ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Παναγιωτόπουλος: Στόχος η ανάπτυξη του Μαινάλου με προστασία του περιβάλλοντος


 Το χιονοδρομικό του Μαινάλου είναι το πιο ασφαλές χιονοδρομικό της χώρας
Σε δύο άξονες κινήθηκε η συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος του

Extra Παρθένο Ελαιόλαδο από τον "ΝΗΛΕΑ" στο ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών

Με Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα προμηθεύει για όλο το 2012 το ΚΑΦΚΑ Φιλιατρών ο Συνεταιρισμός Πιστοποιημένων Αγροτικών Προϊόντων "Νηλέας" που εδρεύει στη περιοχή του Δήμου Πύλου - Νέστορος της Μεσσηνίας.

Ο "Νηλέας" ξεκίνησε το 2002 στη Χώρα Μεσσηνίας, απο μια ομάδα 55 ελαιοπαραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, ιδρύωντας την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με την Επωνυμία Ομάδα Παραγωγών Ελαιολάδου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης με τον διακριτικό τίτλο «Νηλέας».

Πυρετώδης οι ετοιμασίες για το παζάρι των Φιλιατρών

Με πυρετώδης ρυθμούς συνεχίζονται οι ετοιμασίες στησίματος του στεγάστρου που θα φιλοξενήσει τους μικροπωλητές για το πανηγύρι των Φιλιατρών.

Οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί σε όλο τον δρόμο από το τέλος του πεζόδρομου μέχρι και επάνω την Εκκλησία και συνεχίζονται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου (1ος παράλληλος της αγοράς) και θα ολοκληρωθούν σύμφωνα με πληροφορίες μας μπροστά από το κατάστημα ρούχων του κ. Φλιντίση.

Ποδήλατο: χρήσιμες συμβουλές για τους νέους αναβάτες

Αν σας μπήκε το “σαράκι” του ποδηλάτου -είτε φιλοδοξείτε να λάβετε μέρος στον περίφημο Γύρο της Γαλλίας είτε επιθυμείτε να απλοποιήσετε τις μετακινήσεις σας στην πόλη- διαβάστε ορισμένες συμβουλές για να προετοιμαστείτε σωστά και να απολαύσετε τη βόλτα σας.

–Κατάλληλος εξοπλισμός

Αν κυκλοφορείται με το ποδήλατο στην πόλη ή σας αρέσει η ποδηλασία στο βουνό ή οι κούρσες ταχύτητας προβλέπονται διαφορετικά είδη ποδηλάτου για κάθε χρήση. Γι’ αυτό το λόγο καλό είναι

«Σπαστό» ηλεκτρικό αυτοκίνητο φέρνει επανάσταση στις αστικές μετακινήσεις

Ένα πτυσσόμενο ηλεκτρικό όχημα βασκικής (!) κατασκευής φιλοδοξεί να κατακτήσει την ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου και να αποτελέσει το “επίσημο” όχημα σε μεγάλες Μητροπόλεις της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο από το 2013.
Φανταστείτε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο που μπορεί να διπλωθεί στα δύο για να παρκάρει το ίδιο εύκολα με ένα ποδήλατο. Ένα αυτοκίνητο εγχώριας παραγωγής που θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε ή να αγοράσουμε με πολύ λίγα χρήματα.
Το όνειρο αυτό πρόκειται να γίνει πραγματικότητα στη Χώρα των Βάσκων, στην Ισπανία.
Το “σπαστό” αυτοκίνητο που φέρει το όνομα Hiriko παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής

Ελληνική υπογραφή σε ένα από τα κορυφαία επιστημονικά επιτεύγματα του 2011


 
Αθήνα
H ανάπτυξη νέων ζεολιθικών μεμβρανών, υλικών που χρησιμοποιούνται σε μια τεράστια γκάμα εφαρμογών, από την πυρηνική βιομηχανία μέχρι τα απορρυπαντικά, χάρισε στον χημικό μηχανικό

Έσβησε πρόωρα λόγω ψύχους

Μετά τον άτυχο 74χρονο που ξεψύχησε από το κρύο μέσα στο σπίτι του στον Σκόπελο της Λέσβου, ένας ακόμη άνθρωπος έχασε τη ζωή του, εξαιτίας του παγετού που πλήττει την ορεινή Ξάνθη και μάλιστα σε ηλικία 30 ετών.

Είναι αυτή η νέα Γη;

Διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός νέου εξωπλανήτη, δυνητικά "κατοικήσιμου", αυξάνοντας σε τέσσερις τον αριθμό των πλανητών αυτών που βρίσκονται εκτός του ηλιακού μας συστήματος, τους οποίους έχει εντοπίσει η επιστημονική κοινότητα.
"Ο συγκεκριμένος πλανήτης, βραχώδης, είναι ο νέος καλύτερος υποψήφιος για να διατηρεί το νερό υγρό στην επιφάνειά του και ίσως να φιλοξενεί τη ζωή όπως εμείς τη γνωρίζουμε", εξήγησε ο Γκιγέμ Ανγκλάντα-Εσκουντέ, ο υπεύθυνος της ομάδας αυτής που εργαζόταν στο Carnegie Institution for Science στην Ουάσινγκτον.

Υπέρ της Γερμανίας η απόφαση για το Δίστομο


Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίωσε τη Γερμανία στη διαμάχη της με την Ιταλία για τις αποφάσεις σχετικά με τις ναζιστικές θηριωδίες στο Δίστομο.
Το Δικαστήριο τάχθηκε κατά των αποφάσεων ιταλικών δικαστηρίων σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημιώσεων για το Δίστομο, με ψήφους 12-3, 14-1, 14-1 και 14-1 τάχθηκε κατά των αποφάσεων των ιταλικών δικαστηρίων.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης τα ιταλικά δικαστήρια παραβίασαν το δικαίωμα ετεροδικίας της Γερμανίας, εγκρίνοντας κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου για να

Διαρρήκτες πυροβόλησαν αστυνομικούς της ΔΙΑΣ

Μόλις είχαν διαρρήξει ένα διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο και έβγαιναν από την είσοδο σαν … κύριοι.

Έκλεβε καλώδια χαλκού στα Χανιά

Μετά από αστυνομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκαν χάλκινα εξαρτήματα από εγκαταστάσεις θέρμανσης και καλώδια χαλκού, αξίας 1.000 ευρώ, τα οποία, όπως

ΠΡΟΣΟΧΗ ΜΗ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΕΤΕ - Γέμισε η αγορά κλεμμένα χαρτονομίσματα!

Τα χαρτονομίσματα είναι προϊόν κλοπής από χρηματαποστολή και γέμισαν με χρώμα την ώρα που έσπασε το ειδικό κιβώτιο μεταφορά των χρημάτων με αποτέλεσμα να βάψουν με κόκκινη ανεξίτηλη μπογιά.

Μια από τους πολίτες που την πάτησαν είναι η κυρία Ανδριάνα η οποία όπως καταγγέλει στο Newsit "έκανα μια συναλλαγή το πρωί και μετά που πήγα στην τράπεζα να πληρώσω έναν λογαριασμό και έδωσα το 20ευρω μου ειπαν ότι δεν το δέχονται οχι γιατί είναι πλαστό αλλα γιατί είναι κλεμμένο από χρηματαποστολή. Οταν πήρα το χαρτονόμισμα στα χέρια μου δεν πηγε το μυαλό μου οτι είναι

Η ΑΥΤΟΨΙΑ ΠΟΥ ΑΡΓΗΣΕ 10 ΧΡΟΝΙΑ: ΥΠΟ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ

 Απαραίτητη η αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο φράγμα Πηνειού, όπως διαπίστωσε κατά την χθεσινή αυτοψία κλιμάκιο της περιφερειακής ενότητας Ηλείας. Τα μηχανήματα δεν λειτουργούν και απαιτείται αντικατάσταση καθώς πρόκειται για τεχνολογία του 1960. Την Παρασκευή δύτες θα επιθεωρήσουν το θυρόφραγμα, για να διαπιστωθεί η ύπαρξη φερτών υλικών. Ο περιφερειακός σύμβουλος Ευγένιος Μπαλκάμος που συμμετείχε στην αυτοψία, ανέφερε στο IONION FM, την πλήρη εγκατάλειψη του φράγματος, εικόνα επικίνδυνη για την περιοχή. Στην αυτοψία συμμετείχε τριμερής επιτροπή με μηχανικούς από την περιφέρεια και εκπροσώπους της τεχνικής

Δυτ. Ελλάδα: Που είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες


Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Ακράτας - Ζαρούχλας, ωστόσο απαραίτητη είναι σε κάποια σημεία της η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.
Αλυσίχες επίσης χρειάζονται στα εξής σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Αχαΐας.
Καλάβρυτα - Διακοπτό μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
Καλάβρυτα - Πάτρα μέσω Χαλανδρίτσας
Καλάβρυτα - Κλειτορία μέσω Πριόλιθου
Καλάβρυτα Κλειτορία μέσω Λουσσών
Καλάβρυτα  - Αίγιο μέσω Πτέρης
Καλάβρυτα - Πάτρα μέσω Πούντας από το 2ο χλμ
Αιγείρα - Περιθώρι από το 16ο χλμ.

Φεύγουν τα χιόνια έρχονται βροχές και καταιγίδες !!

Ένα μικρό διάλειμμα φαίνεται πως θα κάνει ο καιρός το Σαββατοκύριακο καθώς οι χιονοπτώσεις θα περιοριστούν σήμερα και θα παραχωρήσουν τη θέση τους στις βροχές και στις καταιγίδες.
Η θερμοκρασία πάντως αναμένεται να σημειώσει μικρή άνοδο, ωστόσο το πρωί και το βράδυ θα σημειωθεί και πάλι παγετός.
Η ΕΜΥ προβλέπει για την Αττική νεφώσεις με πρόσκαιρες βροχές και πιθανότητα το μεσημέρι και πρόσκαιρη καταιγίδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί 3 με 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 2 έως12 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα κυμανθεί

Παντεχνική απεργία και από το Τ.Ε.Ε. Πελοποννήσου

Το ΤΕΕ Πελοποννήσου συνεχίζοντας τις αγωνιστικές του κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο των Πανελλαδικών κινητοποιήσεων που έχει προκηρύξει το ΤΕΕ απέναντι στις μνημονιακές και αδιέξοδες πολιτικές της κυβέρνησης που έχουν καταργήσει μέχρι σήμερα με αντιδημοκρατικό και βίαιο τρόπο όλα τα θεσμικά και επιστημονικά κεκτημένα των Μηχανικών, συμμετέχει στην Πανελλαδική Παντεχνική απεργία στην Αθήνα στις 11:30 πμ έξω από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Σταδίου 29.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Φόρος κατοχής και στα αγροτεμάχια, πάνε καλά;

Το Υπουργείο Οικονομικών και η Τρόικα φαίνεται ότι έχουν εντοπίσει όλα τα προβλήματα της εθνικής μας οικονομίας στον αγροτικό κόσμο. Δίνουν την εντύπωση ότι για την ύφεση και τα ελλείμματα, για όλα τα έσοδα που λείπουν από το κρατικό ταμείο, φταίνε οι αγρότες μας. Διαφορετικά δεν εξηγούνται οι εισηγήσεις στα πλαίσια της προεργασίας για τη διαμόρφωση του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος και οι οποίες στοχοποιούν το εισόδημα και την περιουσία των παραγωγών.
Ήδη έχω αναφερθεί και έχω τοποθετηθεί στο θέμα της πιθανότητας αλλαγής του ειδικού καθεστώτος φορολόγησης. Περιμένουμε βεβαίως να δούμε τις τελικές διατάξεις που θα έρθουν στο νέο

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 23 - 29 Ιανουαρίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 

4η Εβδομ. (23-29 Ιαν. 2012)

Καλαμάτα: Την Παρασκευή στο αυτόφωρο μετά το αλεύρωμα

Παρασκευή μεσημέρι στο Αυτόφωρο η γυναίκα που αλεύρωσε τους πολιτικούς 
Το μεσημέρι της Παρασκευής θα δικαστεί στο Αυτόφωρο η γυναίκα – δημοτική υπάλληλος, που

Εγκρίθηκε η τροπολογία για το ιδιοκτησιακό της Μάνης

Τελικά η τροπολογία που είχε καταθέσει στην βουλή ο πρώην Μεσσήνιος υφυπουργός οικονομικών με άλλους έξι βουλευτές και αφορούσε το ιδιοκτησιακό της Μάνης που ως γνωστών δεν υποδουλώθηκε ποτέ από τους Τούρκους ,εγκρίθηκε σήμερα από την Βουλή και τα συναρμόδια υπουργία. Η όλη τροπολογία ανέφερε:
Τροπολογία του Δημήτρη Κουσελά και εξι ακόμα βουλευτών για το ιδιοκτησιακό της Μάνης.
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς, κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή, την οποία προσυπογράφουν άλλοι 6 βουλευτές (Λ. Γρηγοράκος και Γρ. Νιώτης από το ΠΑΣΟΚ, Ι. Λαμπρόπουλος, Γ. Αποστολάκος, Α. Δαβάκης από τη Νέα

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...