ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Φιλιατρά - Κυπαρισσία: 5 χλμ. καλωδίου δημοτικού φωτισμού ξήλωσαν άγνωστοι!

Πέντε χιλιόμετρα καλωδίου στον εθνικό δρόμο στην Κυπαρισσία και τα Φιλιατρά ξήλωσαν άγνωστοι τις προηγούμενες μέρες, βυθίζοντας την περιοχή στο σκοτάδι, με τη ζημιά να υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ!
 
Αυτό έγινε γνωστό στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας μετά την απάντηση του αντιδημάρχου Γιώργου Σαμπαζιώτη σε ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της αντιπολίτευσης, Σωτήρη Μακούρου, για τα σβησμένα φώτα στην εθνική οδό από Κυπαρισσία προς Φιλιατρά.  

Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας ανέφερε ότι τα καλώδια έχουν λεηλατηθεί από αγνώστους, ενώ

Φτιάξτε τα δικά σας Αποξηραμένα Λουλούδια

Είναι μια ανοιξιάτικη κατασκευή, στην οποία μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά. Μαζέψτε λουλούδια σε διάφορα σχέδια και χρώματα (μια καλή ευκαιρία για εξερεύνηση). Διαλέξτε για αρχή, λουλούδια σε απλά και ευδιάκριτα σχήματα π.χ. μαργαρίτες, παπαρούνες, πανσέδες, φύλλα φτέρης κ.λ.π..  Πριν ξεκινήσετε, είναι καλό να βάλετε τα λουλούδια, που κόψατε σε λίγο νερό, τα κοτσάνια μόνο, χωρίς να βρέξετε όμως τα πέταλα.  Αυτό θα βοηθήσει να ζωντανέψουν τα χρώματα ακόμη περισσότερο. Μετά από λίγα λεπτά, βγάλτε τα λουλούδια από το νερό και κόψτε τα κοτσανάκια, ώστε τα λουλούδια να στέκονται όσο πιο επίπεδα γίνεται.   Αν θέλετε να αποξηράνετε όλόκληρο το λουλούδι, με τα κοτσάνια και τα φύλλα, μην τα

Η γλώσσα των λουλουδιών (θ - Κ)

Η προσφορά λουλουδιών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φωτίσεις τη μέρα κάποιου. Θα είναι ακόμα καλύτερος αν τα λουλούδια στέλνουν το δικό τους μήνυμα στη γλώσσα τους.
  

Θ

Θυμάρι Θάρρος και δραστηριότητα

Δρομολογείται μείωση ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και ζωοτροφές


Την κυβερνητική πρόθεση για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, μεταξύ των οποίων και οι ζωοτροφές, που επιβαρύνουν σημαντικά το κόστος παραγωγής, επανέλαβε ο... υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνάντησή του με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών, η έλλειψη ρευστότητας και η υπερχρέωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη ενός νέου πλαισίου για τη γενετική βελτίωση των φυλών αγροτικών

Προχωρά η διαδικασία για ΠΟΠ πατάτα Καλαμάτας

Προχωρούν οι διαδικασίες κατάρτισης και υποβολής του φακέλου για ΠΟΠ πατάτα Καλαμάτας, που θα καλύπτει όλη την περιοχή από τον Κορδία και τον Μπουρνιά μέχρι τη Μεσσήνη και το Τζάνε.
Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά με τη συμμετοχή του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλη Αντωνόπουλου, του ταμία Γιώργου Δούβα, παραγωγών του Μπουρνιά και υπηρεσιακών παραγόντων.
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι έχει ολοκληρωθεί ο φάκελος από το μελετητή, έχουν γίνει οι χημικές αναλύσεις των οργανοληπτικών στοιχείων (άμυλο, σάκχαρα κλπ.) και θα προχωρήσει η διαδικασία της κατάθεσης φακέλου στο υπουργείο Αγροτικής

Διατροφή για τον καύσωνα


Γράφει: Φαρατζιάν Πωλ MSc, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 Ο οργανισμός μας, για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται το καλοκαίρι, αποβάλει νερό από τα ούρα, τους πνεύμονες και τον ιδρώτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται η ανάγκη για περισσότερα υγρά, ενώ παράλληλα μειώνεται η διάθεση για φαγητό. 'Ακούγοντας' λοιπόν το σώμα μας, ας δούμε ποιες επιλογές έχουμε, για να περάσουμε τη δοκιμασία

Εκδηλώσεις στο Δήμο Τριφυλίας μέχρι 22-07-2012

Σας γνωρίζουμε  το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι την Κυριακή 22/7/2012 

Οι εκδηλώσεις που αναφέρονται είναι εκείνες που συνδιοργανώνονται από την Κοινωφελή

Φιλιατρά: Παραδοσιακά κάγκελα στο Λύκειο!

Λύθηκε το πρόβλημα με τα κάγκελα στο νέο Λύκειο Φιλιατρών, που είχε προκαλέσει αντιδράσεις. 
Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Π. Αλευράς, «τα κάγκελα στο Λύκειο Φιλιατρών θα

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ