ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Μνήμη που λειτουργεί με φως υπόσχεται να επιταχύνει το Διαδίκτυο

Το νέο τσιπ o-RAM αποθηκεύει 4 bit πληροφορίας (Πηγή: NTT)  
Λονδίνο
O  ιαπωνικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών ΝΤΤ παρουσίασε μια συσκευή οπτικής μνήμης, ή o-RΑΜ, η οποία θα μπορούσε να επιταχύνει τη μετάδοση πληροφορίας στη ραχοκοκαλιά του Διαδικτύου.

Βραβεία των πιο επιτυχημένων αεροπορικών εταιρειών για το 2011 από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών

Τις αεροπορικές εταιρείες που κατέγραψαν την πιο επιτυχημένη αναπτυξιακή πορεία μέσα στο 2011, βράβευσε και φέτος ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, στο πλαίσιο του Συνεδρίου Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών που διοργανώνει σε ετήσια βάση.

Το 12ο Συνέδριο Μάρκετινγκ Αεροπορικών Εταιρειών του ΔΑΑ πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής, όπου παρουσιάστηκε η επισκόπηση της αεροπορικής αγοράς για το «δύσκολο» 2011, το re-branding της Αθήνας και της Ελλάδας, θέμα το οποίο ανέπτυξε ο διεθνούς φήμης brand strategist, Πέτρος Οικονομίδης.

Πατάτες με 0,28 ευρώ το κιλό και στην Παλλήνη

Παραγγελίες κατοίκων, για την προμήθευση φθηνής πατάτας, χωρίς μεσάζοντες, από τους παραγωγούς Νευροκοπίου συγκεντρώνει ο Δήμος Παλλήνης.
Μετά την επιτυχημένη αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Κατερίνη, ο Δήμος Παλλήνης αποφάσισε να ορίσει μία συγκεκριμένη ημέρα, κατά την οποία οι παραγωγοί πατάτας θα έρθουν στην περιοχή, προκειμένου να πουλήσουν το προϊόν τους στους δημότες έναντι 28 λεπτών το κιλό, κατά 50% δηλαδή φθηνότερα από ό,τι πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

ΕΛ.ΑΣ: Φωτογραφίες από τη βόμβα στο μετρό Αιγάλεω


Φωτογραφίες από τον εμπρηστικό μηχανισμό που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο σε συρμό του μετρό, έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία.

Αστεροειδής κατευθύνεται στη γη

Η NASA επιβεβαίωσε ότι έχει εντοπίσει ένα νέο αστεροειδή, με διάμετρο περίπου 140 μέτρα, ο οποίος έχει μικρές, αλλά όχι αμελητέες πιθανότητες να πέσει στη Γη, σε 28 περίπου χρόνια από

Αρχαία Ολυμπία: Τροχαίο με δύο τραυματίες στην οδό Πλατάνου - Αρχ. Ολυμπίας

Δύο νεαρά άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά σε τροχαίο που συνέβη το μεσημέρι της Πέμπτης στην οδό Πλατάνου - Αρχαίας Ολυμπίας στην παλιά εθνική οδό. Συγκεκριμένα ο 22χρονος

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ένοπλη Ληστεία σημειώθηκε στις 29/2/2012/ 13:45 το μεσημέρι στο Υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στα Φιλιατρά. 

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΙΛΙΑΤΡΙΝΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Την 10η Μαρτίου 2012 , ημέρα Σάββατο και ώρα 21:00 ο Σύλλογος των εν Αθήναις Φιλιατρινών καλεί τα μέλη και τους φίλους του στο χορό- συνεστίαση στο γνωστό  κοσμικό κέντρο

Κυπαρισσία: Εξαπάτησαν 71χρονη και της πήραν 1.500 ευρώ

Θύμα απάτης δύο αετονύχηδων έπεσε χθες 71χρονη γυναίκα από το χωριό Ροδιά στην Κυπαρισσία. Οι απατεώνες που εμφανίστηκαν ως γνωστοί του γιου της ο οποίος έχει ανάγκη από χρήματα για να μην του πάρουν το σπίτι, κατάφεραν να την οδηγήσουν στην τράπεζα από όπου σήκωσε 1.500 ευρώ, τους τα έδωσε και αυτοί εξαφανίστηκαν.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άγνωστοι ηλικίας κάτω των 50 ετών, βρήκαν την ηλικιωμένη γυναίκα στο ορεινό χωριό Ροδιά της Δημοτικής Κοινότητας Τριπύλας και παρουσιάστηκαν ως φίλοι και γνωστοί του γιου της, αναφέροντας ακριβή στοιχεία για αυτόν -όπως το όνομά του αλλά και πού μένει. Της είπαν ότι για το σπίτι που έχει, χρωστά 1.500 ευρώ τα οποία και πρέπει να δώσει για να μη του το πάρουν, ενώ την έπεισαν ότι αυτός τους είχε

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 20 - 26 Φεβρουαρίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου  
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 
8η Εβδομ. (20-26 Φεβρ. 2012)

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του Διαγωνισμού Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου

Χωρίς καμία ένσταση ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διεθνούς διαγωνισμού για τα σκουπίδια που προκήρυξε η Περιφέρεια Πελοποννήσου με την υποβολή 7 προτάσεων από αντίστοιχες κοινοπραξίες εταιριών. Οι κοινοπραξίες υπέβαλαν τις προτάσεις τους μέσα στο πλαίσιο των ορίων του Διεθνούς διαγωνισμού μέχρι το τελευταίο χρονικό περιθώριο στις 12 το μεσημέρι την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012.
Οι Εταιρίες που υπέβαλαν φακέλους ενδιαφέροντος για την "Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ" είναι:
1. ARCHIDRON GROUP N.V. - INTRAKAT - ENVITEC AE - ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
2. ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ - J&P ΑΒΑΞ ΑΕ - ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

Aλλάζει ο τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών

Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νέος νόμος 4030, για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Συνεπώς, όσοι θελήσουν να χτίσουν από εδώ και στο εξής θα πρέπει να ακολουθήσουν όσα ορίζει τα οποία περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο έκδοσης έγκρισης και άδειας δόμησης. Κάθε νέα οικοδομή για να συνδεθεί πλέον με τα δίκτυα κοινής ωφελείας θα πρέπει να έχει προηγηθεί αυτοψία από Ελεγκτή Δόμησης.
Βέβαια δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί το Σώμα των Ελεγκτών Δόμησης και γι αυτό το λόγο οι νέες

Εμφανίστηκε μετά το αυτόφωρο ο δράστης που πήγε να κάψει τη γυναίκα του

Εμφανίστηκε αλλά δε συνελήφθη καθώς παρήλθαν τα όρια του αυτοφώρου, ο 35χρονος από τη Θουρία που αποπειράθηκε να κάψει ζωντανή την Ουκρανή γυναίκα του μέσα σε αυτοκίνητο στη Θουρία.
Το συμβάν έγινε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής κι έκτοτε αστυνομικοί και οικείοι του τον

Στο μνημόσυνο των 212 εκτελεσθέντων στις Βίγλες Μεγαλόπολης ο Μπρεδήμας

Την Κυριακή (25/2/2012) το πρωί, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Καλαμάτας Θόδωρος Μπρεδήμας, μετά από πρόσκληση της ΠΟΑΕΑ Μεγαλόπολης παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο των εκτελεσθέντων 212 πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές στις 24 Φεβρουάριου του 1944 στις Βίγλες (Παλιόχουνι) Μεγαλόπολης, όπου μεταξύ άλλων κετέθεσε στεφάνι στο μνημείο των εκτελεσθέντων.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Παναγιώτης Μπούρας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στο χρονικό της εκτέλεσης, κατεφέρθη με δριμύτητα κατά της Γερμανίας, η οποία, όπως είπε, εκδικείται σήμερα την Ελλάδα, παρά τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και ακόμη δεν έχει καταβάλει τις αποζημιώσεις που

Ευρεία αστυνομική επιχείρηση στη Λακωνίας - 55 συλλήψεις και 80 προσαγωγές

Συνελήφθησαν πενήντα πέντε (55) άτομα και προσήχθησαν συνολικά ογδόντα (80).
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του φαινομένου της εγκληματικότητας, πραγματοποιήθηκε σήμερα (29-2-2012) από το πρωί έως το μεσημέρι, άλλη μία ευρεία αστυνομική επιχείρηση στην περιφέρεια Λακωνίας, η οποία οργανώθηκε από την Αστυνομική Διεύθυνση Λακωνίας, με τη συμμετοχή αστυνομικών από διάφορες Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης, έγιναν έλεγχοι σε μεγάλο αριθμό ατόμων και οχημάτων, ενώ προσήχθησαν ογδόντα (80) άτομα και συνελήφθησαν πενήντα πέντε (55) άτομα.

Καταγγελία Νίκα για έλλειψη σχεδιασμού: Η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια

Η επιβολή προστίμων για τους ΧΑΔΑ στους δήμους, που είναι αναρμόδιοι για τη διαχείριση των σκουπιδιών, είναι στάση χωρίς ηθικό περιεχόμενο και δεν θα την αποδεχθούμε, ούτε τα πρόστιμα θα πληρώσουμε».
Την πιο πάνω κατηγορηματική δήλωση έκανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων (ΠΕΔ) Πελοποννήσου, μιλώντας χθες το μεσημέρι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ο δήμαρχος -αναφερόμενος στην προχθεσινή συνεδρίαση του οργάνου- τόνισε χαρακτηριστικά ότι η «η Πελοπόννησος θα πνιγεί στα σκουπίδια» λόγω της έλλειψης σχεδιασμού για το αποκαλούμενο

Ενδιαφέρον για λάδι χωρίς μεσάζοντες με πρωτοβουλία των εθελοντών της Πιερίας

Ταράζει τα νερά η πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Πιερίας για την αγορά ποιοτικών αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες μέσα από το Διαδίκτυο. Η αρχή έγινε με τις πατάτες και τώρα παίρνει σειρά το ελαιόλαδο. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε μέσω της ιστοσελίδας τους, οι

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ