ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Ανάμεσα σε Τρίπολη - Καλαμάτα οι νέες φυλακές!

Το θέμα της κατασκευής και λειτουργίας φυλακών στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου συζητήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας Ανδρέας Λυκουρέντζος. 

Ο Αν. Λυκουρέντζος είπε ότι το θέμα είναι σοβαρό και ρώτησε αν υπάρχει εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής και ποια είναι τα κριτήρια που θα προσδιοριστεί η περιοχή που θα γίνει το νέο

Τέλη Δεκεμβρίου θα παραδοθεί η τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας

Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014 αναμένεται τελικά να παραδοθεί η πολύπαθη τοξωτή γέφυρα της Τσακώνας, όπως αναφέρεται σε σημερινό ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Στο ρεπορτάζ αναφέρονται και τα ακόλουθα:
«Οι εργασίες βρίσκονται πλέον σε προχωρημένο στάδιο και μέσα στην άνοιξη θα ξεκινήσει η τοποθέτηση των μεταλλικών κομματιών της γέφυρας, η οποία θα «ενώσει» την περιοχή όπου έγινε η μεγάλη κατολίσθηση του 2003.

Αυτός ήταν ο πιο φονικός δεινόσαυρος της Ευρώπης

Ανακαλύφθηκαν τα απολιθώματα του Torvosaurus gurneyi, του δεινόσαυρου-"μάστιγα" της Ευρώπης (Pics)



Επιστήμονες στην Πορτογαλία ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν εντοπίσει τα απολιθώματα του μεγαλύτερου σαρκοφάγου δεινόσαυρου που βρέθηκε ποτέ στην Ευρώπη.
Ο δεινόσαυρος με την επιστημονική ονομασία Torvosaurus gurneyi, που έζησε στο ευρωπαϊκό χώρο κυρίως στην περιοχή της Πορτογαλίας πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, είχε μήκος 10 μέτρων και ήταν η «μάστιγα» της περιοχής του.

Μεσσηνία:Οι βροχοπτώσεις έφεραν φυλλόπτωση στις ελιές

Σημαντικά προβλήματα φυλλόπτωσης δημιούργησαν οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις των

Εφθασαν τους Ευρωπαίους οι νεαροί Ελληνες χρήστες

Το… ψηφιακό χάσμα της Ελλάδας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών φαίνεται ότι καλύπτουν οι νέοι, οι οποίοι κάνοντας τεχνολογικά άλματα έχουν πλέον φτάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση του Διαδικτύου. Εφθασαν τους Ευρωπαίους οι νεαροί Ελληνες χρήστες Ετσι, παρόλο που οι συνδέσεις στο Διαδίκτυο στη χώρα μας φτάνουν το 56,3% την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 68%, το ποσοστό της καθημερινής χρήσης του μεταξύ των νέων ηλικίας 16-34 ετών ξεπερνά το 80% και εμφανίζεται εφάμιλλο των ψηφιακά προηγμένων χωρών, όπως η Δανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τη δειγματοληπτική έρευνα που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας σε δείγμα 4.209 νοικοκυριών και σε ισάριθμα μέλη τους σε ολόκληρη τη χώρα.
Σύμφωνα με αυτή, το 56,3% των νοικοκυριών στην Ελλάδα διαθέτει πλέον σύνδεση στο Ιντερνετ -όταν το συγκεκριμένο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 31% το 2008- με την πλειονότητα των συνδέσεων να είναι ευρυζωνικές. Το ποσοστό στην Αττική φτάνει το 68,9% και είναι το υψηλότερο σε όλη την

Κινέζοι επενδυτές θέλουν το 55% του Ελ.Βενιζέλος -Υπόσχονται 50 εκατ. επιβάτες το χρόνο

Ενδιαφέρον για την απόκτηση του 55% του μετοχικού κεφαλαίου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», εξέφρασε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η κοινοπραξία Friedmann Pacific Asset Management Limited και Shenzhen Airport (Group).
«Είμαστε εδώ για να δημιουργήσουμε μια γέφυρα αέρος μεταξύ της Ελλάδας και της Κίνας, της μεγαλύτερης ταχύτερα αναπτυσσόμενης και σύντομα της πλουσιότερης οικονομίας του κόσμου» σημείωσε ο διευθύνων

ΟΙ ΑΚΟΛΟΥΘΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Του Αρχιμ. Γεώργιου Χρυσοστόμου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, η εκκοσμίκευση και ο καταναλωτισμός συχνά αποπροσανατολίζουν τον άνθρωπο από τον σκοπό της ύπαρξής του. Τα επί μέρους ζητούμενα της ανθρώπινης ύπαρξης, οπωσδήποτε, δεν συνιστούν τον απώτερο σκοπό της ζωής μας.

Ο απώτερος σκοπός της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το να βρεί ο άνθρωπος στην επίγεια ζωή του τον Θεό και, αφού ενωθεί βιωματικά και μυστηριακά μαζί Του, να πορευθεί προς την αιώνια ζωή.

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ