ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Αρχίζει η απάντληση των καυσίμων στο μισοβυθισμένο Costa Concordia

Ρώμη, Ιταλία
Το «πράσινο» φως για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του Costa Concordia δόθηκε σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και η διαδικασία για την απομάκρυνση 2.380 τόνων μαζούτ θα αρχίσει ενδεχομένως την Τρίτη, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους. Οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο· σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι, ωστόσο είναι πιθανό να υπήρχαν και μη καταγεγραμμένοι επιβάτες στο πλοίο.

Ο συντονιστής των ερευνών, επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας Φράνκο Γκαμπριέλι, ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας ότι έδωσε το «πράσινο φως» για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του πλοίου, δραστηριότητα που όπως δήλωσε είναι «απολύτως συμβατή» με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι αρχές μπόρεσαν να επαληθεύσουν ότι το πλοίο έχει σταθεροποιηθεί και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να γλιστρήσει, γεγονός που επιτρέπει τις δραστηριότητες και στα δύο μέτωπα: τις έρευνες για τους αγνοούμενους και την εκκένωση των δεξαμενών του Concordia, οι οποίες είναι γεμάτες με 2.380 τόνους μαζούτ.

«Δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερικές επεμβάσεις για να ενισχυθεί η σταθερότητα του πλοίου, ούτε υπάρχει κίνδυνος βύθισης [του Concordia] προς τα ρηχά νερά» επισήμανε ο Γκαμπριέλι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το νησί Τζίλιο.

Ο Φράνκο Γκαμπριέλι ανακοίνωσε, επίσης, πως οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο κατάστρωμα 4 του κρουαζιερόπλοιου, κοντά στο Ίντερνετ καφέ.

Οι δύτες του Πολεμικού Ναυτικού που επιχειρούν στο Costa Concordia χρησιμοποίησαν νωρίτερα τη Δευτέρα εκρηκτικά στο κύτος του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia για να φθάσουν στη γέφυρα, όπου βρίσκονται τα εστιατόρια, με την ελπίδα να εντοπίσουν αγνοούμενους.

Οι έρευνες στο κύτος του πλοίου, διεξάγονται υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και με αργό ρυθμό εξαιτίας των τεραστίων διαστάσεων του κρουαζιερόπλοιου, το οποίο έχει μήκος όσο τρία γήπεδα ποδοσφαίρου και είναι ψηλό όσο ένα κτίριο 20 ορόφων. Σύμφωνα με τους δύτες υπάρχει φοβερή δυσοσμία στο σημείο του ναυαγίου.

Σύμφωνα με τους διασώστες, οι πιθανότητες να βρεθούν κάποιοι αγνοούμενοι ζωντανοί είναι μηδαμινές, δέκα ημέρες μετά το ναυάγιο. Ένα ωκεανογραφικό σκάφος εφοδιασμένο με κάμερες υψηλής ανάλυσης αναμένεται να σταλεί στον πυθμένα της θάλασσας για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν παγιδευμένα πτώματα κάτω από το 114.500 τόνων πλοίο.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προσωρινό απολογισμό, οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι. Ωστόσο, οι αριθμοί αυτοί μπορεί να αλλάξουν, καθώς είναι πιθανό στο πλοίο να υπήρχαν μη καταγεγραμμένοι επιβάτες.

Πάντως εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρείας Costa Crociere, αρνήθηκαν ότι επετράπη η επιβίβαση στο πλοίο ατόμων χωρίς να ακολουθηθεί η τυπική διαδικασία.

Το ναυάγιο του πολυτελούς κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia υπολογίζεται ότι θα κοστίσει στη γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Hannover Re το λιγότερο 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε η ίδια τη Δευτέρα.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

ΑΠΟ http://news.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.