ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Πως να φροντίζετε τη γάτα σας



       Πού ζει η γάτα σας
  • Η γάτα που ζει έξω από το σπίτι χρειάζεται κατάλληλο χώρο για να προστατεύεται από το κρύο ή τη ζέστη.
  • Χρειάζεται και το δικό της κρεβάτι, όπως ένα παλιό κουτί στρωμένο με κουβέρτα.
            Τροφή & νερό
  • Η γάτα χρειάζεται ποικιλία και θρεπτικότητα στην τροφή της και δεν αναπτύσσεται σωστά όταν τρέφεται με αποφάγια. Οι γάτες χρειάζονται μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος από τους σκύλους, γιατί έχουν ανάγκη από περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη στη διατροφή τους.
  • Υπάρχουν πολλά είδη γατοτροφής που παρέχουν μια ισορροπημένη διατροφή, όπως κονσέρβες ή ξηρά τροφή.
  • Η γάτα πρέπει να έχει πάντα στη διάθεσή της φρέσκο νερό ιδιαίτερα εάν τρέφεται με ξηρά τροφή.
  • Οι ενήλικες γάτες πρέπει να ταΐζονται δύο φορές την ημέρα, ενώ τα γατάκια, οι ηλικιωμένες και οι έγκυες γάτες πρέπει να τρώνε περισσότερα και μικρότερα σε ποσότητα γεύματα.
  • Η γάτα δεν κυνηγάει επειδή πεινάει, αλλά από ένστικτο.

Απίστευτες εφευρέσεις


Η πλειοψηφία των ανθρώπων που επινοεί κάτι νέο και χρήσιμο το κρύβει από τα μάτια του κοινού, γιατί είναι κάτι καινούργιο , ακόμη και μέσα από την ιστορία, άλλοι άνθρωποι πήραν όλες τις καλές κριτικές παρ`οτι δεν ήταν δικό τους . Αλλά, εδώ είναι μερικές ιδέες που μπορείτε ελεύθερα να « κλέψετε » και κανείς δεν θα σας πει τίποτα.

ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΑΣ;


Πως καθαριζουμε το αυτοκινητο μας:
Ξεκιναω απο μεσα προς τα εξω.
Εσωτερικα:
Σκουπισμα: Καθαριζω πρωτα με την ηλεκτρικη σκουπα καθισματα, δαπεδο, πορτ-παγκαζ, πατακια(αν δε χρειζονται πλυσιμο).
Ταπετσαριες: Τις ταπετσαριες με αφρο η καποιο καθαριστικο για ταπετσαριες που δεν αφηνει ομως σταμπες... Θα κανει αρκετες ωρες να στεγνωσει οποτε αφηστε τε στον ηλιο και μην προγραμματιζεται τιποτα για μετα.
Εσωτερικα Πλαστικα: Μετα με καλα στιμμενο βετεξακι ολα τα πλαστικα και τα τζαμια εσωτερικα. Περναμε τα πλαστικα με καποιο συντηρητικο για φροντιδα των πλαστικων και οχι με κανα χαζογυαλιστικο που μονο γυαλιζει... Κατα προτιμηση καποιο που να περιεχει και σιλικονη. Δεν βαζουμε σε τιμονι-λεβιε-χειροφρενο γιατι θα γλυστρανε... Επισης για τα δερματα υπαρχουν ειδικα τετοια προιοντα περιποιησης αν και πολλες φορες μπορει να βρειτε καποια και για πλαστικα και για δερματα(η τουλαχιστον ετσι να λεει).
Δεν κανουμε ακομα στα λουκια στις πορτες γιατι οταν το πλυνουμε απεξω θα ξαναβρωμισουν.
Τελειωσαμε με το εσωτερικο.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ