αφορά στην ονομασία του κράτους», επισημαίνεται στο κείμενο

Υπέρμαχος της ελληνικής καταγωγής του Μ.Αλεξάνδρου εμφανίζεται μέσα από άρθρο του στους Financial Times το εκτελεστικό μέλος του ΔΣ του κέντρου Ισλαμικού Πλουραλισμού των ΗΠΑ, Stephen Schwartz.

Ο κύριος Schwartz έχοντας ζήσει επί σειρά ετών στα Σκόπια (μιλά Σλαβικά και Αλβανικά), δηλώνει

ΟΑΕΔ: 10.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας σε δήμους

Από τις 26/9 οι αιτήσεις

Την ευκαιρία να απασχοληθούν για 5 μήνες σε δήμους , δίνει σε ανέργους το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας  σε επιβλέποντες φορείς  . Η  πρώτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις που εκδόθηκε σήμερα αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, σε δημόσιους φορείς (Επιβλέποντες Φορείς).

Το κόψιμο του τσιγάρου βελτιώνει τον ύπνο

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν άλλον έναν λόγο για να κόψει κανείς το κάπνισμα: θα κοιμάται καλύτερα. Είναι η πρώτη μελέτη που εξέτασε συστηματικά τη σχέση του τσιγάρου με τον ύπνο
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριδα, με επικεφαλής τον ψυχίατρο Τζόζεφ ΜακΝαμάρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "Psychology, Health & Medicine", διαπίστωσαν ότι το 11,9% των καπνιστών

Η Σελήνη είναι 100 εκατ. χρόνια νεότερη

Η Σελήνη είναι 100 εκατ. χρόνια νεότερη σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις. Έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών
Το φεγγάρι είναι αρκετό πιο νέο από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες ως τώρα, κατά 100 εκατ. χρόνια τουλάχιστον, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία βασίστηκε σε νέες αναλύσεις των σεληνιακών πετρωμάτων.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, η Σελήνη έχει ηλικία 4,4 έως 4,45 δισεκατομμυρίων ετών και όχι 4,56 δισεκατομμυρίων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Κάρλσον του Ινστιτούτου Επιστήμης Κάρνεγκι της

Σε αυτό το ηφαίστειο αυτοκτόνησαν 1290 άνθρωποι - Δείτε γιατί!

Στις 11 Φεβρουαρίου του 1933, μια 21χρονη λεσβία φοιτήτρια ονόματι Κιγιόκο Ματσουμότο αυτοκτόνησε, πέφτοντας στον κρατήρα του ηφαιστείου Μιχάρα που δεσπόζει στη νήσο Ίζου Όσιμα.
Η Ματσουμότο είχε «ξεμυαλιστεί» με τη συμφοιτήτριά της Μασάκο Τομίτα. Οι λεσβιακές, ωστόσο, σχέσεις την εποχή εκείνη θεωρούνταν ταμπού.
Το ζευγάρι, λοιπόν, αποφάσισε να ταξιδέψει μέχρι το ηφαίστειο, όπου η Ματσουμότο θα μπορούσε να θέσει τέρμα στη ζωή της, πέφτοντας από μία ράμπα η οποία επέτρεπε στους επισκέπτες να κοιτάξουν κατευθείαν την κοχλάζουσα λάβα στο κέντρο του κρατήρα.

Χωρίς πρόστιμα οι διορθώσεις των Ε9

Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους φορολογούμενους που θα υποβάλουν το Ε9 μετά την προθεσμία που λήγει στις 27 Σεπτεμβρίου.
Θα μπορούν δηλαδή να κάνουν χρήση της διαδικασίας διόρθωσης των στοιχείων των ακινήτων μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014.
Συγκεκριμένα, δίνεται η δυνατότητα διόρθωσης με υποβολή στον προϊστάμενο της αρμόδιας ΔΟΥ δήλωσης στοιχείων ακινήτων, όταν τα στοιχεία των ακινήτων του υπόχρεου δεν συμφωνούν με αυτά που αναγράφονται στο εκκαθαριστικό σημείωμα-δήλωση ΦΑΠ.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ Ι.Ν ΑΓ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΠΌ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ- ΟΛΥΜΠΙΑΣ

ΤΑ εγκαίνια του μοναδικού Ιερού Ναού Αγίου Ευσταθίου τέλεσε πρόσφατα ο

Έργα από την Περιφέρεια με χρονοδιάγραμμα για τη Μεσσηνία

 Στη Μεσσηνία ήρθε πάλι σήμερα ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, που υπέγραψε τις συμβάσεις για τρία σημαντικά έργα. Την……αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων κατά μήκος της εθνικής οδού Καλαμάτας-Σπάρτης, επίσης την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στο δρόμο Πολιανής-Γαρδικίου και την κατασκευή καινούργιας γέφυρας στο Νεοχώρι του Μελιγαλά… Ο περιφερειάρχης με την ευκαιρία έκανε δηλώσεις κατά τις οποίες απαρίθμησε σειρά άλλων έργων που εκτελεί ή έχει δρομολογήσει η Περιφέρεια, υποστηρίζοντας ότι με αυτά βελτιώνονται οι υποδομές της Μεσσηνίας, θα τονωθεί η

Τριφυλία: Εξαιρετική χρονιά για τους αμπελώνες!

Οι αμπελώνες της Τριφυλίας αποτελούν ένα πρωτοποριακό κλάδο του πρωτογενή τομέα για την περιοχή συμβάλλοντας καθοριστικά στην τοπική οικονομία και εξάγοντας φημισμένα κρασιά στην Ευρώπη δημιουργώντας συνθήκες νέων αγορών για τα προιόντα του τόπου μας.

Επίσκεψη σε αμπελοκαλλιέργειες της Τριφυλίας έκανε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας κ. Παρασκευόπουλος ο οποίος από τη

Στην αποστολή της Εθνικής για τα προκριματικά του EURO ο Φιλιατρινός Αντώνης Σταθόπουλος!

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Μπάμπης Ζελενίτσας ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Εθνικής Παίδων για τον 6ο προκριματικό όμιλο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2014. 

Το τουρνουά θα διεξαχθεί στη Σερβία από την 1η έως τις 6/10/2013. Εκτός από τη διοργανώτρια χώρα το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει την Εσθονία και την Ανδόρα.

Οι παίκτες που κλήθηκαν είναι οι: Ντούνης Παναγιώτης, Τσέλιος Ηλίας, Καρβουνίδης Βασίλης (ΑΕΚ), Κατσιμήτρος Δημήτρης, Μακροστέργιος Γιώργος, Πεχλιβανίδης Δημήτρης, Μανθάτης Γιώργος (Ολυμπιακός), Ξηρός Ανδρέας, Αγγελόπουλος Βασίλης, Λάμπρου Λάζαρος, Αγγελόπουλος Παναγιώτης (Παναθηναϊκός), Κασαπίδης Γρηγόρης, Παντεκίδης Φώτης, Πατράλης Μανώλης, Δημητριάδης Τάσος (ΠΑΟΚ), Μούχαλης Αστέρης (Ηρακλής),

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...