ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

Θα αργήσουν οι ανακοινώσεις φέτος για την τιμή της σταφίδας

Θα αργήσει να ανακοινώσει τιμές η ΣΚΟΣ για τη φετινή σταφίδα. Το πιο πιθανό είναι η ανακοίνωση να μη γίνει μέσα στον Αύγουστο.
Και αυτό γιατί η χρονιά θεωρείται δύσκολη, διαφορετική για την κορινθιακή σταφίδα, λόγω των περσινών αποθεμάτων (1.500 τόνοι) και του ανταγωνισμού από τη φτηνή σουλτανίνα του εξωτερικού. Η παραγωγή πάντως είναι καλή ποιοτικά και αυξημένη σε σχέση με πέρσι.
Τα στοιχεία αυτά τονίζει στην "Ε" ο διευθύνων σύμβουλος της ΣΚΟΣ και πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας Κώστας Παπαδημητρίου σημειώνει την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας από τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ζητεί υπεύθυνη ενημέρωση για τα αποθέματα.

ME EΠΙΤΥΧΙΑ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΤΟ ΑΛΩΝΙΣΜΑ ΚΑΙ Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟ

ΜΕ την παρουσία δεκάδων επισκεπτών αναβίωσε στον υπαίθριο χώρο του Τρενοτρεχνείου για πρώτη φορά στη Κυπαρισσία, το Αλώνισμα και παραγωγή αλευριού από σιτάρι με παραδοσιακό τρόπο από τον Σύλλογο Φιλιατρινών Γυναικών και τη συμβολή μουσικού συγκροτήματος με αγροτικά τραγούδια.


Η εκδήλωση ξεκίνησε με αναφορά του Νίκου Καλογερόπουλου στο δρώμενο αναφέροντας αποσπάσματα από τη προφητική ταινία 'Μάθε παιδί μου γράμματα' αλλά και το μενού εκδηλώσεων που ακολουθούν. 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλιατρινών Γυναικών Ελένη Μακρή συγκινήθηκε από τη παρουσία

Μεσσηνία: Μαχαίρωσε τον αδερφό του!

Μια οικογενειακή τραγωδία εκτυλίχτηκε χθες βράδυ στο χωριό Δάφνη Μεσσηνίας, όταν αδελφός μαχαίρωσε με σουγιά τον αδερφό του με αποτέλεσμα

ΠΛΑΤΗ: Νέα παράταση διακοπής κυκλοφορίας Επ. Οδού Περδικονέρι - Πλάτη!

Η Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας ανακοινώνει ότι η διακοπή της

Συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας

Συνεδριάζει την Τρίτη 27 Αυγούστου 2013 και ώρα 14:00 η οικονομική επιτροπή του Δήμου Τριφυλίας.

Στην πρόκληση που υπογράφει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευστάθιος Ανδρινόπουλος περιλαμβάνονται για συζήτηση και λήψη απόφασης τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:......


1) Έγκριση πρακτικού του πρόχειρου διαγωνισμού για την προμήθεια θραυστών υλικών λατομείου Δ.Ε. Γαργαλιάνων.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ