ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ο “μεγάλος αδερφός” μπαίνει στο ΕΣΥ! Τι θα καταγράφει

Ο “μεγάλος αδερφός” μπαίνει στο ΕΣΥ! Τι θα καταγράφει

Ξέφραγο αμπέλι είναι εδώ και χρόνια το ΕΣΥ καθώς υλικά μπαίνουν και βγαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς κανείς να γνωρίζει που κατευθύνονται. 
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Με χαρτί και καλαμάρι θα καταγράφεται στο άμεσο μέλλον ότι μπαίνει και ότι βγαίνει από τα δημόσια νοσοκομεία, καθώς ο υπουργός Υγείας

Αυτά είναι τα νέα τεκμήρια! Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εισοδήματος με βάση τα έξοδα

- Τα τεκμήρια δεν φεύγουν, απλά αλλάζουν όνομα
- Πιο σκληρό σύστημα υπολογισμού του εισοδήματος
- Θα φορολογούνται όλα, ακόμη και επιδόματα και επιδοτήσεις

Η ανακοίνωση κατάργησης των τεκμηρίων έφερε πηχυαίους τίτλους, δεν είδαμε όμως καμία ανακοίνωση για την αντικατάσταση του... κενού που αφήνουν πίσω τους στα έσοδα.

Ελαιόλαδο ΠΟΠ, προβλήματα και νέες προκλήσεις

http://www.eleftheriaonline.gr/
Τρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 14:28 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/stiles-sxolia/kalimera-perifereia/item/47690-elaiolado-pop-provlimata-kai-nees-prokliseis

Κάπου στις Βρυξέλλες έχει ξεχαστεί η υπόθεση επέκτασης της εδαφικής περιφέρειας χαρακτηρισμού του ελαιολάδου Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης "Καλαμάτα" σε όλη τη Μεσσηνία.
Η διερεύνηση της υπόθεσης από την "Ε" πριν από λίγες ημέρες έδωσε την εντύπωση ότι όλοι έχουν αφήσει τα πράγματα στην τύχη τους, δεν υπάρχει παρακολούθηση και "σπρώξιμο" από την πολιτική και υπαλληλική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντιθέτως ασκούνται πολύ ισχυρές πιέσεις ώστε να παραμείνει στάσιμη η υπόθεση και αν είναι δυνατόν να απορριφθεί τελικά το σχέδιο. Τα όσα έχουν προηγηθεί, εξηγούν μια

Ελληνόφωνοι Τούρκοι τουρίστες στην Καλαμάτα

Τούρκοι με ελληνική καταγωγή, οι οποίοι ζουν στο Αϊβαλί και μιλούν σπαστά ελληνικά, ήταν μεταξύ

Άρειος Πάγος: Παρέμβαση για τις καταλήψεις στα σχολεία

Παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη - «Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη»

Καταρτίζεται «οδικός χάρτης» για τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας

Σκοπός της Αρχής είναι η ενδυνάμωση του έργου των Μονάδων, μέσα από τη σύννομη λειτουργία τους, όπως ορίζει το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο και η επάξια προβολή του έργου αυτού στη διεθνή επιστημονική σκηνή

Τον οδικό χάρτη της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, που θα επιτρέψει ασφαλή «πορεία» σε χιλιάδες υπογόνιμα ζευγάρια, επιχειρεί να καταρτίσει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (Ε.Α.Ι.Υ.Α.) σε

Χριστιανούπολη: Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του μεγαλύτερου βυζαντινού μνημείου της Πελοποννήσου.

Δημοσιεύθηκε από filiatranet.gr on Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014 | 4.11.14

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε από τη διευθύντρια της 26ης ΕΒΑ κα Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά η διοικητική παραλαβή του εντυπωσιακού ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Χριστιανούπολη Τριφυλίας, που αποκαταστάθηκε στην αρχική του λαμπρότητα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, η ανέγερση του οποίου συνδέεται με την ίδρυση από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό της Αρχιεπισκοπής Χριστιανουπόλεως στα τέλη του 11ου αιώνα. 

Ήταν εσωτερικά διακοσμημένο με εξαιρετικής ποιότητας μαρμάρινα αρχιτεκτονικά γλυπτά, ορθομαρμαρώσεις, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες, στοιχεία που μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία των κτητόρων του και καθιστούν δελεαστική την άμεση σύνδεσή του με την ίδια την αυτοκρατορική οικογένεια. 

Στα δυτικά της εκκλησίας εφάπτεται ένα δαιδαλώδες κτήριο με σύνθετη οικοδομική ιστορία, που ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές με επισκοπείο.
Ο τρούλος και μεγάλο μέρος της ανωδομής του ναού κατέρρευσαν από τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τα Φιλιατρά στις 27 Αυγούστου του 1886. Έκτοτε το μνημείο παρέμεινε ερειπωμένο για πολλές δεκαετίες. 

Η φιλόδοξη προσπάθεια για την αναστήλωση του ναού ξεκίνησε το 1938 από τον Ευστάθιο Στίκα. Παρέμεινε, ωστόσο, ημιτελής και το μνημείο συνέχισε να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. 

Για την οριστική επίλυσή τους η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΔΑΒΜΜ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κατάφερε να εντάξει το έργο αποκατάστασης του ναού και του επισκοπείου στο ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 3.200.000Ευρώ. Μετά από διεθνή διαγωνισμό το έργο κατοχυρώθηκε στην κοινοπραξία «ΜΤ Α.Τ.Ε. – ΝΗΡΙΚΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. – RESTORE A.T.E.». 

Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάιο του 2011 υπό την επίβλεψη της Γεωργίας Καζαντζίδου και της Αικατερίνης Κοντού, μηχανικών της ΔΑΒΜΜ και τον γενικότερο συντονισμό του Διευθυντή της ΔΑΒΜΜ κ. Θεμιστοκλή Βλαχούλη και ολοκληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2013. Από πλευράς 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων τις εργασίες παρακολούθησε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Κάππας.
Το επισκοπείο, που αντιμετώπιζε και τα σοβαρότερα προβλήματα, ήταν το πρώτο που δέχτηκε τις ευεργετικές αναστηλωτικές επεμβάσεις. Αφαιρέθηκαν οι επιχώσεις που κάλυπταν μεγάλο τμήμα των δωματίων του ισογείου και τους χώρους του ορόφου και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εξυγίανσης των δαπέδων. 

Επιπλέον καθαρίστηκαν και στερεώθηκαν οι θόλοι, αποκαταστάθηκαν τα κατεστραμμένα θυραία ανοίγματα και κατασκευάστηκε το προβλεπόμενο από τη μελέτη περιμετρικό στηθαίο του ορόφου. Οι τοίχοι του επισκοπείου αρμολογήθηκαν, ενώ για την ενίσχυση της στατικής τους επάρκειας εφαρμόστηκαν αμφίπλευρα ενέματα, με ειδικής σύστασης κονίαμα.


Στον κυρίως ναό πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες στερεωτικές εργασίες με τοπικές ανακτήσεις λιθοδομών, εκτέλεση αρμολογημάτων και εφαρμογή ενεμάτων. Δόθηκε μεγάλη έμφαση στη διατήρηση των αυθεντικών αρμολογημάτων του ναού, στα οποία διακρίνονται τρεις τουλάχιστον διαφορετικές φάσεις. 

Στον τεράστιο τρούλο που ανέκτησε ο Στίκας στις αρχές της δεκαετίας του 1950 κατασκευάστηκαν μεταλλικά κελύφη, τα οποία, σε συνδυασμό με μία σειρά ελκυστήρων και αγκυρίων τιτανίου, παρέλαβαν το βάρος του ημισφαιρικού θόλου αποφορτίζοντας την υποκείμενη αρχική τοιχοποιία. Το δάπεδο του κυρίως ναού επιστρώθηκε με μαρμάρινες πλάκες, ενώ στη θέση τους παρέμειναν τα ελάχιστα δείγματα από την αρχική πλακόστρωση. 

Το ιερό βήμα καλύφθηκε με πήλινα πλακίδια.  Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο στάδιο του έργου εκτελέστηκαν, τόσο στο επισκοπείο όσο και στον κυρίως ναό, εκτεταμένες ανασκαφικές εργασίες υπό την επίβλεψη της αρχαιολόγου Σοφίας Σάκαρη. Κατά τη διάρκεια της ανασκαφής αποκαλύφτηκαν πολύτιμα στοιχεία για την πληρέστερη κατανόηση της οικοδομικής ιστορίας του ναού, ενώ στον χώρο του νάρθηκα εντοπίστηκαν δεκάδες αλλεπάλληλες ταφές του 13ου και 14ου αιώνα.

Η ολοκλήρωση των εργασιών επισφραγίστηκε με απόλυτη επιτυχία ικανοποιώντας στο έπακρο και τις υψηλότερες προδιαγραφές που ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες για την αναστήλωση αρχαίων και μεσαιωνικών μνημείων. Η επέμβαση αυτή σε ένα από τα σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας, λόγω της μεγάλης κλίμακας του έργου, θα ήταν αδύνατον να υλοποιηθεί χωρίς την οικονομική αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η υλοποίηση ενός τόσο φιλόδοξου έργου σε ένα απομακρυσμένο χωριό της ΝΔ Πελοποννήσου, πέραν του ότι συμβάλλει στην προστασία και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς δημιούργησε για δύο και πλέον έτη πολυάριθμες θέσεις  εργασίες στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας έμπρακτα στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της ανεργίας, που μαστίζει τη χώρα μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ