ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Πάτρα: Ποντίκια ροκάνισαν 25.000 ευρώ συνταξιούχου

Τα…γλίτωσε από την πτώχευση και την απειλή του κουρέματος και τα έχασε από τα ποντίκια. Ο λόγος για συνταξιούχο που ζει στην  περιοχή Μακρυγιάννη της Πάτρας, ο οποίος θορυβημένος από τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα με τις τράπεζες, σήκωσε τις καταθέσεις του και αποφάσισε να  φυλάξει τα λεφτά του στο υπόγειο του σπιτιού του.


Ο συνταξιούχος είχε την έμπνευση να κρύψει τις 25.000 ευρώ που ήταν οικονομίες μιας ζωής μαζί

Οι διατροφικές ιδιότητες του σησαμιού


 Γράφει: Χρύσου Π. Γιάννης, Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
 
Οι σπόροι σησαμιού χρησιμοποιούνται στη διατροφή του ανθρώπου από το 1600 π.Χ. Καλλιεργούνται σε τροπικά σημεία της Αφρικής και της Ασίας, ενώ περισσότερα από 36 είδη είναι γνωστά. Το έλαιο του σησαμιού έχει τοποθετηθεί στα τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία χάρη στα

Κύματα-ουράνιο τόξο στον Ειρηνικό Ωκεανό!

Ο φωτογράφος David Orias απαθανάτισε απίθανες φωτογραφίες κυμάτων στον Ειρηνικό Ωκεανό, το

Κανένα περιθώριο απώλειας στον Παναθηναϊκό

Δώρα πια απαγορεύονται για τον Παναθηναϊκό. Η επανέναρξη του πρωταθλήματος βρίσκει τους

Κρυονέρι Τριφυλίας: Στάχτη έγιναν 80 στρέμματα δασικής έκτασης από φωτιά

80 περίπου στρέμματα δασικής έκτασης έγιναν στάχτη από φωτιά που ξέσπασε, για άγνωστη μέχρι

Μεσσηνία: Εξιχνιάστηκαν 11 περιπτώσεις κλοπών και απόπειρες κλοπής καθώς και 4 κλοπές οχημάτων

 Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, εννέα (9) περιπτώσεις κλοπών σε καταστήματα, ιατρείο και οικία, δύο (2) περιπτώσεις απόπειρας κλοπής σε καταστήματα καθώς και τέσσερις (4) περιπτώσεις κλοπής οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης και Καλαμάτας Μεσσηνίας.

Συνελήφθησαν, χθες (29-3-2013) το πρωί, επί της Ε.Ο. Κορίνθου - Καλαμάτας, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τρεις (3) ημεδαποί ΡΟΜΑ, ηλικίας 17, 14 και 15 ετών αντίστοιχα, για κλοπή οχήματος, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, η οποία περιλαμβάνει ακόμα δύο (2) άτομα.

Ειδικότερα, οι ανωτέρω χθες (29-3-2013) τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα Μεσσηνίας, αφαίρεσαν

Νηστίσιμα κουρκουμπίνια που θα ξετρελάνουν τα παιδιά σας!

Τα κουρκουμπίνια είναι ένα γλυκό που μπορείτε να ετοιμάσετε σήμερα, εύκολα και γρήγορα για τους μικρούς σας ήρωες. Και μάλιστα είναι και πολύ οικονομικό γλυκό.

Υλικά

  • 6 φύλλα κρούστας
  • Λίγο νερό
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Δίδυμες με διαφορά… χρώματος!

Μπορεί το χαμόγελο τους να μοιάζει όμως όταν στέκεται η μια δίπλα στην άλλη δύσκολα κανείς

Έξαρση ασθενειών και αυτοκτονιών στην Ελλάδα της κρίσης Read more: http://www.newsbomb.gr/prionokordela/ellada/story/293002/exarsi-astheneion-kai-aytoktonion-stin-ellada-tis-krisis#ixzz2P1RY53rr

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στην Ελλάδα.
Ο αριθμός των αυτοκτονιών, ως συνέπεια ψυχικών ασθενειών και κυρίως κατάθλιψης, αυξήθηκε

Έφτιαχνε ζαμπόν με μετεωρίτη αξίας 5.000.000$

Απίστευτη ιστορία από την Ισπανία. Αγρότης είχε βρει ένα πολύτιμο κομμάτι μετεωρίτη και το χρησιμοποιούσε για 30 χρόνια για να... ετοιμάζει το ζαμπόν του!

Το TripAdvisor ψήφισε τα ελληνικά νησιά μεταξύ των καλύτερων του κόσμου! Είχε τους λόγους του.

Από την Ιωάννα Παχούλη
Η Σαντορίνη, η Κεφαλονιά, η Νάξος και η Ζάκυνθος κέρδισαν μια θέση μεταξύ των καλύτερων νησιών της Ευρώπης και του κόσμου από το Trip Advisor, αλλά το Cosmo.gr δείχνει -με ντοκουμέντα- γιατί αυτά τα νησιά έχουν κερδίσει πολύ νωρίτερα μια θέση στην καρδιά μας

Το TripAdvisor, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα παγκοσμίως για ταξίδια, δημοσίευσε την Τετάρτη (27/03) μια λίστα με τα καλύτερα νησιά του κόσμου, με τη Σαντορίνη να σκαρφαλώνει στην πέμπτη θέση. Φυσικά, δεν ήταν η μόνη της διάκριση: Το πανέμορφο νησί κατέκτησε επίσης την πρώτη θέση σε μια ξεχωριστή λίστα με τα 10 καλύτερα ευρωπαϊκά νησιά, ενώ η 2η, 4η και 7η θέση καλύφθηκε αντίστοιχα από άλλα ελληνικά νησιά: την Κεφαλονιά, τη Νάξο και τη Ζάκυνθο. Πολλοί και αξιόλογοι οι υπόλοιποι προορισμοί, αλλά εμείς είπαμε να εστιάσουμε στα ελληνικά νησιά.
To Cosmo.gr έψαξε στο Pinterest και βρήκε μερικές από τις ωραιότερες φωτογραφίες των τεσσάρων

Τραγωδία στην Κορινθία: 26χρονη έπεσε νεκρή σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών

Mια 26χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της, όταν δέχθηκε σφαίρα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ αστυνομικών και κακοποιών στα Ίσθμια.
Οι κακοποιοί, νωρίτερα είχαν κάνει ληστεία  και καταδιώκονταν. Το θύμα επέβαινε σε αυτοκίνητο και διερχόταν από το σημείο της συμπλοκής, στα Ίσθμια, στο δρόμο για την Επίδαυρο.
Στις 9 το βράδυ της Παρασκευής τρία άτομα είχαν εισβάλει με δύο πολεμικά Καλάσνικοφ σε ταβέρνα στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών-Θηβών.
Ακινητοποίησαν ιδιοκτήτες και πελάτες. Άρπαξαν χρήματα, τιμαλφή και τα κλειδιά αυτοκινήτου

Φορτηγό παρέσυρε παρκαρισμένα αυτοκίνητα έξω από το παλιό Νοσοκομείο

Λίγα λεπτά πριν τις δύο φορτηγό  που εκινείτο στην οδό Αθηνών με κατεύθυνση  προς την

Τοπικό ποδόσφαιρο Μεσσηνίας: Αγώνες και διαιτητές


 Η Μεσσηνία και αυτό το Σαββατοκύριακο παίζει μπάλα, δείτε τους αγώνες και τους διαιτητές


 A'  ΤΟΠΙΚΗ
Tρία ακόμη κρίσιμα ματς σε «Γ. Λουκαρέας», Κορδία, «Π. Μπαχράμης»

Ο Μεσσηνιακός κόντρα στον Αίαντα Καλαμάτας

Ο Μεσσηνιακός που οδηγεί την «κούρσα» στο πρωτάθλημα της Α΄  Τοπικής κατηγορίας κοντράρεται

Ξεκίνησε η συγκομιδή της πρώιμης πατάτας

Βγαίνουν ήδη οι πρώτες πατάτες της χρονιάς στη Μεσσήνη, για τις σημερινές λαϊκές της πόλης και της Καλαμάτας, καθώς και για την τοπική αγορά.

Στην Μπούκα χθες έβγαλαν πατάτες σε δύο κτήματα, ένα στον Αγιο Νικόλαο και ένα δεύτερο στον Αγιο Κωνσταντίνο, απέναντι από το αλσύλλιο, σε μικρές ποσότητες. Εκεί συναντήσαμε τον Σπύρο Καψαλόποδα που με το τρακτέρ έβγαζε πατάτες στο κτήμα του αδελφού του. Οπως μας είπε, θα τις έδιναν με 60 - 65 λεπτά σε λαϊκατζήδες για τις λαϊκές του Σαββάτου, για να φάει ο κόσμος φρέσκια πατάτα. Πρόκειται για πατάτες που έχουν φυτευτεί το Νοέμβριο. Παρατήρησε ότι από την άλλη εβδομάδα θα βγουν πατάτες και για το εμπόριο και πως από τις 10 Απριλίου έως το τέλος του μήνα η παραγωγή θα κινείται σε εντατικούς ρυθμούς.

Στους δήμους το κόστος διαχείρισης σκουπιδιών

Μάλλον… θολότερο προέκυψε το τοπίο όσον αφορά στον τρόπο που θα υλοποιηθεί η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά τη σύσκεψη που συγκάλεσε για το θέμα αυτό χθες το πρωί στην Τρίπολη -ενεργώντας ως εκπρόσωπος της πολιτείας- ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλης Αγγελάκας.

Η ασαφής εικόνα προκύπτει, τόσο από την ανακοίνωση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, όσο και από τις δηλώσεις που έκανε στην «Ε» ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.
Ο δήμαρχος μετείχε στη σύσκεψη μαζί με τους δήμαρχους Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη, Κορινθίων

Στον εισαγγελέα οι γιατροί του Νοσοκομείου για τις εξαντλητικές συνθήκες εργασίας

Η περίθαλψη που παρέχεται στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και ακόμη περισσότερο στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, είναι επισφαλής. Το είπαν το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, που ανήγγειλαν και την προσφυγή τους στον εισαγγελέα, ώστε να προσδιοριστούν οι πραγματικά υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη κατάσταση…
Το κουράγιο των γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας φαίνεται ότι εξαντλήθηκε και δεν έχουν πλέον τη δύναμη να συνεχίσουν να εργάζονται σε ρυθμούς που ξεπερνούν τα όριά τους. Ήδη υπάρχουν παραιτήσεις γιατρών, που μάλιστα κάνουν την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου, Μανώλης Μάκαρης (επιμελητής της

ΑΠΟΛΟΓΙΑ...ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ ΣΤΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ- ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΠΡΙΝ ΕΚΤΡΟΧΙΑΣΤΕΙ Η ΙΣΣΟΡΟΠΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΡΕΥΣΤΗ παραμένει η παράταξη στην πλειοψηφία του Δήμου Τριφυλίας μετά τη κρίσιμη συνεδρίαση του πρόσφατου Δ.Σ. όπου δοκιμάστηκαν οι αντοχές της. Αυτή την φορά ο επικεφαλής της παράταξης και Δήμαρχος έδειξε ότι...επεξεργάζεται τα μηνύματα και προανήγγειλε παρεμβάσεις μετά από εσωτερική διαβούλευση. Το θέμα είναι αν θα προλάβει από τις εξελίξεις που κυοφορούνται σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες. Ωστόσο στη σνυεδρίαση ο κ. Κόλλιας για την οικονομική διαχείριση παρέθεσε στοιχεία από κωδικούς εσόδων,

Φιλιατρά: "Σαπίζει" ο εξοπλισμός του Αγροτικού Συνεταιρισμού!

Μία τρομακτική κατάσταση αντικρύζει κανείς όταν εισέλθει στον χώρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού στα Φιλιατρά, με μηχανήματα, εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις να "σαπίζουν" και να σκουριάζουν, μετά τα τόσα χρήματα που δαπανήθηκαν για την δημιουργία του.
Σκουριασμένα και εγκαταλελειμμένα μηχανήματα κάνουν συντροφιά σε περιστέρια που έχουν βρει καταφύγιο στο κτίριο.
Σύμφωνα με την έρευνα του filiatranet, στον χώρο υπάρχει εξοπλισμός για την

Κυπαρισσία: Απέραντο σκουπιδαριό παντού!

Απέραντο σκουπιδαριό, παντού, στην Κυπαρισσία, με κάδους απορριμμάτων να είναι γεμάτοι και σκουπίδια κάθε λογής να είναι διασκορπισμένα γύρω τους. 
Εικόνα θλιβερή, ντροπιαστική και, παράλληλα, κατάσταση απαράδεκτη, που εγκυμονεί κινδύνους για την υγιεινή και την υγεία των κατοίκων. 
Σκουπίδια παντού και, κυρίως, στις γειτονιές και τους οικισμούς. Παντού βρώμα και δυσωδία στην ατμόσφαιρα.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ