ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012

3 χρόνια επιμήκυνση και 30% μείωση των δόσεων για τα στεγαστικά δάνεια

Τρία χρόνια επιμήκυνση για τα στεγαστικά δάνεια κι όταν αυτό δεν είναι αρκετό τότε θα ακολουθεί μια μείωση των δόσεων κατά 30% είναι η πρόταση των τραπεζιτών προς την κυβέρνηση σχετικά με τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Σε αυτό το μοντέλο καταλήγει η ομάδα εργασίας των Τραπεζών καθώς μια οποιαδήποτε διαγραφή των χρεών ( την οποία έχει προτείνει και πολιτικό κόμμα ) θα αύξανε τα κεφάλαια που θα χρειάζονταν οι τράπεζες ενώ θα υπήρχε και κοινωνική αδικία καθώς τα δάνεια των κακοπληρωτών θα τα αναλάβουν όλοι οι πολίτες – κι όσοι καταβάλουν τις δόσεις - μέσω των κεφαλαίων του Ταμείου

Εκπαιδευμένες κατσίκες γλυτώνουν δισεκατομμύρια στον αγροτικό τομέα

Μεγάλα οφέλη στον αγροτικό τομέα αναμένεται να φέρει η έρευνα Αμερικανών επιστημόνων που κατάφεραν να ελέγξουν τις διατροφικές συνήθειες μηρυκαστικών, με αποτέλεσμα να τρέφονται με παρασιτικά φυτά και όχι με φύλλα ελιάς ή αμπελόφυλλα.

Για να εμποδίσουν τα ζιζάνια και τα παρασιτικά φυτά να «πνίξουν» τα πολύτιμα δέντρα τους (ελαιόδεντρα, αμπέλια και οπωροφόρα), οι αγρότες ξοδεύουν χρόνο και χρήμα αγοράζοντας παρασιτοκτόνα και ειδικό εξοπλισμό, κάτι που έχει και περιβαλλοντικές συνέπειες καθώς τα χημικά

Η κρίση βλάπτει... τις γεννήσεις

Εθνος παππούδων κινδυνεύει να καταντήσει η Ελλάδα καθώς τα περισσότερα νέα ζευγάρια δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν –και να αναθρέψουν- παιδιά, με αποτέλεσμα ο ετήσιος

Βορρέειον Φιλιατρά: Εγγραφές στα τμήματα του Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών

Και αυτή τη σχολική χρονιά ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών απευθύνεται στους Φιλιατρινούς ζητώντας τους να του εμπιστευτούν τα παιδιά τους στα τμήματα του Σχολείου Μουσικής και των Παραδοσιακών Χορών.

Το ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ του Συλλόγου Φιλοπρόοδων λειτουργεί από το 1926 παρέχοντας μουσική παιδεία στα παιδιά των Φιλιατρών. Από αυτό τροφοδοτείται με μουσικούς η ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ του Συλλόγου. Χάρη στο Σύλλογο Φιλοπροόδων έχει δημιουργηθεί μεγάλη μουσική παράδοση στα Φιλιατρά.

Προσοχή! Νέα μέθοδος για να κλέβουν βενζίνη!

Το φαινόμενο της κλοπής των καυσίμων είναι εξαιρετικά εκτεταμένο στους χώρους στάθμευσης στην περιοχή του Προαστιακού στο Κορωπί. 

Κατά καιρούς μαθαίνουμε πως οι παθόντες οδηγοί έχουν βρει σπασμένη την τάπα του ρεζερβουάρ και χωρίς ίχνος βενζίνης μέσα σ’ αυτό.

Τα «τσακάλια» με τη μέθοδο της αναρρόφησης άδειαζαν τα ρεζερβουάρ των οχημάτων, τώρα όμως σκέφτηκαν κάτι πιο πονηρό και ποιο ξεκούραστο … τρυπάνε εύκολα το κάτω μέρος του ρεζερβουάρ (πλαστικό) και στη συνέχεια τοποθετούν ένα μπιτονάκι το οποίο γεμίζει με τη

Φιλιατρά: Φόλες έριξαν ξανά τέρατα σε αδέσποτα!

Συνεχίζουν την δράση τους τα ανθρωπόμορφα τέρατα στα Φιλιατρά, καθώς σήμερα το πρωί είχαμε και νέο περιστατικό με φόλες σε αδέσποτα σκυλιά στον πεζόδρομο.

Δυστυχώς ένα σκυλάκι δεν τα κατάφερε, ενώ ένα άλλο αφού του προσφέρθηκαν οι πρώτες βοήθειες κατάφερε, όπως όλα δείχνουν, να την γλυτώσει, χάρη στην άμεση επέμβαση της Ενεργής Ομάδας για τα Αδέσποτα.

Όπως μας είπε η κ. Κωνσταντίνα Κανελλοπούλου, μέλος της Ενεργής Ομάδας για τα Αδέσποτα, ενημερώθηκε σήμερα στις 06:20 το πρωί από καταστηματάρχη στον πεζόδρομο για τα δηλητηριασμένα σκυλιά, όπου το ένα βρέθηκε μπροστά στον φούρνο και το

Έγινε στάχτη το χασίς από τους Γαργαλιάνους !

Ντουμάνιασε ο κάμπος!
Στάχτη έγιναν χθες τα 992 χασισόδεντρα που είχαν βρεθεί την προηγούμενη Τρίτη σε χασισοφυτεία κοντά στους Γαργαλιάνους.
 

Μεταφέρθηκαν με δυο μεγάλα φορτηγά του Δήμου Καλαμάτας, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, στις εγκαταστάσεις της κεραμοποιίας Αναγνωσταρά όπου κάηκαν σε υπαίθριο χώρο.
 

Η καταστροφή έγινε παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυπαρισσίας Σοφίας Γκουγκουλιάνα, του διοικητή της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας αστυνομικού υποδιευθυντή Παναγιώτη Πούπουζα και της διευθύντριας Υγείας Κατερίνας Σπέντζουρα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ