ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Radio Arvyla Anekdoto Ellhnas ston Paradeiso


ΑΠΟ http://www.youtube.com

To αντίο του Φιλιατρινού «Λύμπε»

Την απόφασή του να αποσυρθεί από την ενεργό δράση επανέλαβε ο Φιλιατρινός Νίκος Λυμπερόπουλος. Ο πρώην επιθετικός της ΑΕΚ τόνισε ότι δεν θα αγωνίζεται σε κάποια ομάδα την επόμενη σεζόν, ενώ δήλωσε πως δεν νιώθει ακόμα έτοιμος για σκάουτινγκ.

«Εδώ λέω αντίο! Η απόφασή μου να σταματήσω είναι οριστική. Για εμένα το κεφάλαιο ποδοσφαιριστής έχει κλείσει. Το μοναδικό πράγμα που θα με έκανε να αναθεωρήσω την απόφασή μου αυτή θα ήταν μια εξωπραγματική πρόταση από κάποιον σύλλογο του εξωτερικού και μόνο. Πλέον απολαμβάνω τις διακοπές με την οικογένειά μου» είπε ο 37χρονος και αναφέρθηκε στον Θωμά Μαύρο:


«Μιλήσαμε τηλεφωνικά σε εξαιρετικό κλίμα. Με ρώτησε τι σκοπεύω να κάνω εν όψει της νέας

Επί πιστώσει διάθεση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποφάσισε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας


Την επανάληψη της διάθεσης φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αποφάσισαν κατά πλειοψηφία οι φαρμακοποιοί της Μεσσηνίας, κατά τη γενική συνέλευση του συλλόγου τους που συγκλήθηκε χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Pharae Palace. Η εν λόγω

Φορτηγό ανετράπη στην ε.ο. Καλού Νερού - Πύργου

Τυχερός μέσα στην ατυχία του στάθηκε χθες το μεσημέρι ο 43χρονος οδηγός ενός φορτηγού από την Καλαμάτα, όταν έχασε το έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε στην εθνική οδό Καλού Νερού –

50 εικονικά τιμολόγια αξίας 1 εκατ. ευρώ για παράνομη επιστροφή ΦΠΑ στην Τριφυλία

Συνεχίζονται οι έρευνες του ΣΔΟΕ για τη διακίνηση εικονικών τιμολογίων με στόχο την παράνομη επιστροφή φόρου σε αγρότες στην Τριφυλία. Ενας ακόμα έμπορος αγροτικών προϊόντων που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στην Ηλεία, φέρεται να είχε διακινήσει μέσα στο 2010 γύρω στα 50 εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω του 1 εκ. ευρώ, σε 4 τουλάχιστον αγρότες στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατρών.
Ορισμένοι μάλιστα από τους αγρότες φέρονται να έχουν κάνει χρήση τιμολογίων που είχαν διακινηθεί από τους εμπλεκόμενους στις δύο άλλες υποθέσεις, που απασχόλησαν τις αρχές στα τέλη Μαΐου.
Τότε είχαν συλληφθεί μια 47χρονη έμπορος στην Κυπαρισσία και ο πρώην εργοδότης της, ιδιοκτήτης

Καταβολή συντάξεων Ιουλίου μαζί με επίδομα αδείας για συνταξιούχους ΟΓΑ στις 2/7

Την ερχόμενη Δευτέρα, 2 Ιουλίου θα καταβληθούν οι συντάξεις μηνός Ιουλίου αλλά και το επίδομα

Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η 6η Γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας.


Τις πύλες της ανοίγει σήμερα το απόγευμα στις 7 για το διήμερο λήξης η 6η γιορτή καρπουζιού Μεσσηνίας.

Η «ΓΙΟΡΤΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ» θα γίνει στο Αθλητικό Κέντρο του Αγρίλη Φιλιατρών την

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 29 Ιουνίου, ημέρα μνήμης των Αγίων Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά μαζί με την πεθερά του. Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τους δυο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους.

Αμέσως μετά την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και τον ακολούθησαν.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ