ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Οι ομορφότερες φωτογραφίες του χειμώνα…


ΠΛΗΘΟΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΜΕ ΣΠΑΝΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ

Η επαρχία Καλαμπάκας- και όχι μόνο- έχει ταυτισθεί με την επιβλητική και αινιγματική λέξη "Μετέωρα", την ιερή λιθόπολη, το πέτρινο δάσος με τους θεόσταλτους βράχους, σπάνιο φαινόμενο που έχει εγγραφεί στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Χιλιάδες οι επισκέπτες και οι προσκυνητές που το κατακλύζουν, εκατοντάδες οι συγγραφείς και αναλυτές που ασχολήθηκαν και ασχολούνται ανά τους αιώνες με τον τόπο αυτό, προσπαθώντας να αιτιολογήσουν τη δημιουργία του, αλλά και τον τρόπο επιβίωσης όσων ανέβηκαν και συνεχίζουν να ανεβαίνουν στις Μετεωρίτικες Μονές.


Σκοπός αυτών των ανθρώπων είναι η ασκητική βιοτή και ανάπαυση αλλά και η ένωσή τους με μυστική κλίμακα με το Θείο, ενώ μέσω των προσευχών τους έχουν τάξει εαυτούς να βοηθούν όλους όσοι διανύουν μια δύσκολη πορεία ζωής.

Με υπουργικές τιμές το πρώτο κρουαζιερόπλοιο του 2012!

Υποδοχής με υπουργικές τιμές θα τύχει  το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς, το MSC MAGNIFICA, το οποίο ανοίγει με τον κατάπλου του τη φετινή περίοδο κρουαζιέρας στο Λιμάνι του Πειραιά!
Ειδικότερα το πλοίο  θα υποδεχθούν αύριο Τρίτη (3-12-2012), η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με επικεφαλής τον Υπουργό κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και το Δ.Σ. του Ο.Λ.Π. Α.Ε. με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του, κ. Γιώργο Ανωμερίτη.
Η  Ο.Λ.Π. Α.Ε. από την ώρα του κατάπλου μέχρι την αναχώρηση του πλοίου, έχει ετοιμάσει ένα ειδικό νησιώτικο πρόγραμμα υποδοχής των επιβατών στον Σταθμό Επιβατών Α΄.    

100% επιδότηση δίνει το πρόγραμμα στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών. Ημερίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, μέλος του Enterprise Europe Network, διοργανώνει ημερίδα για την Παρουσίαση του Προγράμματος «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)», την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012, στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αρκαδίας (Καλαμάτας 113, Τρίπολη).

Με την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αυτής θα δοθεί η ευκαιρία στον επιχειρηματικό κόσμο, τους πολίτες και τους νέους της να ενημερωθούν αναλυτικά για την πρόγραμμα με στόχο την βελτίωση της επιχειρηματικότητας της Αρκαδίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Επιμελητηρίου

Πρόγραμμα επισκέψεων Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παναγιώτη Αλευρά

Ανακοινώθηκε από την περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας το πρόγραμμα επισκέψεων του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά για αύριο τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012.
Αύριο λοιπόν Τρίτη, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Μεσσηνίας, ............

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων του Πατραϊκού


Ο διαγωνισμός για την υποβολή προσφορών εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ξεκίνησε για τις περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Κατάκολου με τη διαδικασία της Ανοιχτής Πρόσκλησης (Open Door). Οι τρεις περιοχές περιλαμβάνουν εκτιμώμενα αποθέματα της τάξης των

Ενίσχυση 35,5 εκατ. ευρώ με στόχο την αστική ανάπλαση των δήμων


Από τις 28 Δεκεμβρίου, οπότε και υπογράφτηκε η σχετική απόφαση από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα, έως και τις 30 Απριλίου 2012 όλοι οι δήμοι της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για ένταξη έργων στο πρόγραμμα των αστικών

Ένοπλη ληστεία σε πρατήριο υγρών καυσίμων με λεία 1.000 ευρώ

 ΜΕ..όπλα και ληστεία σε δευτερόλεπτα ήταν η πρώτη σοβαρή εγκληματική ενέργεια του 2012 σε πρατήριο υγρών καυσίμων στο Μεμί Κυπαρισσίας για λίγα ευρώ.....Πιο αναλυτικά το βράδυ της Πρωτοχρονιάς λίγο μετά τις 9.30 εισήλθαν στο πρατήριο υγρών καυσίμων του κ. Φαρατζή στο Μεμί Κυπαρισσίας 3 άνδρες που έφεραν κουκούλα ώστε να μην γίνουν αντιληπτά τα στοιχεία τους και προτάσσοντας τα όπλα τους επιχείρησαν να ληστέψουν τον ιδιοκτήτη του πρατηρίου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με γρήγορες κινήσεις.
 Οι δράστες χωρίς να χάσουν λεπτό ζήτησαν αμέσως τα χρήματα από το ταμείο και ο ιδιοκτήτης χωρίς να προβάλλει αντίσταση τους άφησε να πάρουν τις εισπράξεις οι οποίες ανέρχονταν στο ποσό των 1.000 ευρώ περίπου σύμφωνα με δήλωση του

Οι Γιορτές και Εθνικές αργίες του 2012

«Απώλειες» ως προς τις εθνικές αργίες θα φέρει το 2012 καθώς 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου πέφτουν Κυριακή, αλλά ταυτόχρονα όλες οι άλλες γιορτές και αργίες πέφτουν σε «καθημερινές».
 

Δείτε τις γιορτές και τις αργίες του 2012:

Θεοφάνια: Παρασκευή, 6 Ιανουαρίου (αργία)
Αγίου Χαραλάμπους: Παρασκευή 10η Φεβρουαρίου (ΤΟΠΙΚΗ)

Τσικνοπέμπτη:  16η Φεβρουαρίου
Καθαρή Δευτέρα: 
Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου  (αργία)

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΠΛΑΤΗΣ 2012

 ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΕΝΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΑΣ. ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ''ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ''. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ.
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

 0. ΕΞΩΦΥΛΛΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

Στις 10 Ιανουαρίου οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΙΚΑ

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί από τις 10 Ιανουαρίου η διαδικασία της online χορήγησης από το ΙΚΑ βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, με παράλληλη δυνατότητα επιβεβαίωσης της εγκυρότητάς τους μέσω διαδικτύου.

Αυτά προβλέπει η υπ' αριθμ. Φ. 11321/25754/1695/15-12-2011 απόφαση υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Από την ίδια ημερομηνία καταργείται, η χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας, μέσω fax, και η χορήγησή τους θα γίνεται αποκλειστικά μέσω του ΟΠΣ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, χρησιμοποιώντας τη νέα υπηρεσία που τίθεται σε εφαρμογή.
Εναλλακτικά οι συναλλασσόμενοι είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται:
-Μέσω των υπηρεσιών εσόδων των Υποκαταστημάτων και Παραρτημάτων του Ιδρύματος.

Δίδυμα γεννήθηκαν με... ένα χρόνο διαφορά

Μόλις 33 λεπτά ήταν η διαφορά στην ώρα που είδαν για πρώτη φορά το φως, αλλά ήταν ταυτόχρονα μία ολόκληρη χρονιά.

Μία από τις «παραδοσιακές» ειδήσεις των ημερών της Πρωτοχρονιάς είναι η αναφορά στο τελευταίο παιδί του απερχόμενου έτους, όπως και στο πρώτο του νέου έτους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτά τα δύο μπορεί και να είναι αδέρφια.
Αυτό συνέβη φέτος (και) στο Μπαφαλο, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα νότια των καταρρακτών του Νιαγάρα.
Ο μικρός Ρόναν είναι πλέον ο πρωτότοκος της οικογένειας Ροσπούτνι και τα γενέθλια του είναι στις

Βροχή αστέρων στην αυγή του '12

Με μία βροχή διαττόντων αστέρων, τους Τεταρτίδες (Quadrantids), που κορυφώνονται τη νύχτα της Τρίτης 3 Ιανουαρίου και τα χαράματα της Τετάρτης 4 Ιανουαρίου, ξεκινά το 2012.

Αντίθετα με άλλες «βροχές» αστέρων» το 2011 που συχνά έγιναν... θύματα της φωτο-ρύπανσης από την πανσέληνο, στα πρώτα «πεφταστέρια» της νέας χρονιάς δεν θα παρεμβληθεί το φεγγάρι για να δυσκολέψει τη θέα των παρατηρητών, αρκεί φυσικά να είναι ευνοϊκές οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες. Οι Τεταρτίδες διαρκούν από την 1η έως τη 12η Ιανουαρίου και φθάνουν στη μέγιστη συχνότητα πτώσης μετεώρων στις 3-4 Ιανουαρίου.
Η συγκεκριμένη βροχή μετεώρων έχει πάρει το όνομά της από ένα αστερισμό -Quadrans Muralis ή Επιτοίχιος Τετράς. Την ονομασία αυτή πήρε το 1795 από τον Γάλλο αστρονόμο Ζερόμ Λαλάντ, αλλά η ομάδα των αχνών άστρων που αποτελούσαν τον αστερισμό (που τώρα βρίσκεται κάπου κοντά στην Μεγάλη 'Αρκτο), έχει πλέον περιπέσει στη λήθη, αν και το όνομα διατηρείται στη βροχή διαττόντων.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ