ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Δέκα απίστευτοι λόγοι διαζυγίου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να χωρίσει κάποιος! Αλλά ένας παπαγάλος, τα αδέσποτα, οι Ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου, σας φαίνονται σοβαροί λόγοι να βγάλετε την βέρα σας για πάντα; Αν όχι σε σας, σε κάποιους ήταν αιτία διαζυγίου..

Ίσως το πιο παράξενο τατουάζ..

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταλάβεις γιατί ο 27χρονος Richard Ashton από την Αγγλία έκανε τατουάζ στην πλάτη του το Διαβατήριο του..
Λέτε να κάνει συχνά ταξίδια στο εξωτερικό και να βαρέθηκε να το δείχνει στον έλεγχο των

14,4 εκ. το πιο μικρό σκυλί του κόσμου



Το όνομά της είναι Lucy, είναι τριών ετών και πρόσφατα μπήκε στο βιβλίο Guinness, ως το πιο μικρό σκυλί του κόσμου μιας και έχει ύψος 14,478 εκατοστά και βάρος, μόλις ένα κιλό. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά στην περίπτωση της Lucy.

Στάση εργασίας των φαρμακείων την Τρίτη


 
Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη τα φαρμακεία, στις ώρες του απογευματινού ωραρίου (16:30- 20:30), στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, της τροπολογίας για την απευλευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων.

Το Διάστημα είναι το... όριο για ΗΠΑ, Ευρώπη και Ρωσία

Συνομιλίες για τη δημιουργία της πρώτης βάσης στη Σελήνη έχουν ξεκινήσει οι διαστημικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Ευρώπης, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας Roscosmos, χωρίς όμως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το φιλόδοξο εγχείρημα.
«Δεν θέλουμε απλώς να πατήσει ο άνθρωπος στη Σελήνη» τόνισε ο Βλαντιμίρ Ποπόβκιν στο ραδιοφωνικό σταθμό Vesti FM.
«Σήμερα, γνωρίζουμε πλέον αρκετά πράγματα για το φεγγάρι. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει νερό στις πολικές περιοχές. Συζητούμε τώρα το πώς θα ξεκινήσουμε την εξερεύνηση σε συνεργασία με τη NASA και την ESA» ανέφερε, σύμφωνα με το

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011

 Καλύτερο μυθιστόρημα στον Θ.Κοροβίνη

Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 (αφορούν στις εκδόσεις του έτους 2010), στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων. «Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους», δήλωσε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε ότι του απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων.

Σκύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (ν.

Με όπλο το κέφι σήμανε η έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού 2012



«Η Πάτρα αντιστέκεται στην κρίση? Η Πάτρα αντιστέκεται στην πλήξη?», με αυτά τα λόγια ο δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς κήρυξε την επίσημη έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού με έναν πρωτότυπο και φαντασμαγορικό τελετουργικό τρόπο το Σάββατο που μας πέρασε. Με σύμμαχο

Το παραεμποριο στην Μεσσηνια προβληματιζει

Είναι γεγονός πως το παρεμπόριο, ασκούμενο στο περιθώριο των νομίμων συναλλαγών μεταξύ εμπόρων και καταναλωτών, σαν ιδιαίτερη πτυχή στρέβλωσης του ανταγωνισμού, έχει πάρει τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες διαστάσεις με αποτέλεσμα το φαινόμενο να απειλεί την ομαλή

Τη Βασιλόπιτα για το 2012 έκοψαν οι πολύτεκνοι Τριφυλίας

Με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου οι πολύτεκνοι Τριφυλιας έκοψαν την Βασιλόπιτα του Συλλόγου στην αιθουσα εκδηλώσεων "Αλέκος

Συνάντηση Κόλλια με προεδρεία Συλλόγων Δήμου Τριφυλίας στην Αθήνα.

Συγκέντρωση των προεδρείων των Συλλόγων του ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ που δραστηροποιούνται στην ΑΤΤΙΚΗ με τον Δήμαρχο Τριφυλίας κ. Κώστα Κόλλια θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 24

Μουσικά απογεύματα με τον Μάνο Χατζηδάκι στο Μουσείο της Ακρόπολης

Το Μουσείο της Ακρόπολης   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 
Αθήνα
Τα μουσικά απογεύματα, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια μέρα στο Μουσείο Ακρόπολης», εμπλουτίζει τον Φεβρουάριο το μουσείο.

Αρχίζει η απάντληση των καυσίμων στο μισοβυθισμένο Costa Concordia

Ρώμη, Ιταλία
Το «πράσινο» φως για την απάντληση των καυσίμων από τις δεξαμενές του Costa Concordia δόθηκε σε σύσκεψη εμπειρογνωμόνων και η διαδικασία για την απομάκρυνση 2.380 τόνων μαζούτ θα αρχίσει ενδεχομένως την Τρίτη, ταυτόχρονα με τη συνέχιση των ερευνών για τους αγνοούμενους. Οι διασώστες εντόπισαν τις σορούς άλλων δύο γυναικών στο πολυτελές κρουαζιερόπλοιο· σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής επίσημο απολογισμό οι νεκροί είναι 15 και τουλάχιστον 20 οι αγνοούμενοι, ωστόσο είναι πιθανό να υπήρχαν και μη καταγεγραμμένοι επιβάτες στο πλοίο.

MINI Cooper S 2013: Τα χρόνια της ωριμότητας

Η διαδικασία εξέλιξης της τρίτης γενιάς του ΜΙΝΙ Hatchback πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες για την βαρύτατα καμουφλαρισμένη έκδοση Cooper S έχουν ήδη ξεκινήσει.

Έκλεψαν τρόφιμα που προορίζονταν για συσσίτια


Διαβάστε πώς συσσίτια έκαναν φτερά από Ιερό Ναό και τι δηλώνει ο Δήμαρχος της περιοχής
Τρόφιμα που είχαν συγκεντρωθεί και προορίζονταν για τα συσσίτια, στο πλαίσιο της προσπάθειας του ΣΚΑΪ "Όλοι μαζί μπορούμε", έκλεψαν άγνωστοι από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας στο

Στο προσκήνιο τα μέτρα ασφαλείας μετά το Concordia

Μεγάλης σημασίας η γρήγορη επιβίβαση στις σωστικές λέμβους

Μετά το ναυάγιο του Costa Concordia, ο τουριστικός τομέας της κρουαζιέρας αναμένεται να δεχτεί πιέσεις για να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα ασφαλείας που έχει τεθεί από την εποχή του Τιτανικού, σχεδόν πριν από 100 χρόνια: πώς να επιβιβάζονται γρήγορα σε σωστικές λέμβους χιλιάδες επιβάτες κατά την εκκένωση γιγάντιων κρουαζιερόπλοιων.

Η ιδιοκτήτρια εταιρία του Concordia, Carnival Corp, παραδέχτηκε ότι το ναυτικό δυστύχημα που

«Μικρή Βενετία» στην Έδεσσα

Τον άτυπο τίτλο της «Βενετίας της Ελλάδας» θα μπορεί να διεκδικήσει σε περίπου δύο χρόνια η Εδεσσα, καθώς η ολοκλήρωση της εκτεταμένης πολεοδομικής ανάπλασης που έχει ήδη ξεκινήσει αναμένεται να φέρει ολόκληρο το ποτάμιο σύστημα της πόλης στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Η φημισμένη για τους πανέμορφους καταρράκτες της πρωτεύουσα του νομού Πέλλας είναι διάσπαρτη από τα κανάλια και τις διακλαδώσεις του ποταμού Εδεσσαίου, ο οποίος δημιουργεί μια υδάτινη διαδρομή μέσα στον αστικό ιστό, συνολικού μήκους μεγαλύτερου των έξι χιλιομέτρων.

Ευρώπη κατά κομητών


Οι Ευρωπαίοι επιστήμονες ηγούνται μιας νέας διεθνούς προσπάθειας να δημιουργηθεί μία έκτακτης ανάγκης ασπίδα προστασίας του πλανήτη μας από την πιθανή καταστροφική πρόσκρουση με τη Γη ενός κομήτη ή αστεροειδούς. Με την ονομασία "NEOShield", η πρωτοβουλία καθοδηγείται από το Ινστιτούτο Πλανητικών Ερευνών της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (DLR), έδρα το Βερολίνο, ενώ συμμετέχουν ερευνητές από την Ευρώπη, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Το νέο πρόγραμμα θα αξιολογήσει τον βαθμό απειλής που συνιστούν τα διάφορα ουράνια σώματα

Απορρόφηση ΕΣΠΑ: Τα στοιχεία για τις Περιφέρειες

Με αρκετές αλλαγές στις οποίες κυριαρχεί το άλμα προς τα εμπρός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και αυτό προς τα πίσω της Περιφέρειας Αττικής, έκλεισε η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ στα 13  Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) στο τέλος του 2012 σε σχέση με τις 30 Νοεμβρίου*. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών που έχει στη διάθεσή της η

Έκλεψαν τάματα σε Σπάτα και Μανολάδα!


Τα τάματα από την εικόνα του Αγίου Γεωργίου έκλεψαν από τον ομώνυμο ναό στην Μανολάδα ιερόσυλοι που χτύπησαν και στο μοναστήρι των Σπάτων.  

Μεσσηνία: Γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ

Γαργαλιάνοι, Οφθαλμολογία, Ντόρια Ιωάννης, Βασιλέως Γεωργίου 29, τηλ. 27630 24126 και 6977-868219.
Γαργαλιάνοι, Παθολογία, Διακουμόπουλος Αριστομένης, Μεγάλου Αλεξάνδρου 5, τηλ. 27630 24193 και 6977-945031.
 
Καλαμάτα, Γαστρεντερολογία, Χριστακόπουλος Ελευθέριος, Ανδρέα Σκιά 1, τηλ. 27210 84048 και 6948-604095.
Καλαμάτα, Γενική Ιατρική, Καραγιαννίδης Κωνσταντίνος, Πραξιτέλους 57, τηλ. 27210 85016 και 6979-015408.
Καλαμάτα, Γενική Ιατρική, Λευθεριώτης Ευστάθιος, Αγίου Παντελεήμονος 2, τηλ. 27210 25354.
Καλαμάτα, Γενική Ιατρική, Μπάκας Νικόλαος, Πολυχάρους 4, τηλ. 27210 90294 και 6977-855097.

Μεσσηνία: Αφαίρεσε μεταλλικά αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Συνελήφθη, χθες (22-01-2012) το μεσημέρι, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ένας (1) ημεδαπός, ηλικίας 23 ετών, για κλοπή.

Ειδικότερα, ο ανωτέρω, το χρονικό διάστημα από το απόγευμα της 21-01-2012 έως το πρωί της 22-01-2012, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, μπήκε σε οικόπεδο, ιδιοκτησίας 70χρονου ημεδαπού και αφαίρεσε μεταλλικά αντικείμενα μεγάλης αξίας.
Μετά από αστυνομική έρευνα, ο 23χρονος εντοπίστηκε χθες (22-01-2012) το μεσημέρι, σε Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καλαμάτας Μεσσηνίας, από Αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας και συνελήφθη εντός των ορίων του αυτοφώρου.

Σε πόλεις της Πελοποννήσου ημερίδες για την διαχείριση του νερού

Με κεντρικό σύνθημα: "η γνώμη σου μετράει!" η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ξεκίνησε στην Πελοπόννησο τη διαδικασία διαβούλευσης επί των κρίσιμων ζητημάτων διαχείρισης του νερού.
Συγκεκριμένα τις προηγούμενες μέρες (Πέμπτη 19 και Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012) ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Τάσος Αποστολόπουλος άνοιξε τον κύκλο των κατά τόπους διαβουλεύσεων διοργανώνοντας δύο πολύ ενδιαφέρουσες ημερίδες στην Καλαμάτα (για τα ύδατα της Δυτικής Πελοποννήσου) και στο Ναύπλιο (για τα ύδατα της Ανατολικής Πελοποννήσου)

Σεμινάριο Παραδοσιακών χορών στην Μεσσηνία

ΣΕΜΙΝΑΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ Μεσσηνίας διεξάγεται στις 28 και 29 Ιανουαρίου. Ο άξονας των δραστηριοτήτων του συλλόγου μας περιστρέφεται στη διατήρηση και συνέχεια του λαϊκού πολιτισμού μας μέσα απ’ όλες τις μορφές του και κύρια μέσα από την Ελληνική μουσικοχορευτική παράδοση ως μορφή αντίστασης στη σύγχρονη βιομηχανία μαζικού πολιτισμού. Ο χορός βρίσκεται σε άμεση σχέση με θεσμούς, με έθιμα, με θρησκευτικές πεποιθήσεις, με γιορτές, με προλήψεις και δοξασίες και με την ελληνική γλώσσα μέσω του δημοτικού τραγουδιού. Ο χορός εμφανίζει τα χαρακτηριστικά της Ελληνικότητας, της ιστορικής συνέχειας, της πολιτιστικής ενότητας και της διαρκούς ανανέωσης, καλλιεργώντας μ’αυτό τον τρόπο την Ελληνική Πολιτιστική συνείδηση.
Ο Μορφωτικός Σύλλογος Μεσσηνίας ιδρύθηκε το 1976 με έδρα την Καλαμάτα, με καταστατικούς

Τριφυλία: Θέρμανση με πυρηνόξυλο, που έγινε πανάκριβο, στα θερμοκήπια!

Δύσκολες ώρες πέρασαν οι παραγωγοί θερκοκηπιακών καλλιεργειών αυτές τις μέρες στην Τριφυλία, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό με τα συστήματα θέρμανσης που έχουν. 

Συστήματα που λειτουργούν με ένα υποπροϊόν της βασικής καλλιέργειας της περιοχής, της ελιάς, και είναι το πυρηνόξυλο. Κάθε χρόνο η περιοχή εφοδιάζεται με μεγάλες ποσότητες πυρηνόξυλου που συνολικά -σύμφωνα με στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας- φτάνει τους 23 χιλιάδες τόνους.
 

Η συνεχώς αυξανόμενη τιμή του πυρηνόξυλου όμως, όπως σημειώνουν οι παραγωγοί, τους έχει κάνει να είναι φειδωλοί στη χρήση του καθώς είναι ένας ακόμη παράγοντας που επιβαρύνει το

Πήγε τα καλαματιανά λουκούμια στη Μελβούρνη

Τη μεγάλη απόφαση να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και κυρίως τις προοπτικές της πήρε πριν από τέσσερις μήνες ο Παναγιώτης Παναγόπουλος. Πήρε την οικογένειά του και αφήνοντας πίσω του την Ελλάδα και το εργαστήριο λουκουμιού στην Καλαμάτα, που ήταν δικό του δημιούργημα, εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία...
Μπορεί να άλλαξε χώρα και... ήπειρο, αλλά η ενασχόλησή του παραμένει η ίδια: ο Τάκης Παναγόπουλος ασχολείται και πάλι με την παρασκευή λουκουμιού και τονίζει πόσο σημαντικό είναι που έχει μείνει στο αντικείμενό του, εκεί που αποδίδει καλύτερα.

 
«Ήταν μια δύσκολη απόφαση», λέει για τη μετανάστευσή του στην Αυστραλία, «αλλά προπάντων, σημασία έχει η οικογένεια. Επέλεξα να φύγω, επειδή έβλεπα την καλύτερη προοπτική για τα παιδιά μου στην Αυστραλία, όσον αφορά στις σπουδές και την επαγγελματική τους αποκατάσταση αργότερα».
Χαρούμενος που χιλιόμετρα μακριά από το εργαστήριό του στην Καλαμάτα, ασχολείται και πάλι με

Ελαιόλαδο


Από 2 μέχρι 2,10 ευρώ στη Μάνη, πώληση και με 1,90!
Μεταξύ 2 και 2,10 ευρώ το κιλό κυμαίνεται αυτές τις μέρες η τιμή του ελαιολάδου στην περιοχή της μεσσηνιακής Μάνης, ωστόσο υπήρξε και πώληση ακόμη και με 1,90!
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεοχωρίου Λεύκτρου, Παρασκευάς Τζανετέας, μας

Οι διάλογοι των εκβιαστών της εγκληματικής οργάνωσης


 Πώς εκβίαζαν νυχτερινά καταστήματα, αλλά και ιδιώτες

Ξυλοδαρμοί, απειλές και αμοιβή 40% για λογαριασμό τρίτων!

Αποκαλυπτικές συνομιλίες μεταξύ των κατηγορούμενων ως μελών της εγκληματικής οργάνωσης

Εκδήλωση για το θωρηκτό "Αβέρωφ"

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια ζωής του θρυλικού θωρακισμένου καταδρομικού “Γεώργιος Αβέρωφ“ πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, διοργανωμένη από το δήμο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και τη “Χορωδία Κηφισιάς 1937” -πολλά μέλη της οποίας είναι Καλαματιανοί.

Η "Νέα Πελοπόννησος" προωθεί άρθρο-λιβανιστήρι

Μπορεί να μην έχει περιληφθεί στην ημερήσια διάταξη, όμως, το θέμα της εξόρυξης λιγνίτη σε Φαλάνθη - Χωματερό  αναμένεται  να κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου,  στις 3 το απόγευμα. Τη συζήτησή του έχουν ζητήσει οι επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δημήτρης Δράκος και της "Αγωνιστικής Συνεργασίας" Θανάσης Πετράκος, ενώ αναμένεται να παραστούν ο δήμαρχος Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι τοπικών φορέων και δημότες, που αντιδρούν στη σχεδιαζόμενη εξόρυξη, τονίζοντας ότι αυτή θα οδηγήσει στην καταστροφή της

Περίφραξη του υπαίθριου μουσείου τρένων στο Πάρκο προτείνει ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας

Περίφραξη του χώρου του υπαίθριου μουσείου τρένων στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, για να προστατευτούν και να σωθούν -όσο είναι τώρα δυνατό- τα σημαντικά εκθέματα τα οποία έχουν υποστεί βανδαλισμούς, προτείνει ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Μεσσηνίας.
Την πρόταση παρουσιάζει στην "Ε" ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος με αφορμή την εικόνα του οτομοτρίς, της αυτοκινημάταξας De Dietrich, που έχει λεηλατηθεί ακόμα και στο εσωτερικό της, λες και οι βάνδαλοι είχαν απωθημένα με το τρένο. Πρόκειται για το τρένο που στήριξε για πολλά χρόνια τη γραμμή Καλαμάτα - Τρίπολη - Αθήνα. Σε εποχές που ο σιδηρόδρομος εξυπηρετούσε και που το τρένο πήγαινε στην

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ