ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Όταν οι καλόγεροι πολεμούσαν...

Στις 24 Ιουνίου 1827 έλαβε χώρα μία από τις τελευταίες μάχες της Ελληνικής Επαναστάσεως. Η μάχη των μοναχών  του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων κατά του Ιμπραήμ και των Τουρκο-αιγυπτίων του. Ο Ιμπραήμ, υιοθετημένος γιος του Μεχμέτ Αλή, Αντιβασιλέως της Αιγύπτου, είχε πάρει εντολή από τον Σουλτάνο να εκκαθαρίσει την Πελοπόννησο από κάθε εστία ελληνικής αντίστασης. Αρχικά είχε επιτυχίες λόγω της διχόνοιας των επαναστατών και λόγω της προδοτικής στάσης μερικών τουρκοπροσκυνημένων, όπως ο διαβόητος Νενέκος.

Ο Φιλιατρινός διεθνής εικαστικός Π. Διονυσόπουλος: «Η ζωή είναι μια υπέρβαση»

Μέχρι πρότινος δε γνώριζα ότι ο διεθνούς φήμης εικαστικός Παύλος Διονυσόπουλος είναι ένας ακόμη Μεσσήνιος που διαπρέπει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό.
Η ευκαιρία για μια μικρή έρευνα γύρω από την προσωπικότητά του μας δόθηκε διαβάζοντας πρόσφατα μια συνέντευξή του με αφορμή την τελευταία του δουλειά με θέμα τους παιδικούς μας υπερήρωες.
Ο Παύλος Διονυσόπουλος, λοιπόν, γεννήθηκε το 1930 στα Φιλιατρά. Στα δεκαεπτά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και δύο χρόνια αργότερα μπήκε στη Σχολή Καλών Τεχνών.
Όταν τελείωσε χάρη σε μια υποτροφία, πήγε για πρώτη φορά στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε λίγο αργότερα, αφού στο μεταξύ εργάστηκε για το θέατρο και τη διαφήμιση. Στο Παρίσι, ήρθε σε επαφή με μια ομάδα καλλιτεχνών -τους

Ανακοινώνονται τα στατιστικά από τις βαθμολογίες των πανελλαδικών

Επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση και υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου

Το ''σούπερ-φεγγάρι'' του 2013 μάγεψε τον πλανήτη

Τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013 είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν, την Κυριακή, οι ρομαντικοί ανά τον κόσμο.
Το ''σούπερ-φεγγάρι'' έφτασε σε απόσταση μόλις 356.991 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, ενώ η μέση απόσταση Γης-Σελήνης, που μεταβάλλεται μέσα στο έτος, είναι περίπου 382.900 χιλιόμετρα.
Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η απόσταση Γης-Σελήνης αυξομειώνεται, επειδή η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τον πλανήτη μας είναι ελαφρώς ελλειπτική και δεν διαγράφει πλήρη κύκλο.
Σχεδόν μία φορά το χρόνο, όμως, συμβαίνει το περίγειο (η μικρότερη απόσταση της Σελήνης από τη

Διαστημικός περίπατος για τον ελληνικής καταγωγής Φιοντόρ Γιουρτσίχιν

Δύο Ρώσοι κοσμοναύτες πραγματοποίησαν, τη Δευτέρα διαστημικό περίπατο εκτός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS), διάρκειας 6 ωρών και 35 λεπτών.
Ο Αλεξάντερ Μισούρκιν και ο ελληνικής καταγωγής Φιοντόρ (Θεόδωρος) Γιουρτσίχιν ( Γραμματικόπουλος) άνοιξαν την εξωτερική πύλη του διεθνούς διαστημικού σταθμού στις 5:31 μ.μ. (1331 GMT), και άρχισαν τις εργασίες συντήρησης ανακοίνωσε, το ρωσικό κέντρο ελέγχου της διαστημικής αποστολής.
Οι δύο κοσμοναύτες δεν κατάφεραν να

Παγκόσμιος πανικός: Διαρροή προσωπικών στοιχείων 6 εκατ. χρηστών του Facebook

Το Facebook ανακοίνωσε επίσημα ότι τον τελευταίο χρόνο διευθύνσεις, προσωπικά e-mails και τηλεφωνικοί αριθμοί διέρρευσαν εξ αιτίας ενός bug του μέσου δικτύωσης.
Πρόκειται για προσωπικά στοιχεία περίπου 6 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook.
Ως αποτέλεσμα του σφάλματος αυτού, χρήστες του Facebook που "κατέβαζαν" τα στοιχεία των επαφών τους αποκτούσαν επίσης πρόσβαση σε επιπλέον στοιχεία, τα οποία θα έπρεπε κανονικά να είναι απόρρητα.
Αν και το σφάλμα εντοπίστηκε την περασμένη μόλις εβδομάδα, η ομάδα του Facebook δεν

Στον δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενοι μετά το λουκέτο στον "Κατσέλη"

Άνεργοι και χωρίς αποζημίωση μένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι μετά το λουκέτο που βάζει η "Κατσέλης"

Περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι και φεύγουν χωρίς αποζημίωση μετά την κατάθεση αίτησης πτώχευσης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών από την εταιρεία ΚΑΤΣΕΛΗΣ ή Όμιλος Nutriart.
"Αν και το τελευταίο διάστημα κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες για την αναδιάρθρωσή της, η επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, ταυτόχρονα με τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπήρξαν στην οριστικοποίηση, στη σύναψη και στην

Κόπηκε το ΕΚΑΣ σε 36.560 συνταξιούχους

Σε 36.560 συνταξιούχους του ΙΚΑ κόπηκε το ΕΚΑΣ. Συγκεκριμένα, σε 13.549 συνταξιούχους κόπηκε γιατί είχαν υπερβεί τα νέα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία που προβλέπονται, ενώ σε 23.011 συνταξιούχους κόπηκε το επίδομα λόγω ελλιπών μηχανογραφικών στοιχείων.
Η νέα εγκύκλιος του ΙΚΑ καθορίζει τον τρόπο που θα εισπράξει το ταμείο τα ποσά που καταβλήθηκαν στους μη δικαιούχους (λόγω νέων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων) για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου.

Ανενόχλητοι «κυνηγοί μετάλλων» και κλεπταποδόχοι «σκραπ» θησαυρίζουν

Προκαταρκτική από εισαγγελέα

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σε πληγή έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η κλοπή σιδήρου και άλλων ευγενών μετάλλων (χαλκού, αλουμινίου κ.λπ), με την ελκυστική τιμή αγοράς και πώλησής τους να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον των μικροεγκληματιών και ιδιαίτερα των τσιγγάνων, για αρκετούς εκ τους οποίους αποτελεί κύρια «επαγγελματική» δραστηριότητα.
Οι «κυνηγοί μετάλλων» έχουν να κερδίσουν πολλά από αυτή τη δραστηριότητα, καθώς οι τιμές είναι

Πως θα χωριστούν οι ομάδες στους 6 ομίλους στη νέα Γ΄- Δ΄ Εθνική Κατηγορία


Το προσχέδιο της E.Π.O. με τον καταρτισμό των ομάδων στους έξι ομίλους που δεν θα γίνει επίσημα γνωστός πριν από τις 29 ή 30 Ιουλίου, δόθηκε προ 24ωρων στη δημοσιότητα οπότε και θα γίνει η κλήρωση του νέου πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής η έναρξη του οποίου υπολογίζεται 7-8 Σεπτεμβρίου. O καταρτισμός που απεικονίζεται στον χάρτη έγινε βάσει καθαρά γεωγραφικών κριτηρίων. Αντικειμενικές δυσκολίες παρουσιάστηκαν ως επί το πλείστον στον 1ο-2ο όμιλο και στον 5ο και 6ο.
Γι’ αυτό και οι διοικούντες την Ομοσπονδία σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Επιτροπής του πρωταθλήματος Μιχάλη Tζανόπουλο, είναι αποφασισμένοι να καταφύγουν στη λύση της κλήρωσης τόσο στον Βορρά όσο και στον Νότο. Που σημαίνει ότι οι 7 ομάδες της EΠΣ Mακεδονίας θα μπουν σε κληρωτίδα, ώστε οι τέσσερις να πάνε στον 1ο όμιλο και οι άλλες τρεις στον 2ο. H Γ’ Εθνική Κατηγορία, ως γνωστόν, θα είναι η ανώτερη (ή πρώτη αν προτιμάτε) Ερασιτεχνική της χώρας.

Παράσταση Μαθητών Σχολής Τέχνης στους Γαργαλιάνους

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ-  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ