ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Η ιστορία της Μεσσηνίας

Οι πρώτοι κάτοικοι
Ο Λέλεγας, πρόγονος των κατοίκων της Λακωνίας, αναφέρεται ως γενάρχης και των πρώτων κατοίκων της Μεσσηνίας, η κατοίκηση στην οποία ανάγεται τουλάχιστον στα τελευταία Χρόνια της Εποχής του Λίθου (γύρω στα3000 π.χ.).Όταν στη Λακωνία βασιλιάς έγινε ο Μύλης (βλ. «Ιστορία Λακωνίας»: Οι πρώτοι κάτοικοι), ο αδελφός του, Πολυκάων, πήρε τη γυναίκα του, Μεσσήνη, και επικεφαλής αποίκων μετακινήθηκε στη χώρα που ονομάστηκε Μεσσηνία. Οι εκεί ντόπιοι τους δέχτηκαν ειρηνικά. Ο Πολυκάων έκανε πρωτεύουσά του την πόλη Ανδανία και η γυναίκα του, Μεσσήνη, καθιέρωσε μυστήρια με τη σύμπραξη του ήρωα Καύκωνα, γενάρχη του λαού των Καυκώνων. Οι Καύκωνες, από όσα γνωρίζουμε, ήταν προελληνικό φύλο, είχαν ινδοευρωπαϊκές ρίζες και πρώτοι κατέκλυσαν τη Μεσσηνία.
Οι Αχαιοί βρέθηκαν στην περιοχή γύρω στα 1600 π.Χ. Προέρχονταν από τη Θεσσαλία, ως απόγονοι

Ανεμοστρόβιλος με ταχύτητα 117 χιλιομέτρων "σήκωσε" ολόκληρο ποιμνιοστάσιο

To μεσημέρι της Παρασκευής η Κρήτη βρέθηκε στο «μάτι του κυκλώνα» καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 117 χιλιόμετρα!

Η καταγραφή αυτή, που μεταφράζεται σε ένταση ανέμων πάνω από 11 μποφώρ έγινε στο Ρέθυμνο.

Από την μανία των ανέμων δεν γλύτωσε ένα ποιμνιοστάσιο στην περιοχή του Ροδάκινου που ανεμοστρόβιλος , στην κυριολεξία το "σήκωσε" στον αέρα με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή του. Ο ιδιοκτήτης του όταν έφτασε το πρωί του Σαββάτου στο σημείο, δεν πίστευε στα μάτια του, καθώς τα 300 τετραγωνικά του

Πυροβολούσε αδέσποτα μέσα στον Πύργο!



Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη αργά το μεσημέρι της Παρασκευής σε άφραγο χωράφι που βρίσκεται σε πάροδο της οδού Αγίου Γεωργίου στον Πύργο.

Γύρω στις 4.30 μ.μ. έγινε γνωστό μέσω του προφίλ του Φιλοζωικού Συλλόγου Πύργου στο

«Η Πατρίδα και το Γένος πάνω απ’ όλα»

Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας για την υπέρβαση της κρίσης με την δύναμη της πίστης στον Ιησού Χριστό έστειλε σήμερα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος καλώντας του πιστούς να μην καμφθεί η αγωνιστικότητά τους. «Καμία κρίση δεν είναι ανίκητη απέναντι στη δύναμη του Θεού και στην ελπίδα που αυτός δίνει στον άνθρωπο κάθε εποχής», σημείωσε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος.
Κάλεσε δε τους Άρχοντες και τους πολιτικούς να μην επιτρέψουν το φως της ελπίδας να καλυφθεί από τα μαύρα σύννεφα της σημερινής καταστάσεως η οποία εξυπηρετεί μόνο μικροσυμφέροντα, μικρό-ισορροπίες εξουσιών, ικανοποιήσεις δικών τους συμφερόντων.

ΡΩΣΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ: ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΡΑ ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ

 Η ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ



Όλα τα νερά, συμπεριλαμβανομένων αυτων του συστήματος τροφοδοσίας νερου,  ἄλλαξαν τὶς φυσικές τους ιδιότητες την ἡμέρα των Θεοφανείων καὶ τὴν παραμονή,  ἀνακάλυψαν πρὶν μερικὲς ἡμέρες,  φυσικοί    του Ἐρευνητικοῦ Ἰνστιτούτου Sysin  τῆς Ἀνθρώπινης Οἰκολογίας καὶ Ὑγιεινῆς του Περιβάλλοντος, τῆς Ρωσικῆς Ἀκαδημίας τῶν Ἰατρικῶν Ἐπιστημῶν.  (Russian Academy of  Medical Sciences).
Οἱ ἐπιστήμονες τοῦ Ἰνστιτούτου καθημερινὰ ἐξέταζαν τὶς ἰδιότητες καὶ τὴν ποιότητα τοῦ συνήθους νεροῦ ἀπὸ τὸ σωλήνα τοῦ δικτύου,  μετρώντας τὴν ποσότητα τῶν ριζῶν ἰόντων μέσα    σ’  αὐτό.  Ἀπὸ τὶς 17  Ἰανουαρίου  (προπαραμονὴ τῶν Θεοφανείων μὲ τὸ παλαιὸ ἡμερολόγιο ποὺ χρησιμοποιεῖ ἡ Ρωσικὴ

Θαλασσαετοί-τέσσερα εντυπωσιακά είδη

Θαλασσαετοί- τα αρπακτικά πουλιά που ανήκουν στην οικογένεια Haliaeetus. Ποικίλλουν σε μέγεθος, από τον θαλασσαετό Sanford, που είναι κατά μέσο όρο 2-2,7 κιλά έως τον τεράστιο Steller, που το βάρος του φτάνει τα 9 κιλά. 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή ουρά είναι ο μεγαλύτερος της Ευρώπης με βάρος 6,9 κιλά.
Οι αετοί της οικογένειας αυτής είναι από τα παλαιότερα είδη πουλιών. 
Ας γνωρίσουμε τέσσερα είδη αυτών των πτηνών, τα πιο εντυπωσιακά κατά τη γνώμη μου.
 
1. Haliaeetus leukogaster 
Ο θαλασσαετός με τη λευκή κοιλιά. 
Το μήκος του θηλυκού φτάνει τα 90 εκατοστά, ενώ του αρσενικού είναι 70-80 εκατοστά και το άνοιγμα των φτερών του  κυμαίνεται από 1,8-2,2 μέτρα. Κατοικεί στην Ινδία, την νοτιοανατολική Ασία και την Αυστραλία. 

Τα στολίδια της φύσης-πανέμορφα, πολύχρωμα λουλούδια

Impatiens tinctoria

Ελαιόλαδο: Οι τιμές του Ελαιολάδου από 25Δεκ - 01 Ιανουαρίου 2012

Οι τιμές του ελαιολάδου 
(από: elies-ladikalamatiano.gr) 

52η Εβδομ. (25 Δεκ.11-1 Ιαν.12)
Πόλεμος φθοράς ανάμεσα στους αγοραστές και στους πωλητές στις ευρωπαϊκές αγορές

"Χρονικός μανδύας" εξαφανίζει το χρόνο



Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν τον πρώτο «χρονικό μανδύα», μια συσκευή που μπορεί να αποκρύψει ακόμα και ολόκληρα συμβάντα από ένα παρατηρητή, στην ουσία κάνοντας τον ίδιο τον χρόνο να εξαφανιστεί. Κάτι ανάλογο είχε αναγγελθεί θεωρητικά προ καιρού, από τον καθηγητή θεωρητικής φυσικής Μάρτιν ΜακΚολ του Imperial College του Λονδίνου. Τώρα όμως

Πατάτα σε σχήμα καρδιάς έβγαλε αγρότης στο Άργος

Δεν πίστευε στα μάτια του ο 86 χρόνος αγρότης Χ. Βύρλας , από το χωριό Προσύμνη του δήμου Άργους Μυκηνών ,όταν στο χωράφι του μέσα στις πατάτες είχε φυτρώσει και μία πατάτα σε σχήμα καρδιάς βάρους 600 γραμ.

Μόνο με αλυσίδες το Σπάρτη – Καλαμάτα

Σας ανακοινώνουμε ότι:  Από την ώρα 05:30′/07-01-2012 Λόγω χιονόπτωσης η κυκλοφορία των οχημάτων από την 28 Χ/Θ έως την 42 Χ/Θ της Εθνική Οδού Καλαμάτας –  Σπάρτης, διεξάγεται με

Ενδιαφέρον της Noble για έρευνες στην Ελλάδα

Ενδιαφέρον για την αναζήτηση και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου στην ελληνική επικράτεια έχει εκδηλώσει η αμερικανική Noble Εnergy όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας στον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη.
Ο κ. Μανιάτης ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου και των υδρογονανθράκων, όπου μπορεί να στηριχθεί η ανάπτυξη με δημόσια έσοδα, τα οποία τόσο πολύ ανάγκη έχει η χώρα.
Τόνισε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει την κατανόηση των Ευρωπαίων εταίρων, για τις

Τριφυλία: Γιορτές με ψωμί κι ελιά!!!

Στον απέραντο ελαιώνα στην ακτή του Ιονίου, το λιομάζωμα δίνει ιδιαίτερες συναισθηµατικές, αισθητικές και γευστικές εορταστικές νότες


Τοπίο για ονειροπόλους


Ο ελληνολάτρης Γάλλος δηµοσιογράφος Ρενέ Πιό (1878-1937) σηµείωνε καθ’ οδόν προς την Πύλο: «Ο δρόµος περνά κάτω από σκιερές ελιές και ευκαλύπτους, διασχίζειι πλούσιες καλλιέργειες. Αριστερά, η ωχρή ψηλή κορυφογραµµή των βουνών της Μεσσηνίας. ∆εξιά, κατά διαστήµατα, το βαθύ πράσινο του Ιονίου». Και όταν βρισκόταν στην περιοχή των Γαργαλιάνων, σκεφτόταν: «Το τοπίο είναι µεγαλειώδες,αξίζει να κτιστούν εδώ βίλες και ένα ξενοδοχείο για ονειροπόλους, φίλους της ηρεµίας και

Μαρόκο: Η Νέα δύναμη στο ελαιόλαδο απειλεί την Ελλάδα

Χωρίς ελληνικό ανταγωνισμό κατέχει περίοπτη θέση στην αγορά της Γαλλίας και της Ιταλίας ελαιόλαδο από το Μαρόκο ή την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, αποκαλύπτεται ότι οι ελληνικές εξαγωγές ελαιόλαδου σήμερα υστερούν όχι μόνο έναντι των αγορών της Ισπανίας ή της Ιταλίας αλλά και έναντι χωρών που πωλούν βιολογικό λάδι σε πολύ υψηλές τιμές.
Πιο συγκεκριμένα, σε περίοπτη θέση δεσπόζει στα σούπερ μάρκετ της Γαλλίας το μαροκινό βιολογικό λάδι. Οι συσκευασίες είναι αρκετά προσεγμένες, του μισού λίτρου και αναγράφουν τιμή 7,99 ευρώ.
Όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, το Μαρόκο επιδιώκει.............................

ΦΙΛΙΑΤΡΑ: Βομβαρδισμένο Τοπίο

Βομβαρδισμένο τοπίο θύμιζαν σήμερα το πρωί αρκετές περιοχές των Φιλιατρών κοντά στην θάλασσα, από την χθεσινοβραδινή κακοκαιρία. 

Οι δυνατοί άνεμοι άφησαν τα σημάδια τους, καθώς τα μεγάλα κύματα κατάφεραν να σηκώσουν ακόμη και βράχια μεταφέροντάς τα στους δρόμους. Ζημιές προκλήθηκαν σε βάρκες και κάποιοι κάτοικοι των περιοχών συνάντησαν δυσκολίες, αφού οι δρόμοι ήταν αποκλεισμένοι.

Ειδικές συμβουλές για αποφυγή εξαπάτησης πολιτών






Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία συνιστά:
  • Να μην πείθεστε εύκολα από άτομα, τα οποία σας “πλησιάζουν” ως γνωστοί συγγενικών - φιλικών προσώπων.
  • Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε άγνωστα άτομα που επιχειρούν με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να εισέλθουν στην οικία σας.

Στις 14-1-2012 οι χειμερινές εκπτώσεις

H περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων ξεκινάει το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2011 και θα διαρκέσει ένα μήνα, όπως ενημερώνουν τα μέλη τους οι εμπορικοί σύλλογοι της χώρας. Η εκτίμηση του εμπορικού κόσμου είναι ότι οι μειώσεις των τιμών θα διαμορφωθούν σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και σε 70% προκειμένου να προκαλέσουν οι καταστηματάρχες το ενδιαφέρον των καταναλωτών, ενώ παράλληλα αρκετές είναι οι περιπτώσεις καταστημαρχών που περιμένουν με τις εκπτώσεις να ρευστοποιήσουν το στοκ τους για να προχωρήσουν στη συνέχεια στο κλείσιμο της επιχείρησης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που επικρατεί στην αγορά.
Στα ήδη οξυμένα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η εμπορική επιχείρηση ''για μια ακόμη φορά και με ταχυδακτυλουργικό τρόπο επιχειρείται ένα νέο τελειωτικό χτύπημα στην ελληνική

«Σκουλήκι» έκλεψε 45.000 κωδικούς στο Facebook και εξαπλώνει ιό

Ένας νέος μπελάς προστέθηκε στους υπεύθυνους του Facebook και ψάχνουν από πού τρύπωσε το «σκουλήκι» και εξαπλώνει ένα ιό.
Πρόκειται για ένα ιό που τον χαρακτηρίζουν τύπο «σκουληκιού» και χτύπησε κυρίως τη Γαλλία και τη Μεγάλη Βρετανία χωρίς να είναι όμως σίγουρο ότι θα σταματήσει εκεί. Οι ερευνητές λένε ότι πρόκειται για το κακόβουλο λογισμικό Ramnit το οποίο είχε κάνει την εμφάνισή του και τον Απρίλιο του 2010 «επιτιθέμενο» σε τράπεζες. Μέχρι στιγμής οι χάκερς έχουν καταφέρει να κλέψουν 45.000 κωδικούς και να εξαπλώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τον ιό. Όπως αναφέρουν οι υπεύθυνοι του Facebook που

Επιβάρυνση από ξενοδοχεία, ποτάμια, βιολογικό Καλαμάτας στη βόρεια πλευρά του Μεσσηνιακού Κόλπου δείχνει έρευνα του ΕΛΚΕΘΕ

Καλή είναι σε γενικές γραμμές η κατάσταση στο Μεσσηνιακό Κόλπο, ενώ η μεγαλύτερη επιβάρυνση και υποβάθμιση καταγράφεται στο βόρειο τμήμα του και σε περιοχές με τουριστικές δραστηριότητες, κυρίως στα δυτικά του. Στα ποτάμια της Μεσσηνίας βρέθηκαν λιόζουμα και φυτοφάρμακα. Τα συμπεράσματα αυτά τονίστηκαν στη χθεσινή ημερίδα του ΕΛΚΕΘΕ για το ρόλο του Κέντρου στην ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου με έμφαση στη Μεσσηνία, που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Στην εκδήλωση σημειώθηκε ότι η Μεσσηνία έχει καταπληκτικό περιβάλλον και πως αποτελεί ανοιχτό μουσείο φυσικής ιστορίας.

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Με κάθε λαμπρότητα εόρτασε η Αργολίδα κι ιδιαιτέρως το Αργος , την σύναξη του Τιμίου Προδρόμου που εορτάζεται μία ημέρα μετά τα Θεοφάνεια, στον ομώνυμο  ιστορικό ναό.
Κτίστηκε μετά το 1822 και περατώθηκε το 1829. Ο προηγούμενος ναός ήταν ημιυπόγειος και ο εισερχόμενος κατέβαινε 6-7 σκαλιά. Τους έκτιζαν έτσι, για να μην μπαίνουν έφιπποι οι Τούρκοι και τους βεβηλώνουν. Σʼ εκείνο τον παλιό ναό έγινε η δοξολογία και ορκίστηκαν οι πληρεξούσιοι της Α΄ εθνοσυνέλευσης το Δεκέμβριο 1821, στην αυλή του ναού άρχισαν τις εργασίες τους, που διακόπηκαν και συνεχίστηκαν στη Νέα Επίδαυρο.

Όταν έφτασε ο Ιωάννης Καποδίστριας στην επαναστατημένη Ελλάδα, ο νέος ναός δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμα και ο κυβερνήτης ενίσχυσε το έργο οικονομικά. Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει εντοιχισμένη πλάκα,* με την οποία οι Αργείοι θέλησαν τότε να τιμήσουν τον δωρητή. Εσωτερικά ο ναός είναι ιδιαίτερα πλούσιος και εντυπωσιακός. Εκτός από την αγιογράφησή του, αξιόλογο είναι το επίχρυσο εικονοστάσι, έργο του Μιχαήλ Ζωγράφου και του γιου του Παναγιώτη Ζωγράφου (1888)*, καθώς επίσης και το δεσποτικό και

ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Γιορτάζουμε σήμερα 7 Ιανουαρίου, ημέρα της Συνάξεως του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού, ας πούμε λίγα λόγια:

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος Προφήτης που ανάγγειλε την έλευση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Ήταν και ο μοναδικός από τους Προφήτες που αξιώθηκε να συναντήσει τον Χριστό αφού έζησε στα χρόνια Του. Πατέρας του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου ήταν ο Ιερέας Ζαχαρίας και μητέρα του η Ελισάβετ. Η μητέρα του ήταν στείρα και για τον λόγο αυτό το ζευγάρι ήταν άτεκνο. Τόσο ο Ζαχαρίας όσο και η Ελισάβετ ήταν σε μεγάλη ηλικία όταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στον Ζαχαρία ότι θα αποκτήσει με την Ελισάβετ παιδί, όπου θα είναι αγόρι το οποίο θα πρέπει να ονομαστεί Ιωάννης.
Ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε στα λόγια του Γαβριήλ και γι’αυτό τιμωρήθηκε να μείνει μουγκός έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Και έτσι έγινε.
Γεννήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και οκτώ ημέρες μετά την γέννησή του όταν ζητήθηκε από τον Ζαχαρία να πει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα «Ιωάννης» και αμέσως επανήλθε η ομιλία του. Ο Άγιος Ιωάννης μέχρι τα τριάντα του χρόνια, έζησε ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική του καλλιέργεια. Τα ενδύματά του ήταν από τρίχες καμήλας, και στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη. Τρεφόταν σαν πουλί με ακρίδες και μέλι. Για τον λόγο αυτό πολλές εικόνες τον παρουσιάζουν με φτερούγες. Έχοντας περάσει έτσι, το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του, εγκαταλείπει την έρημο και εγκαθίσταται στις όχθες του

ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ (ΒΙΝΤΕΟ)

ΜΙΚΡΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΘΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΜΟ, ΣΤΑΛΜΕΝΟ ΑΠΟ ΦΙΛΟ