ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σημαντικά έργα υποδομής για την ανάπτυξη της Πελοποννήσου, προωθεί η περιφέρεια

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της Πελοποννήσου ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Όπως έκανε γνωστό, προωθείται ταχύτατα, με αυτοχρηματοδότηση και διαδικασίες fast track, σχεδιασμός για τη δημιουργία έξι μαρίνων καθώς και για την κατασκευή καταδυτικών πάρκων στη Μονεμβασιά, την Ελαφόνησο, το Τολό, την περιοχή της Ερμιόνης και τον ’γιο Ανδρέα.
Παράλληλα, προωθείται η κατασκευή λιμανιών στο Γύθειο, την Κυπαρισσία και τη Μονεμβασιά.
Τέλος, ο κ. Τατούλης ανέφερε ότι οι διαδικασίες σχετικά με την επέκταση προαστιακού στην περιοχή του Λουτρακίου βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο.
http://www.naftemporiki.gr

Τι πραγματικά σημαίνει φτώχεια

Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μία οικογένεια που ζούσε στο βουνό.
Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία. Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:
"Πως σου φάνηκε η εμπειρία;"
"Ωραία" απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
"Και τι έμαθες;" συνέχισε με επιμονή ο πατέρας.
Ο γιος απάντησε:
- Εμείς έχουμε ένα σκύλο, ενώ αυτοί τέσσερις...
- Εμείς διαθέτουμε μια πισίνα που φτάνει μέχρι τη μέση του κήπου, ενω αυτοί ένα ποτάμι δίχως τέλος, με κρυστάλλινο νερό, μέσα και γύρω από το οποίο υπάρχουν και άλλες ομορφιές...
- Εμείς εισάγουμε φαναράκια από την Ασία για να φωτίζουμε τον κήπο μας, ενώ αυτοί φωτίζονται από τα αστέρια και το φεγγάρι...
- Η αυλή μας φτάνει μέχρι το φράχτη, ενώ η δική τους μέχρι τον ορίζοντα...
- Εμείς αγοράζουμε το φαγητό μας, ενώ αυτοί σπέρνουν και θερίζουν γι' αυτό...
- Εμείς ακούμε CDs. Αυτοί απολαμβάνουν μια απέραντη συμφωνία από πουλιά, βατράχια και άλλα ζώα. Και όλα αυτά διακόπτονται που και που από το ρυθμικό τραγούδι του γείτονα που εργάζεται στο χωράφι...

Κινέζικες απομιμήσεις γνωστών αυτοκινήτων

Δείτε μερικές κινέζικες απομιμήσεις γνωστών αυτοκινήτων!


 

 

Υπεροχες φωτογραφιες ζωων

Δείτε μερικές ακόμη υπέροχες φωτογραφίες ζώων.

Η ιστορία των σημάτων οδήγησης.

 Κλικ στην φωτογραφια για μεγαλο μεγεθος


ΑΠΟ http://www.happyemails.gr

Γιορτή της Πολεμικής Αεροπορίας

Γιορτή για τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχάγγελο Μιχαήλ θα γίνει την Τρίτη στο αεροδρόμιο Καλαμάτας. Στις 11.25 το πρωί θα τελεστεί δοξολογία στις εγκαταστάσεις της 120 ΠΕΑ, θα αναγνωσθεί η ημερήσια διαταγή του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας και θ' ακολουθήσει ξενάγηση στη στατική και φωτογραφική έκθεση.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Κυπαρισσία: Διακόπτεται η λειτουργία του κολυμβητηρίου

Διακόπτεται η λειτουργία του κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας για τους επόμενους  μήνες λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης που απαιτείται για την περίοδο αυτή αλλά και γιατί δεν υπάρχει σχετική άδεια λειτουργίας. 

Για το θέμα αυτό  διενεργείται εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα.

Χαρακτηριστικά σε έγγραφό του ο δήμαρχος Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας προς το Ναυταθλητικό Ομιλο Κυπαρισσίας αναφέρει: 
«Σας γνωρίζουμε ότι η λειτουργία του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Κυπαρισσίας δεν μπορεί να συνεχισθεί διότι δεν έχει εκδοθεί η σχετική άδεια.
Για το ζήτημα αυτό ήδη διενεργείται προκαταρτική εξέταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών Κυπαρισσίας. Από πλευράς δε του δήμου καταβάλλεται προσπάθεια ολοκλήρωσης των σχετικών με την αδειοδότηση  διαδικασιών.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ