ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

ΠΛΑΤΗ: ΝΕA ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ: 1)Νέα σκεπή στην εκκλησία 2)Ανάπλαση της βρύσης στο σχολείο (ΦΩΤΟ)



Συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα έργα στο χωριό μας.  Έργα με τη χρηματοδότηση του χωριού μας και μόνο του χωριού μας, χωρίς την παραμικρή βοήθεια από οποιοδήποτε κρατικό φορέα.  Στο σύντομο διάστημα που πήραμε την τύχη στα χέρια μας κάναμε πολλά και σημαντικά έργα. (Δείτε παλαιότερες αναρτήσεις).  Οι επόμενοι στόχοι μας που έχουμε βάλει είναι: 1) H νέα σκεπή της κεντρικής εκκλησίας μας, 2) Η ανάπλαση της βρύσης στα αλώνια, 3) Το βάψιμο των παραθύρων στο σχολείο και 4) Η επισκευή της παιδικής χαράς.

   Με τη βοήθεια του χωριού αλλά και των ξενιτεμένων μας η σκεπή της εκκλησίας μας

Έρχεται... απουσιολόγιο και για τους εκπαιδευτικούς που θα χτυπάνε κάρτα

Ηλεκτρονική κάρτα εγκαθιστά το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα σχολεία από τον Σεπτέμβριο για να ελέγχει την παρουσία των εκπαιδευτικών, όπως δήλωσε ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Σύμφωνα με όσα είπε στο “Έθνος της Κυριακής”: “Επιτέλους μετά από πολλά χρόνια θα γνωρίζει το υπουργείο Παιδείας ποιός εργάζεται, που και πόσο”.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρει ότι οι περιπτώσεις εκπαιδευτικών εκτός τάξης είναι πολύ λίγες και δεν μπορούν να στιγματίζουν τους

Περιμένει το τηλεφώνημα του Παναθηναϊκού ο Ντιαρά

Η μετεγγραφή του Μαχαμαντού Ντιαρά στον Παναθηναϊκό φαίνεται πως βρίσκεται στην τελική της ευθεία

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Ντιαρά βρίσκεται κοντά στο «τριφύλλι» και όπως είπε στο «Goal», όλα θα ξεκαθαρίσουν μέσα στις επόμενες 2-3 μέρες.
«Έχω μιλήσει πρόσφατα με τον Γιάννη (σ.σ. Αναστασίου) και περιμένω να μιλήσουμε με τον Παναθηναϊκό τις επόμενες ημέρες. Αναμένω το τελικό τηλεφώνημα.

"Πέφτουν" αύριο οι υπογραφές για το γάμο Eurobank - Τ.Τ.

Μια νέα εποχή στον τραπεζικό χάρτη της χώρας ξεκινάει απο αύριο με την ολοκλήρωση και τυπικά της απόκτησης του νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από τη Eurobank, μετά από την απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Η Eurobank έτσι ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο, καθως το νέο ΤΤ έχει ισχυρή ρευστότητα προσθέτει στο δίκτυο της 160 περίπου καταστήματα και γίνεται πιο δυνατή, ενόψει της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της απο το ΤΧΣ, στο οποίο σήμερα ανήκει μετοχικά.
Πλέον, η Eurobank θα γίνει τέταρτος συστημικός πόλος, ώστε να ακολουθήσει η μερική ή ολική ιδιωτικοποίησή της το φθινόπωρο.
Η δεσμευτική συμφωνία μεταξύ Εurobank και ΤΧΣ για την απόκτηση του νέου Τ.Τ. θα υπογραφεί αύριο Δευτέρα και αμέσως μετά αναμένονται ανακοινώσεις.

ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ, ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 14 Ιουλίου, ημέρα μνήμης του Οσίου Νικοδήμου, του Αγιορείτου.

Ο Όσιος Νικόδημος γεννήθηκε στη Νάξο το έτος 1749 μ.Χ. από γονείς ευσεβείς και ενάρετους, τον Αντώνιο και Αναστασία Καλλιβούρση (η οποία εμόνασε στην Ιερά Μονή Χρυσοστόμου Νάξου, με το όνομα Αγάθη). Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Νικόλαος και από μικρός έδειχνε ότι ήταν άνθρωπος μεγάλης αρετής και φοβερής ευφυΐας.

Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στη Νάξο και έπειτα στη σχολή της ίδιας πόλης επέκτεινε τις

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ

(Μτθ. ε´ 14-19) - Των Αγίων Πατέρων
Είπεν ο Κύριος τοις εαυτού μαθηταίς· ῾Υμείς εστε το φως του κόσμου. Ου δύναται πόλις κρυβήναι επάνω όρους κειμένη· ουδέ καίουσι λύχνον και τιθέασιν αυτόν υπό τον μόδιον, αλλ᾿ επί την λυχνίαν, και λάμπει πάσι τοις εν τη οικία.

Ούτω λαμψάτω το φως υμών έμπροσθεν των ανθρώπων, όπως ίδωσιν υμών τα καλά έργα και δοξάσωσι τον πατέρα υμών τον εν τοις ουρανοίς. Μη νομίσητε ότι ήλθον καταλύσαι τον νόμον η τους προφήτας· ουκ ήλθον καταλύσαι, αλλά πληρώσαι. ᾿Αμήν γαρ λέγω υμίν, έως αν παρέλθη ο ουρανός και η γη, ιώτα εν η μία κεραία ου μη παρέλθη από του νόμου έως αν πάντα γένηται.
῝Ος εάν ούν λύση μίαν των εντολών τούτων των ελαχίστων και διδάξη ούτω τους ανθρώπους, ελάχιστος κληθήσεται εν τη βασιλεία των ουρανών· ος δ᾿ αν ποιήση και διδάξη, ούτος μέγας κληθήσεται εν τη βασιλεία των

Συνέδριο Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας

Στις 26 και 27/7 Η Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά διοργανώνει το 35ο

Πράσινο φως για τον περιφερειακό

Το Συμβούλιο Επικρατείας άναψε το "πράσινο φως" για τη συνέχιση και την επιτάχυνση των εργασιών του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου Καλαμάτας.

Εντυπωσιακή η εικονική αναπαράσταση στην Πύλο

Εντυπωσιακή ήταν η εικονική αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναβαρίνου που εγκαινιάστηκε την
 Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο Νιόκαστρο της Πύλου.
Με τη χρήση κινούμενων εικόνων, φαντασμαγορικών εφέ, δυνατότητα αφήγησης σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ρωσικά και αραβικά) ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για την ιστορία της περιοχής, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης.

Τριφυλία: Εργασίες βελτίωσης του οδικού δικτύου!

Εργασίες βελτίωσης σε εθνικούς κι επαρχιακούς δρόμους της Μεσσηνίας, με στόχο την πιο ασφαλή κυκλοφορία, υλοποιούνται με δύο εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Π. Αλευράς που πραγματοποίησε αυτοψία στα σημεία των παρεμβάσεων (στην 7η επαρχιακή και στους δρόμους Τσακώνα - Καλό Νερό και Καλό Νερό - Φιλιατρά), επεσήμανε χθες τα πιο επικίνδυνα σημεία που θα βελτιωθούν. 

Παραλίγο πνιγμός γυναίκας στον Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας



Λίγο έλειψε να χάσει τη ζωή της στη θαλάσσια περιοχή του Αϊ-Λαγούδη Κυπαρισσίας προχθές το απόγευμα μια γυναίκα, όταν εξαιτίας των κυμάτων αισθάνθηκε να την εγκαταλείπουν οι δυνάμεις της. Λουόμενοι που είδαν το περιστατικό έσπευσαν να τη σώσουν και κατάφεραν να τη βγάλουν στην παραλία, όπου και τις έδωσαν τις πρώτες βοήθειες για να ανακτήσει τις αισθήσεις της και να συνέλθει.

Όπως μας είπαν πολίτες που ήταν παρόντες στο συμβάν και .......

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ