ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ελαία: Σχεδιάζονται 50 εξοχικές κατοικίες!

Πενήντα εξοχικές κατοικίες σχεδιάζεται να κατασκευαστούν στην παραθαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελαίας και Αϊ - Γιαννάκη στην Τριφυλία, η οποία είναι ιδιοκτησίας της εταιρείας "Νέος Κότινος" και της οικογένειας του εφοπλιστή Πέτρου Παππά, συμφερόντων του οποίου είναι και η συγκεκριμένη εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο κ.

Στόμιο Φιλιατρών: Επείγουσα Επιστολή του Συλλόγου Φίλων Στομίου - Μερολιθίου "Ο Άγιος Χριστόφορος"


    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΣΤΟΜΙΟΥ - ΜΕΡΟΛΙΘΙΟΥ         
          
 "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ" 
ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ

Επείγουσα επιστολή ενημέρωσης προς όλες τις αρμόδιες αρχές
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Δήμος Τριφυλίας
Δ.Δ.  Φιλιατρών
Εισαγγελέας Κυπαρισσίας
Αστυνομική Υπηρεσία Φιλιατρών
Λιμενική Υπηρεσία Κυπαρισσίας
Αρχαιολογική Υπηρεσία  Μεσσηνίας

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας στα Σκλαβέικα Τριφυλίας

Την Κυριακή των Βαΐων 28 Απριλίου 2013 ο ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας οργανώνει με οδηγό μέλη του Συλλόγου μας πεζοπορία στις βουνοκορφές του δήμου Αυλώνος και τις νοτιοδυτικές παρυφές της Νέδας. Με αφετηρία και τερματισμό τα παραδοσιακά πέτρινα αλώνια και πηγάδια της Πτέρης (Σκλαβέικα) θα περπατήσουμε τις ρεματιές στον κοκκινόβραχο και θα ανέβουμε την κορυφογραμμή Γκόζι και Πετραλώνι με υψόμετρο γύρω στα 1000 μέτρα απολαμβάνοντας την καταπληκτική θέα μέσα στο μαγευτικό παρθένο καταπράσινο φυσικό περιβάλλον, ανάμεσα στα κουδουνίσματα των γιδοπροβάτων.
Στα πόδια μας θα απολαύσουμε το Ιόνιο πέλαγος με την Κεφαλονιά, την Ζάκυνθο και τα Στροφάδια.

Συνεδριάζει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας

Συνεδριάζει εκτάκτως την Πέμπτη 18 Απριλίου και ώρα 20:00 το Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας.

Ποινικές διώξεις για χρέη από 5.000-10.000 ευρώ

Και για χρέη από 5.000 έως 10.000 ευρώ που έχουν βεβαιωθεί από τις Δ.Ο.Υ. πριν από την 31η Μαρτίου 2011 (ημερομηνία ισχύος του Ν. 3943/2011) μπορεί να διωχθούν οι φοροοφειλέτες, χωρίς αυτό να παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 7) και τον Ποινικό Κώδικα (άρθρο 1). Αυτό υπογραμμίζει σε γνωμοδότησή του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και προϊστάμενος του οικονομικού εγκλήματος, Νίκος Παντελής, προς το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως τόνιζαν νομικοί κύκλοι, η γνωμοδότηση του κ. Παντελή «ανοίγει το δρόμο» για την κατάθεση εκατοντάδων αν όχι χιλιάδων ποινικών διώξεων

Έχουν δει και καλύτερες μέρες…

Οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν δέκα φορές ταχύτερα

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, οι πάγοι της Ανταρκτικής έλιωναν το καλοκαίρι δέκα φορές πιο γρήγορα απ' ό,τι έλιωναν πριν από 600 χρόνια. Την έρευνα διεξήγαν Βρετανοί και Αυστραλοί επιστήμονες, από το πανεπιστήμιο Australian National University, οι οποίοι με ειδικό τρυπάνι κατάφεραν να εξετάσουν κομμάτια πάγου προερχόμενα από βάθος 360 μέτρων, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Τα δείγματα αυτά τους έδωσαν τη δυνατότητα να συγκρίνουν τις σημερινές κλιματολογικές συνθήκες

Το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα

 Οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση για όσες αυθαίρετες κατασκευές υφίστανται προ του 1983, για τις μικροπαραβάσεις και για τις μεσαίου μεγέθους αυθαιρεσίες (παραβίαση έως 40% κάλυψης - δόμησης και έως 20% ύψους) προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα το οποίο παρουσίασε σήμερα σε άτυπη συνάντηση με δημοσιογράφους ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Στ. Καλαφάτης.

Ανοίγουν επιτέλους τα έργα πληροφορικής

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου
Με γοργό ρυθμό ανοίγουν τα έργα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και πληροφορικής από την μεριά της κυβέρνησης με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Κράτους αλλά και την στήριξη της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μανούσος Βολουδάκης έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για το 2013 αποσκοπώντας στη γρήγορη υλοποίηση σχεδίων που βάλτωναν επί χρόνια και στην παροχή άμεσης

Την κρατούσε «φυλακισμένη» ο πατέρας της για 22 χρόνια!

Μνήμες από την υπόθεση Κωσταλέξι, αναβίωσαν σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. 

Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς

Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς  
Υλικά  

ΟΓΑ: Ηλεκτρονικά από φέτος οι βεβαιώσεις για φορολογική χρήση



Διαδικτυακά, από την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr) θα γίνει φέτος για πρώτη φορά η έκδοση των βεβαιώσεων για φορολογική χρήση, για τους συνταξιούχους του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων, για το τρέχον έτος 2013.

Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ θα έχουν την δυνατότητα να εκτυπώνουν την βεβαίωση συντάξεων για φορολογική χρήση απευθείας, μεταβαίνοντας στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ.

Η διαδικασία εκτύπωσης των βεβαιώσεων είναι απλή, στην κεντρική ιστοσελίδα του ΟΓΑ, αριστερά υπάρχει ευδιάκριτη παραπομπή «Εκτύπωση βεβαίωσης

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Μητροπάνο...


Στις 17 Απριλίου 2012 έφυγε από τη ζωή η στιβαρή φωνή του λαϊκού τραγουδιού. Ένας χρόνος χωρίς τον μοναδικό Δημήτρη Μητροπάνο και για αυτούς που τον αγάπησαν είναι ακόμα εδώ...

Πάτρα: Βρέφος 1 έτους έδωσε ζωή σε Ιταλό λήπτη - Ολονύχτια Επιχείρηση στο νοσοκομείο Ρίου

Βρέφος ενός έτους με καταγωγή απο το Αγρίνιο κατέληξε μετά από σπάνια λοίμωξη χθες το βράδυ

Και φέτος ο σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα

Θα πραγματοποιηθεί και φέτος το έθιμο του Σαϊτοπόλεμου στην Καλαμάτα, την Κυριακή του Πάσχα,

7 χρόνια φυλακή σε 3 Πακιστανούς για ξήλωμα μετασχηματιστών

Σε κάθειρξη 7 ετών και 3 μηνών ο καθένας καταδικάστηκαν από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 3 Πακιστανοί που ξήλωναν μετασχηματιστές της ΔΕΗ στη Τριφυλία και έκλεβαν το χαλκό. Αθωωτική ήταν η απόφαση του δικαστηρίου για δύο ομοεθνείς τους, καθώς δεν υπήρχαν στοιχεία που να τους συνδέουν με τις κλοπές. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του γραφείου της ΔΕΗ στα Φιλιατρά, η ζημιά που προκάλεσαν στην Επιχείρηση υπολογίζεται στα 150.000 ευρώ.
Οι Πακιστανοί κατηγορούντο ότι πέρυσι από τις 31 Μαρτίου έως τις 15 Μαΐου αφαίρεσαν 18 μετασχηματιστές από απόμερες αγροτικές περιοχές των Φιλιατρών, της Κυπαρισσίας και των Γαργαλιάνων προκαλώντας βλάβες στη λειτουργία του δικτύου και διακοπές ρεύματος. Επίσης, οι 4 από τους 5 συνολικά κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι και για παράνομη είσοδο στη χώρα και αφού εκτίσουν την ποινή τους θα απελαθούν, ενώ τους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 χρόνια από την απέλασή τους.
Σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων στη δίκη οι καταδικασθέντες έπιαναν δουλειά μετά τις 11 το

Τρέχουν να προλάβουν τα κουνούπια στη Γιάλοβα - Προσωρινό πρόγραμμα καταπολέμησης

Με επείγον προσωρινό πρόγραμμα γίνεται η καταπολέμηση των κουνουπιών στη Γιάλοβα, την πιο ευαίσθητη περιοχή της Μεσσηνίας, γιατί η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθυστέρησε και έχει προγραμματίσει το διαγωνισμό για το πρόγραμμα της 3ετούς καταπολέμησης στις 22 Μαΐου. Αυτό σημείωσε στην "Ε" ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πύλου Γιώργος Γιαννούτσος κι εξέφρασε την ανησυχία του ακόμα και για ελονοσία, καθώς υπάρχει ενδεχόμενο να μείνει η περιοχή χωρίς προστασία για κάποιο κρίσιμο διάστημα.

«Ξεκινήσαμε, συνεχίζουμε και ραντίζουμε. Είναι ελεγχόμενη η κατάσταση για την ώρα», μας είπε ο κ.

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ταμείου Μολυβιάτη πρότεινε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

«Οι αι­ρε­τές Πε­ρι­φέ­ρει­ες θα ή­ταν πιο α­πο­τε­λε­σμα­τι­κές στο συν­το­νι­σμό της πρό­λη­ψης και κα­τα­

Ακίνητα του Δημοσίου προς αξιοποίηση - 15 στα όρια του Δήμου Καλαμάτας

Στον κατάλογο 3.151 ακινήτων του Δημοσίου προς πιθανή αξιοποίηση, που είδε σήμερα το φως

Αύξηση τουριστών στη Μεσσηνία το Πάσχα

Με καλούς οιωνούς ξεκίνησε η νέα τουριστική περίοδος στη Μεσσηνία και όλοι πιστεύουν ότι τελικώς οι νέες πτήσεις από το… εξωτερικό και ο καινούργιος αυτοκινητόδρομος θα οδηγήσουν σε αύξηση τόσο του αριθμού των επισκεπτών όσο και του τουριστικού εισοδήματος με φυσική συνέπεια την τόνωση της αγοράς γενικότερα. Συγκεκριμένα αναμένεται σημαντική αύξηση του αριθμού των επισκεπτών από το εξωτερικό, καθώς φέτος δεν υπάρχει το αρνητικό κλίμα αβεβαιότητας που υπήρχε πέρσι πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου. Παράλληλα με το πέρασμα του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο γνωστός ο

Τριφυλία: Καταδικάστηκε μέτοχος εταιρείας σκυροδέματος για υπεξαίρεση 144.000 ευρώ

 Σε 4 χρόνια φυλάκισης για υπεξαίρεση καταδικάσθηκε ένας μέτοχος εταιρείας σκυροδέματος στην περιοχή της Τριφυλίας, η οποία βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2005.
Ο κατηγορούμενος καταδικάσθηκε για έλλειμμα 144.000 ευρώ που εντοπίσθηκε στο ταμείο, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη κι αφού του αναγνωρίσθηκε το

Φιλιατρά: Βανδαλισμοί στο πάρκο της Βλαχέρνας

Αντικείμενο βανδαλισμού έγινε τις προηγούμενες ημέρες το Πάρκο της

Κυπαρισσία: Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκε στον Κυνηγετικό Σύλλογο

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκε την Κυριακή 14 Απριλίου στον κυνηγετικό Σύλλογο Κυπαρισσίας.
Τα μέλη του Συλλόγου προσήλθαν για την ψηφοφορία όπου μετά το πέρας της τα αποτελέσματα που βγήκαν έχουν ως εξής:

Σε σύνολο 141 ψηφισάντων βρέθηκε ένα λευκό ψηφοδέλτιο
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι ψήφοι που έλαβαν: ......

Κατσαρελάς Νικόλαος έλαβε 129 ψήφους
Χρονόπουλος Δημήτριος έλαβε 94 ψήφους

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...