ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η Finos Film επίσημα στο YouTube - Δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα

Η Finos Film, στο πλαίσιο της ψηφιακής της στρατηγικής αλλά και σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την πειρατεία των ταινιών της, αποφάσισε να έρθει πιο κοντά́ στις νεότερες γενιές μέσα από το επίσημο κανάλι της στο YouTube. Η εταιρεία ξεκίνησε τον Αύγουστο να ανεβάζει πιλοτικά ολόκληρες τις ταινίες της, σε μια beta εκδοχή του καναλιού, πριν ανακοινωθεί επίσημα. Με πάνω από 28,500 συνδρομητές και 1,000,000 προβολές μέχρι σήμερα, η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι περισσότερο από θερμή. Στην πορεία, όμως, παρουσιάστηκαν σύνθετα θέματα νομικής φύσεως, που αναγκάζουν τη Finos Film να αλλάξει το περιεχόμενο του καναλιού της.

Ευκαιρία απασχόλησης για 2.200 άνεργους πτυχιούχους

Ξεκίνησε  η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ σχετικά με την

Άστεγος επέστρεψε 42.000$ και πήρε 100.000$ από δωρεές

Απίστευτη ιστορία στις ΗΠΑ. Ο άστεγος που συγκίνησε όλο τον κόσμο παραδίδοντας 42.000$ που βρήκε στο δρόμο, δεν βγήκε χαμένος. Χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να τον ανταμείψουν
Ένας Αμερικανός άστεγος που βρήκε και παρέδωσε στις αρχές ένα σακίδιο με 42.000 δολάρια ανταμείφθηκε για την καλή του πράξη με ένα ποσό που δεν θα μπορούσε να φανταστεί ούτε στα πιο τρελά όνειρά του: στον έρανο που οργανώθηκε για αυτόν μέσω του Ίντερνετ είχαν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 100.000 δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο από εκείνο που επέστρεψε, χωρίς δεύτερη σκέψη, στο νόμιμο κάτοχό

Οριστική "Φραγή" στο ιντερνετικό στοίχημα

Προς ανάκληση και οι προσωρινές άδειες που είχαν δοθεί

Ανοίγει ο δρόμος για την οριστική αναστολή λειτουργίας και των τελευταίων εταιρειών που συνέχιζαν να προσφέρουν, υπό καθεστώς προσωρινής άδειας,  on line υπηρεσίες αθλητικού στοιχηματισμού.
Στο σχετικό σχέδιο νόμου (άρθρο 120 – Ρυθμίσεις σχετικά με τα Τυχερά Παιχνίδια) που θα κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, οι προσωρινές άδειες που έχουν χορηγηθεί “καταργούνται μετά την πάροδο ενός

Νέα παράταση μιας εβδομάδας για το Ε9

Διορία μέχρι την επόμενη Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου να συμπληρώσουν το Ε9 τους έχουν οι

Νέα 48ωρη απεργία των καθηγητών Δευτέρα – Τρίτη

Την απόφαση να μην συνεχίσουν με 5ήμερες απεργίες πήραν οι καθηγητές οι οποίοι εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Αυτή την απόφαση πήρε με μεγάλη πλειοψηφία η γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ που συνεδρίασε την Παρασκευή σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, υπέρ της πρότασης για νέα 48ωρη απεργία ψήφισαν 65 από τις 79 ΕΛΜΕ

Τεχνικά δελτία και απεμπλοκή για τον άξονα Ρωμανός-Γαργαλιάνοι

Στην Καλαμάτα βρέθηκε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο οποίος και υπέγραψε τις συμβάσεις για δύο έργα που πρόκειται να ξεκινήσουν στη Μεσσηνία.

Καλύτερες τιμές για το ελαιόλαδο φέτος, λέει το ΥπΑΑΤ

Στη λήψη μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών αναφέρθηκε σε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Αντιπροέδρου της Βουλής, Βουλευτή Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ, κ. Ιωάννη Δριβελέγκα, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι οι τιμές φέτος στο ελαιόλαδο είναι καλύτερες από τις περσινές. Ειδικότερα τόνισε:
«Οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, τους κανόνες του ανταγωνισμού και την ποιότητα των

Ολυμπία Οδός: Δημοπρατείται το Πάτρα-Πύργος εντός του 2014 μέσω ΕΣΠΑ!

Τη διαβεβαίωση ότι η Ολυμπία Οδός θα κατασκευαστεί έως και τον Πύργο με πιθανή παράλληλη βελτίωση της παράκαμψης για την Αρχαία Ολυμπία έδωσε την Τετάρτη στη Βουλευτή της Ν.Δ. Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου ο Γ.Γ Δημοσίων Έργων κ. Ευστράτιος Σιμόπουλος κατά τη διάρκεια συνάντησης εργασίας με επιτελείο στελεχών του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.
Η χθεσινή συνάντηση αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχε η

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΓΟΡΓΟΠΗΓΗΣ ΣΤΗ ΝΗΣΟ ΠΡΩΤΗ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ & ΟΛΥΜΠΙΑΣ
ΙΕΡΑ ΑΝΔΡΩΑ ΜΟΝΗ
ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
ΝΗΣΟΥ ΠΡΩΤΗΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

Ο ΠΥΡΣΟΣ: Λειτουργία Χορευτικού Τμήματος!

                    
      ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ                               «Ο ΠΥΡΣΟΣ»                   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας γνωρίζουμε ότι το Δ. Σ. του «ΠΥΡΣΟΥ» αποφάσισε την λειτουργία του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών στο ΦΟΥΡΝΑΡΑΚΕΙΟ Π. Κ.
           Τα μαθήματα είναι δωρεάν, εβδομαδιαία (μία ώρα την εβδομάδα) και θα διδάσκονται Παραδοσιακοί και Λαϊκοί χοροί με δάσκαλο τον κ. Αλέκο Πανταζόπουλο μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Σταϊκούρας: Επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου και τον Φεβρουάριο

  in.gr . 27 Ιανουαρίου 2022, 11:40 Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι τον Μάιο θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού