ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Δεν θα ανασταλλούν οι ιδιωτικοποιήσεις - Τέλος οι πρόωρες συντάξεις

Ότι δεν θα αναστείλει τις τρέχουσες ή ολοκληρωμένες ιδιωτικοποιήσεις υπόσχεται η κυβέρνηση στο 5σέλιδο έγγραφο με τις μεταρρυθμίσεις, που έχει από χθες βράδυ το Eurogroup.
Δεσμεύεται επίσης στην εδραίωση των συνταξιοδοτικών ταμείων για να επιτευχθεί εξοικονόμηση, και κατάργηση των κενών και των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση για να αποφευχθούν οι περαιτέρω περικοπές των συντάξεων.

Η Αθήνα λέει ότι θα μεταρρυθμίσει το μισθολόγιο του δημοσίου με τρόπο που δεν θα προκαλέσει

Σε ισχύ η αξιοποίηση του Ελληνικού, δεν καταργείται το ΤΑΙΠΕΔ

Άξιο αναφοράς είναι το σημείο της 5σέλιδης επιστολής που απέστειλε στους εταίρους της η Ελληνική κυβέρνηση και στο σημείο που αναφέρεται στις αποκρατικοποιήσεις.

Μετά την κραυγαλέα καταγγελτική προεκλογική ρητορία του ΣΥΡΙΖΑ περί "ξεπουλήματος" της δημόσιας περιουσίας και ακύρωση των ήδη δρομολογημένων αποκρατικοποιήσεων, η κυβέρνηση βάζει νερό στο κρασί της αφού στη λίστα Βαρουφάκη αναφέρεται πως όσες αποκρατικοποιήσεις έχουν ολοκληρωθεί, ισχύουν, ενώ όσες είναι σε εξέλιξη θα προχωρήσουν, με κύρια αυτή του Ελληνικού.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Στοπ στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Τέλος στις διαδικασίες αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έβαλε το υπουργείο Παιδείας, ενώ ο

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (ESA) Σε πείραμα υπερβαρύτητας ελληνική φοιτητική ομάδα

Τέσσερις ομάδες φοιτητών πανεπιστημίου -μεταξύ των οποίων μια ελληνική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- επιλέχθηκαν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) για να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν τα πειράματα υπερβαρύτητάς τους.

Τα πειράματα θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της έκτης καμπάνιας «Spin Your Thesis!», η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 7-18 Σεπτεμβρίου, στις εγκαταστάσεις του «Large Diameter Centrifuge», που βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Διαστημικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας της ESA (ESTEC) στο Νόρντβαικ της Ολλανδίας. Δύο ομάδες θα χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό

Με περιουσία που αγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια Πριν γίνει ένας από τους πλουσιότερους στον κόσμο, τον είχαν απορρίψει από 30 δουλειές

Ο Jack Ma είναι ένας από τους επιτυχημένους επιχειρηματίες του κόσμου. Όχι άδικα αν αναλογιστεί

Tι επέλεξε να φάει η κατάδικος To τελευταίο γεύμα 4000 θερμίδων για μια θανατοποινίτισσα

Η κατάδικος Kelly Renee Gissendaner, οδηγήθηκε πίσω από τα κάγκελα της φυλακής για τη δολοφονία

Το πρώτο φάρμακο με βλαστοκύτταρα στον κόσμο

Το πρώτο φάρμακο που περιέχει βλαστοκύτταρα στον κόσμο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Μηχανή με δύο άτομα έπεσε στον Κηφισό. Μυστήριο με την πτώση

Δύο άτομα, ένας άντρας και μία γυναίκα, τα οποία επέβαιναν σε μηχανή, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο έπεσαν στον ποταμό Κηφισό, στο ύψος της Αγίας Άννης.
Συναγερμός σήμανε το πρωί στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ύστερα από την είδηση πως δύο άνθρωποι που επέβαιναν σε μηχανή βρέθηκαν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μέσα στον Κηφισό.
Το περιστατικό συνέβη λίγο πριν από τις 06.20, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Πειραιά, στο ύψος του Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

Συζήτηση για τη Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr.  Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015 21:32 Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/56732-diastimiki-pyli-kalmatas


Η Διαστημική Πύλη της Καλαμάτας περιλαμβανόταν μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν στη συνάντηση την οποία είχαν στην Καλαμάτα, ο οικονομολόγος Σταύρος Γιαννόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης «Ο Αριστομένης» και ο εκπρόσωπός του στην Ελλάδα οικονομολόγος Κωνσταντίνος Στ. Ξηρογιάννης, που ήταν υποψήφιος βουλευτής με τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται, ειδικότερα ότι στην πιο πάνω συνάντηση με τον Στ.

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ