ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Δακτυλίδια από μικρές χαντρούλες

Θα χρειαστείς μπόλικες μικρές χαντρούλες σε 3 χρώματα, μια βελόνα για χάντρες - είναι πολύ λεπτή ώστε να περνάει μέσα από την μικρή τρύπα της χάντρας - και νάυλον κλωστή - μην χρησιμοποιήσεις κλωστή ραψίματος, δεν είναι τόσο δυνατή.
Ξεκινάς με μια πρόχειρη χάντρα - θα την αφαιρέσεις αργότερα και κάνεις μια θηλιά γύρω της όπως φαίνεται στην πρώτη φωτό. Περνάς 13 χάντρες όπως δείχνει το μοτίβο αριστερά. Πριν περάσεις την επόμενη χάντρα, πέρνα την βελόνα μέσα από την χάντρα 11 και σφίξε την κλωστή. Πέρνα την χάντρα

Γελοιογραφίες του μνημονίου....2 !


Ταράζει τα νερά η συνεργασία Wind - Γερμανού

Μια από τις σημαντικότερες συνεργασίες στο χώρο των τηλεπικοινωνιών ανακοινώθηκε σήμερα από την WIND και τον όμιλο εταιριών του Πάνου Γερμανού, η οποία φαίνεται ότι θα δημιουργήσει ένα νέο σκηνικό στις ελληνικές τηλεπικοινωνίες.

Η στρατηγική συνεργασία προβλέπει ότι η WIND θα τοποθετήσει, κατ’ αποκλειστικότητα, το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών κινητής, σταθερής τηλεφωνίας και internet σε όλα τα σημεία διανομής του Πάνου Γερμανού, όπως τα Public, τα Multirama και το e-shop getitnow.gr.


Στην συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της WIND κ. Νάσος Ζαρκαλής ανακοίνωσε επίσης ότι η στρατηγική συνεργασία προβλέπει τη

Κυπαρισσία: Ανησυχία για το πανηγύρι!

Ακόμη δεν ξεκίνησε την πλήρη λειτουργία του το πανηγύρι της Κυπαρισσίας και ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από μικροπωλητές για παράνομους αλλοδαπούς που κυκλοφορούν με εμπορεύματα. 

Μάλιστα, όπως μας έλεγαν μικροπωλητές, οι παράνομοι αλλοδαποί - λαθρομετανάστες κάθε χρόνο και σε κάθε πανηγύρι κάπως έτσι κάνουν: τις πρώτες μέρες γυρνούν στους χώρους και στο φουλ του πανηγυριού απλώνουν τα εμπορεύματά τους και τα πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές, αφού δεν πληρώνουν τίποτα και πουθενά, ενώ οι ίδιοι, με όλες τις άδειες, νόμιμοι και φορολογούμενοι, δεν κάνουν σεφτέ εξαιτίας τους!

Οι μικροπωλητές κάνουν έκκληση στο Δήμο και την αστυνομία να λάβουν όλα τα απαραίτητα

Δήμος Φιλιατρών με έδρα τα Φιλιατρά η πρόταση για Καλλικράτη!

Ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει αποστείλει, εδώ και ημέρες, επιστολή προς όλους τους δημάρχους, με την οποία ζητά μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στον Καλλικράτη και το νέο μοντέλο αυτοδιοίκησης. 

Μεταξύ των άλλων θεσμικών αλλαγών θα εξετασθεί η αύξηση των Δήμων (χωροταξικό), κυρίως σε ΟΤΑ τεράστιας έκτασης που είναι δύσκολο να διοικηθούν.
         
Θεωρώντας ότι όντως ο Δήμος Τριφυλίας είναι τεράστιας έκτασης, προβληματικής χωροταξικής

Βραβεύεται ο ομογενής βιολόγος Τομ Μανιάτης με καταγωγή από τη Μάνη

Ο Ελληνοαμερικανός βιολόγος Τομ Μανιάτηςείναι ένας από τους συνολικά επτά επιστήμονες που, όπως ανακοινώθηκε, θα βραβευτούν φέτος με το παγκοσμίου φήμης ιατρικό βραβείο «Λάσκερ», που απονέμει το αμερικανικό Ίδρυμα Άλμπερτ και Μέρι Λάσκερ.
Το βραβείο, ένα από τα σημαντικότερα επιστημονικά βραβεία στον κόσμο, συνοδεύεται με 250.000 δολάρια και η απονομή του θα γίνει στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου.
Το βραβείο, που έχει το μεγαλύτερο κύρος παγκοσμίως στον τομέα της βιοϊατρικής έρευνας, συχνά αποτελεί τον προθάλαμο για τη βράβευση με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής, καθώς δεκάδες μέχρι τώρα κάτοχοι του «Λάσκερ» έχουν στη συνέχεια τιμηθεί και με το Νόμπελ.

Ξεκίνησε η αποκατάσταση του δρόμου στο Δερβένι

Ξεκίνησε το έργο της προστασίας του υφιστάμενου εθνικού δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας στο

Στην Εντατική η 34χρονη τραυματίας του τροχαίου

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας νοσηλεύεται σε σοβαρή

Θετικά μηνύματα για την νέα ελαιοκομική περίοδο...

Σε ρυθμούς ανάκαμψης κινείται η ελληνική αγορά του ελαιολάδου, ακολουθώντας τις έντονες ανοδικές τάσεις της ισπανικής αγοράς, γεγονός που αποτυπώνεται στις τελευταίες εμπορικές πράξεις. Οι ανοδικές τάσεις που παρατηρούνται στην Ισπανία παρασύρουν και την ελληνική αγορά σε υψηλότερα επίπεδα. Οι εξελίξεις έφτασαν με καθυστέρηση αρκετών εβδομάδων στη χώρα μας, τη στιγμή που στην ισπανική αγορά από τις αρχές Ιουλίου παρατηρείται μια ανοδική τάση της τάξης του 40%. Έτσι μετά από μια τριετία χαμηλών τιμών που έφερε σε οριακό σημείο τις ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις των παραγωγών, παρατηρείται μια σημαντική αλλαγή κλίματος που αυξάνει τις προσδοκίες εν όψει της νέας παραγωγής.
Όσο για τα περσινά αποθέματα, ήδη πωλούνται σε υψηλότερες τιμές. Την περασμένη εβδομάδα ο

Στο Λύκειο Κυπαρισσίας ο αγιασμός παρουσία όλων των φορέων

ΜΕ το δεξί έγινε η τελετή αγιασμού στο Λύκειο Κυπαρισσίας σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη αισιοδοξία χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα παρότι το πρώτο μάθημα θα είναι η απεργία των εκπαιδευτικών μας. Ο Αγιασμός τελέστηκε παρουσία του Δημάρχου κ. Κώστα Κόλλια, αυτοδιοικητικών, του Διευθυντή του σχολείου, του εκπροσώπου της Ομοσπονδίας Καθηγητών κ. Βίτσα, του Προέδρου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κ. Γεωργιόπουλου ο οποίος απεύθυνε σύντομο χαιρετισμό για καλή δύναμη στους μαθητές αλλά και των τοπικών φορέων.

Αμέσως μετά ο Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος .........

Φιλιατρά: Δεν ξεκίνησε η σχολική χρονιά στο Ειδικό Εργαστήρι επειδή δεν έχει καθηγητές.

Δεν ξεκίνησε χθες η σχολική χρονιά στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Φιλιατρών επειδή δεν έχει καθηγητές!
Το φαινόμενο να μην έχουν τοποθετηθεί καθηγητές με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Ειδικό Εργαστήρι Φιλιατρών δεν είναι καινούριο και τείνει να γίνει σύνηθες! Η χθεσινή μέρα (πρώτη μέρα της χρονιάς για όλα τα σχολεία) βρήκε το ειδικό Εργαστήρι με μία μόνο Καθηγήτρια!

Όπως προαναφέρθηκε, η έλλειψη καθηγητών...........

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ