ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Την Κυριακή επιστρέφουν «σπίτι» τους τα κλεμμένα της Αρχαίας Ολυμπίας

Η Ζ΄ ΕΠΚΑ της Γενικής Γραμματείας Πολιτισμού του ΥΠΑΙΘΠΑ την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις

Εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων στην Αρκαδία: Μετακινείται στην Καλαμάτα το 11ο Σ.Π.

Το 11ο Σύνταγμα Πεζικού μετακινείται από την Τρίπολη στην Καλαμάτα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ήδη από προχθές τα στελέχη του Συντάγματος έχουν λάβει σχετική διαταγή και προετοιμάζονται για τη μεταφορά, η οποία αναμένεται να γίνει μετά την ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων στις 7 Δεκεμβρίου και την τοποθέτησή τους σε μονάδες. Τον Ιανουάριο αναμένεται να παρουσιαστούν στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα οι νεοσύλλεκτοι της 1ης ΕΣΣΟ του 2013.
Να θυμίσουμε πως ήδη από τον περασμένο μήνα έχει μετατραπεί σε Μικτό Διακλαδικό Κέντρο

Επιτροπή Διαβούλευσης Τριφυλίας: Λιτός προϋπολογισμός λόγω έλλειψης πόρων

Σημαντική μείωση των οφειλών του πέτυχε ο Δήμος Τριφυλίας μέσα στην χρονιά καθώς, όπως ειπώθηκε κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, κατάφερε να τις μειώσει περίπου κατά 4 εκ. ευρώ. Από εκεί και πέρα τονίστηκε για ακόμη μια φορά η δύσκολη οικονομική κατάσταση που υπάρχει στον δήμο, αποτέλεσμα της μείωσης των εισροών από την κεντρική Πολιτεία τόσο σε ΚΑΠ όσο και σε ΣΑΤΑ. Με αυτά τα δεδομένα αναφέρθηκε ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα για τη νέα χρονιά θα είναι λιτό όπως και ο προϋπολογισμός, ενώ εφόσον υπάρξει η οικονομική δυνατότητα θα γίνουν τροποποιήσεις.
Από την πλευρά τους οι πολίτες-μέλη της επιτροπής έθεσαν αρκετά ζητήματα για επιμέρους έργα αλλά και γενικότερα. Αρκετά από αυτά αφορούσαν την καθαριότητα, την οργάνωση του δήμου σε

Ο Μέγας Αλέξανδρος «κατακτά» το Σίδνεϊ

Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μέγας Αλέξανδρος: Θησαυροί 2500 χρόνων» πραγματοποιήθηκαν στο Αυστραλιανό Μουσείο του Σίδνεϊ, από την κυβερνήτη της Νέας Νότιας Ουαλίας Μαρί Μπασίρ. Χαιρετισμούς απεύθυναν ο πρέσβης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλάντιμιρ Μοροζόβ, καθώς και στελέχη του Μουσείου Ερμιτάζ Αγίας Πετρούπολης και του Αυστραλιανού Μουσείου.

Όπως τόνισε ο Ρώσος πρέσβης, η έκθεση στάλθηκε από την Αγία Πετρούπολη στο πλαίσια των εορτασμών των 70 χρόνων από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας-Αυστραλίας,

NASA: video με τις φάσεις της Σελήνης το 2013 (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένα εντυπωσιακό video με τις φάσεις της Σελήνης για το 2013 κυκλοφόρησε η NASA.

Διευρύνονται τα ηλικιακά όρια για το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας

Διευρύνεται, από το 2014, ο αριθμός όσων δικαιούνται επίδομα μακροχρονίως ανέργου, καθώς επεκτείνονται τα όρια ηλικίας τα οποία ορίζονται από τα 20 έως τα 66 χρόνια, από τα 45 έως τα 65 που είναι σήμερα.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση δικαιούχοι θεωρούνται όσοι είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και βρίσκονται σε διαρκή κατάσταση ανεργίας για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 12 μήνες, εφόσον έχουν εξαντλήσει το δικαίωμα τακτικής επιδότησης ανεργίας και το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 586,08 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο της οικογένειας.

Τέλη Κυκλοφορίας 2013: Από σήμερα μόνο με άδεια κυκλοφορίας και ΑΦΜ στις τράπεζες για το σήμα!

Ξεχάστε τα ειδοποιητήρια που έφταναν κάθε χρόνο μέσω ταχυδρομείου. Μην μπείτε καν στη διαδικασία να το εκτυπώσετε από το TAXISnet. Από σήμερα, μπορείτε να παραλάβετε πολύ εύκολα το τέλος κυκλοφορίας του αυτοκινήτου σας για το 2013.

Χρειάζεται να έχετε μαζί σας μόνο την άδεια κυκλοφορίας και το ΑΦΜ σας. 
Πηγαίνετε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα τράπεζας θέλετε ή στα ΕΛΤΑ, πληρώνετε, παίρνετε την απαραίτητη απόδειξη και φεύγετε.
 

Οι τράπεζες όπου μπορεί κανείς να πληρώσει για το σήμα κυκλοφορίας είναι:

Ζαχάρω: Εισαγγελικό ενδιαφέρον για τον αντιδήμαρχο...πολεοδόμο...

Το εισαγγελικό ενδιαφέρον έχει προκαλέσει η λειτουργία του αντιδημάρχου της Ζαχάρως ως πολεοδόμου... ο οποίος σύμφωνα με καταγγελίες υπογράφει οικοδομικές άδειες που ο νόμος με σαφήνεια απαγορεύει αφού η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά σε υπαλλήλους της πολεοδομίας.

Όπως ο ίδιος ο υπάλληλος ο ............

Σπήλιος Φωτόπουλος είπε στην ραδιοφωνική εκπομπή του Μάκη Νοδάρου στο Ιόνιον FM τόσο ο ίδιος όσο και ο προϊστάμενος του τμήματος έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα λόγω της εμπλοκής σε μία υπόθεση με τις καντίνες για την

Πύργος: Η ταχύτητα των ανεμοστρόβιλων πιθανώς να ξεπέρασε τα 200km/hr

Σάρωσε κυριολεκτικά την δυτική Ελλάδα, το ψυχρό μέτωπο του βαθέως βαρομετρικού χαμηλού με κέντρο τον κόλπο της Γένοβας, προκαλώντας επεισόδια ισχυρών
ανεμοστρόβιλων. Χαρακτηριστική είναι η δορυφορική εικόνα του μετώπου, που δώσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση το πρωί.

Στην Ηλεία η διέλευση του μετώπου συνοδεύτηκε από τουλάχιστον δύο ισχυρά επεισόδια. Με βάση τις καταστροφές που προκάλεσαν εκτιμάται ότι η ένταση των δύο ανεμοστρόβιλων κυμάνθηκε στην δεύτερη με τρίτη κατηγορία (F1-F2) της κλίμακας Fujita. Δεν αποκλείεται δηλαδή οι άνεμοι να ξεπέρασαν τα 200km/hr.

Εγγύηση 100.000 ευρώ ο Μπάμπης Βωβός και ελευθερος.

Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 ευρώ αφέθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, έπειτα από την απολογία του ενώπιον του ανακριτή, ο Tριφυλιος επιχειρηματίας Μπάμπης Βωβός.
Ο ανακριτής του επέβαλλε τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.
Σε βάρος του επιχειρηματία είχε ασκηθεί από την εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο
και συνελήφθη την Τρίτη, στο γραφείο του στο Μαρούσι, έπειτα από σχετική παραγγελία του

Μέτρα και συμβουλές από την Τροχαία για ασφαλή οδήγηση λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Λόγω των έντονων καιρικών φαινόμενων, που εκδηλώνονται κατά περιόδους σε διάφορες περιοχές της χώρας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει στις Υπηρεσίες Τροχαίας τις απαραίτητες εντολές και κατευθύνσεις, ώστε να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν ενισχυμένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης και οδικής ασφάλειας, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας. Στόχος είναι η αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα και ανταπόκριση των Υπηρεσιών Τροχαίας να συμβάλλει στην πρόληψη των οδικών τροχαίων ατυχημάτων και στην ασφαλή μετακίνηση των οχημάτων και των χρηστών του οδικού δικτύου.

Καταβολή Συντάξεων μηνός Δεκεμβρίου 2012 και Δώρο Χριστουγέννων για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ

Η Διοίκηση του ΟΓΑ ανακοινώνει ότι:

Τροχαίο με 4 τραυματίες στο Βασιλικό

Σοβαρό τροχαίο που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν 4 άτομα σημειώθηκε σήμερα το

Και στη Μεσσηνία λιποθυμούν μαθητές στα σχολεία λόγω υποσιτισμού

Και σε σχολεία της Μεσσηνίας καταγράφονται περιστατικά λιποθυμιών των παιδιών, που

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ