ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ανέλπιστο μετάλλιο από Σαμιλίδη!

Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης πήρε μετάλλιο στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας του! Ο 18χρονος κολυμβητής κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200μ. πρόσθιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ντέμπρετσεν.
Σε μια γρήγορη κούρσα ο αθλητής της Αργυρούπολης κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 2:09.72. Το προηγούμενο ανηκε στον ίδιο με 2:10.61 από τον προκριματικό του αγωνίσματος.
 Γύρισε πρώτος στα πρώτα 100 μέτρα του τελικού, όμως στη συνέχεια κουράστηκε και τον

Η ιστορία του Μικυ Μάους

Η επίσημη ημερομηνία «γέννησης» του Μίκυ Μάους είναι η 18η Νοεμβρίου 1928, όταν πρωταγωνίστησε στην ταινιούλα «Steamboat Willie», που ήταν η πρώτη ομιλούσα ταινία στο χώρο των κινουμένων σχεδίων. Στην πραγματικότητα, ο Μίκυ είχε κάνει την εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη λίγους μήνες πριν και συγκεκριμένα στην ταινία «Plane Crazy» (15 Μαΐου 1928).
Ο Ντίσνεϊ εμπνεύστηκε τον Μίκυ στις αρχές του 1928, ταξιδεύοντας σιδηροδρομικώς για δουλειές σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο της ζωής του. Μόλις είχε χάσει τα εμπορικά δικαιώματα του πρώτου του ήρωα, του λαγού Όσβαλντ και οι περισσότερο συνεργάτες του είχαν αποσκιρτήσει στον μεγάλο του αντίπαλο Μπομπ Μιντζ των Universal Studios. Ο Ντίσνεϊ δεν θα έκανε ποτέ το ίδιο λάθος και θα

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ - ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΕΣ - ΔΙΑΚΙΝΗΤΕΣ ΚΑΡΠΟΥΖΙΩΝ

Με ευκαιρία την έναρξη της εξαγωγικής περιόδου των καρπουζιών και για την αποφυγή ποιοτικών προβλημάτων (άκαιρης συγκομιδής κ.λ.π.) που επηρεάζουν αρνητικά τη ζήτηση του προϊόντος στις αγορές, πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Μεσσηνίας Παν. Αλευρά, σύσκεψη στην Κυπαρισσία με τους αρμόδιους φορείς και μεταξύ άλλων κατέληξαν στα εξής συμπεράσματα:

1.      Συγκομιδή προϊόντος
ü      Δεν πρέπει να γίνεται συγκομιδή του προϊόντος πριν τα καρπούζια φθάσουν στο στάδιο ωρίμανσης. Υπογραμμίζουμε ότι πολλές φορές συμβαίνει για τα

ΤΕΡΨΙΘΕΑ: ΠΗΓΕ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑ....ΑΛΛΑ ΛΗΣΤΕΨΑΝ ΤΗΝ ΠΑΠΑΔΙΑ!

Σήμερα το πρωί στην Τερψιθέα Κυπαρισσίας ο 68χρονος  ιερέας του χωριού κίνησε να πραγματοποιήσει Θεία Λειτουργία λόγω της ημέρας Αναλήψεως του Κυρίου αλλά οι δράστες φαίνεται ότι παραφύλαγαν στο σπίτι του που βρίσκεται εντός του οικισμού. Έτσι 2 άτομα με κουκούλες χωρίς να μιλούν καλά Ελληνικά έσπασαν την εξωτερική πόρτα και αφού βρήκαν την γερόντισσα στον ύπνο την ξύπνησαν και άρχισαν να ζητούν χρυσαφικά και χρήματα. Οι δράστες λόγω μικρής του ότι ήταν

Κλειστά τα σχολεία στις 15 και 18 Ιουνίου

Δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή, 15 Ιουνίου και τη Δευτέρα, 18 Ιουνίου, λόγω της διενέργειας των Εθνικών Εκλογών, στις 17 Ιουνίου.

Το υπουργείο Παιδείας έστειλε σχετική εγκύκλιο στα σχολεία, στην οποία σημειώνεται ότι «τα σχολεία που θα χρησιμοποιηθούν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ως εξεταστικά κέντρα του Ειδικού Μαθήματος των Αγγλικών, την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012, θα παραδοθούν στις αρμόδιες αρχές

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σοβαρό τροχαίο στη Φαρακλάδα

Σοβαρό τροχαίο έγινε πριν από λίγο λίγα μέτρα έξω από την Φαρακλάδα.
Οι πρώτες πληροφορίες του filiatranet.gr, μιλούν για δύο σοβαρά τραυματισμένους, όταν το όχημά τους ξέφυγε της πορείας τους και ανετράπη, κινούμενη από Κυπαρισσία προς τα Φιλιατρά. 

Τοτσέ: «Θέλω να μείνω στον Παναθηναϊκό»

Παναθηναϊκό δαγκωτό «ψηφίζει» και για του χρόνου ο Χοσέ Τοτσέ, με τον Ισπανό επιθετικό να δηλώνει στο περιβάλλον του αποφασισμένος να παρουσιαστεί ακόμα καλύτερος την επόμενη σεζόν!
Τις καλοκαιρινές διακοπές του στην πατρίδα του -και συγκεκριμένα στη Μαδρίτη- απολαμβάνει ο Χοσέ Βερδού Νικολάς Τοτσέ, δείχνοντας ωστόσο ότι ακόμα και αυτές τις ώρες ο Παναθηναϊκός εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για εκείνον. Τόσο ώστε όχι μόνο να συζητάει με τους δικούς του ανθρώπους στην Ισπανία για τα τεκταινόμενα στο «τριφύλλι», αλλά και να εκφράζει την θέληση να παραμείνει στην

Στα 4 εκ. ευρώ το Τεχνικό Πρόγραμμα της Μεσσηνίας

Στο ύψος των 4 εκατομμυρίων ευρώ θα κινηθεί φέτος το τεχνικό πρόγραμμα για τη Μεσσηνία, το οποίο παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το ποσό αφορά τόσο τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους όσο και τα έσοδα που αναμένονται από πρόστιμα που θα επιβληθούν, καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας.
Πρόκειται να χρηματοδοτηθούν έργα ανάπλασης – ανάδειξης χώρων, ακτομηχανικές μελέτες για προστασία ακτών, περιβαλλοντικές μελέτες, αποκαταστάσεις οδικού δικτύου, συντηρήσεις – βελτιώσεις οδικού δικτύου, καθώς και έργα συνεχιζόμενα και νέα.
Σε όλα τα έργα που παρουσιάζονται παρακάτω, το πρώτο ποσό αφορά στο σύνολο προϋπολογισμού του έργου, το δεύτερο την πίστωση που έχει διατεθεί για το έργο το 2011 και το τελευταίο, το ποσό

Αντανακλάσεις..

Με υπογραφή Βορίδη το χαράτσι διοδίων για τη Καλαμάτα

Στο λαό πάνε οι πολιτικοί να πληρώσουν τα έργα για το Νέο σταθμός διοδίων για την Καλαμάτα !! ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΒΟΡΙΔΗ ! Άλλος ένας σταθμός διοδίων πρόκειται να λειτουργήσει το επόμενο διάστημα στον οδικό άξονα Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα (Αυτοκινητόδρομος Μορέας).
Ο νέος σταθμός θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Καλαμάτας αμέσως μετά την παράδοση του τμήματος Τσακώνα- Βόρεια Είσοδος Καλαμάτας.

Αργησε πέρσι η έναρξη της κουνουποκτονίας

Χρειάστηκε ένας χρόνος για να αποδεχθούν στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας ότι πέρυσι η έναρξη της κουνοποκτονίας καθυστέρησε υπερβολικά.
Η παραδοχή αυτή έγινε από τη Διευθύντρια Υγείας Κατερίνα Σπέντζουρα στην απάντησή της σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης -για την ενημέρωση γιατρών και νοσηλευτών- που διοργάνωσε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας το ΚΕΕΛΠΝΟ και η Επιτροπή

Συζήτηση στα Φιλιατρά για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Διαβούλευση για το θέμα διαχείρισης των σκουπιδιών στην Τριφυλία είχε η δημοτική αρχή με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου το απόγευμα της Τρίτης στα Φιλιατρά.  

Στην συζήτηση που έγινε στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο, αυτό το οποίο αναδείχθηκε ως μείζον για ακόμη μια φορά, είναι η χωροθέτηση της εγκατάστασης που θα γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών.
 

Το σύστημα που έχει επιλεγεί και βασίζεται στην ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 14 -20 Μαϊου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr)
20η Εβδομ. (14-20 Μάη 2012)

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...