ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

«Μικρή Βενετία» στην Έδεσσα

Τον άτυπο τίτλο της «Βενετίας της Ελλάδας» θα μπορεί να διεκδικήσει σε περίπου δύο χρόνια η Εδεσσα, καθώς η ολοκλήρωση της εκτεταμένης πολεοδομικής ανάπλασης που έχει ήδη ξεκινήσει αναμένεται να φέρει ολόκληρο το ποτάμιο σύστημα της πόλης στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Η φημισμένη για τους πανέμορφους καταρράκτες της πρωτεύουσα του νομού Πέλλας είναι διάσπαρτη από τα κανάλια και τις διακλαδώσεις του ποταμού Εδεσσαίου, ο οποίος δημιουργεί μια υδάτινη διαδρομή μέσα στον αστικό ιστό, συνολικού μήκους μεγαλύτερου των έξι χιλιομέτρων.


Ο στόχος του έργου

Η ανάπλαση θα καλύψει σχεδόν το ήμισυ της έκτασης από την οποία διέρχεται το υγρό στοιχείο, με στόχο να αναδείξει τα «νεκρά» σημεία του Εδεσσαίου, τις περιοχές που σήμερα καλύπτονται από παλαιά κτίσματα και... ξερές αλάνες. Τα στοιχεία του έργου της ανάδειξης του ποταμού είναι πραγματικά εντυπωσιακά. Είκοσι έξι από τις υφιστάμενες τσιμεντένιες πεζογέφυρες θα αντικατασταθούν από 37 νέες γέφυρες, όλες τους κατασκευασμένες είτε από μέταλλο και ξύλο, είτε από μπετόν με πέτρινη επένδυση.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν τρία νέα πάρκα και θα αναπλαστούν άλλα τρία υφιστάμενα, η συνολική έκταση της ανάπλασης θα ανέλθει στα 64.600 τετραγωνικά μέτρα, ενώ το μήκος του ποταμού που θα αναδειχθεί ξεπερνά τα 2.700 μέτρα.

Το πράσινο στοιχείο που θα περιβάλλει τις διακλαδώσεις του Εδεσσαίου θα είναι κάτι παραπάνω από έντονο, αφού προβλέπεται να φυτεύουν 76 δένδρα, 7.000 θάμνοι, 17.600 ποώδη φυτά και 8.300 βολβοί ανθοφόρων φυτών!

Θα ολοκληρωθεί το 2014

Η ανάπλαση της Εδεσσας ξεχωρίζει από ό,τι ανάλογο έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν σε οποιαδήποτε ελληνική πόλη, καθώς δεν επικεντρώνεται σε ένα μόνο σημείο του αστικού ιστού, αλλά αναμένεται να επηρεάσει το σύνολό του. Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τις αντίστοιχες εργασίες ανάπλασης είναι ότι δεν αποτελεί μέρος ενός φιλόδοξου σχεδίου.

Τα έργα έχουν ήδη ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, από το Πάρκο Τσίτση, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Παλαιά Πόλη της Εδεσσας. «Ολόκληρη η ανάπλαση θα στοιχίσει 8,5 εκατομμύρια ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους κατά 80%. Τα χρήματα προέρχονται ακριβώς για αυτό τον στόχο, δηλαδή δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για οτιδήποτε άλλο, γεγονός που απαντά σε όσους κάνουν λόγο για μεγάλες σπατάλες σε περιόδους κρίσης», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Εργων και Πολεοδομίας της Εδεσσας, Δημήτρης Φαρμούζης, συμπληρώνοντας πως, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα, η ευρεία ανάπλαση θα έχει ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια από σήμερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2014.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΗ 
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...