ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Νέο χαράτσι στα αυτοκίνητα

Χαράτσι διαρκείας σε όσους έχουν αυτοκίνητα πάνω από 1.929 κυβικά εκατοστά αλλά και σκάφη, αεροσκάφη και πισίνες επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο πρόσθετα ετήσια έσοδα 111,6 εκατ. ευρώ.

Η σχετική διάταξη περιελήφθη στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή προκειμένου να κυρωθεί σειρά πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Τρεις μέρες νωρίτερα και ενώ το υπουργείο Οικονομικών είχε τη δυνατότητα να προσθέσει με μορφή τροπολογίας το νέο χαράτσι στο φορολογικό νομοσχέδιο, είχε λήξει η προθεσμία για κατάθεση πινακίδων, εγκλωβίζοντας έτσι χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. στον νέο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Ο νέος φόρος όσον αφορά τα αυτοκίνητα θα επιβαρύνει ιδιοκτήτες Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού και ηλικίας έως 10 ετών. Επιβάλλεται με συντελεστές 5% και 10% επί της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης ( στο τεκμήριο δηλαδή), βεβαιώνεται με τη δήλωση φορολογίας

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή κινητού για αδέσποτα και κατοικίδια από το adespoto.gr

Η ομάδα του adespoto.gr παρουσιάζει με υπερηφάνεια την πρώτη ελληνική εφαρμογή για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα για κινητά τηλέφωνα.
Μέλη της εθελοντικής ομάδας του adespoto.gr (αρθρογράφοι, προγραμματιστές και γραφίστες) δημιούργησαν την εφαρμογή Adespoto, την πρώτη εφαρμογή για ζώα στην Ελλάδα, ώστε να βοηθήσουμε περισσότερους σκύλους και γάτες να βρουν το σπίτι τους, είτε ζητούν υιοθεσία είτε χάθηκαν ή βρέθηκαν!
Με την εφαρμογή του adespoto.gr για το κινητό δίνεται η δυνατότητα άμεσης εύρεσης ζώων στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται ο χρήστης μέσα

ΔΕΗ: αναλυτικά οι αυξήσεις και τα κριτήρια για το Κοινωνικό Τιμολόγια

Αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ που κυμαίνονται μεταξύ 8,6% και 9,2% και ισχύουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 ανακοίνωσε χθες Κυριακή (13/1) το ΥΠΕΚΑ.
Αντίστοιχα, οι αυξήσεις της ΔΕΗ για εμπορικές, βιομηχανικές και αγροτικές χρήσεις ανέρχονται μεταξύ 10 και 12%.
Επίσης, το τέλος ΑΠΕ, γνωστό και ως ΕΤΜΕΑΡ αυξάνεται κατά στο 9% στα οικιακά τιμολόγια.
Το ΥΠΕΚΑ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες αυξήσεις της ΔΕΗ στο πρώτο εξάμηνο του 2013, ώστε τα τιμολόγια να αντανακλούν το κόστος παραγωγής, ενώ η αγορά ηλεκτρικής

εξεταστική για το γρουσούζικο 2013

ΑΠΟ http://yannis-ioannou.com/

Ευρωπαϊκό SOS για την καρέτα καρέτα στη Μεσσηνία

Της Ιωαννας Φωτιαδη
Τον «κώδωνα» του κινδύνου κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις ελληνικές Αρχές για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε πόρισμα εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκαν τον Ιούλιο την περιοχή. Υπενθυμίζουμε ότι στην παράκτια ζώνη από τον ποταμό Νέδα έως τον Αρκαδικό, σε μήκος περίπου 10 χλμ., βρίσκεται η κατεξοχήν παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα, η δεύτερη σε σημασία στη λεκάνη της Μεσογείου. Στην αμμουδιά της Μεσσηνίας, λοιπόν, κάθε χρόνο οι χελώνες στήνουν 600 με 700 φωλιές, ενώ φέτος οι φωλιές ανήλθαν στις 858 προς ενθουσιασμό

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ: ΣΟΥΠΙΕΣ ΣΤΙΦΑΔΟ

Μία συνταγή του πατέρα Επιφάνειου Μυλοποταμινού

Υλικά (για 4 μερίδες):
ενάμισι κιλό σουπιές καθαρισμένες
8 ως 10 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
5 με 6 σκελίδες σκόρδο
2 ή 3 κουταλιές πελτές
1 ποτήρι κόκκινο κρασί
5 ως 6 φύλλα δάφνης
μαυροπίπερο σε σπυριά
κανέλα σε ξύλο

Γιαννιτσοχώρι: Ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους πατέρας και κόρη για το έγκλημα

Αργά το βράδυ του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η απολογία της 28χρονης ΑμεΑ και του 61χρονου πατέρα της από το Γιαννιτσοχώρι Ζαχάρως για τη δολοφονία του 65χρονου θείου και
ετεροθαλή αδερφού αντίστοιχα Δημήτρη Μπαγουρδή. Σύμφωνα με πληροφορίες η κόρη και ο πατέρας που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία και συνέργεια αντίστοιχα, αφέθηκαν ελεύθεροι με πολύ αυστηρούς περιοριστικούς όρους.

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ λογαριασμοί αυτοδιοικητικών στην Πελοπόννησο

Τραπεζικούς λογαριασμούς αυτοδιοικητικών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου -από την πρωτοβάθμια και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση- όπως και ενός πρώην υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ ερευνά το ΣΔΟΕ, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα στο «Εθνος της Κυριακής».
Στο εν λόγω δημοσίευμα γίνεται λόγος για συνολικά 105 αυτοδιοικητικούς παράγοντες -απ’ όλη την Ελλάδα- που βρίσκονται στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, όπως και 7 δημοτικών επιχειρήσεων.
Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος», στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ελέγχονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Νικολάου Ταγαρά βουλευτή της Νέας

Νέοι επιστήμονες και οικογένειες επιστρέφουν στο χωριό λόγω της ανεργίας

Διέξοδο στην ανεργία με... επιστροφή στο χωριό βρίσκουν νέοι και μεγαλύτεροι που αναζητούν εισόδημα για τους ίδιους και την οικογένειά τους. Κι εκτιμάται πως αυτή η τάση θα αυξηθεί λόγω της γενικότερης κατάστασης στην αγορά εργασίας.

Εκείνοι που έζησαν την αλλαγή "από την πόλη στο χωριό" προειδοποιούν πως "θέλει σκληρή δουλειά η αγροτιά" ειδικά τώρα που έχει υποστεί πλήγμα από την κρίση και ο αγροτικός τομέας. Παραγωγοί της λαϊκής αγοράς Καλαμάτας -μεταξύ τους και νέοι με σπουδές στη γεωπονική- εκτιμούν όμως πως αξίζει τον κόπο για τους ανθρώπους που δεν έχουν άλλη επιλογή, αφού η γη "θα τους δώσει τουλάχιστον ένα πιάτο φαΐ".

Αυξήθηκαν οι νέες άδειες οπλοφορίας

Μεγάλη αύξηση του αριθμού των αδειών οπλοφορίας - οπλοκατοχής για πιστόλια, περίστροφα και κυνηγετικές καραμπίνες που χορηγήθηκαν το 2012 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. που παρουσιάζει σήμερα η «Καθημερινή».
Συγκεκριμένα, στο διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι και την 28η Δεκεμβρίου 2012 οι αστυνομικές αρχές της χώρας χορήγησαν 52.622 νέες άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε αύξηση 15,5% σε σύγκριση με το

Δ΄ Εθνική: Αποτελέσματα 10ης Αγωνιστικής - Βαθμολογία

Με το δεξί μπήκε για την Φιλιατρινή ομάδα το νέο έτος, καθώς κατάφερε να πάρει ένα σημαντικό τρίποντο με νίκη εκτός έδρας απέναντι στον Παναρκαδικό στην προσπάθειά της να παραμείνει στην κατηγορία.

Ενώ το ημίχρονο βρήκε τις δύο ομάδες χωρίς τέρματα, στο 60ο λεπτό ο Σπυρόπουλος άνοιξε το σκορ για την Εράνη, για να φτάσει στο 75ο λεπτό να προηγείται με 0:2 από το γκολ του Αλεβίζου.

Στο 79ο λεπτό ο Κυριακόπουλος μείωσε σε 1:2 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

Ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Μεσσηνίας για την εγκληματικότητα

"Με αφορμή , τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης σχετικά με την παραβατικότητα μιας συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας αλλά και την πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Μεσσήνης μέσο του κ. Δημάρχου να εξαγγείλει την πρόθεση της για την δημιουργία Τμημάτων Αστυνομικών Επιχειρήσεων στον Δήμο Μεσσήνης με πρότυπο αυτών που έχουν ιδρυθεί και υπάρχουν στην Κρήτη, εμείς σαν καθ΄υλην αρμόδια Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας που γνωρίζουμε τα προβλήματα, τις ανάγκες, τις ελλείψεις αλλά και τις αγωνίες των συναδέλφων μας σχετικά με την εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας των πολιτών όχι μόνο στον Δήμο Μεσσήνης αλλά σε ολόκληρο τον Νομό αφού δεν καλεστήκαμε έχουμε υποχρέωση να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις θέσεις μας.

Το Κοινό ψήφισμα του Δήμου Τριφυλίας για την ΔΟΥ Κυπαρισσίας

Προς : Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα
με κοινοποίηση στο Γραφείο του Πρωθυπουργού

«Η εμμονή στην κατάργηση της Δ.Ο.Υ. Κυπαρισσίας και η συγχώνευσή της με την Δ.Ο.Υ. Καλαμάτας, σε συνδυασμό με την εξαίρεση κάποιων Δ.Ο.Υ. που γειτνιάζουν με άλλες όπως λ.χ. της Αμαλιάδας, του Αιγίου κ.α. , δημιουργούν εύλογες αντιδράσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά κυρίως στους κατοίκους της Τριφυλίας που για την εξυπηρέτησή τους θα πρέπει να διανύουν απόσταση 130 και πλέον χιλιομέτρων.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει με το αρχικό μας υπόμνημα,.......

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...