ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Cool Photos



ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΙΕΡΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ

Για παράβαση της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για παράνομη κατοχή όπλων, συνελήφθη άνδρας ηλικίας 61 ετών, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες.

Η μία απεικόνιζε την παράσταση «της φιλοξενίας του Αβραάμ» και χρονολογείται τον 17ο-18ο αιώνα μ.Χ., ενώ η άλλη την «η εις Εμμαούς Συνοδεία» και χρονολογείται τον 19ο-20ο αιώνα μ.Χ..

Οι εικόνες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρινίου μετά από έλεγχο στο κλειστού τύπου φορτηγό αυτοκίνητο που...
οδηγούσε ο συλληφθείς στην επαρχιακή Οδού Αστακού - Μύτικα. Οι δυο μεγάλων διαστάσεων εικόνες ήταν επιμελώς κρυμμένες κάτω από ελαιόπανα και πλαστικά τελάρα.

Η Μεσσηνία το 2011

Στις δέκα πιο μεγάλες αρχαιολογικές ανακαλύψεις

Στις 10 μεγαλύτερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις που έγιναν στην Ελλάδα το 2011 κατατάσσει η εφημερίδα «Το Βήμα» την αρχαιότερη ευρωπαϊκή γραφή η οποία βρέθηκε στη Μεσσηνία. Για την ανακάλυψη, που είχε παρουσιαστεί και στο «Θ» την περασμένη χρονιά, γράφει η Μαρία Θερμού στο «Βήμα» της προηγούμενης Κυριακής.     

 
Η αρχαιότερη
ευρωπαϊκή επιγραφή
«Είναι η αρχαιότερη επιγραφή που έχει βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος και είναι ελληνική. Πρόκειται για την επιγραφή μιας πήλινης πινακίδας σε Γραμμική Β, που γράφηκε πριν από 3.500 χρόνια και βρέθηκε στην Ίκλαινα της Μεσσηνίας από τον αρχαιολόγο κ. Μιχάλη Κοσμόπουλο, ο οποίος ανασκάπτει ένα μυκηναϊκό μέγαρο με πελώριους

Μελέτη της Περιφέρειας για αντιμετώπιση της κυματικής ενέργειας

Τα πολλά μποφόρ στον Κυπαρισσιακό κόλπο, τις προηγούμενες μέρες, είχαν ως συνέπεια να «βγει» η θάλασσα στον παραλιακό δρόμο Αγρίλη – Τερψιθέας.
Τη νύχτα της Πέμπτης, καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής, αλλά και το Σάββατο (ιδίως τη νύχτα), από τους δυνατούς ανέμους που έπνεαν τα κύματα έφταναν και περνούσαν, σε κάποια σημεία, τον παραλιακό δρόμο. Δίπλα από το γεφυράκι του Αγρίλη, στα διοικητικά και γεωγραφικά όρια της Δημοτικής Κοινότητας Φαρακλάδας, όλα είχαν καλυφθεί με άμμο!
ΌΠως αναφέρει το 'Θάρρος', Ο δρόμος ούτε καν φαινόταν και αν κάποιος επισκεπτόταν για πρώτη φορά την περιοχή, το Σάββατο ή την Κυριακή, θα νόμιζε πως η αμμώδης παραλία εκτείνεται μέχρι τα χωράφια!

Οι βομβαρδισμένοι δρόμοι λόγω έργων στο Κοπανάκι οδηγούν σε διαμαρτυρίες

ΕΠΙΜΕΝΕΙ -και καλά πράττει- ο Αντιδήμαρχος Αετού κ. Γιάννης Μερκούρης για την αποκατάσταση των βομβαρδισμένων δρόμων στην περιοχή του Κοπανακίου με δεδομένη την διαμαρτυρία των κατοίκων που υποφέρουν εδώ και μήνες. Η κατάσταση θεωρείται απαράδεκτη κατά μήκος των κεντρικών δρόμων του Κοπανακίου και δικαιολογημένα απαιτείται αποκατάσταση λόγω των έργων. Αλήθεια με τους δρόμους παγίδες που έχει η Κυπαρισσία δεν θα κάνει κανένας από τους φωστήρες του Δημαρχείου κάποια ενέργεια αποκατάσταση καθώς βρισκόμαστε στον τρίτο χρόνο των δρόμων που θυμίζουν Ουγκάντα....Δείτε το σχετικό έγγραφο τι αναφέρει:
Προς: Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Τριφυλίας- Κυπαρισσία
ΘΕΜΑ: «Εγκατάσταση δικτύων αποχέτευσης στην Τοπική Κοινότητα Κοπανακίου»

Τριφυλία: Μείωση καλλιέργειας καρπουζιού

Θα μειωθεί εκτιμά η Διεύθυνση Τριφυλίας 
Και την καλλιέργεια καρπουζιού φαίνεται να χτυπά η κρίση. Αν και πρόκειται για προϊόν με δυναμική, εξαγώγιμο και ιδιαίτερα σημαντικό για την οικονομία της Τριφυλίας, φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, αναμένεται να υπάρξει μικρή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης.
 

«Φαίνεται ότι θα υπάρξει μια μικρή μείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, όπως εκτιμάται με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Θα δούμε. Παρατηρείται μια δυσκολία, με την έννοια ότι δεν υπάρχει ρευστότητα, ενώ και η συγκυρία γενικώς δε βοηθάει» μας λέει ο διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Δρόμος Φιλιατρών - Χριστιανούπολης

                                                                Διαμαρτυρίες από Μώραινα και Χριστιανούπολη
Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Χριστιανούπολης και του Εξωραϊστικού Αναπτυξιακού Συλλόγου Μώραινας Φιλιατρών για την καταστροφή του δρόμου Φιλιατρών - Χριστιανούπολης, η διέλευση του οποίου έχει καταστεί άκρως επικίνδυνη.
 
Τα προβλήματα, από τις σοβαρές ζημιές μέχρι και την ολοκληρωτική καταστροφή (σε αρκετά σημεία) του οδοστρώματος, ταλανίζουν μήνες ολόκληρους τους κατοίκους, οι οποίοι, πλέον, δεν μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια από και προς τα σπίτια και τις καλλιέργειές τους. Οι ζημιές στο οδόστρωμα έχουν προκληθεί από τη χρήση του δρόμου από τα οχήματα και μηχανήματα της κοινοπραξίας του κατασκευάζει το φράγμα και με τις έντονες βροχοπτώσεις έχουν χειροτερέψει.
 

Μαγνήτης το πετρέλαιο στο Κατάκολο


Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος για ελληνικούς και ξένους ομίλους που ασχολούνται με την εξόρυξη υδρογονανθράκων  έχει γίνει το Κατάκολο έπειτα από την προκήρυξη του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Ωστόσο έντονος είναι ο προβληματισμός για το αύριο της περιοχής  και του νομού γενικότερα όπως επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Καφύρας με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις  7 το απόγευμα  στο συνεδριακό

Επιτάλιο: Με στιλέτο σκότωσαν την 86χρονη!

Με τέμνον αντικείμενο χτυπήθηκε η άτυχη 86χρονη στο λαιμό που βρέθηκε νεκρή μέσα στο σπίτι της στο Επιτάλιο την Κυριακή το μεσημέρι άγρια δολοφονημένη.
Αυτό αναφέρεται στο πόρισμα του ιατροδικαστή  Κοσμά Αλεξίου που διενήργησε το πρωί της Δευτέρας την νεκροψία ο οποίος επίσης έχει σημειώσει πως από τα ευρήματα προκύπτει ότι η Γεωργία Αναστοπούλου είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι με αμβλύ όργανο πριν της προκαλέσουν οι δράστες πολλαπλά βαθιά τραύματα στο λαιμό.
Ο θάνατός της τοποθετείται ανάμεσα στις 10:00 και τις 10:30  το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με

Από σήμερα το νέο πιστοποιητικό

Έχετε ακίνητο πάνω από 50 τετραγωνικά; Ήρθε η ώρα να το ξανα-πληρώσετε.
Από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή το νέο χαράτσι που “βαφτίστηκε” πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης.
Από σήμερα λοιπόν είτε γίνεται νέο συμβόλαιο ενοικίασης, είτε ανανεώνεται ένα παλιό, είτε τροποποιείται για να γίνει δεκτό από την εφορία θα πρέπει να συνοδεύεται από το πιστοποιητικό.
Για ολόκληρες όπου υπάρχουν διαμερίσματα, χωρίς να υπάρχει χρέωση για πάρκινγκ και αποθήκες η τιμή είναι 1 ευρώ το τετραγωνικό με ελάχιστη αμοιβή τα 200 ευρώ.

Σε ομηρία οι εργάτες στο Κάστρο της Πύλου...

Οι εργαζόμενοι εργατοτεχνίτες στην 26η Ε.Β.Α. παρακολουθούν με αγωνία την προσπάθεια απαξίωσης της εργασίας τους και της αδρανοποίησής τους και αγωνιούν για το αύριο!
Όταν υπάρχουν επείγουσες εργασίες που αφορούν τον καθαρισμό, συντήρηση και ανάδειξη των πολιτιστικών μας μνημείων στην περιοχή της Πύλου , όταν έχουν δρομολογηθεί επιπλέον εργασίες στο κάστρο της Πύλου και έχει εξασφαλισθεί και η χρηματοδότηση μέσω του ΕΣΠΑ της τάξης του 1,4 εκ. ευρώ και προχωρά και η ανάδειξη του ναού της Μεταμόρφωσης, τότε το λιγότερο που δημιουργείται σε όλους μας είναι απορία , για το τι εξυπηρετεί η αδρανοποίηση είκοσι και πλέον ατόμων που υπηρετούν εκεί και γιατί δεν τους ανατίθεται μέχρι σήμερα καμία εργασία.
Τι προσπαθεί να επιτύχει η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων;

Αιμοδοσία από το Δικηγορικό Καλαμάτας

Συνάδελφε, γνωρίζεις τη μεγάλη αξία που έχει η προσφορά αίματος για το συνάνθρωπο μας. Η μέχρι τώρα ανταπόκριση των συναδέλφων δικηγόρων για την Τράπεζα Αίματος του Δ.Σ.Κ. δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που παρουσιάζονται στους συναδέλφους και τις οικογένειες τους, και όχι μόνο. Ζητάμε την πολύτιμη βοήθεια σου για την επιτυχία της προσπάθειας αυτής με τη συμμετοχή σου.

Σε τριήμερη αποχή οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας

Τριήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους πραγματοποιούν από αύριο, Τετάρτη, οι δικηγορικοί σύλλογοι της περιφέρειας, αντιδρώντας στην πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.
Την ίδια ημέρα θα συνεδριάσουν και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα που τους απασχολούν και να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Σύμφωνα με τα Νέα, θα συζητηθούν οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την επιτάχυνση στην απονομή της δικαιοσύνης, καθώς και το άνοιγμα του δικηγορικού

ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ παραμένουν για τις υπερωρίες τους, όπως καταγγέλλουν σε ανοικτή επιστολή τους οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Δυτικής Μεσσηνίας. Πιο συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσαν αναφέρουν ότι "διαμαρτυρόμαστε για την μη καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών μας από τον μήνα Ιούνιο του 2011 εως το τέλος του έτους που πέρασε, παρά τις διαβεβαιώσεις της Διοίκησης και του λογιστηρίου ότι θα καταβληθούν οι υπερωρίες μας αυτό τελικά δεν κατέστη δυνατόν μέχρι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε". Εργαζόμενοι μας ανέφεραν ότι ούτε μέχρι την Δευτέρα υπήρξε εξέλιξη στην υπόθεσή του ενώ στην ανακοίνωσή τους συνεχίζουν προσθέτοντας ότι "οι εξηγήσεις που δίνονται από την

Δηλώσεις συγχωριανών μας για την κατασταση που επικρατεί στο χωριό.

Απο την εφημερίδα Ελευθερία
Σε κλίμα έντονης ανησυχίας και φόβου ζουν οι κάτοικοι του Πύργου Τριφυλίας το τελευταίο διάστημα, από τα συνεχή κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών. Αποτέλεσμα ήταν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οργανώνοντας ομάδες επιτήρησης που περιπολούν στο χωριό κάθε βράδυ.
Το μέτρο αυτό, όπως λένε, φαίνεται να έχει φέρει ήδη αποτελέσματα καθώς τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα έχουν σχεδόν μηδενιστεί. Οι ίδιοι οι κάτοικοι πάντως μιλούν για μια κατάσταση πρωτόγνωρη, καθώς ούτε μέσα στα σπίτια τους δεν αισθάνονται ασφαλείς και πολλές φορές ξενυχτούν από το φόβο μην πέσουν θύματα διαρρηκτών.

Φιλιατρά: Άκουσε το διαρρήκτη όταν έσπασε την… πόρτα

Η απροσεξία των διαρρηκτών και ο θόρυβος που έκαναν ενώ προσπαθούσαν να μπουν σε σπίτι στα Φιλιατρά, ματαίωσε τα σχέδιά τους κι έτσι εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους για καλή τύχη του ιδιοκτήτη.
 

Το περιστατικό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής, όπως μας περιέγραψε ο πρατηριούχος Γιώργος Ηλιόπουλος που άκουσε έντρομος να πέφτει η πόρτα του σπιτιού του. Ηταν περίπου 4.30 τα ξημερώματα της Κυριακής όταν, ενώ κοιμόταν, άκουσε ένα δυνατό θόρυβο από τα αλουμίνια της κεντρικής πόρτας που έπεσαν: «Συνειδητοποίησα πως κάτι συμβαίνει αλλά δεν σηκώθηκα να βγω έξω για λόγους ασφαλείας. Πήρα τηλέφωνο την αστυνομία απ' όπου μου είπαν ότι θα περάσουν και σηκώθηκα να δω τι είχε γίνει. Και είδα να έχουν πέσει τα αλουμίνια κάτω και να έχει ανοίξει η πόρτα δύο δάχτυλα».

Μεγάλες ζημιές στο λιμανάκι του Μάραθου από την κακοκαιρία

«Πενήντα χρόνια πίσω γυρίσαμε», λένε οι ψαράδες στο Μάραθο για το θέμα του λιμανιού τους που δεν μπορεί πλέον να τους παρέχει καμία ασφάλεια, ώστε να ελλιμενίζουν εκεί τα σκάφη τους. 

Η τελευταία κακοκαιρία ήταν η χαριστική βολή για το αλιευτικό καταφύγιο του χωριού αφού ισοπέδωσε τον ένα από τους δύο μόλους (αυτόν προς την Πρώτη), αδυνάτισε τον άλλον εξωτερικά από τα προστατευτικά βράχια και έριξε νέα βράχια στην μπούκα του λιμανιού. Ετσι πλέον οι ψαράδες, αν δεν καθαρίσουν τα νερά, δεν ξέρουν αν μπορούν να βγάλουν και τα σκάφη τους από το λιμάνι.
Όπως σημειώνουν, δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον από κανέναν αν και έχουν ακούσει πάμπολλες φορές υποσχέσεις που έχουν μείνει μόνο στα λόγια κι εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό για το λιμάνι. Ομως πολλές οικογένειες ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ